Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 16 april 2011.

Economiezaterdag, 16 april 2011

Akkerbouwers voor op schema door de droogte

Leeuwarden - Akkerbouwers in Fryslân hebben in de afgelopen maanden geen dag gehad dat ze niet op het land aan het werk konden. Regenachtige dagen zijn er amper geweest. ,,We kunnen alle dagen doorgaan en door de droogte zitten we nu dan ook al drie weken voor op schema met het zaaien van de gewassen en het poten van de aardappelen”, zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,In de polders van Flevoland en in Zeeland zitten alle pootaardappelen zelfs al in de grond. In Fryslân zitten we rond de 80 procent. Het gaat om de laatste percelen.”

Hoofdartikelzaterdag, 16 april 2011

Gebruik van wetenschap ...

Wetenschap wordt vreemd gebruikt. Deze week beleefden we daar weer een paar voorbeelden van. Het Kamerdebat over het slachten van dieren zonder bedwelming stond geheel in het teken van de waarde van wetenschap. De initiatiefnemer van het voorstel om kosjer slachten te verbieden, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, werd niet moe om ‘wetenschappelijke rapporten’ aan te voeren als bewijs dat kosjer slachten onaanvaardbaar is.

Regiozaterdag, 16 april 2011

Windmolen en megastal aan banden

Leeuwarden - Grootschalige landbouwbedrijven en intensieve veehouderijen mogen voorlopig in Fryslân niet uitbreiden met megastallen. Dat is een van de punten in het nieuwe collegeprogramma van Gedeputeerde Staten. En er komen geen windmolens in Boarnsterhim, Skarsterlân en Dongeradeel.

Regiozaterdag, 16 april 2011

Fijnstofrapport scholen Grou en Akkrum deugt niet

Grou - De gemeente Boarnsterhim heeft nagelaten serieus onderzoek te doen naar fijnstof vlak bij de A32, voorafgaand aan de bouw van twee basisscholen dichtbij die snelweg. Er werd wel een onderzoek gedaan, maar daarin ontbreken metingen van de lucht ter plekke: in Grou en Akkrum. Dat had wél gemoeten, zegt van Onno van Schayck van de Gezondheidsraad.

Regiozaterdag, 16 april 2011

Kinderen in Hantumhuizen zijn de hardrijders zat

Hantumhuizen - ,,We hebben gelukkig nog geen ongelukken gehad, en dat willen we graag zo houden!” Syb Koster van buurtvereniging de Smitstrjitte uit Hantum klopt het bijna af. Want dat er nog geen ongelukken gebeurd zijn tussen Hantum en christelijke basisschool De Fjouwerhoeke in Hantumhuizen is meer geluk dan wijsheid.

Regiozaterdag, 16 april 2011

60-zones zien er te verschillend uit

Leeuwarden - Het beste middel om de snelheid in het verkeer omlaag te brengen, is uniformiteit en logica, zegt hoogleraar Verkeersveiligheid Fred Wegman van de TU Delft. ,,Automobilisten op een zestigkilometerweg moeten wéten dat het een zestigkilometerweg is, anders rijdt iedereen te hard.”

Geloof & Kerkzaterdag, 16 april 2011

PKN: geen risico met vastgoed

Lunteren – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) behoudt landgoed Hydepark in Doorn als eigen conferentie- en trainingscentrum, mits de financiële risico’s niet te groot zijn. De kleine synode van de kerk gaat zich daar nu over buigen.

Sportzaterdag, 16 april 2011

Eerste thuiszege Heerenveen in 2011

Heerenveen - De supporters van sc Heerenveen hebben er bijna vier maanden op moeten wachten, maar gisteren was het dan eindelijk zover. Tegen FC Utrecht behaalde de ploeg van trainer Ron Jans de eerste thuiszege van 2011. Overtuigend was het niet.

Sportzaterdag, 16 april 2011

Luirink hoopt een zege mee te nemen uit Waalwijk

Leeuwarden - Nee, lekker getraind had-ie gisteren niet. Maar dat zegt niets over zijn spel in de wedstrijd van morgen tegen RKC, zo weet Gijs Luirink uit ervaring. Iedereen heeft wel eens een mindere dag, nietwaar? En met hem zal Cambuur zelf ook top moeten spelen wil het punten meenemen uit Waalwijk. De nummer twee van de eerste divisie is in de race voor het kampioenschap en kan zich geen misstap veroorloven. Maar Luirink ziet ook dat de club die hem vorig jaar huurde ook gebukt lijkt te gaan onder die druk. ,,Je ziet dat ze er last van hebben. Zwolle ook.” Zwolle is de koploper.

Sportzaterdag, 16 april 2011

Camping als startpunt van motorsportcarrière Jeffrey Woortman

Theo Pijper, Jannick de Jong en Dirk Fabriek. Ze zijn de laatste jaren dé Friese vaandeldragers in de baansport. Ze presteren uitstekend in de internationale specials, de koningsklasse van grasbaanracen. Maar ze zijn niet de enigen. Er is meer Fries talent: Jeffrey Woortman (20) is daar het bewijs van. Aan de vooravond van zijn derde seizoen in de koningsklasse telt hij ook mee op het hoogste niveau. En dat had hij vijftien jaar geleden op een camping nabij Staphorst ook niet gedacht, toen-ie samen met broer Raymond zijn eerste rondjes reed.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties