Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 juli 2008.

Cultuurdinsdag, 15 juli 2008

Beiaardiers strijken neer in Groningen

In Groningen vind deze week het zestiende congres van de Beiaard Wereld Federatie plaats. Vele beiaardiers uit binnen- en buitenland zoals, Australië, Japan, Korea en de Verenigde Staten nemen aan dit bijzondere congres deel. Niet alleen om te luisteren en de vele concerten te bezoeken, maar ook om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Een groot aantal van de gasten laat op de verschillende beiaards die de provincie Groningen rijk is de klokken luiden.

Economiedinsdag, 15 juli 2008

Boer moet oppassen voor te snelle groei poters

Leeuwarden - Akkerbouwers in het noorden van het land moeten op hun hoede zijn voor een te snelle groei van de pootaardappelen. De regen van de afgelopen weken kan er voor zorgen dat de nieuwe aardappelen ineens een forse groeispurt krijgen. En dat kan leiden tot te grote aardappelen, zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord.

Economiedinsdag, 15 juli 2008

Uitzendbureaus Dactylo in Fryslân gaan sluiten

Leeuwarden - Een groot deel van de vestigingen van uitzendbureau Dactylo gaat dit jaar dicht. Dat is het gevolg van de overname van het moederbedrijf Vedior door Randstad eind vorig jaar. De samenvoeging met de Randstadvestigingen gaat eind deze week van start. Er gaan volgens regiodirecteur Hylke van der Veen geen arbeidsplaatsen verloren. De operatie heeft gevolgen voor de locaties in Franeker, Sneek, Burgum, Heerenveen en Leeuwarden. Deze vestigingen zullen integreren met de uitzendbureau’s van Randstad. De vestiging in Oosterwolde wordt omgebouwd tot Randstad. De Friese vestigingen van Vedior gaan verder als Tempoteam (dochterbedrijf van Randstad).

Hoofdartikeldinsdag, 15 juli 2008

Goed voedsel is méér...

Zo moeilijk kan het toch niet zijn, de simpele adviezen opvolgen van de Gezondheidsraad: eet gevarieerd (vooral groenten, fruit en brood) en niet te veel, beweeg, neem minder verzadigd vet. Als Nederlanders zich daaraan zouden houden, zou dat in twintig jaar tijd 140.000 levens sparen - mensen die nu overlijden aan voedingsgerelateerde hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De zorgkosten zouden naar schatting ruim vier miljard euro minder zijn - en dan is nog niet meegerekend hoe veel dat in het dagelijks leven zou schelen: minder narigheid thuis en minder absentie op de werkvloer.

Regiodinsdag, 15 juli 2008

‘Enorm handig, zo’n navigatiesysteem op de Aek’

De Wierumer Aek werd gebouwd op de werf bij het voormalige garnalenfabriekje in Moddergat en is een replica van de schepen uit de vloot zoals die ten tijde van de vissersramp in 1883 in gebruik waren. Aan de hand van een originele bouwtekening van zo’n aak, die in het archief van het Scheepvaartmuseum in Sneek werd gevonden, kon het schip worden nagemaakt. Tijdens de herdenking van de vissersramp, in maart van dit jaar, werd het schip te water gelaten. Het was toen precies 125 jaar geleden dat in een noordwesterstorm zeventien van de 22 schepen uit de vissersvloot van tweelingdorp Peasens-Moddergat verloren gingen. Hierbij kwamen 83 vissers om. De Wierumer Aek is eigendom van stichting It Fiskershûske in Moddergat.

Regiodinsdag, 15 juli 2008

Zo’n toren heeft wel heel veel trappen

Gebouwen worden ontworpen naar hun functie. Maar er zijn fabrieken, gemeentehuizen en boerderijen die inmiddels heel anders worden gebruikt. Het Friesch Dagblad bezoekt deze zomer een aantal daarvan en tekent de verhalen op van de nieuwe gebruikers. Vandaag: De wettertoer in Joure.

Regiodinsdag, 15 juli 2008

Alweer skûtsjespektakel bij De Veenhoop

De Veenhoop - Een skûtsjeschipper te water, een knallende aanvaring, twee protestvlaggen, een kapot skûtsje dat gedurende de wedstrijd hersteld wordt en een titelkandiaat die tegen de ton aankomt, achteraan sluit en toch nog voorin eindigt. Het skûtsjesilen op de Wide Ie bij De Veenhoop was gistermiddag weer een al spektakel. Sterke winnaar was Pieter Brouwer van Heerenveen.

Regiodinsdag, 15 juli 2008

Het moet weer ‘cool’ worden om Friese boeken te lezen

Sauwerd - Goffe Jensma begint morgen als hoogleraar Friese letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarmee verlaat hij de Fryske Akademy, maar zet hij zijn Friese literair-historische onderzoek voort. Altijd met oog voor de Friese actualiteit.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juli 2008

Jongerenwerk Youth for Christ fors gegroeid

Driebergen - Van pannavoetbal, mentorprojecten, tot het runnen van jongerencentrum; Youth for Christ doet steeds meer jongerenwelzijnswerk in grote en middelgrote steden. Het is de belangrijkste reden voor de groei van de organisatie van negentig naar honderd dertig betaalde medewerkers over 2007.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juli 2008

Betrokkenheid: een stap verder gaan met de ander

Het was een uur of zeven en al aardedonker, hoewel ik midden in de stad zat. Maputo is een typisch Afrikaanse stad, rommelig, druk met veel auto’s en nog veel meer mensen, met groezelige krotten en glanzende bankgebouwen. Ik zat een beetje bij te komen op het terras van mijn hotelletje met uitzicht over de Indische Oceaan. Ik was die dag naar Inhaca geweest, een eilandje voor de kust met koraalriffen en oogverblindend witte stranden. Daar werden een paar eeuwen geleden de slaven bijeengedreven door de Portugese overheersers en opgesloten in afwachting van hun transport naar verre plantages. Tegenwoordig komen er vooral welgestelde Zuid-Afrikaanse toeristen om te duiken en te zonnen en zich te laten verwennen in het luxe en peperdure viersterrenhotel, waar logies met ontbijt ongeveer een maandsalaris van een gemiddelde Mozambikaan kost. Onze kroonprins en zijn vrienden gaan daar nog zoiets bouwen. Maar dat zag ik pas gisteren op de tv, terug in Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juli 2008

Veel animo voor eerste kerkenbeurs

Barneveld - Er is veel animo voor de eerste vakbeurs voor Nederlandse kerken die volgend jaar maart in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. ,,Het loopt veel sneller vol met standhouders dan we hadden durven dromen”, aldus medeorganisator Marco van de Wetering van communicatieadviesbureau Insite Media uit Barneveld, dat de beurs organiseert samen evenementenbureau Ben de Wild Productions BV uit Voorthuizen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juli 2008

Ontdekkingsreis naar Midden-Oosten

Heerenveen - Samen met elf jongeren is Nynke Folkertsma (23) uit Groningen afgelopen weekeinde naar Tel Aviv gevlogen. Ze maakt drie weken lang een ontdekkingsreis door Israël en de Palestijnen. ,,Ik wil de situatie van beide kanten bekijken”, vertelt Nynke, die opgroeide in Heerenveen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juli 2008

Van de koude woestijn naar het beloofde land

Goulburn - 54 jongeren uit het bisdom Groningen-Leeuwarden zijn in Australië om daar deze week de Wereldjongerendagen (WJD) mee te maken. Bij dit grootse katholieke jongerenevenement, dat vandaag begint, worden 225.000 jongeren verwacht. Ciska Jorritsma uit Dronrijp houdt voor het Friesch Dagblad een dagboek bij. De afgelopen dagen volgden de zevenhonderd Nederlandse jongeren een voorprogramma in het Australische Goulburn.

Sportdinsdag, 15 juli 2008

Arthur Ashe: ‘de eerste zwarte tennisser die...’

‘Arthur Ashe was niet de eerste zwarte Amerikaan op een tennisbaan geweest - dat was de in 1927 geboren Althea Gibson die eind jaren vijftig bij de vrouwen al meerdere grandslamtitels behaalde’, zo schrijft Arthur van den Boogaard in de inleiding bij John McPhees Niveaus van het spel, het tweede deel - na Norman Mailers Het gevecht - in de serie ‘LJ Veen Hall of fame’ van klassieke Amerikaanse sportboeken. ‘Maar aan het noemen van de naam Ashe was toch vaak de zin ,,de eerste zwarte tennisser die...’’ toegevoegd’.

Sportdinsdag, 15 juli 2008

Mboua naar Olympische Spelen

Leeuwarden SC Cambuur-Leeuwarden aanvaller Marc Mboua (20) is door de bondscoach van Kameroen opgeroepen voor de Olympische Spelen. Mboua mist hierdoor de competitie ouverture met SC Cambuur.

Sportdinsdag, 15 juli 2008

Talent sc Heerenveen naar Ajax

Amsterdam De Bosniër Darko Bodul maakt per direct de overstap van sc Heerenveen naar Ajax. De centrumspits tekent een éénjarig contract en wordt toegevoegd aan de selectie van Jong Ajax. De Amsterdamse club kan het contract van Bodul, die tevens over een Oostenrijks paspoort beschikt, medio 2009 met nog eens twee seizoenen verlengen.

Sportdinsdag, 15 juli 2008

Zege voor Fries Lootsma in Windmill Cup

Leeuwarden Tennistalent Niels Lootsma heeft gisteren in zijn woonplaats Leeuwarden de tweede ronde van de Windmill Cup weten te bereiken. In de eerste ronde van het internationale toernooi voor jongens en meisjes tot en met 14 jaar, was de enige Friese deelnemer in twee sets te sterk voor de Rus Igor Zubov: 6-2, 6-3.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties