Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 16 juni 2005.

Bijschriftdonderdag, 16 juni 2005

Stralen

Jezus noemt ons als zijn leerlingen het licht der wereld.

Economiedonderdag, 16 juni 2005

Grotere omzet voor AB Noord en West

Wirdum – Agrarisch dienstverlener AB Noord en West heeft over 2004 meer omzet gemaakt vergeleken met een jaar eerder. Met een groei in de omzet van 9,2 miljoen euro kwam de omzet vorig jaar uit op 87,8 miljoen euro. Dat is een stijging van 11,5 procent.

Economiedonderdag, 16 juni 2005

‘Meer aandacht voor agrarische bebouwing’

Kûbaard – De komende jaren moet er in Fryslân meer aandacht worden besteed aan de oude én nieuwe agrarische bebouwing. Daarvoor pleit gedeputeerde A. Andriesen van de provincie Fryslân. ,,De agrarische sector en mensen van daarbuiten moeten meer in discussie gaan met elkaar. Oude karakteristieke boerderijen moeten zoveel mogelijk behouden blijven, terwijl nieuwe gebouwen beter ingepast moeten worden in het Friese landschap.”

Hoofdartikeldonderdag, 16 juni 2005

Een windmolen is al lastig...

Een boer wil een windmolen van veertig meter hoog op zijn land laten zetten. Dat mag niet van de gemeente, want dat laat het bestemmingsplan niet toe. De boer bekijkt dat bestemmingsplan nog eens goed, past zijn plannen daarop aan (geen 40 maar 35 meter hoog) en nu vindt de gemeente het wel goed. Een derde partij tekent protest aan: het bestemmingsplan van de gemeente is intussen gewijzigd en nu staat daar in dat er helemáál geen windmolen mag staan op die plaats. De gemeente zegt: de plannen van die boer moeten getoetst worden aan het bestemmingsplan dat gold op het moment dat hij zijn eerste aanvraag indiende. De rechter geeft gemeente ongelijk. Gisteren gaf de Raad van State op zijn beurt die rechter gelijk: de gemeente Littenseradeel heeft ten onrechte toestemming gegeven voor de bouw van een windmolen - en dat niet in één maar in zeventien gevallen. Die molens komen er niet en de betreffende boeren hebben jaren op dat definitieve oordeel moeten wachten.

Regiodonderdag, 16 juni 2005

‘Doodsoorzaak blijft te vaak in het duister’

Nieuwe Pekela – Bij eenderde van de sterfgevallen in ons land blijft de doodsoorzaak onbekend. Dat stelt de Friese huisarts F. Oppewal, werkzaam in Nieuwe Pekela, in een proefschrift waarop hij 29 juni in Groningen promoveert.

Regiodonderdag, 16 juni 2005

Twee Heerenveense straten blijven voortaan altijd droog

Heerenveen – Al spuit je twee giertanks met duizenden liters water leeg, in de Reigerstraat en de Kwartelstraat in Heerenveen is het onmogelijk om nog plassen op het wegdek te creëren.

Regiodonderdag, 16 juni 2005

Voldoende steun voor referendum in Fryslân

Leeuwarden – Inwoners van Fryslân krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid over belangrijke onderwerpen een referendum aan te vragen. Dit initiatiefvoorstel van de Statenfractie van D66 kan rekenen op steun van een nipte meerderheid van Provinciale Staten. De PvdA, SP, GrienLinks, FNP en GBF bleken gisteravond gecharmeerd van het voorstel.

Regiodonderdag, 16 juni 2005

Geen windmolens langs Slachtedyk

Wommels – De bouw van het grootste windmolenpark van Fryslân, langs de Slachtedyk bij Wommels, gaat niet door. De Raad van State heeft het bezwaar toegekend, dat It Fryske Gea tegen het plan had. Daarmee komt een eind aan een jarenlange discussie tussen zeventien boeren in Wommels en omgeving en de natuurorganisatie. De eerste drie boeren dienden al in 2000 een aanvraag in om een windturbine te mogen bouwen, de anderen sloten zich daar korte tijd later bij aan.

Regiodonderdag, 16 juni 2005

Watersport kampt met dalende omzet

Sneek – Friese watersportondernemers gaan fors investeren in een grote promotiecampagne om mensen weer enthousiast te krijgen een boot te huren en te gaan zeilen. De sector kampt met dalende omzetten en vreest dat die trend zich doorzet, vooral ook omdat jongeren nauwelijks meer zeilen.Dit bleek gisteravond tijdens een congres van de Initiatiefgroep promotie Varen in Friesland in Sneek. De groep bestaat uit ondernemers, provincie, gemeenten en instanties uit de watersport- en recreatiesector. Zij sloegen eerder dit jaar de handen ineen vanwege de toenemende zorg over de watersportbranche. ,,De hoge opkomst bewijst wel dat de problematiek bij veel ondernemers leeft”, stelde voorzitter en oud-burgemeester M. Koopmans gisteravond vast.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 juni 2005

Langs de deuren voor een kerkdak

Tzummarum – Om sponsorgeld te werven voor de restauratie van de grote kerk in Tzummarum gaan de gemeenteleden zaterdag langs de deuren in Tzummarum en Firdgum.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 juni 2005

André Rouvoet ook op leiderschapscongres

Zeist - Naast premier Balkenende zal ook André Rouvoet (ChristenUnie) zijn medewerking verlenen aan de Global Leadership Summit van Willow Creek Nederland. Dat is bekendgemaakt door de organisatie.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 juni 2005

Spiegeltaal voor jongeren onderweg

Leeuwarden - Een boekje met teksten, waarin het alledaagse leven gespiegeld wordt aan de taal van bijbelverhalen en de taal van het geloof. Dat beoogt Spiegeltaal van Arda de Boer-van Veen uit Dokkum. Veel teksten zijn ontstaan uit vragen die in ontmoetingen met jongeren zijn gesteld.

Sportdonderdag, 16 juni 2005

Weening vijfde Fries in de Tour de France

Harkema – Wielrenner Pieter Weening uit Harkema maakt dit jaar zijn debuut in de Tour de France. Dat heeft de ploegleider van de Rabobankploeg Erik Breukink gisteren bevestigd. De 24-jarige wielrenner is de vijfde Fries ooit die deelneemt aan de belangrijkste wielerkoers ter wereld.

Sportdonderdag, 16 juni 2005

‘Stikjes fan de puzel slute sa moai op elkoar oan’

Leeuwarden - Dr. Pieter Breuker verwerpt de gedachte dat de oude Grieken en Romeinen de kaatssport al beoefenden. ,,Dat byld kloppet net’’, is zijn overtuiging. De kaatshistoricus, als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen, betreurt het dat mensen, die praten over de historie van de kaatssport, nog steeds de Grieken en Romeinen erbij halen.

Weerdonderdag, 16 juni 2005

Wisselend bewolkt Het is vandaag wisselend bewolkt met mogelijk vanavond en vannacht nog wat regen. Het kwik komt te liggen tussen 18 en 21 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten. Morgen is het eerst ook bewolkt, maar in de loop van de dag komt er meer zon bij 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties