Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 16 maart 2005.

Achtergrondwoensdag, 16 maart 2005

De Grondrechten in het geding

Naar aanleiding van het nieuwe concept-beginselprogramma van de VVD schreef Rein Ferwerda een open brief aan ,,alle voorstanders van vrijheid en recht’’.

Achtergrondwoensdag, 16 maart 2005

De risico’s van het ‘verMakken’ van de geschiedschrijving

Het populair en ‘leesbaar’ presenteren van historisch onderzoek, dat tegenwoordig in zwang is, kent grote risico’s. Dat stelt historicus Jan de Bas.

Achtergrondwoensdag, 16 maart 2005

Nigeria krijgt geld van voormalige dictator terug

Nigeria, een land met hoge schulden, krijgt binnenkort van Zwitserland een deel van het geld terug dat de familie van de voormalige militaire dictator van het Afrikaanse land, Abacha, ontvreemd heeft en op banken in het Westen heeft staan.

Achtergrondwoensdag, 16 maart 2005

Chinees over 25 jaar rijker dan Amerikaan

Als de Chinese economie de komende jaren met 8 procent per jaar groeit, verdient de gemiddelde Chinees binnen 25 jaar meer dan de gemiddelde Amerikaan. Goed voor de Chinezen, maar niet goed voor de wereld, zegt het Earth Policy Institute (EPI) in Washington. Want als de toegenomen inkomens zich vertalen in een Amerikaanse levensstijl, kan de aarde de Chinese consumptie in 2030 niet meer aan.

Achtergrondwoensdag, 16 maart 2005

Een historicus van goed en fout

De naam van dr. Loe (Louis) de Jong is onverbrekelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De op 24 april 1914 geboren Amsterdammer groeide door zijn levenswerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog uit tot een goeroe van de bezettingsgeschiedenis. Maar zijn belang was groter. De Jong werd de man die oordelen kon over goed en fout, met de bezetting als ijkpunt.

Agendawoensdag, 16 maart 2005

Klassiek

Ensemble Zondag om 15.30 uur verzorgt het Rossio Ensemble samen met George Weghorst een concert in Muziekcentrum De Rinkelbom te Heerenveen. Op het programma staan werken van Dvorák, Mozart, Faure, Turina, Mendelssohn en Schubert.

Analysewoensdag, 16 maart 2005

EU-Grondwet is geen gewoon verdrag

Tegenstanders van een referendum over de Europese Grondwet hebben het helemaal mis. Het is niet nodig deze van A tot Z te kennen om te kunnen beoordelen dat de Grondwet slecht is voor Nederland, stelt Joshua Livestro. Als ze in werking treedt, zal ons land op diverse terreinen veel invloed verliezen.

Bijschriftwoensdag, 16 maart 2005

De ogen van Jezus

Opvallend is in het Evangelie de aandacht die Jezus heeft voor de enkeling.

Economiewoensdag, 16 maart 2005

VDL-groep neemt Wientjes Roden over

Eindhoven/Roden – De VDL Groep uit Eindhoven neemt Kunststoffenfabriek Wientjes uit Roden over. Met de overname wil de VDL-groep zijn kunststofdivisie uitbreiden. Dat maakte VDL gisteren bekend.

Economiewoensdag, 16 maart 2005

Van Wieren en Vellinga koopt Bakker

Dokkum – Accountantskantoor Van Wieren & Vellinga uit Dokkum neemt collegabedrijf Bakker uit Oentsjerk over. Het kantoor in Oentsjerk gaat dicht. De werkzaamheden van Bakker worden verplaatst naar de locatie van Van Wieren & Vellinga in Dokkum. Twee van de drie medewerkers van Bakker gaan mee naar Van Wieren & Vellinga. Ook de huidige eigenaar Bakker blijft nog enkele jaren voor het accountantskantoor werken. De derde medewerker neemt vrijwillig ontslag.

Economiewoensdag, 16 maart 2005

Baatje uit Oude Leye schilder van het jaar

Doetinchem - Baatje Schilders- en Houtreparatiebedrijf uit Oude Leye is gisteren uitgeroepen tot schilder van het jaar in de categorie ‘Ondernemer zonder personeel’. De prijs wordt georganiseerd door vakblad SchildersVakkrant . In de jury hebben zitting de directeur van schildersonderneming Fosag, een bedrijfsadviseur van TNO, een onafhankelijk accountant, twee schilderondernemers en de hoofdredacteur van SchildersVakkrant, J.M. Schouten.

Expowoensdag, 16 maart 2005

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo ‘Rond Vrouwen‘, t/m 6 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 16 maart 2005

Economische reus…

China groeit economisch razendsnel. Door de vrije markt te omarmen, maakt het land een onstuimige groei door in een tempo dat de wereld niet meer heeft gezien sinds Nederland in de Gouden Eeuw uitgroeide tot de heersende wereldmacht. Van economische groeicijfers van 8 tot 10 procent kunnen wij hier in het Westen alleen maar dromen.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

School Akkrum in ‘Oost’

Akkrum – De nieuwe brede school van Akkrum komt aan de oostkant van het dorp, de nieuwe zuidelijke rondweg komt strak onder het dorp langs en het college van Burgemeester en Wethouders van Boarnsterhim blijft gewoon op zijn post. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering van gisteravond.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Eerst rijbewijs en dan rustig door de berm leren hobbelen

Drachten – Van alle auto-ongevallen wordt 5 procent veroorzaakt door gladheid of een technisch gebrek, de overige 95 procent is menselijk falen. Vooral bij jonge automobilisten heeft dat falen meestal te maken met een overschatting van de eigen rijvaardigheid. Daarom zou die rijvaardigheid, ook na het behalen van een rijbewijs, verbeterd moeten worden. Met dat doel gaan de noordelijke rijscholen voortaan alle kandidaten die hun rijbewijs behaald hebben, een extra training aanbieden in rijvaardigheid onder moeilijke omstandigheden.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Horeca niet langer open tijdens Oerol

Terschelling – De sluitingstijden van de Terschellinger horeca worden tijdens het Oerol-festival niet aangepast. Dat heeft burgemeester Visser besloten.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Eerste oppasservice voor Friese huilbaby’s

Leeuwarden – Ouders die een huilbaby hebben, kunnen voortaan hun kind een poosje kwijt bij een nieuwe oppasservice. Kraamzorg Fryslân heeft samen met Thuiszorg Het Friese Land en Thuiszorg Zuidwest Fryslan een oppasservice voor huilbaby’s opgezet.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Reddingsplan stinzenflora

Beetsterzwaag – Landschapsbeheer Friesland is momenteel bezig met een inventarisatie van alle de stinzenflora die voorkomt in Fryslân. Alle locaties worden in kaart gebracht en er wordt genoteerd welke bijzondere planten waar voorkomen. Landschapsbeheer Friesland gaat vervolgens een beheersplan opstellen.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Wachtlijst van Jeugdzorg nog veel te lang

Leeuwarden – De wachtlijsten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in Fryslân zijn nog steeds onacceptabel lang. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de provincie Fryslân recent een brief gestuurd waarin druk gezet wordt op het wegwerken van de wachtlijst: eind dit jaar moet een melding binnen vijf dagen zijn afgehandeld.Uit een overzicht dat Bureau Jeugdzorg Friesland onlangs aan het provinciebestuur heeft overlegd, blijkt dat de wachtlijsten vorig jaar na een aanvankelijke afname weer zijn aangegroeid.

Regiowoensdag, 16 maart 2005

Rechter haalt streep door ‘aaisykjen’

Leeuwarden – Kievitseizoekers moeten met ingang van vrijdag 18 maart stoppen met hun hobby. De bestuursrechter in Leeuwarden heeft donderdag 17 maart het beroep van Faunabescherming en Vogelbescherming Nederland tegen het toestaan van het rapen van kievitseieren toegewezen. Dat betekent dat er een einde komt aan de Friese eizoekerstraditie.

Sportwoensdag, 16 maart 2005

Cambuur zegt zeker vijf spelers de wacht aan

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden neemt voor volgend seizoen afscheid van zeker vijf spelers. De aflopende contracten van Stephan van Hoving, Michel van Zundert, Henk van Steeg, Ruben Schaken en Davy Veltman worden niet verlengd. Directeur Ritske Merkus: ,,Deze spelers hebben het afgelopen jaar niet aangetoond dat ze Cambuur Leeuwarden naar een hoger niveau kunnen brengen. Omdat wij volgend jaar opnieuw een stap willen maken, hebben we besloten om niet met hen door te gaan.’’

Sportwoensdag, 16 maart 2005

Daniël Hestad in voetsporen van zijn oom

Bijna 35 jaar geleden zette Harry Hestad als speler van ADO Den Haag voor het eerst voet in het Haagse Zuiderpark. Woensdagavond treedt middenvelder Daniël Hestad, weliswaar in het shirt van SC Heerenveen, in de voetsporen van zijn oom.

Weerwoensdag, 16 maart 2005

Af en toe regen

Vanmiddag blijft het droog en de zon schijnt regelmatig. Vanavond en vannacht volgt meer bewolking en kan er af en toe wat regen of motregen vallen. Morgen is het bewolkt, met soms wat regen. Het kwik komt te liggen rond 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties