Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 16 juli 2005.

Bijschriftzaterdag, 16 juli 2005

Vergeven

Er zijn maar weinig bijbelwoorden die zoveel weerstand oproepen als het woord vergeven.

Hoofdartikelzaterdag, 16 juli 2005

Het taboe van de oorlog ...

Ondanks alle mooie woorden bij herdenkingen, en ondanks alle mooie geschiedenisboeken, is de Tweede Wereldoorlog een taboe. Voor heit en voor pake die van hun kinderen en kleinkinderen nu eindelijk eens moeten ophouden met het vertellen van verhalen. In grotere verbanden geldt het taboe ook. Wie de euvele moed heeft om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog aan te halen in verband met actuele ontwikkelingen, krijgt de wind van verontwaardiging over zich heen. Bijvoorbeeld als gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden genoemd in het verband van vluchtelingen in ons land. Oud-minister Dijkstal (VVD) vergeleek eens de methode van minister Verdonk om integratie te meten met een Jodenster. Dat heeft 'ie geweten. En oud- minister Pronk (PvdA) durfde het woord deportatie in de mond te nemen in het verband van het vluchtelingenbeleid. Ook hij kreeg veel kritiek: dat woord doet denken aan de deportatie van Joden en daarover spreken we niet in relatie tot de tegenwoordige tijd.

Regiozaterdag, 16 juli 2005

Subsidieregeling stimuleert verbouw van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen

Leeuwarden – Comfortabele, kleinschalige logementen in cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn een nog steeds groeiende bedrijfstak op het Friese platteland. Veel ondernemers investeren in accommodaties die in feite een luxe variant van het traditionele Będ en Brochje. De stichting Neerlands Goed verwacht dat eind dit jaar zeker 45 eigenaren van boerderijen en andere sfeervolle oude gebouwen gebruik hebben gemaakt van de provinciale subsidieregeling Frysk Erfskip, die beschikbaar is voor het inrichten van luxe logeerkamers.

Regiozaterdag, 16 juli 2005

‘Witmarsum’ blijft open

Witmarsum – De noodopvang voor vluchtelingen in Witmarsum kan open blijven tot de parlementsverkiezingen in 2007. Dankzij een grote wervingsactie is 200.000 euro opgehaald, waarmee de huur kan worden betaald. Bovendien is een stichting opgericht, die het complex op bedrijfsmatige wijze gaat beheren.

Regiozaterdag, 16 juli 2005

Leeuwarden wil duizenden studenten extra

Leeuwarden – Leeuwarden verwacht na 2010 duizenden studenten extra te kunnen trekken als de nieuwe kenniscampus klaar is. Op het nieuwe kennisinstituut worden studies op een hoger niveau aangeboden.

Regiozaterdag, 16 juli 2005

Onvergetelijke vakantie op Friese meren voor kinderen uit tehuizen

Andreas van der Meulen

Regiozaterdag, 16 juli 2005


Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

De Arena als voorhof van de Heer

Vanavond treedt de Ierse rockgroep U2 voor de derde maal deze week op in een uitverkochte Amsterdam Arena. Tijdens een eerdere tournee beëindigde de charismatische zanger en bandleider Bono de concerten van de groep regelmatig met een dankwoord aan God. In een lied waarbij door het hele stadion een refrein met ‘halleluja’ werd meegezongen, voelden vele fans de aanwezigheid van God.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Elkaar krijgen en vinden

‘En ze leefden samen nog lang en gelukkig!’ Velen willen het graag, maar hoe doe je dat? In een serie van zeven artikelen geeft orthopedagoog dr Wim ter Horst handvatten. Hij doet dit naar aanleiding van zijn boek Liefhebben is een kunst , dat in mei verscheen bij uitgeverij Kok in Kampen en sindsdien veel wordt gebruikt op kerkelijke gespreks- en huwelijkskringen. Deel 1: Het geheim van echte liefdesverhalen.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Iona is ook een continu gevoel van onderweg zijn

Onlangs maakte ds René Silvis een reis naar het Schotse eiland Iona. Volgens de overlevering maakte in 563 de Ierse monnik Columba de overtocht naar het eiland om er met een aantal volgelingen een gemeenschap te stichten. In het klooster werd later Willibrord voorbereid op zijn taak van evangelist op het Europese vasteland. Tegenwoordig huist de Iona Community er, een oecumenische gemeenschap die vooral bekend is door haar geestelijke liederen. Vandaag het tweede en laatste deel van Silvis’ dagboek. Gisteren stond deel 1 op deze plaats.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

‘De term engel in de bijbel is misleidend’

Leeuwarden – De aanduiding ‘engel’ voor een bode van God is misleidend en schept verwarring. Dit schrijft prof. dr H. Jagersma in het jongste nummer van het tijdschrift voor bijbelse theologie Interpretatie .

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Vernieuwend op weg

1 mei vorig jaar ontstond de Protestantse Kerk in Nederland. Een pluriforme kerk met gemeenten van diverse snit. In het Friesch Dagblad een serie over gemeenten uit de PKN. Vandaag: de Protestantse Gemeente van Akkrum.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Volop discussie over religieus pluralisme

Utrecht – Hoewel de Assemblee van de Gereformeerde Oecumenische Raad nog maar sinds woensdag bijeen is, en de studiethema’s pas later in het programma uitgebreid aan de orde komen, is de discussie over religieus pluralisme al volop begonnen.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Achtkarspelen heeft meer beschermde orgels

Buitenpost - Achtkarspelen beschikt over meer ker korgels met de status ‘beschermd Rijksmonument’ dan de gemeente veronderstelde. Tot voor kort dacht Achtkarspelen dat alleen het monumentale orgel in de hervormde kerk in Augustinusga tot die categorie behoorde. Navraag bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg leerde echter dat er nog drie kerkorgels de status beschermd monument hebben.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 juli 2005

Billy Graham ziet af van reis naar Londen voor afscheidsdienst

New York - De Amerikaanse evangelist Billy Graham gaat niet naar Londen voor een afscheidsbijeenkomst. Hij heeft een uitnodiging afgeslagen wegens zijn broze gezondheid. Graham lijdt onder meer aan de ziekte van Parkinson en prostaatkanker.

Sportzaterdag, 16 juli 2005

Hilda Hofstra verrast zichzelf met winst ‘Gouden Swipe’

Wolvega - ,,Daar had ik ook niet meer op gerekend. Een plekje bij de eerste drie, dat leek in de laatste bocht het hoogst haalbare’’, zei Hilda Hofstra een halfuur na de huldiging. De kampioen bij de amatrices won echter vrijdag op de baan van Joure, ook tot haar eigen verbazing, de prestigieuze draverij om de Gouden Swipe. Ze bleef met de outsider Randey di Angeli voor de favoriet Souteneur.

Weerzaterdag, 16 juli 2005

Minder warm 


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties