Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 maart 2009.

Cultuurmaandag, 16 maart 2009

Iepenloftspul Jorwert bewerkt ‘Alles is liefde’

Jorwert - Het iepenloftspul Jorwert speelt dit jaar het stuk Tuskentiid, gebaseerd op de populaire film Alles is liefde. De productie, in een regie van Tjerk Kooistra, speelt zich net als de film af rond Sinterklaastijd, waar het Hilversumse mediacircus neerstrijkt om verslag te doen van de intocht van de Sint. Iedereen blijkt erg druk met ‘toen’ en ‘later’ en lijkt daardoor te vergeten om van het nu, de tuskentiid, te genieten.

Cultuurmaandag, 16 maart 2009

Iedereen in wolken bij Basic XL

Stiekem rijst de vraag wie het meest verguld moest zijn met het concert zaterdagavond in De Harmonie.

Cultuurmaandag, 16 maart 2009

Sneker dichteres wint Willem Wilmink wedstrijd

Sneek - De Sneker dichteres Baukje van Kesteren heeft met haar gedicht Amfibilogica de Willem Wilmink dichtwedstrijd 2009 gewonnen. Deze wedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door de Twentse krant Tubantia en de Bibliotheek Almelo. De opdracht bestond zoals ieder jaar uit het schrijven van een gedicht met daarin een door een gastdichter verzonnen regel. Gastdichter was dit jaar Theo Nijland die koos voor de regel ‘Wat als ik deze nu nog lege regel niet geschreven had?’ Het winnende gedicht van Van Kesteren vertelt een fabel over een kikker en een pad. De Sneekse won de dichtwedstrijd drie jaar geleden ook al. Amfibilogica is te vinden op haar site, delachendepanda.nl.

Economiemaandag, 16 maart 2009

G20 willen samen de crisis te lijf gaan

Londen - De G20-landen hebben een ,,grote eensgezindheid” en een ,,gevoel van urgentie over de koers die moet worden gevaren” om de economische crisis te bestrijden. Dat zei staatssecretaris De Jager van Financiën zaterdag na afloop van de bijeenkomst van ministers van Financiën van de G20.

Economiemaandag, 16 maart 2009

Helft bedrijven heeft lagere omzet

Leeuwarden - 45 procent van de noordelijke bedrijven heeft in het eerste kwartaal van dit jaar te maken met omzetdalingen. Dit blijkt uit de cijfers die de Kamer van Koophandel Noord (KvK Noord) vanochtend publiceerde. Nog maar 13,5 procent van de bedrijven ziet de omzet stijgen. De Conjunctuurenquête Nederland (COEN), die KvK Noord elk kwartaal onder bedrijven houdt, laat zien dat de economische crisis steeds meer sectoren van de economie raakt.

Hoofdartikelmaandag, 16 maart 2009

Over vliegtuigen, congressen...

Congressen kopen geen vliegtuigen, hield ooit Defensieminister Vredeling het PvdA-congres voor. Het congres accepteerde dat knarsetandend. Het huidige PvdA-congres had dat lesje kennelijk nog in het hoofd, want het heeft de vrijheid aan de PvdA-politici gegeven om naar eigen inzichten te handelen bij het wel of niet aan te schaffen JSF-vliegtuig.

Regiomaandag, 16 maart 2009

Een nieuw leven begint met een mooi uitzicht

Leeuwarden - Theo zit in de vensterbank van zijn appartement in de nieuwe opvang van Zienn aan de Nieuweweg in Leeuwarden. De voormalig dakloze moet zo ongeveer het mooiste uitzicht van Leeuwarden hebben. Hij kijkt uit over het bedrijvige Zuiderplein bij de bibliotheek; het Nieuwe Kanaal ligt er nu nog rustig bij, maar dat zal in het vaarseizoen anders worden.

Regiomaandag, 16 maart 2009

Iedereen mag fruit komen plukken in Sneker wijk

Sneek - Twee bewoners vonden het loze lapje grond tussen de Sneker nieuwbouwwijk De Loten en het spoor wel een mooie plaats voor een boomgaardje voor oude fruitrassen. Goed idee, vond de gemeente. Zaterdag werden de bomen geplant.

Regiomaandag, 16 maart 2009

Vertraging scholenbouwin Drachten

Drachten - Kinderen uit de Drachtster wijk De Swetten zulllen vooralsnog geen nieuwe schoolgebouwen krijgen. De basisscholen en de gemeente Smallingerland zijn het niet eens over welke nieuwbouw er moet komen. En dus blijven de plannen de eerste tijd op de plank liggen.

Regiomaandag, 16 maart 2009

Belasting int bij skûtsjeclub

Woudsend - Het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) ergert zich aan de houding van de belastingdienst. De fiscus eist over 2008 bijna vijfduizend euro op van Fryslâns oudste skûtsjesylorganisatie.

Regiomaandag, 16 maart 2009

Wanswert en Wommels verrassen met promotie

Drachten - Brassband Concordia uit Wanswert was zaterdag een van de grote verrassingen op het voorjaarsconcours van de Christelijke Bond van Muziekvereniging in Friesland (CBMF).

Geloof & Kerkmaandag, 16 maart 2009

Geloven op ’t werk mag weer, ook bij Marktplaats en Schiphol

Lodewijk Born

Geloof & Kerkmaandag, 16 maart 2009

Je stinkende best doen, met aandacht

Houten - Veel mensen denken dat ze al goed christen zijn op hun werk als ze niet vloeken en bidden voor het eten. Dat is wel erg mager, aldus ds. Ron van der Spoel. Belangrijker is of je met aandacht je werk doet, met collega’s omgaat, en je moet ook gewoon je stinkende best doen, betoogde hij zaterdag in Houten.

Geloof & Kerkmaandag, 16 maart 2009

‘Conflicten beheersen kunnen we nu ook’

Leeuwarden - In de kerk is praten over je relatie(problemen) nog geregeld taboe. Langzamerhand komt er meer aandacht voor. In het Friesch Dagblad een serie over relatiecursussen en -weekenden. Vandaag: Diderick Niehof (25) en Dietje Rozema (29) gingen naar Ready tot Marry.

Geloof & Kerkmaandag, 16 maart 2009

Relatieweekend begeleiden: hoogtepunt van het jaar

Stiens - Voor de zesde keer zijn Gerrit (51) en Corrie (51) Woudstra uit Stiens eind februari als gespreksleiders naar de conferentie Ready tot Marry geweest. Het is elke keer weer ,,het hoogtepunt van het jaar”, glunderen ze. ,,Het is echt super om dit mee te maken. Om te zien hoe jongeren ervoor kiezen om zich bewust voor te bereiden op het huwelijk en samen met God verder willen gaan.”

Geloof & Kerkmaandag, 16 maart 2009

Brief vol liefde, excuses en lichte verwijten

Vaticaanstad - Zelfs bisschoppen ontvangen maar zelden een persoonlijke brief van de paus. En zeker geen brief waarin excuses worden aangeboden voor - laten we zeggen - communicatieve en procedurele schoonheidsfouten; doelend op de wereldwijde opschudding rond bisschop Richard Williamson.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Buste van Riemer verstoft in magazijn van de Pronkkeamer

Ferwert - Hij was 25 jaar lang schipper van een vloot die groeide en groeide, werd bij zijn afscheid in 2006 uitgeroepen tot erevoorzitter, maar het borstbeeld dat er van hem gemaakt werd staat al bijna twee jaar te verstoffen in het magazijn van de Pronkkeamer in het Abe Lenstrastadion. De directie van de club is ermee aan, zo ook Riemer van der Velde zelf. ’t Zal allemaal wel, zo vindt Hans Jouta (42) uit Ferwert, de schepper van het beeld. ,,Mar it wurdt sa stadichoan al ris tiid dat it ûntbleat wurdt.”

Sportmaandag, 16 maart 2009

Heerenveen boekt tiende thuiswinst

Heerenveen - Helemaal probleemloos ging het niet, maar sc Heerenveen boekte zaterdagavond tegen Sparta de tiende thuisoverwinning van het seizoen. Daarmee evenaarde de club de prestatie van de afgelopen drie jaar. Met nog drie thuiswedstrijden te gaan kan de ploeg van Sollied het clubrecord van 2001-2002 evenaren.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Een engel zonder vleugels

Sportmaandag, 16 maart 2009

Theo Postma wint Ronde van Groningen

Delfzijl - Theo Postma heeft zaterdag de eerste wielerklassieker in de noordelijke clubcompetitie gewonnen. De renner uit Zwagerbosch stak zich voor de Ronde van Groningen weer even in het shirt van zijn club Otto Ebbens. Postma liet zien dat hij dit niveau ontstegen is en fietste solo naar de streep.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Weinig starters brengt drafsport in problemen

Wolvega - Veel koersen en weinig paarden aan de start, dat is een combinatie die niet werkt. Althans niet als het de bedoeling is om de wedders te verleiden tot het afsluiten van een weddenschap. Voor de tien koersen op de drafbaan van Wolvega werden slechts 64 paarden ingeschreven. Twee daarvan bleven door ziekte op stal. Op de kansen van de 62 dravers die wel in de rondte gingen werd iets meer dan 32.000 euro ingezet, veel te weinig om kostendekkend te kunnen koersen.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Bonuspunten voor ONS Sneek

Sneek - ONS Sneek verraste zaterdag op eigen veld titelkandidaat HHC Hardenberg, die niet profiteerde van de misstap van koploper Harkemase Boys. De formatie van trainer Fred de Boer sleepte op het tandvlees een broodnodige zege uit het vuur; mooie bonuspunten in de strijd om lijfsbehoud.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Bloedeloze ‘slag om Boarnsterhim’

Jirnsum - Hoewel de praktisch failliete gemeente vijf voetbalclubs kent - Akkrum, GAVC, Irnsum, Oldeboorn en Warga - geldt die tussen GAVC en Irnsum al de enige echte ‘slag om Boarnsterhim’. In Jirnsum mocht de derby die titel gistermiddag niet dragen. In een uitermate sportief, maar vooral armetierig potje voetbal bleven doelpunten uit, 0-0.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Aris kan van halve finale beker geen wedstrijd maken

Leeuwarden - Zo’n vijf minuten lang was de halve finale van de beker een echte wedstrijd. Aris Friesland slaagde er niet in om het Amsterdam lastig te maken. Wat heet, de Friezen speelden zichzelf helemaal uit de wedstrijd. De ploeg die zich afgelopen dinsdag bij de laatste acht van de Eurochallenge voegde, was twee maten te groot voor de Leeuwarder basketballers, die voor een bijna vol Kalverdijkje teleurstelden. ,,Ze zijn goed, echt goed”, prees Aris-coach Pete Miller de tegenstander.

Sportmaandag, 16 maart 2009

Cambuur mag blij zijn met punt bij Telstar

Leeuwarden - Met nog een kleine kans op de vijfde periodetitel moest SC Cambuur-Leeuwarden het gisteravond opnemen tegen Telstar. Winst was noodzakelijk en RKC Waalwijk en TOP Oss moesten dan wel meewerken. In de eerste opdracht slaagden de ploeterende Leeuwarders al niet.

Sportmaandag, 16 maart 2009

‘Viking Race is het voorportaal van de schaatstop’

Heerenveen - De kans is groot dat de talenten van vandaag de toppers van morgen zijn. En daarom is de traditionele Viking Race in Thialf met 288 deelnemers uit heel Europa een van de grootste podia voor de aanstormende schaatsjeugd. Zo leidt de vijftienjarige Reina Anema soeverein de dans in haar leeftijdscategorie. Dat de Gorredijkster een topper in de dop is, bewijst ze daarmee andermaal. ,,Maar ik heb nog een lange weg te gaan.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties