Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 juni 2009.

Cultuurdinsdag, 16 juni 2009

Dweilorkest uit Menaldum beste van Nederland

Menaldum - De Menaemer Feintsjes uit Menaldum mogen zich het beste dweilorkest van Nederland noemen. De groep werd zondag Nederlands kampioen dweilorkesten tijdens de jaarlijkse kampioenschappen in het Gelderse Bemmel en is gistermiddag gehuldigd bij het gemeentehuis in Menaldum.

Cultuurdinsdag, 16 juni 2009

Fear yn ’e Broek voor iepenloftspul Easterwierrum

Leeuwarden - Het berne-iepenloftspul in Easterwierrum krijgt dit jaar de Fear yn ’e Broek van de Ried fan de Fryske Beweging. De prijs wordt vrijdagavond uitgereikt. Volgens de Ried levert het berne-iepenloftspul al jaren een belangrijke bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van de Friese taal en cultuur. Kinderen worden van jongsaf actief betrokken bij de Friese taal en dat verdient waardering.

Economiedinsdag, 16 juni 2009

Actie tegen exploitatie boerengrond

Brussel - De Verenigde Naties moeten de grootschalige aankoop van landbouwgrond in ontwikkelingslanden voor de productie van voedsel en biobrandstoffen door multinationals en investeerders aan banden leggen. Daarvoor pleit de Belgische hoogleraar Olivier De Schutter, speciale VN-rapporteur op het gebied van voedselvoorziening. Hij presenteert de plannen voor de nieuwe onderhandelingen van de G8, de zeven grootste industrielanden en Rusland, komende maand. Volgens de hoogleraar leidt de grootschalige aankoop vaak tot uitbuiting van de plaatselijke bevolking. Wereldwijd kopen of leasen de multinationals en investeerders miljoenen hectares landbouwgrond in arme landen.

Economiedinsdag, 16 juni 2009

Friese roséwijn nu ook naar de horeca

Sint Nicolaasga - Het eerste wijnjaar 2007 verliep voor wijnboerderij De Heidepleats in Sint Nicolaasga boven verwachting. Achthonderd flessen van een mooie volle rode wijn met een goede kwaliteit en 450 flessen witte wijn was vorig jaar de oogst. Vier jaar geleden werden de eerste druivenstokken geplant bij het bedrijf. Het jaar daarop werd het areaal uitgebreid tot twee hectare.

Hoofdartikeldinsdag, 16 juni 2009

De grote scholen, het systeemdenken...

Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt de Onderwijsraad de positie van ouders in het onderwijs. Het gaat om de problematiek die in deze krant door oud-staatssecretaris Klaas de Jong Ozn gedurende langere tijd systematisch aan de orde wordt gesteld: de ouders zijn verdwenen uit het besturen van de scholen. De Jong vatte een deel van de problematiek eens samen in één vraag: van wie zijn de scholen eigenlijk?

Regiodinsdag, 16 juni 2009

Met passie voor de klas: ‘ieder kind is een Godswonder’

Sneek - Begrip oogstte ze niet altijd, als voltijd werkende moeder van drie kinderen. Stoppen kón en wilde Sijke van der Meer (63) echter niet, want lesgeven is haar passie. Vrijdag neemt ze na 42 jaar toch afscheid van het onderwijs. En dat valt haar zwaar.

Regiodinsdag, 16 juni 2009

Centrum voor frisse schoolgebouwen

Leeuwarden - Er moet een expertisecentrum komen voor de uitwisseling van kennis omtrent het binnenklimaat van schoolgebouwen. Te veel kinderen krijgen nu les in een ongezonde omgeving. Dat vinden de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe.

Regiodinsdag, 16 juni 2009

Oma’s zilverwerk belandt vaak op een veiling

IJlst - Een oude Mercedes, drie schilderijen van Jopie Huisman en de voorraad van een failliete juwelier. Het is een greep uit de 3300 veilingstukken die veilinghuis Ald Fryslân komende dagen onder de hamer brengt.

Regiodinsdag, 16 juni 2009

Veel kritiek op Adema om tracé N381

Oosterwolde - Gedeputeerde Adema van de provincie Fryslân heeft gisteren felle kritiek moeten verduren op zijn handelen rond de keuze voor de nieuwe N381. ,,De plannen die Adema heeft staan haaks op eerdere toezeggingen”, aldus statenlid Otto van der Galiën.

Regiodinsdag, 16 juni 2009

Oplossing voor crisis Staten in zicht

Leeuwarden - Het College van Gedeputeerde Staten zal niet vallen over het geschil rond de besteding van de Nuongelden. Dat stelt Ad van der Ham, fractievoorzitter van het CDA. Vanmiddag presenteren de coalitiepartijen in Provinciale Staten een compromis in de impasse, die vorige week ontstond.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 juni 2009

Humor is een geweldig en door christenen te veel vergeten middel

Lachen is gezond, ‘Een vrolijk hart brengt een lach op het gezicht, een verdrietig hart pijnigt de geest’ en ‘Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam’.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 juni 2009

‘Geen beeld concert Michael W. Smith door kabelbreuk’

Hilversum - Kijkers die zaterdag afgestemd hadden op het digitale themakanaal Spirit24 - of keken via internet - zagen bij het optreden van Michael W. Smith het beeld ‘op zwart’ gaan. De live-verbinding met stadion Gelredome in Arnhem viel uit. Volgens EO-woordvoerster Nelleke Weeda kwam het waarschijnlijk door een aanleveringsfout. ,,Het signaal vanuit Gelredome is door een kabelbreuk niet aangekomen bij de EO/Publieke Omroep. Uiteraard is uit alle macht geprobeerd om dit te herstellen, maar dat is niet gelukt.”

Geloof & Kerkdinsdag, 16 juni 2009

Als Paulus nu leefde zou hij ook twitteren

Siddeburen - Twitteren, hyven en een weblog bijhouden, het is voor velen tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. In wat voor samenleving zitten we en wat kan de kerk met internet? Volgens pastor Boele P. Ytsma liggen er volop kansen als de kerk maar durft.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

FK jeu de pelote van start

Easterlittens Op het dorpsplein van Easterlittens is gisteravond een begin gemaakt met de elfde editie van het Open Fries kampioenschap jeu de pelote, de Belgische kaatsvariant. Op de deelnemerslijst prijken 24 afdelingen, net zoveel als afgelopen jaar toen Berlikum zich ontfermde over de hoofdprijs: It pealtsje fan Easterlittens.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Schuil gaat voor OS van Londen

Rotterdam Beachvolleyballer Richard Schuil heeft de knoop doorgehakt. Samen met Reinder Nummerdor wil de geboren Leeuwarden naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Schuil, die dan 39 jaar is, twijfelde in eerste instantie of hij nog een olympische cyclus fysiek aankon.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Selectie van Cambuur gaat fierljeppen

Leeuwarden De selectie van SC Cambuur gaat fierljeppen. De spelers zullen woensdag 1 juli in Winsum een fierljepclinic volgen. De selectie van trainer Stanley Menzo was vorig jaar in Winsum al eens te gast bij de Friese kampioenschappen fierljeppen.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Heerenveen nog in gesprek met Bayern

Heerenveen Er is nog altijd geen overeenstemming tussen sc Heerenveen en Bayern München over de transfer van Danijel Pranjic. ,,Het heeft even geduurd voor Bayern contact heeft gezocht, maar we zijn in onderhandeling. Het is alleen onduidelijk hoe het afloopt”, zegt directievoorzitter Yme Kuiper.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Wellicht persoonlijke sponsoring van vanaf 2010 in fierljepsport

Heerenveen - Persoonlijke sponsoring in de fierljepsport wordt mogelijk het komende jaar realiteit. Een werkgroep met daarin mensen uit alle geledingen van de sport gaat de komende tijd mogelijkheden daartoe onderzoeken. Dat is gisteravond in Heerenveen besloten tijdens een bijeenkomst van de topklasse-fierljeppers met voorzitters van de afdelingen en het hoofdbestuur van het Frysk Ljeppersboun (FLB). De verschillende partijen zeiden te verwachten dat er voor komend seizoen een voorstel ligt dat in stemming kan worden gebracht tijdens de algemene ledenvergadering in april 2010.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Het oprekken van het menselijke vermogen

De 100 meter in minder dan 9 seconden lopen lijkt slechts een kwestie van tijd en de in de medische wereld waarschijnlijk al toegepaste gentechnologie belooft hieraan een belangrijke bijdrage te leveren. Commerciële DNA-laboratoria staan klaar om aan de vraag te voldoen.’

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Over de nieuwe keeper, blessures en gesloten boeken bij SC Cambuur

Leeuwarden - Dertien dagen. Zo lang - of kort - is het geleden dat SC Cambuur tegen Roda JC strandde op eerst vier minuten en even later elf meter van de eredivisie. Dertien is ook het aantal dagen dat het vanaf vandaag nog duurt tot de eerste training voor het nieuwe seizoen. Precies halverwege de tijd tussen afgelopen en komend voetbaljaar, zocht het Friesch Dagblad algemeen directeur Alex Pama van Cambuur op. Over blessures, de nieuwe keeper en gesloten boeken.

Sportdinsdag, 16 juni 2009

Papadopulos wil slagen bij Heerenveen

Heerenveen - Na twee, min of meer mislukte, buitenlandse avonturen, krijgt Michal Papadopulos bij sc Heerenveen zijn derde kans. De Tsjechische spits, die een contract tekende voor vijf jaar, wil nu slagen en ziet de Friese club als een ideale opstap om een vaste waarde te kunnen worden in het nationale elftal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties