Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 16 april 2005.

Bijschriftzaterdag, 16 april 2005

Kruiswoord

Afscheid /intrede

Hoofdartikelzaterdag, 16 april 2005

Voor zichzelf beginnen…

Het is een van de nieuwigheden in onze politiek: politici die zich presenteren en laten weten dat zij ‘voor zichzelf gaan beginnen’. Vroeger zocht zo iemand eerste medestanders voor zijn ideeen, richtte met hen een politieke partij op en meldde zich pas daarna voor de eerstvolgende verkiezingen. De voorbeelden van die ‘voor zichzelf beginners’ zijn bekend: Fortuyn, Wilders, Nawijn, Peter R. de Vries. Zij hebben allemaal gemeen dat zij ‘bekend zijn van radio en televisie’ – daarzonder zijn ze niets.

Regiozaterdag, 16 april 2005

‘Getijden in Lauwersmeer zijn noodzakelijk’

Drachten – Natuur- en milieuorganisaties in Noord-Nederland zijn boos op de provincies Fryslân en Groningen en de waterschappen. Die hebben bij het onderzoek naar het toekomstig waterbeheer in het Lauwersmeergebied het plan van een terugkeer van eb en vloed niet betrokken. Een geringe mate van eb en vloed voorkomt dat het Lauwersmeergebied dichtgroeit tot één groot bos, aldus de verenigingen.

Regiozaterdag, 16 april 2005

Geen kerkdienst na ontploffing

Franeker – Van tevoren waren ze gewaarschuwd, de omwonenden van de Saakstra’s brug in Franeker. De terugtrekkende Duitsers zouden zondagmorgen 15 april vroeg de brug laten springen en daarom werd iedereen geadviseerd de ramen van de huizen open te doen. Sommige Franekers dachten aanvankelijk dat het ontploffen van de brug wel wat zou meevallen. Ze hielden de ramen dicht. De gevolgen waren groot. De destijds 24-jarige Ad Verduyn weet nog goed dat de diensten in de rooms-katholieke, gereformeerde en baptistenkerk de betreffende zondag niet doorgingen vanwege de grote schade. ,,Iedereen in de omgeving was bezig met het opruimen van glasscherven en kapotte dakpannen.’’

Regiozaterdag, 16 april 2005

‘Roeien! We liggen eerste! Ga door!’

Leeuwarden - ,,Ooo, pas op. Hij gaat zinken. Nee, toch niet. Goed zo jongens, blijven roeien. Hou dat vlot recht!’’ Speaker Jelle Broersma schreeuwt en rent langs de waterkant in de Prinsentuin in Leeuwarden. Hij voorziet de ‘recycling race’ van twaalf vlotten van commentaar. De vlotten zijn gemaakt door de ruim honderd leerlingen van zes Friese vmbo-scholen. Ze gebruikten hiervoor afvalmateriaal dat zij verzamelden op Ecopark De Wierde in Oudehaske. De recycling race – die gistermiddag plaatsvond – is een initiatief van vuilophaalbedrijf Omrin en de provincie Fryslân.

Regiozaterdag, 16 april 2005

‘Fryslân te klein voor concurrentie in de zorg’

Balk – Fryslân is te klein om zorgaanbieders met elkaar te kunnen laten concurreren. Vooral op het gebied van ouderenzorg is die marktwerking ongewenst. Juist samenwerking van onder meer zorgcentra, thuiszorginstellingen en verpleeghuizen is de kracht van de instellingen in de provincie.

Regiozaterdag, 16 april 2005

Vlieland wil Baukje Galama (VVD) als burgemeester

Vlieland – Baukje Galama (48) uit Noordwolde wordt voorgedragen voor de post van burgemeester van de gemeente Vlieland. Gisteren stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het voorstel van de vertrouwenscommissie. Alleen de PvdA stemde tegen.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 april 2005

Snelle pauskeuze verwacht

Vaticaanstad/Rome – Maandag gaan 115 kiesgerechtigde kardinalen - allen jonger dan tachtig jaar - in Conclaaf: die geheime, geheimzinnige, strikt besloten vergadering waarin zij uit hun midden de nieuwe paus kiezen. Van de buitenwereld afgesloten; zonder televisie, radio, kranten en mobiele telefoontjes. In een comfortabel maar allesbehalve luxueus hospice, Huize Santa Marta, binnen de Vaticaanse muren. Het gebouw is zelfs onderzocht op afluisterapparatuur. Algemeen wordt verwacht dat het een kort Conclaaf gaat worden; ook al als symbool van grote eenheid binnen de Kerk.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 april 2005

Eerste cd met ‘Psalmen van nu’

Utrecht – In Utrecht is vrijdagavond met een concert in Tivoli de eerste cd gepresenteerd van het project ‘Psalmen van nu’.

Geloof & Kerkzaterdag, 16 april 2005

IKON moet snijden in personeelsbestand

Hilversum - De Interkerkelijke Omroep Nederland IKON gaat snijden in het personeelsbestand. Daarbij zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten, zo maakte de omroep vrijdag bekend.

Sportzaterdag, 16 april 2005

Topcoaches zijn het over één ding eens: geld

Heerenveen – ,,Jeugdtrainer was ik bij Heerenveen, maar ik gaf ook wel eens boksles. Boven, bij de plaatselijke kroeg. Maar ja, dat geld wat je er mee verdiende, werd vaak onder aan de bar weer opgemaakt.” Woorden van Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek, die er de lachers mee op zijn hand krijgt. Hij sprak ze vrijdag uit tijdens een symposium over het vak van trainer-coach in het Abe Lenstra-stadion.

Sportzaterdag, 16 april 2005

Onvoorstelbare onvoorspelbare levensgenieter

Sportclub Heerenveen speelt zaterdag in het Gelredome in Arnhem de belangrijke competitiewedstrijd om Europees voetbal tegen Vitesse. Het wordt een weerzien met Youssouf Hersi, de man die altijd scoort … tegen Heerenveen.

Weerzaterdag, 16 april 2005

Zacht

Vandaag is er bewolking, ook af en toe zon en kan er een enkele bui vallen bij een temperatuur van 17 graden. De noordoostenwind is matig. Morgen blijft het op veel plaatsen droog bij 16 ŕ 17 graden en regelmatig zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties