Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 juni 2005.

Achtergrondwoensdag, 15 juni 2005

Amerikanen steeds negatiever over Irak

Irak staat weer centraal op de radarschermen van het Amerikaanse ministerie van Defensie, en alle waarschuwingslampjes branden. De voorbije dagen kregen de Amerikanen alleen maar slecht nieuws uit het Tweestromenland – met de tientallen doden van gisteren als dieptepunt. Al dat deprimerende nieuws mist zijn uitwerking niet: peilingen geven aan dat de Amerikaanse publieke opinie steeds pessimistischer wordt over Irak.

Achtergrondwoensdag, 15 juni 2005

Een stap vooruit, geen oplossing

Het voorstel van de G8 om alle schulden kwijt te schelden van een aantal arme landen is een stap vooruit, maar lang niet de oplossing van het schuldenprobleem, betoogt Greetje Witte-Rang. De vorm waarin een en ander is gegoten is erg traditioneel. Bovendien zitten er voorwaarden aan verbonden waarvan de uitwerking nog niet is te overzien. Ook wordt niets gezegd over de verantwoordelijkheid van rijke landen voor de schuld van de armen.

Achtergrondwoensdag, 15 juni 2005

‘Nee’, een schitterend ongeluk

De Europese Unie heeft een denkpauze ingelicht na het dubbele ‘Nee’ tegen de Grondwet. Het is tijd voor bezinning, vinden de regeringsleiders. Publicist Wouter ter Heide is het daarmee eens. Hij vindt dat de politici terug moeten naar het oude ideaal van de Europese Unie: vrede. Laat politici werken aan vrede en gerechtigheid en niet aan Europa als economisch machtsblok, is zijn stelling.

Agendawoensdag, 15 juni 2005

Klassiek

Agenda voor 16 – 22 juni 2005

Bijschriftwoensdag, 15 juni 2005

Bewaren

Zout kan levensmiddelen bewaren. In de tijd van Jezus, zonder koelkast en conserveringsmiddelen, was zout daarom zeer belangrijk

Cultuurwoensdag, 15 juni 2005

Geert Bierling brengt populair orgelwerk

Ook deze zomer is het weer raak en vinden er tal van orgelconcerten plaats in de provincie. Een van de toplocaties voor deze evenementen is van oudsher de Martinikerk in Bolsward met het monumentale Hinsz-orgel. Gisteravond gaf organist Geert Bierling een concert op dit orgel.

Cultuurwoensdag, 15 juni 2005

Opera Debussy blinkt uit in muziek

Met zijn opera Pelléas et Mélisande keerde Debussy terug naar het ongrijpbare, het geheimzinnige. In zijn tijd was men moe geworden van het naturalisme dat het weergeven van de schrille werkelijkheid benadrukte. Pelléas et Mélisande vertelt over een driehoeksrelatie tegen de achtergrond van een symbolisch sprookje. Gisteravond was de opera te zien in De Harmonie, in een uitvoering van de Nationale Reisopera en het Gelders Orkest onder leiding van Ed Spanjaard.

Economiewoensdag, 15 juni 2005

‘Friese groei door adviseurs en export’

Groningen - Om de economie van het Fryslân te versterken, zijn echte ondernemers nodig, die over de grenzen heenkijken. Kansen liggen er vooral voor de zakelijke diensten, zoals accountants en adviseurs. Gemeenten moeten dan wel veel meer huizen bouwen dan ze nu doen, om werknemers woonruimte te kunnen bieden. Dat is het advies dat Rabobank-economen gaven bij de presentatie van hun jaarlijkse rapport ‘Visie op provinciale dynamiek 2005’, gisteren.

Economiewoensdag, 15 juni 2005

Douwe Egberts schrapt 175 banen in Joure

Joure – Koffie- en theefabriek Douwe Egberts in Joure schrapt de komende twee jaar 175 van de bijna zevenhonderd banen. Moedermaatschappij Sara Lee International legt deze bezuiniging op. In heel Nederland verdwijnen zeshonderd banen bij bedrijven van Sara Lee. 80 Procent daarvan moet in het eerste jaar al gerealiseerd zijn. Sara Lee verwacht geen gedwongen ontslagen, maar sluit ze ook niet uit.

Expowoensdag, 15 juni 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo schilder Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen’, t/m 25 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 15 juni 2005

De Europese top…

Wat gaat er gebeuren tijdens de Europese top, die morgen begint? De sfeer waarin de Europese leiders bijeenkomen is niet vrolijk, hoe mooi het weer ook zal zijn. Want er is toch echt sprake van een moeilijke situatie. Na het Nederlandse en Franse nee tegen de grondwet, besluiten diverse regeringen om het volk maar niet meer te raadplegen en het grondwettelijk verdrag maar niet meer te laten ratificeren. Want, zo klinkt het in Denemarken, waarover moet worden beslist? De tekst van de grondwet zoals die er nu ligt, kan niet worden gehandhaafd na het duidelijke nee. Dus waarover moeten de Denen eigenlijk beslissen?

Regiowoensdag, 15 juni 2005

Jongeren willen weer zeeman worden

Delfzijl - Het beroep van zeeman is weer populair. Dat is volgens de Groningse zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl een van de verklaringen voor een recordaantal aanmeldingen voor deze school. De vraag naar goed opgeleide Nederlandse zeelui is zelfs zo groot dat er niet aan voldaan kan worden, aldus een woordvoerder van de school gisteren.

Regiowoensdag, 15 juni 2005

Het geld ligt op straat op Vlieland

Een envelop met een mooi bedragje op straat gevonden en keurig bij het politiebureau afgeleverd? De politie maakt het niet vaak mee. Maar ze bestaan wel, eerlijke mensen. Dat bleek twee weken geleden op Vlieland.

Regiowoensdag, 15 juni 2005

In de bijstand betekent verplicht werk in Skarsterlân

Joure – Alle mensen met een bijstandsuitkering in Skarsterlân gaan aan het werk. Vanaf volgend jaar worden tussen de dertig en veertig langdurig werklozen aan het werk gezet in de oude bussenfabriek bij het gemeentehuis in Joure. Ze gaan klussen voor particulieren, toeristische projecten opzetten en er wordt nauw samengewerkt met de kringloopwinkel.

Regiowoensdag, 15 juni 2005

Friese plattelandsbewoners willen geen scheiding van functies

Heerenveen – Landbouw en natuur willen in Fryslân de ruimte delen zonder al te veel op te schikken voor de recreatiesector. Een strikte scheiding tussen agrarische regio’s en gebieden waar natuur en recreatie de voorrang krijgen, zien de boeren niet zitten: een meerderheid is voor ‘verweving van functies’.

Regiowoensdag, 15 juni 2005

‘Huisartsen zaaien angst onder burgers’


Geloof & Kerkwoensdag, 15 juni 2005

Nieuwe editie van HGJB-zangbundel

Bilthoven – Dit najaar verschijnt een nieuwe editie van de zangbundel Op toonhoogte van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB). Er wordt een nieuwe selectie van gezangen en Opwekkingsliederen aan de bundel toegevoegd.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 juni 2005

Feestelijke kerkdienst bij jubileum Bolsward

Bolsward – Op initiatief van de Raad van Kerken vindt zondag om 19.00 uur in de Bolswarder Martinikerk een oecumenische viering plaats om het feit te herdenken dat de stad 550 jaar stadsrechten heeft.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 juni 2005

Samen zoeken naar Gods wil

Assen – Zes jaar geleden telde de Nederlands gereformeerde kerk van Assen 275 leden, nu zijn dat er bijna vijfhonderd. Veel christenen die zich bij hun eigen kerkgenootschap niet meer thuis voelen vinden onderdak bij de NGK. Wat is het geheim van Assen? En hoe is het om bij zo’n groeiende gemeente te horen?

Sportwoensdag, 15 juni 2005

Heerenveen begint en eindigt buiten Fryslân

Heerenveen – SC Heerenveen heeft het programma voor de voorbereiding op het seizoen 2005-2006 rond. Op donderdag 30 juni keert de selectie van trainer Gertjan Verbeek terug van het zomerreces. De internationals hebben nog een paar dagen respijt en sluiten zich op maandag 4 juli aan bij de groep. Een dag later staat het eerste oefenduel gepland in Noordscheschut tegen een regioteam.

Sportwoensdag, 15 juni 2005

Abe Kuipers assistent-trainer Harkemase Boys

Harkema – Abe Kuipers wordt de nieuwe assistent-trainer van hoofdtrainer Pieter Bijl bij Harkemase Boys.

Weerwoensdag, 15 juni 2005

Zomer

Vanmiddag is het eerst zonnig, later volgt bewolking en vanavond en vannacht is er kans op enige regen. Het wordt 22 of 23 graden en de zuid- tot zuidwestenwind is matig, rond kracht 3, in het kustgebied 4, soms af en toe even vrij krachtig. Morgen iets koeler, in het weekend volop zomer. |


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties