Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 november 2009.

Cultuurmaandag, 16 november 2009

Matad’Or voor film ‘Autumn’

Leeuwarden - De debuutfilm Autumn van de Turkse regisseur Özcan Alper is gisteravond bekroond met de Matad’Or van het 31e Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. De jury van de interregiocompetitie koos de film als beste uit negen genomineerden vanwege de ,,krachtige reeks van onontkoombaar verbonden en aanhoudende poëtische stemmingen”. Een eervolle vermelding was er voor The other bank van George Ovashvili.

Cultuurmaandag, 16 november 2009

‘Us earmbân’ wordt nieuw, Fries souvenir

Leeuwarden - Martijn Westphal uit Groningen heeft met zijn ontwerp van een armband de prijsvraag Bagaazjedrager gewonnen. De wedstrijd was door Keunstwurk georganiseerd met als doel een nieuw, typisch Fries souvenir te verkrijgen. In de metalen armband van Westphal zijn Friese sporten en thema’s verwerkt, zoals skûtsjesilen, fierljeppen en koeien. De Groninger heeft tweeduizend euro gewonnen. Hiermee kan hij zijn ontwerp verder uitwerken, zodat het kan worden verkocht.

Cultuurmaandag, 16 november 2009

Toneelvereniging uit De Harkema wint toneelprijs

Wommels - Toneelvereniging Harkjemar uit De Harkema heeft de eerste STAF-toanielpriis gewonnen. De prijs is een nieuwe, driejaarlijkse prijs die door Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF) wordt toegekend aan een toneelgezelschap dat van grote betekenis is voor de levendigheid van het toneel in het betreffende dorp. De prijs bestaat uit een trofee en duizend euro, die zaterdagavond werden uitgereikt tijdens een feestelijke avond van STAF in it Dielshûs in Wommels.

Cultuurmaandag, 16 november 2009

Huldigingen op jubileumconcert Advendo Burum

Burum - Tijdens het jubileumconcert van Advendo in de gereformeerde kerk van Burum zijn eergisteravond verschillende leden gehuldigd. De Christelijke Brassband Advendo Burum bestaat dit jaar negentig jaar.

Economiemaandag, 16 november 2009

Recordaantal pinbetalingen van 2 miljard in 2009

Leidschendam - Nederlandse consumenten pinnen steeds meer. Detailhandel Nederland verwacht dat het aantal pinbetalingen dit jaar boven de twee miljard uitkomt, een record. Directeur Henk Kok zei dat gisteren. Vorig jaar pinden mensen nog 1,75 miljard keer.

Economiemaandag, 16 november 2009

Idee voor een Europese belasting begint te rijpen

Brussel - Onder de regeringsleiders van de landen van de Europese Unie begint het idee te groeien dat Europa eigen ‘groene inkomsten’ moet aanboren. De Belgische premier Herman Van Rompuy, momenteel veelgenoemd kandidaat-president voor de Europese Unie, heeft dat met veel nuances gezegd bij een besloten bijeenkomst, meldde de Vlaamse zakenkrant De Tijd eergisteren.

Hoofdartikelmaandag, 16 november 2009

Voedselprijzen in de super...

Het doen van inkopen in de supermarkt lijkt een pretje. Appels voor weggeefprijzen, vlees-in-de-aanbieding zodat het bijna goedkoper is dan brood en groente tegen doordraaiprijzen. Maar een echt pretje is het niet. Die lage prijzen staan in een beschamend contrast met de stijging van de voedselprijzen in de wereld. Vooral de sociaal kwetsbaren merken dat. De honger in de wereld neemt toe en het eten in de winkel op de hoek wordt alleen maar goedkoper.

Regiomaandag, 16 november 2009

Simpel recept veilig vervoer op zee mist

Ameland - Een simpel recept voor veilig vervoer van goederen op zee is niet op te stellen. Dat containers overboord gaan, is namelijk niet altijd te wijten aan het materiaal, zo stelt onderzoeker Jos Koning van Marin. Er is een complex van factoren dat invloed heeft.

Regiomaandag, 16 november 2009

Met z’n allen stiekem werken aan het ‘Weitelân’

Ureterp - Al heel vroeg op de zaterdagochtend heerst er een bedrijvige drukte rond Bouekers 40 in Ureterp. Zeker twintig man is bezig met het bestraten van de achtertuin. Een shovel rijdt af en aan met het puin van de vorige bestrating.

Regiomaandag, 16 november 2009

Vijf Friese hengsten slagen voor eindexamen

Ermelo - Vijf Friese hengsten mogen voortaan officieel worden ingezet als stamboek-dekhengst: ze zijn zaterdag in Ermelo geslaagd voor het centraal onderzoek. Het examen ging een paar maanden geleden van start met 22 jonge hengsten. Eerder dit jaar werden er drie hengsten aangewezen als dekhengst.

Regiomaandag, 16 november 2009

Omhoog kijken naar Earn, Pylk en Gerskrûper

Burgum - Toen er zelfs al een Groenlandse sterrenkaart in het Inuït was, bedacht planisfeermaker Rob Walrecht dat er ook maar eens een in het Fries moest komen. Zaterdag werd hij op de Volkssterrenwacht in Burgum gepresenteerd.

Geloof & Kerkmaandag, 16 november 2009

Geen behoefte aan predikant-vicaris

Centraal werkgeverschap vanuit Utrecht haalt geen meerderheid

Geloof & Kerkmaandag, 16 november 2009

‘We mogen wel wat brutaler worden’

Barneveld - Het wereldwijde baptisme bestaat vierhonderd jaar. Afgelopen zaterdag kwamen zo’n achthonderd baptisten in Barneveld bijeen voor een afsluitende viering. In een periode van negen maanden gedenken is er een ‘ketting van gebed’ door de baptistengemeenten van Nederland gegaan.

Geloof & Kerkmaandag, 16 november 2009

Lintjes voor organisten Balt de Vries en Anne Osinga

Easterein/Dronrijp - Twee Friese organisten zijn gisteren koninklijk onderscheiden voor hun muzikale verdiensten. Balt de Vries (1944) uit Scharnegoutum werd benoemd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn grote inzet als musicus. Na de Friestalige kerkdienst in de Martinikerk in Easterein werden hem de versierselen behorend bij de koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Reitsma van de gemeente Wymbritseradie.

Sportmaandag, 16 november 2009

Zonderland is beste turner van dit seizoen

Stuttgart - Hij bewees met de zilveren plak op het WK in Londen onlangs al dat hij definitief tot de wereldtop behoort, maar turner Epke Zonderland is sinds gisteren ook de beste van dit hele seizoen. Voor de tweede keer op rij greep de Lemster de eindzege in het wereldbekercircuit op rek. Hij was over het hele jaar de constantste.

Sportmaandag, 16 november 2009

Van der Meulen pakt record af van Van den Hoogeband

Stavanger - Zwemmer Arjen van der Meulen heeft zaterdag bij internationale wedstrijden in het Noorse Stavanger het Nederlands record kortebaan op de 400 meter vrije slag aangescherpt. De geboren Leeuwarder tikte aan in 3.42,91 en zwom daarmee de zeven jaar oude toptijd van Pieter van den Hoogeband (3.43,44) uit de boeken. Een mooie opsteker, vond Van der Meulen, nu hij in de voorbereiding zit op de EK kortebaan in Istanbul in december, zijn eerste internationale titeltoernooi.

Sportmaandag, 16 november 2009

Zelfs zieke Kramer is niet te verslaan

Heerenveen - Eigenlijk moest hij hier niet zijn, bekende Sven Kramer zaterdag. De 23-jarige Fries had last van griep, werd gekweld door geïrriteerde luchtwegen en lag de afgelopen twee dagen voornamelijk gestrekt op zijn hotelbed. Toch toog hij naar Thialf om zijn ongeslagen status op de 5000 meter te verdedigen. In die opzet slaagde hij, al was het op het nippertje.

Sportmaandag, 16 november 2009

Een Nieuw-Zeelander op schaatsen, met een droom

Mensen die into het marathonschaatsen zijn, kennen hem al. Fanatieke schaatsfans zullen z’n naam ook wel eens voorbij hebben zien komen. In Nederland is hij bekender dan in zijn thuisland Nieuw-Zeeland. Want daar komt Shane Dobbin vandaan. Twee jaar staat-ie nu op de schaats, zoals afgelopen weekeinde in Thialf tijdens de Worldcupwedstrijden. En waarom? ,,Vanwege mijn olympic dream.” Het verhaal van een 29-jarige avonturier.

Sportmaandag, 16 november 2009

Achtervolging extra kans voor Elma de Vries

Heerenveen - Een gegarandeerde medaille op de Olympische Spelen in Vancouver. Zo kijken de rasoptimisten in het Nederlandse schaatsen naar de ploegenachtervolging. En niet geheel ten onrechte. Nederland is vanaf het begin van dit onderdeel al een topland, hoort op WK’s bij de wereldtop. Maar olympisch gezien ging het bij de mannen en vrouwen helemaal mis in 2006 in Turijn. Dit seizoen moet alles anders. De eerste wedstrijd geeft hoop, want bij de worldcupwedstrijden in Heerenveen werd de mannenploeg gedeeld eerste en de vrouwen tweede. Met Elma de Vries, die maar wat graag mee zou willen doen in Vancouver.

Sportmaandag, 16 november 2009

Alabama zet favorieten opzij

Wolvega - Met zes hoofdnummers op één avond werd het publiek zaterdag bij de draverijen in Wolvega verwend. De tweejarigen en oudere paarden werkten de lucratieve koersen om de Breeders Crown af. De outsiders wonnen, zoals Alabama K. Die had tot zaterdag nog nooit gewonnen.

Sportmaandag, 16 november 2009

Aikidoka’s trainen op grootste mat ooit

De grootste groep beoefenaars van een vechtsport ooit kwamen dit weekeinde samen op één mat. In het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Almere werd 2250 vierkante meter aan matten neergelegd waar twee dagen lang ongeveer duizend aikidoka’s op trainden.

Sportmaandag, 16 november 2009

Champions League: sprookje dat uitkwam voor Heerenveen

Bij sc Heerenveen zijn ze onderhand al aardig verwend met en gewend geraakt aan Europees voetbal. De afgelopen vijf jaar is de Friese club ook buiten de landsgrenzen actief en ook in het lopende seizoen is Heerenveen, ondanks de naamswijziging (Europa League) en een andere opzet, weer van de partij. Eén keer schoof de ‘Friese trots’ zelfs aan bij de crème de la crème in de Champions League.

Sportmaandag, 16 november 2009

Van je vrienden moet je het hebben

Het is een wonderlijk verschijnsel in het leven van profvoetballers: de vriendschappelijke interland. Ze zijn gewend wedstrijden te spelen waarbij voor hun clubs miljoenen op het spel staan en die hun eigen carrière kleuren omdat ze beslissend zijn voor de prijzen die behaald kunnen worden. Die wedstrijden móéten worden gewonnen, koste wat het kost. Er wordt met het mes tussen de tanden gestreden. De spelers verdienen niet voor niets enorme salarissen, dus ze moeten het uiterste van zichzelf vergen en lopen gevaar voor lijf en ledematen.

Sportmaandag, 16 november 2009

Robur en FFS houden gelijke tred

Harlingen - Nooit speelde de Fuotbol Foriening Stobbegea een vooraanstaande rol in het Friese amateurvoetbal. Mar als de schijn niet bedriegt, komt daar na dit seizoen verandering in. Door de versterkte promotiekansen vanwege de invoering van de topklasse heeft de ploeg uit Vegelinsoord niet zonder reden zijn zinnen gezet op de vierde klasse. In Harlingen maakte FFS gisteren de koppositie in de zondag vijfde klasse A waar door in een alleraardigst duel met 3-3 te remiseren met nummer twee Robur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties