Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 oktober 2004.

Bijschriftvrijdag, 15 oktober 2004

Schoonheid

‘Alle vlees is gras, en al zijn schoonheid als een bloem des velds’

Hoofdartikelvrijdag, 15 oktober 2004

Onderhandelen…

Wie de activiteiten van de politiek en van de vakbeweging in deze dagen goed wil volgen, moet steeds bedenken dat partijen aan het onderhandelen zijn. Alles wat men op de radio en de televisie hoort of ziet, wat men aan uitspraken in de kranten leest van politici of vakbeweging, heeft met dat onderhandelen te maken. Onderhandelen heeft immers zo zijn eigen regels. Ieder die in de politiek gaat werken of in de vakbeweging, moet ze kennen. Het is ook voor de burger die de onderhandelingen volgt belangrijk die regels te herkennen wanneer men politici en vakbondsmensen in de media bezig ziet. Alleen de burger die dat goed beseft, leert schijn en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden en kan zich een verantwoorde mening vormen.

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

Fryslân naar de marge van het Noorden

Groningen – De noordelijke samenwerking staat zwaar onder druk door het nieuwe rijksbeleid. Het kabinet wil het Noorden niet meer als één groot achterstandsgewest ondersteunen; subsidies gaan uitsluitend naar kansrijke kerngebieden. De tandem Groningen-Assen werpt zich nu op als hét kansrijke centrum van Noord-Nederland. Fryslân en z’n hoofdstad Leeuwarden worden naar de marge gedrukt.Het massale congres De Regio pakt de Ruimte , gisteren in Groningen, had een nieuwe impuls en een nieuw elan moeten geven aan de samenwerking tussen Fryslân, Groningen en Drenthe. In haar openingsspeech prees minister Dekker (Ruimtelijke Ordening) nog de eensgezindheid en het succes waarmee de provincies de afgelopen jaren optrokken. Alles wat ná haar gesproken werd, zette die samenwerking echter zwaar onder druk.

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

Prinses Margriet opent revalidatiecentrum

Beetsterzwaag - ,,Dat is hemaal niet zo gemakkelijk’’, verzucht Prinses Margriet en ze stapt snel van het wiebelige plankje op wieltjes. Daarna geeft ze de beide stokken waarmee ze zichzelf op het plankje vooruit moet duwen aan het meisje dat bewonderd naar haar heeft staan kijken. Gemakkelijk is het inderdaad niet, weet het meisje uit ervaring. Zij doet de oefening op het plankje iedere dag in Revalidatiecentrum Friesland in Beetsterzwaag. Ze heeft deze coördinatieoefening nodig om haar verzwakte benen en enkels sterker te maken.

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

Corporaties blij met aanpak huurders

Leeuwarden – Woningcorporaties juichen de ontruimingsacties van overlast veroorzakende bewoners door burgemeester Dales van Leeuwarden toe. Er moet wel betere opvang geregeld worden voor de uitgezette groep.

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

‘Nu geen Zuiderzeelijn, dan nooit Zuiderzeelijn’

Den Haag – ,,Als we deze kans voorbij laten gaan, dan zal er nooit een snelle openbaar-vervoerverbinding naar het Noorden komen. De noordelijke provincies hebben er nu geld voor liggen, als ze dat ergens anders aan uitgeven, is het weg. Dit is een unieke situatie die we niet mogen laten passeren.”

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

Antonius Ziekenhuis verkleint beddenaantal

Sneek – Het Antonius Ziekenhuis in Sneek brengt de beddencapaciteit terug. Het ziekenhuis kan toe met achttien minder bedden op een totaal van 304. Daarentegen wordt de afdeling polikliniek fors uitgebreid. Dat heeft algemeen directeur K. Schuurman vanmorgen gezegd. De maatregel betekent een herschikking voor het personeel. Ontslagen zullen er niet vallen, zegt Schuurman.

Regiovrijdag, 15 oktober 2004

Sonac had stank eerder binnen norm kunnen hebben

Sumar – Destructiebedrijf Sonac had al veel eerder de stankoverlast kunnen terugdringen, maar deed dat niet, omdat de provincie Fryslân er niet op aandrong. Dat zou de directeur van het bedrijf gisteren hebben toegegeven bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechtbank van het land hield een hoorzitting, naar aanleiding van de klacht van omwonenden dat het bedrijf zich niet aan de voorgeschreven werktijden houdt. Volgens de vergunning mag Sonac alleen op werkdagen kadavers vernietigen, maar het bedrijf werkt ook regelmatig in het weekeinde. De provincie heeft daar niet tegen opgetreden, zo bekende advocaat van de provincie gisteren bij de Raad.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 oktober 2004

Diaconieën zitten met grondbezit in hun maag

Wageningen – Nu het slecht gaat met de landbouw, zitten veel diaconieën met hun grondbezit in de maag. Pachters kunnen amper nog de pacht opbrengen. Het is in het Noorden al gebeurd, dat boeren die hun grond pachten van de kerk, hun hand moesten ophouden bij dezelfde diaconie, vertelt secretaris IJsbrand Snoeij van de stichting Pachtengrond.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 oktober 2004

‘Doe iets met kerkgrond’

Wageningen – Meepraten over grondbezit is in het wereldje van de diaconieën een groot taboe. De stichting Kerkengrond, die twee jaar geleden is opgericht, wil daar verandering in aanbrengen. ,,We willen kerken graag adviseren hoe ze een beter rendement kunnen halen, nu de landbouw zo ontzettend onder druk staat.”

Geloof & Kerkvrijdag, 15 oktober 2004

Een dubbele klok in Donkerbroek

U treft ze aan op de meest onverwachte plekken tussen het struweel: klokkenstoelen. In Fryslân staan 56 van deze bouwwerken. Waarom werden ze gebouwd, en wat is of was de functie? In het Friesch Dagblad een serie over de klokkenstoel. Deel 6.

Sportvrijdag, 15 oktober 2004

Onyeike debuteert in wedstrijd tegen Sparta

Leeuwarden – Zoals verwacht maakt Chima Onyeike vrijdagavond in Rotterdam in de competitiewedstrijd tegen Sparta zijn debuut voor Cambuur Leeuwarden. Trainer Dick de Boer bevestigde gisteren dat de nieuwe spits zal starten tegen de Rotterdammers.

Sportvrijdag, 15 oktober 2004

‘De Sprinters’ opvangnet voor jonge schaatsers

Heerenveen – De Sprinters. Binnen de schaatswereld is het fenomeen inmiddels wel bekend, bij de buitenwacht niet. Donderdagavond presenteerde de ploeg zich aan de vooravond van haar vierde seizoen.

Sportvrijdag, 15 oktober 2004

Canada kent dé Evert van Benthem niet

Evert van Benthem won de Elfstedentocht in 1985 en 1986. Het maakte hem tot een bekende Nederlander. Hij koos er vijf jaar geleden voor om boer te worden in Canada. Daar weten ze niet veel van zijn sportieve prestaties, maar weinigen kennen dé Evert van Benthem. Deze week was hij terug in Nederland en dan verandert alles.

Weervrijdag, 15 oktober 2004

Buien

We staan aan de vooravond van een buiig weekend. Het blijft vanmiddag nog redelijk, met een enkele bui en 13 graden. Morgen en zondag ligt de temperatuur rond 12 graden met vrij veel bewolking en buien, soms mogelijk met onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties