Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 16 januari 2012.

Cultuurmaandag, 16 januari 2012

Workumer muzikanten geëerd met Pompeblęd

Workum | Muzikanten Jelle Bouwsma en Wiebren Koopen van brassband Crescendo uit Workum zijn onderscheiden met een Gouden Pompeblęd met Vioolsleutel, omdat ze beiden al meer dan vijftig jaar lid zijn van Crescendo. De heren kregen de onderscheiding zaterdag opgespeld door Durk Dam, voorzitter van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslan (OMF). Dat gebeurde tijdens het nieuwjaarsconcert dat de brassband gaf in sporthal De Rolpeal in Workum.

Cultuurmaandag, 16 januari 2012

Drachtster Iris Kroes in finale ‘The Voice of Holland’

Drachten | In Drachten is dit weekend juichend gereageerd op de finaleplek van de Drachtster zangeres en harpiste Iris Kroes bij The Voice of Holland. Haar buren bleken vrijdagnacht bij thuiskomst haar huis te hebben versierd, zo twitterde ze zaterdag. Schouwburg De Lawei heeft aangekondigd dat er aanstaande vrijdagavond in Drachten gezamenlijk naar de finale van de talentenjacht kan worden gekeken in theatercafé De Hopper.

Cultuurmaandag, 16 januari 2012

Leeuwarden in top vijf van cultuursteden

Leeuwarden | Leeuwarden is de vijfde cultuurstad van het land. Dat blijkt uit de nieuwe Cultuurkaart van Nederland die is gepresenteerd tijdens het festival Eurosonic in Groningen.

Economiemaandag, 16 januari 2012

MiedemaHout splitst op in drie bedrijven

Leeuwarden | MiedemaHout in Leeuwarden heeft besloten om het bedrijf per 1 januari te splitsen in drie bedrijven (Miedema Bouwproducten, Miedema Houtindustrie en Miedema Nautic). ,,Voor ons is dit is een logische stap in onze ontwikkeling die we al in 2008 hebben ingezet. Onder de reeds bestaande paraplu van holding Miedema Groep kunnen de bedrijven zich beter focussen op klanten en nog flexibeler en efficiënter werken”, aldus directeur Edy Wester.

Hoofdartikelmaandag, 16 januari 2012

Minder hoog opleiden met meer niveau

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan: liever het percentage hoger opgeleiden naar beneden dan de kwaliteit van het hoger onderwijs. Tot nu toe houdt de regering strak vast aan de afspraken die zijn gemaakt in Europa om de helft van de bevolking een hogere opleiding te laten volgen. De werking van dat streven zou inflatie van de kwaliteit van het hoger onderwijs bevorderen. Immers: hoger onderwijs - hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs - veronderstelt een zekere elite: niet iedereen is geschikt voor dat type onderwijs. Bovendien suggereert het streven dat Nederlanders intelligenter worden. Hoger onderwijs was vroeger meer uitzondering dan regel. Door de emancipatie van de ‘kleine luyden’ en door de betere toegankelijkheid van hoger onderwijs is het percentage dat hoger onderwijs volgde, gestegen. Nu de toegankelijkheid goed geregeld is, wordt het ingewikkeld om een nog hoger percentage een hogere opleiding te laten volgen. Tenzij de eisen aan die opleidingen worden verlaagd.

Regiomaandag, 16 januari 2012

Elegante hengst Norbert wordt overtuigend kampioen

Met de zevenjarige hengst Norbert 444 heeft de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek een nieuw boegbeeld. De hengst werd zaterdag in het WTC Expo in Leeuwarden uitgeroepen tot kampioen van de hengstenkeuring.

Regiomaandag, 16 januari 2012

Niets mis met trots zijn op Fries-eigene

Earnewâld | Regio’s met een sterke identiteit - zoals Fryslân - kunnen die benutten om voor hun inwoners ,,een diep thuisgevoel” te scheppen. ,,Daarvoor zijn nodig de vaste kenmerken als een eigen landschap, taal, cultuur, etcetera, maar ook een visie op het goede leven op lange termijn en op duurzaamheid. Grenzen stellen in een dynamische wereld. Die verantwoordelijkheid kun je eerder verwachten van een regionale dan van een landelijke overheid. Want je thuis wil je niet verspillen, dat wil je koesteren.”

Regiomaandag, 16 januari 2012

2,1 miljoen gevraagd voor Friese kerken

Leeuwarden | De Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen vraagt bij het rijk 2,1 miljoen euro subsidie aan voor 56 kerkgebouwen in Fryslân. De aanvraag voor deze kerken werd vorig jaar afgewezen omdat het geld toen op was. In de regel krijgen afgewezen subsidieaanvragen in het nieuwe jaar voorrang.

Regiomaandag, 16 januari 2012

Slachte in 2 uur uitverkocht

Leeuwarden | Er zijn geen startkaarten meer verkrijgbaar voor de Slachtemarathon voor wandelaars. De kaarten vlogen vanochtend in rap tempo weg. Hardlopers kunnen zich nog wel voor de marathon inschrijven.

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2012

Eerste directeur Soul Survivor

Harderwijk | Sven Leeuwestein is sinds 1 januari directeur van Soul Survivor. De jongerenbeweging heeft daarmee voor het eerst een directeur. Leeuwestein komt over van Open Doors Jongeren. Hij zal beide functies voorlopig combineren. Soul Survivor Holland werd vijftien jaar geleden opgericht. Volgens Lambert Dekker, voorzitter van het bestuur van Soul Survivor, miste men een duidelijk gezicht naar buiten toe. ,,Sven is de uitgelezen persoon om deze rol op zich te nemen.” Van 28 april tot en met 2 mei is bij Strand Nulde het jaarlijkse Soul Survivor Festival.

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2012

Symposium over toekomst katholieken

Tilburg | De School of Catholic Theology van Tilburg University houdt komende vrijdag in Tilburg een symposium over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk. Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden, geeft op het symposium een lezing over de toekomst van het rooms-katholicisme in Nederland. Het symposium vindt plaats in het kader van afscheid van hoogleraar Praktische Theologie prof. dr. Jozef Wissink, die met emeritaat gaat. Hoogleraar Religiesociologie Staf Hellemans zal aan Wissink het eerste exemplaar overhandigen van de speciale uitgave Een katholieke kerk met toekomst. Aanvang van de bijeenkomst is 13.15 uur.

Geloof & Kerkmaandag, 16 januari 2012

Handreiking voor gebruik sociale media voor PKN

Doorn | Het dagelijks bestuur van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft een rapport gekregen over omgang met sociale media. Lennart Aangeenbrug MTh, recent afgestudeerd theoloog, schreef de handreiking voor predikanten en kerkelijk werkers.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Revanche Sneek in thriller tegen Pollux

Sneek | Na de blamage van een week eerder in Dwingeloo namen de volleybalsters van VC Sneek zaterdagavond vooral revanche op zichzelf. In de Sneker sporthal beschikte de formatie van trainer/coach Petra Groenland in het duel tegen Pollux, de nummers zes en vijf van de DELA League, over de langste adem. Dat was net voldoende om na een meeslepende vijfsetter met 3-2 (27-25, 26-24, 14-25, 15-25, 16-14) als winnaar van het veld te stappen.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Steenbergen grossiert op FK in toptijden en gouden medailles

‘Glansrol Marrit Steenbergen’. ‘Opnieuw verbetering Fries record’. ‘Steenbergen zwemt drie keer Nederlands record’. Zomaar wat artikelen waarin de naam Marrit Steenbergen in de kop genoemd wordt. En ze is pas twaalf jaar. Dit weekeinde was het ook weer raak bij de Friese winterkampioenschappen zwemmen in Dokkum, waar de Oosterwoldigse in toptijden en medailles grossierde.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Jonge Zweed zet paard ongewild in de etalage

De jonge Zweed Douglas Lindelow is gisteren winnaar geworden van de Grote Prijs van Drachten. De 21-jarige ruiter boekte met Talina zijn tweede grote overwinning in een Grand Prix. Daarmee zette hij het paard ongewild in de etalage.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Zaalvoetballen tegen de Friese favoriet ligt de buitenstaanders van Drs. Vijfje wel

Franeker | De finale van de jaarlijkse open Friese kampioenschappen in Franeker bereiken, is voor de meeste zaalvoetbalteams al een prestatie op zich. Maar als dan Avanti de naam van de tegenstander is, maak je je als ploeg niet al te veel illusies over de eindzege. Een hoger spelende opponent dan die Friese ploeg is immers niet denkbaar in de eindstrijd. Hoe moet je Avanti verslaan? Welnu, de Groninger studenten van Drs. Vijfje weten het antwoord: voor de tweede keer in vier jaar versloegen de buitenstaanders op het open FK de favoriet uit de topdivisie.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Beuken en zweten, maar dan wel met nagellak

Rugby en vrouwen: het is een combinatie die in Fryslân vooral vraagtekens oproept. Maar hoe kleinschalig ook, de sport wordt wel degelijk door een paar dozijn stoere dames omarmd. Het Friesch Dagblad nam een kijkje bij een duel in Leeuwarden.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Koelma krijgt rood na woorden die hij ‘niet gezegd’ heeft

Noordwolde | ,,Niets, niets, niets, niets. Helemaal niets heb ik gezegd!” Luidkeels en in repeterende vorm gaf een ziedende Sake Koelma gistermiddag in sporthal De Duker in Noordwolde blijk van zijn onschuld. Maar de trainer/coach van De Hoeve kon schreeuwen dat het een aard had, bij het arbitrerende duo Cor Mantel en diens assistent Tom Maaswinkel vond hij geen gehoor. De rode kaart was gegeven en bleef staan. En zo eindigde het alleszins aantrekkelijke duel tegen koploper Hoogkerk (26-30) in een anticlimax.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Harkemase Boys zet Achilles 1894 opzij

Leeuwarden | Blij was interim-trainer Robert Herder met de tijd die hij en de spelersgroep van Harkemase Boys de voorbije weken kregen om elkaar onder de Spaanse zon nader te leren kennen. De eerste vruchten van het trainingskamp in Marbella werden zaterdag geplukt in het gewonnen bekerduel met Achilles 1894 (2-0). Die zege werd echter overschaduwd door weer een nieuw hoofdstuk in de Harkemase trainerssoap, ditmaal vanwege de niet toereikende papieren van Herder.

Sportmaandag, 16 januari 2012

Mid Fryslân

Mijn eerste liefde heette korfbal. De club luisterde naar de naam Mid Fryslân en de wereld was nog lekker overzichtelijk. Het hele dorp ging naar dezelfde lagere school en als meester Heerkens ons om kwart over drie het sein gaf om uit te waaien spurtten we naar huis voor een bakje thee en oude spijkerbroek. Op het menu die middag stond blikspuit, levend stratego, schotsje lopen of voetbal.

Sportmaandag, 16 januari 2012

‘Als het goed geregeld is, is een trainingskamp de moeite waard’

In de winterstop trekt menig voetbalclub - betaald en amateur - naar een zonnig land om zich middels een trainingskamp voor te bereiden op de rest van de competitie. Maar hoe zinvol is zo’n tripje eigenlijk?

Sportmaandag, 16 januari 2012

Jans prijst zijn omgeving na intense week

Albufeira | Na een trainingskamp zoals hij het nooit meer hoopt mee te maken, keerde Ron Jans vannacht samen met de selectie van Heerenveen terug van trainingskamp uit Portugal. Niet de twee overwinningen op Bayer Leverkusen (4-2) en zaterdag op Hannover 96 (1-0) zullen de trainer beklijven, maar toch vooral het overlijden van zijn zieke moeder. Jans keerde na één dag trainingskamp al huiswaarts om vrijdag weer bij de groep aan te sluiten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties