Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 16 november 2004.

Analysedinsdag, 16 november 2004

Godslastering, een oud thema

Ruim zeventig jaar geleden haalde de wet op de smalende godslastering een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Veel argumenten die vandaag worden gewisseld over het nut en de noodzaak van de artikelen 147 en 147a in het Wetboek van Strafrecht, kwamen destijds ook al aan de orde. Toenmalig minister Donner van Justitie, de grootvader van de huidige, kreeg de wet door het parlement.

Bijschriftdinsdag, 16 november 2004

Tegen het geloof

‘Niet door kracht noch door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de Here’

Economiedinsdag, 16 november 2004

Bedrijven Opende naar terrein Surhuisterveen

Opende/Surhuisterveen - Tegelzetbedrijf Borger en Tjoelker Fouragehandel uit Opende gaan zich vestigen op bedrijventerrein Lauwerskwartier bij Surhuisterveen. De beide ondernemingen staan op het punt een kavel te kopen van de gemeente Achtkarspelen.

Economiedinsdag, 16 november 2004

Schilder Jansma

Kollum - Werknemer J. Wolters neemt Jansma Schilders uit Kollum van zijn baas over. Het bedrijf blijft onder dezelfde naam opereren. Ook het adres blijft hetzelfde.

Hoofdartikeldinsdag, 16 november 2004

Pim Fortuyn en de geschiedenis

Pim Fortuyn is de grootste Nederlander aller tijden. Vindt een deel van de bevolking. Deze uitslag van de ‘verkiezing’ via een televisieprogramma geeft een aardig inzicht in het gevoelen van mensen in Nederland. Natuurlijk is Pim Fortuyn niet de grootste Nederlander uit de geschiedenis; hij is zoiets als de Nederlander die in de beleving van mensen nú de meeste indruk maakt. Met geschiedenis heeft de stem op Fortuyn helemaal niets te maken. Het geven van een oordeel over figuren uit de geschiedenis veronderstelt kennis van die mensen en van de dingen die ze hebben teweeggebracht. Welnu, een figuur als Spinoza is een grote gestalte in de geschiedenis van Europa, wiens werken tot op de dag van vandaag worden gelezen, in vele talen. Wie dat niet weet, kan onmogelijk het belang van Spinoza afwegen tegen dat van anderen. Wie dat wel kan, zal nooit Fortuyn of actrice Monique van de Ven kiezen als de grootste Nederlander. Die keuze wel maken, is een absurde daad.

Regiodinsdag, 16 november 2004

Verdwenen pony stond gewoon bij buurman op stal

Hegebeintum – Bianca Vera, de pony die afgelopen weekeinde uit de weide aan de Mieddyk verdween, is weer terug. Het dier stond bij de buurman op stal.

Regiodinsdag, 16 november 2004

Zeldzame haakbek in Leeuwarden geland

Ureterp – In Leeuwarden is een haakbek ( heakbek ) opgedoken. De vogel vloog tegen een raam. Volgens vogelasiel De Fűgelhelling in Ureterp, waar het gewonde dier naartoe is gebracht, gaat het om een uiterst zeldzame vogel. Volgens assistent medewerker H. Meijer is het de vierde keer sinds 1800 dat de vogel in Nederland is gesignaleerd. ,,Het is uniek dat we er nu eentje hier in het asiel hebben.’’

Regiodinsdag, 16 november 2004

‘Voedsel niet verkopen voor stuntprijzen’

Den Haag – Het moet supermarkten verboden worden, levensmiddelen onder de inkoopprijs te verkopen. Dat stelt CDA-Tweede-Kamerlid Atsma vanavond voor bij de behandeling van de begroting van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Nieuwe wetgeving zou zowel kleine supermarkten als boeren moeten beschermen tegen de woedende supermarktoorlog.

Regiodinsdag, 16 november 2004

‘Vervuilde sloot maakt ziek’

Sint Annaparochie – De gezondheid van mensen en dieren rond de poldersloot aan de Middelweg West in Sint Annaparochie is in gevaar, doordat er te vaak vervuild rioolwater in de sloot loopt. Dat betoogde melkveehouder P. Lont, wiens land aan de sloot grenst, gisteren bij de Raad van State. Hij eist dat Wetterskip Fryslân de riooloverstort beter beveiligt.

Regiodinsdag, 16 november 2004

‘Scheepvaart beschermen’

Dokkum – Zeeslepers op wacht in iedere zeehaven, een automatisch identificatiesysteem voor schepen die in de buurt van boortorens varen en een grensoverschrijdende Kustwacht. Dat zijn de meest concrete voorstellen van het Wadden Sea Forum, dat gisteren zijn aanbevelingen presenteerde.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2004

Stiltecentrum, geen kapel

Leeuwarden - Anderhalf jaar moesten de kerkdiensten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gehouden worden in het nabij gelegen verpleeghuis Bornia Herne, dat ook tot de zorggroep Noorderbreedte behoort. Tijdens de immense uitbreidingswerkzaamheden van het ziekenhuis was ook het stiltecentrum buiten gebruik. Nu is alles weer op orde. Op 23 november worden de nieuwe kerkzaal en een compleet nieuw stiltecentrum officieel geopend.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2004

Traktementsregeling duur voor kleine kerken

Ermelo – De nieuwe traktementsregeling voor predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die eind april is aangenomen door de kleine synode, pakt zeer nadelig uit voor gemeenten met minder dan zeshonderd leden. Dat zei ds C.B. Elsinga (Den Ham) zaterdag op de vergadering van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) in Ermelo.

Geloof & Kerkdinsdag, 16 november 2004

Op bezoek in de longen van de aarde

In Maastricht werd vorige week een internationale conferentie gehouden over ‘maatschappelijk ondernemen’. Eén van de gastsprekers was dr Roberto Waack van het bedrijf Orsa Florestal uit Sao Paulo, Brazilië. Nog geen maand geleden was hij de gastheer van een groep van 36 Jousters. Ben Hogeterp, hoofd van het Provinciaal Dienstencentrum Fryslân van de Protestantse Kerk in Nederland, maakte op persoonlijke titel deel uit van de groep.

Sportdinsdag, 16 november 2004

Krook vreest voor loopbaan Thomas

Hamar - Topsportcoördinator Ab Krook van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond KNSB vreest voor het einde van de loopbaan van Annamarie Thomas. De Friese schaatsster heeft weer last van een rugblessure en kon daarom afgelopen weekeinde in Hamar niet in actie komen.

Sportdinsdag, 16 november 2004

Heerenveen 2 verliest weer van Ajax

Amsterdam – Exact een week nadat een ontplofte bal een ongelukkige competitienederlaag van Heerenveen 2 tegen het belofteteam van Ajax inluidde, stonden beide teams maandagavond in de achtste finales van de Amstel Cup weer tegenover elkaar. En opnieuw dolf Heerenveen 2 op sportpark De Toekomst het onderspit, al was het nu niet geheel ten onrechte.

Sportdinsdag, 16 november 2004

Rabobank breekt contract Weening open

Harkema – De Rabobankploeg heeft het contract van wielrenner Pieter Weening uit Harkema opgebroken. De Friese belofte heeft een contract getekend dat hem tot eind aan de enige Nederlandse profploeg bindt. Weening reed dit jaar een zeer succesvolle Ronde van Duitsland en Ronde van Spanje. In de Ronde van Zwitserland moest hij ziek uitvallen.

Weerdinsdag, 16 november 2004

Regen en wind

Het blijft vanmiddag bewolkt en regenachtig weer met maximumtemperaturen rond 10 graden. Morgen is er veel regen en wind bij 11 ŕ 12 graden. De wind uit het zuidwesten tot westen neemt overdag toe naar krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties