Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 juni 2014.

Hoofdartikelmaandag, 16 juni 2014

Marktmeester van de zorg overtreedt regels

Opnieuw ligt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onder vuur. In april van dit jaar werd een dossier van medewerker aan NRC Handelsblad doorgespeeld waaruit talrijke misstanden bleken. De krant publiceerde zaterdag gegevens die zijn verkregen uit nader onderzoek en die liegen er evenmin om.

Regiomaandag, 16 juni 2014

Toch geen fusie tussen natuurclubs

Leeuwarden - Landschapsbeheer Friesland (LBF) en It Fryske Gea zullen niet fuseren. Vorig jaar werd nog een nauwe vorm van samenwerking aangekondigd, waarbij een fusie nadrukkelijk niet werd uitgesloten. Inmiddels is duidelijk dat de vereniging It Fryske Gea, met grondbezit en vermogen, lastig te combineren is met de stichting die LBF is. ,,We gaan wel nauw samenwerken, maar dan in de vorm van een coŲperatieve organisatie die zich bezig zal houden met het Friese landschap", zegt directeur Regina ter Steege van LBF. It Fryske Gea zal hoe dan ook blijven bestaan. Of dat voor LBF ook geldt, is nog de vraag. ,,We zijn in gesprek met de provincie Frysl‚n over mogelijkheden om onze organisatie om te vormen. Ook het personeel wordt daarin meegenomen." Volgens Ter Steege is duidelijk dat een reorganisatie om met minder geld verder te gaan eerst geld zal kosten. ,,Zo'n verandering brengt onvermijdelijk kosten met zich mee." Dat er een taak blijft in Frysl‚n voor een organisatie die zich met het landschap bezighoudt, staat buiten kijf. ,,We hebben net de nota Grutsk op 'e romte gehad. Als je dat waar wilt maken, zul je ook aan beheer van landschap moeten blijven doen." In maart tekenden beide organisaties nog een intentieovereenkomst over een verregaande samenwerking en mogelijke fusie. ,,Nu is er soms sprake van een onnatuurlijke tweespalt tussen natuur en landschap", zei Ter Steege toen. ,,Terwijl de burger die tegenstelling niet zo ervaart."

Regiomaandag, 16 juni 2014

Eerste EK Open Water tijdens Special Olympics

Sneek - De wind is stevig. Maar het water lekker warm. Ruim negentien graden is de temperatuur √≠n de Snitser Mar gistermiddag. Aan de rand van het Starteiland lopen mannen in badjassen met op de achterkant Latvia. Een vrouw heeft de OekraÔense vlag om haar schouders gedrapeerd en Peter Scholten loopt rond in een oranje trainingsjack. Het is vlak voor de finale van het eerste Europees Kampioenschap Zwemmen in Open Water voor mensen met een verstandelijke beperking. Ongeveer twintig deelnemers zijn er, verdeeld over vier klassen bij de mannen en een bij de vrouwen. De Nederlandse equipe bestaat uit vier deelnemers die de anderhalve kilometer gaan zwemmen. ,,Alle Nederlandse deelnemers komen uit Overijssel, het mekka van het openwaterzwemmen", lacht coach Scholten. Uit IsraŽl, Letland, OekraÔne, Engeland en ItaliŽ komen de overige deelnemers. ,,Wij maken zeker kans op de overwinning in verschillende klasses", denkt Scholten, al is dat niet waar het om gaat. De Olympische gedachte staat voorop bij het EK, dat deel uitmaakt van de Special Olympics die de afgelopen drie dagen in Heerenveen en Sneek werden gehouden en waar gestreden werd in dertig takken van sport. Lees het hele artikel in de papieren krant van 16 juni 2014

Regiomaandag, 16 juni 2014

De band met de mensen was het belangrijkste in Nieuw Toutenburg

,,Ik zie ze nog staan, in de hal bij de trap. Drie mannen, vier vrouwen. In het zwart gekleed, een hoedje op en naast hen een koffer op de grond. Helemaal alleen stonden ze daar te wachten. Er was niemand bij hen, ze waren afgezet en wachten." Zuster Rijpkema - ,,Iedereen noemt mij zuster" - was erbij toen de eerste bewoners van Nieuw Toutenburg arriveerden, in januari 1959. Er lag een beetje sneeuw die dag. En niemand wist precies wat er zou gaan gebeuren. Want Nieuw Toutenburg was uniek, het eerste psycho-geriatrische centrum van Nederland, misschien wel van de wereld. ,,Wij zagen hen daar staan, en gingen op ze af en namen ze bij de hand. De bewoners waren allemaal afkomstig uit de psychiatrie, uit Franeker. In Nieuw Toutenburg gingen ze een nieuwe toekomst tegemoet, alleen wist nog niemand hoe die er uit zag."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties