Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 oktober 2005.

Hoofdartikelzaterdag, 15 oktober 2005

‘Oude’ en ‘jonge’ kerken…

Sommige kerkelijke gemeenten groeien als kool. Andere kerkelijke gemeenschappen worden steeds grijzer of worden kleiner. Waarom groeit de ene gemeenschap en waarom slinkt de andere?

Regiozaterdag, 15 oktober 2005

Cd-rom leert scholieren het Fries

Het product van Polderland, regels voor spelling en grammatica vertaald in computertoepassingen, lijkt op het eerste gezicht weinig ideëel. En vaak is het dat ook niet. Het bedrijf maakte een spellingscontrole en elektronisch woordenboek bij de befaamde Oxford Dictionary of English, de ‘Dikke Van Dale’ voor het Engels. En daar laat het bedrijf, dat tien werknemers heeft, zich volgens de gebruikelijke tarieven voor betalen. Maar juist dat ‘grote’ werk, waarmee de inkomsten worden veiliggesteld, maakt het mogelijk dat Polderland daarnaast werk doet voor de kleine talen. Een spellingscontrole voor het Zuid-Afrikaanse Bantu bijvoorbeeld, of voor het Bosnisch, Macedonisch of het Fries.

Regiozaterdag, 15 oktober 2005

Boeren in Westerkwartier ruilen graag grond

Grootegast – Meer dan vijftig boeren in het Westerkwartier hebben het afgelopen jaar ruim zevenhonderd hectare land op vrijwillige basis onderling geruild. Dat aantal is de afgelopen jaar niet zo hoog geweest.

Regiozaterdag, 15 oktober 2005

‘Gewoon een ketel met water opstoken’

Berlikum – ,,Weet je wat het is: wij hebben ons hier nooit een moment verdiept in duurzame energie. We zaten immers op die grote gasbel die voor altijd genoeg zou zijn? Waarom dan moeilijk doen met kleinschalige projectjes?’’

Regiozaterdag, 15 oktober 2005

FPS: zonnige toekomst ondanks rode cijfers

Zwolle – Het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) in Drachten zit financieel in de put. Het stamboek heeft over dit jaar een tekort van 170.000 euro.

Regiozaterdag, 15 oktober 2005

Friese politie gaat op in één landelijk orgaan

Leeuwarden – De 25 politiekorpsen in Nederland en het Korps Landelijke Politiediensten gaan op in één landelijke politieorganisatie. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. Korpsbeheerder van Fryslân, burgemeester Dales, kon gisteren nog niet goed reageren op de vernieuwing.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 oktober 2005

Geheiligd leven

Geloof & Kerkzaterdag, 15 oktober 2005

‘Kerk zijn gaat verder dan je eigen toko’

Sneek – Cuba valt in het wereldwijde diaconale werk meestal buiten de boot. Ontwikkelingswerk is in het gesloten land niet toegestaan, armoede wordt door het regime van Fidel Castro ontkend. Toch is Kerkinactie actief op het Caraïbische eiland. De organisatie voor missionair en diaconaal werk van de PKN onderhoudt er een seminarie. Zes jongeren uit de Classis Sneek vertrekken vandaag om het seminarie te bezoeken.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 oktober 2005

In Fryslân leefde de classisvergadering altijd volop

Leeuwarden - Sinds de opheffing van provinciale kerk-vergaderingen hebben de classes een belangrijke functie gekregen. In het Friesch Dagblad een serie portretten over de Friese classes. Vandaag deel 1: een inleiding van dr. Leon van den Broeke die promoveerde op de classes.

Sportzaterdag, 15 oktober 2005

Ugur Yildirim heeft geen last van zenuwen

Heerenveen - Natuurlijk is hij blij dat het Nederlands elftal zich gekwalificeerd heeft voor het WK volgend jaar in Duitsland. Maar de wedstrijd gezien? Nee, dat niet. Ugur Yildirim is helemaal niet bezig met een eventuele nieuwe uitverkiezing voor Oranje. ,,Ik richt me honderd procent op Heerenveen en als het goed gaat komen die andere dingen wel langs. Natuurlijk zou het mooi zijn als ik er bij zit, maar ik reken nergens op. Dat ik een keer heb meegedaan is al fantastisch.’’

Sportzaterdag, 15 oktober 2005

Cambuur weer met de benen op de grond

Almere - Het duel tussen Omniworld en Cambuur Leeuwarden was vrijdagavond veel meer dan zomaar een duel. Het was de eerste keer dat Jan Schulting sinds zijn vertrek vorig seizoen de Leeuwarders als tegenstander trof. Het was de ‘oude’ tegen de ‘nieuwe’ trainer, Roy Wesseling. Die verloor met Cambuur, dat drie zeges weer even met de benen op de grond staat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties