Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 juni 2009.

Cultuurmaandag, 15 juni 2009

Belgisch succes op Eurobrass in Drachten

Drachten - De Belgische brassband Buizingen heeft er zaterdagavond voor gezorgd dat de hoofdprijzen van Eurobrass niet uitsluitend in Fryslân bleven.

Economiemaandag, 15 juni 2009

‘Platvissector zal nog verder inkrimpen’

Urk - Nederlandse platvissers hebben het moeilijk. Ze lijden onder de hoge prijs van olie en de economische malaise. Naar verwachting 10 procent van de huidige vloot van tachtig grote kotters zal het niet redden. Dat stelde Ben Daalder, voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen eergisteren.

Economiemaandag, 15 juni 2009

Rabobank sluit 75 geldautomaten af na plofkraak

Utrecht - De Rabobank sluit tijdelijk een deel van zijn geldautomaten af na een plofkraak bij een van deze automaten. Dat meldt de bank op zijn website. Onder andere de automaat op de Waddenpromenade in Harlingen werd het doelwit van een dergelijke kraak. Het gaat om 75 zogenoemde Carcaban Pinboven. Dat zijn vrijstaande kiosken met daarin een geldautomaat. In totaal heeft Rabobank in Nederland 3100 geldautomaten. Rabobank onderzoekt welke maatregelen kunnen worden getroffen om plofkraken bij de automaten te voorkomen. Klanten van afgesloten automaten zijn aangewezen op andere geldautomaten en banken in de omgeving.

Hoofdartikelmaandag, 15 juni 2009

Bos, Berman, de PvdA...

Veel PvdA’ers zullen zijn geschrokken, zaterdag. De politiek leider van hun partij onthulde dat de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Berman, niet de man was voor Bos. Zelfs niet voor de partij. Vijf prominente PvdA’ers weigerden het aanbod van de partij dat zij lijsttrekker zouden worden. Zo is het uiteindelijk Berman geworden, als zesde keus. Is dat niet een beetje natrappen van Bos; een beetje de schuld voor de verkiezingsnederlaag leggen waar die niet hoort? Zouden ze in de PvdA niet een beetje beter met elkaar omgaan?

Regiomaandag, 15 juni 2009

‘Natuur in stad en dorp staat onder druk’

Leeuwarden - De gemeenten houden onvoldoende rekening met de ontwikkeling van natuur in de stad. Dat zegt Marieke Teunissen van Eco Consult in een advies aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNF). ,,Het ontbreekt aan inzicht welke beschermde planten en dieren waar precies leven.”

Regiomaandag, 15 juni 2009

Integratie vergt meer dan samen in één wijk wonen

Leeuwarden - ,,En hier is Martha! Ze is 49 jaar en dol op Nederlandstalige muziek. Martha draagt een prachtig rood linnen jasje met een mooie tijdloze broek.” Zichtbaar zenuwachtig, maar volop genietend, beweegt Martha zich voort over de rode loper, voor de deur van de tweedehandskledingwinkel van het Leger des Heils in Bilgaard. De toeschouwers op de stoelen rondom haar applaudisseren enthousiast. De een heeft - net als Martha - een verstandelijke beperking, de ander niet.

Regiomaandag, 15 juni 2009

‘Platvissector zal nog verder inkrimpen’

Urk - Nederlandse platvissers hebben het moeilijk. Ze lijden onder de hoge prijs van olie en de economische malaise. Naar verwachting 10 procent van de huidige vloot van tachtig grote kotters zal het niet redden. Dat stelde Ben Daalder, voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen eergisteren.

Regiomaandag, 15 juni 2009

Burgumer Mar mooi zeilpodium

Burgum - Voor het eerst sinds 1937 was er zaterdag een officiële skűtsjesylwedstrijd op de Burgumer Mar. Er waren overtuigende winnaars, boze en balende verliezers, mopperende standhouders, stralende organisatoren en sigaarrokende kijkers.

Geloof & Kerkmaandag, 15 juni 2009

35 jaar EO-Jongerendag: van psalmen naar keiharde praise

Arnhem - Meer dan dertigduizend bezoekers gingen zaterdag helemaal uit hun dak op de 35e EO Jongerendag in Arnhem. Ze vierden vooral feest voor God. Met stevige rockmuziek van onder meer Jeremy Camp én met ‘s werelds bekendste gospelzanger: Michael W. Smith.

Geloof & Kerkmaandag, 15 juni 2009

Bidden, dansen en uit je dak gaan voor God

Arnhem - ,,Jullie maken duidelijk dat geloven ook iets is om sámen te beleven”. Dat zei minister-president Balkenende zaterdag tegen ruim 30.000 bezoekers van de EO-Jongerendag. Dansen, bidden en zingen was het decor van de jubileumeditie van de Jongerendag in Arnhem.

Geloof & Kerkmaandag, 15 juni 2009

De hoop voor de kerk verzamelt zich rond de bron in Dokkum

Dokkum - Voor het eerst was de jaarlijkse Bonifatiusdag van het bisdom Groningen-Leeuwarden, gisteren in Dokkum, als een familiedag georganiseerd. Dat kon je wel zien: veel jonge gezinnen waren aanwezig. En je kon speeddaten met bisschop De Korte.

Geloof & Kerkmaandag, 15 juni 2009

12.000 mensen zingen hemel open

Arnhem - Oude en nieuwe gospel troffen elkaar vrijdagavond in stadion Gelredome in Arnhem. Voor het eerst was er een gezamenlijk concert van twee grootheden uit de gospelwereld: het Oslo Gospel Choir uit Noorwegen en Michael W. Smith uit de Verenigde Staten.

Sportmaandag, 15 juni 2009

NK zwemmen kleurt zilver voor Friezen

Eindhoven - Vorig jaar bezorgde Lia Dekker het Friese zwemmen goud tijdens de Nederlandse titelstrijd, maar afgelopen weekeinde kleurde het NK in Eindhoven voor de Friese afvaardiging vooral zilver. Vincent van Iperen zorgde voor het enige gouden randje door bij de jeugd op de 400 meter wissel eerste te worden.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Albert-Jan Venema, ruwe diamant van het jongensljeppen

Winsum - Tot dit weekeinde won hij alles wat er te winnen viel in de jongenscategorie van de fierljepsport. En zaterdag, bij de achtste wedstrijd van het seizoen in Winsum, ging Albert-Jan Venema ‘gewoon’ door waar hij al het hele seizoen mee bezig is: het aaneen rijgen van dagtitels. In het Engels is er een mooie uitdrukking voor: in a league of his own. Want Venema regeert dit seizoen in de jongensklasse - de kweekvijver van nieuw talent - met harde hand. Zo veel succes kan geen toeval zijn. En dat ís het ook niet, zo blijk uit zijn eigen verhaal. Hoe een talent tot wasdom kwam dankzij een overstap van de ene naar de andere club.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Miljoenenbal

Balkenende maakte de grap maar vast, toen hem gevraagd werd om een reactie op het bedrag dat Florentino Pérez, de nieuwe voorzitter van Real Madrid, neertelt voor Cristiano Ronaldo: ‘Dat lijkt me niet in overeenstemming met de Balkenende-norm.’

Sportmaandag, 15 juni 2009

Osseweide’s Unanina gaat als een razende Roeland

Sneek - Wat goed is, komt snel. De spreuk is het paard Osseweide’s Unanina op het lijf geschreven, al helemaal nadat hij zaterdag de finale van het concours hippique van Sneek foutloos op zijn naam schreef. Springruiter Paula de Jong uit Buitenpost had niet verwacht dat haar paard al zo snel mee zou doen om de prijzen in de klasse ZZ, waarin hij pas sinds maart zijn kunsten vertoont. Maar nu het zover is, lijkt de opmars nog niet gestopt. ,,Hij is pas net begonnen”, stelde De Jong.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Verschoor: winnaar met missie

Drogeham - Met een aantal lengtes voorsprong drukte Martijn Verschoor zijn wiel zaterdag als eerste over de finish in de Ronde van de Kerspelen. Daarmee bleef hij zijn zes medevluchters royaal voor. Een knappe prestatie van de 24-jarige renner uit Bovensmilde, die suikerziekte heeft. En een missie.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Favorieten grijpen weer mis in trials

Groningen - De driejarige dravers werkten zaterdag drie Trials af in de aanloop naar de Sweepstakes, de eerste klassiekers die over drie weken verreden zullen worden. Bijna traditiegetrouw zakten alle favorieten hierbij door het ijs. Op de rulle Groninger Drafbaan leken alleen de outsiders lekker in hun loop te komen.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Trio Van der Meulen wint in Stiens na ‘Houdini-act’

Stiens - Het partuur van Johan van der Meulen had gisteren op de vrijeformatiewedstrijd in Stiens in de halve finale van de lijst moeten verdwijnen. Na de wonderbaarlijke ontsnapping ging het trio uiteindelijk met de kransen naar huis. Voor de derde keer dit seizoen.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Jongens ‘Trije spul is út’ vuurvast

Easterein - Het drietal Jeroen Westra, Sjoerd de Jong en Krijn Hiemstra van St. Annaparochie toonden zich zaterdag op de jongensbond vuurvast. Daarmee bouwen ze figuurlijk aan het herstel van kaatsvereniging ‘Trije spul is út’, dat met het afbranden van ‘De Waaie’ zoveel kostbare kaatstrofeeën verloren zag gaan.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Droom van Mid Fryslân spat in tien minuten uiteen

Reduzum - De droom van de fusievereniging Mid Fryslân (Stânfries en Marfűgels) om in het eerste lustrumseizoen in de hoofdklasse te acteren spatte zaterdag in tien minuten uiteen. In de eerste van twee beslissingsduels tegen Tempo voor promotie naar het landelijke korfbalwalhalla zetten de gasten uit Alpen aan den Rijn het duel kort na rust volledig naar haar hand. Uiteindelijk verloor Mid Fryslân met een verschil van zeven treffers: 17-24. ,,Dit is in klap”, zei Elske Tolsma. ,,Dit ferskil is hast net mear goed te meitsjen”, realiseerde de afscheidnemende trainer Jan Sjoerd Pool zich.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Korfballers CSL pakken ook veldtitel

Harkema - Na de titel in de zaal greep het CSL van coach Sake Koelma zaterdag in Harkema ook de titel op het veld. Dat gebeurde dankzij een duidelijke en dik verdiende zege in de beslissingswedstrijd tegen Thrianta uit Hoogeveen: 18-15. De belangrijke overwinning heeft tot gevolg dat de club uit Britsum volgend seizoen zowel in de zaal als op het veld een stapje omhoog mag maken.

Sportmaandag, 15 juni 2009

Franeker is de bakermat van het moderne damspel

Lollum - Van het Oost-Siberisch Bergland tot de sloppenwijken van Rio de Janeiro, overal ter wereld wordt gedamd. Maar de vraag waar de oorsprong ligt van het spel met witte en zwarte schijven die kunnen schuiven en slaan, werd nooit beantwoord. Daarom gingen leden van Friese damclub De Rűge Wolf in Lollum de afgelopen maanden op onderzoek uit. De verrassende


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties