Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 mei 2009.

Cultuurvrijdag, 15 mei 2009

100 bruidsjurken gevraagd voor stuk van Shakespeare

Leeuwarden - Parnas Centrum voor de Kunsten is op zoek naar honderd bruidsjurken voor de theaterproductie Shakespeare voor kinderen. Op 6 en 13 juni wordt de jeugdvoorstelling Veel drukte om niets (Much ado about nothing) van Shakespeare gespeeld in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Cultuurvrijdag, 15 mei 2009

‘Werther’ en de liefde vanuit het hart

De liefde. De grote en de kleine liefde. De pijnlijke liefde. De alles overheersende liefde, de verboden liefde, de gefrustreerde liefde, de stille liefde, de onbeantwoorde en de alles verzengende liefde. Ki-lo-me-ters boeken zijn erover geschreven en net zoveel films, toneelstukken, gedichten, songs en videoclips zijn over haar gemaakt. Zij is de motor van ons bestaan. Maar soms wordt die motor aangedreven door een brandstof die de passie, het innerlijke vuur van verlangen, ook onbeheersbaar maakt. De ratio steekt dan eenvoudigweg haar middelvinger op en laat met een noodgang het gevoel met jou aan de haal gaan met alle gevolgen van dien. ,,Genot wordt dan een treurnis”, zegt één van de acteurs van de jongerentoneelgroep ’n Meeuw in hun nieuwe voorstelling Werther. Tja, wat dan?

Cultuurvrijdag, 15 mei 2009

Wergea lit syn keunstkes sjen yn sirkustinte op Grut Palma

It kin allegearre net op by it iepenloftspul fan Wergea dit jier. Dűns, muzyk, keunstkes, in wetterballet en benammen skitterende kostúms. Al hoewol iepenloftspul. In grutte, kleurrike sirkustinte soarget der oars foar dat it barren dit jier net echt yn ’e iepen loft is. Se sitte űnder seil. En dat jout bysűndere mooglikheden foar de stifting dy’t yn 2005 foar it lęst in iepenloftspul (Lucky Manuelo) hold.

Economievrijdag, 15 mei 2009

Raad van State keurt verzoek teelt ‘genaardappel’ af

Den Haag - De Raad van State (RvS) heeft het verzoek van het Duitse bedrijf BASF afgewezen om de teelt van genetisch gemodificeerde aardappelen in Dongeradeel en Ferwerderadiel alsnog toe te staan. Vorig jaar heeft de minister van VROM vergunningen afgegeven voor de teelt van dergelijke aardappelen in beide gemeenten. Eind april heeft de RvS deze besluiten geschorst. In een brief van 1 mei had BASF gevraagd om een opheffing van deze schorsing omdat het bedrijf alsnog de exacte locaties van de proefvelden wilde doorgeven. Omdat deze locaties niet waren vermeld in de vergunningaanvraag werden de vergunningen geschorst. Later dit jaar buigt de RvS zich over de vraag of de minister op juiste gronden de vergunningen heeft verleend.

Economievrijdag, 15 mei 2009

Uitbreiding christelijke werkbegeleider Fluger

Drachten - De christelijke loopbaanbegeleider Fluger uit Eemnes met een vestiging in Drachten, blijft gestaag groeien. Dat heeft het bedrijf, dat gisteren zijn eerste lustrum vierde, bekendgemaakt. Jaarlijks worden nu al enkele honderden mensen begeleid naar ander werk. ,,Zelfs mensen tussen veertig en vijftig jaar oud vinden een plek op de arbeidsmarkt”, zegt directeur Jan Willem Gunnink.

Economievrijdag, 15 mei 2009

Lancering website voor het vervoer van spullen

Leeuwarden - Een week na de lancering van de website vervoerplaats.nl hebben al duizend mensen gebruik gemaakt van dit initiatief. De site koppelt mensen die spullen vervoerd willen hebben binnen Nederland met mensen die door Nederland rijden met een auto of busje. Volgens initiatiefnemer David Bremer hebben vooral mensen uit het oosten van het land door mond tot mond-reclame gebruik gemaakt van de site. ,,Op de site hebben we al enkele duizenden aanmeldingen. Ongeveer een derde van de aanmeldingen betreft aanbieders van spullen. De rest zijn mensen die aanbieden om spullen tussen twee plaatsen te vervoeren.”

Hoofdartikelvrijdag, 15 mei 2009

De verkiezingen...

Over drie weken mogen we weer naar de stembus. Op 4 juni kiest Nederland wie onze vertegenwoordigers in het Europees parlement zullen worden. Het is de minste bekende stembusgang met steevast het laagste opkomstpercentage. Verkiezingscampagnes, vooral voor de Tweede Kamer en de gemeenteraden, leveren altijd een hoop reuring op. De campagne voor het Europarlement lijkt echter wat weg te vallen in het andere nieuws. Met de nadruk op lijkt, want schijn bedriegt.

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Roeken gedijen het beste in Fryslân, tot spijt van sommigen

Oentsjerk - Hoe kan het dat de roekenpopulatie in heel Nederland daalt, maar in Fryslân juist groeit. Daar moet onderzoek naar gedaan worden. Op steeds meer bebouwde plekken in Fryslân wordt overlast door de roek ervaren. De gemeenten zoeken naar een oplossing. Op de grootste overlastlocaties moet komend najaar al actie worden ondernomen. Daarvoor is nog wel een ontheffing nodig van minister Verburg, want de roek is een beschermde vogel.

Regiovrijdag, 15 mei 2009

De Mozaďek moet de hele Vrijheidswijk opkrikken

Leeuwarden - De Mozaďek is zo mooi dat het genomineerd moet worden voor de landelijke scholenbouwprijs. Tenminste, dat vindt wethouder Krol van Leeuwarden. Gistermiddag werd het mfc in de Leeuwarder Vrijheidswijk officieel geopend.

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Zwaluwen ontheemd in Hindeloopen

Hindeloopen - De zwaluwen die jaar in jaar uit in Hindeloopen hebben genesteld, komen dit jaar in hun zomerstad terug zonder hun vertrouwde nestruimte aan te treffen. De huiszwaluwen (wytgatsswellen) nestelden altijd onder de dakranden van de woonwijk Stadsweide/Weidestraat, maar die huizen zijn inmiddels gesloopt.

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Provincie zet hakken in zand

Leeuwarden - De provincies willen best met het rijk praten over een andere financiering, maar niet op basis van een rapport van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf). Dat zegt gedeputeerde Galema. De Rvf stelde onder meer dat de provincies 597 miljoen euro te veel krijgen.

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Dana begint zonder zenuwen aan haar examens

Voor 7904 Friese middelbare scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Dana Drenthe uit Feanwâlden, ze kwam in de examenklas pas op De Saad in Damwâld.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Nijboer wil niet te veel ontzag voor Harkemase Boys

Drachten - Drachtster Boys-trainer Luitzen Nijboer kent zijn plaats als het om de bekerfinale tegen Harkemase Boys gaat. De kampioen in de hoofdklasse C is morgen op het eigen veld in Harkema de torenhoge favoriet in de eindstrijd tussen de beide Friese clubs. Maar de Drachtsters zijn gebrand op revanche na een teleurstellend seizoen in de eerste klasse. ,,We zullen negen van de tien keer verliezen van Harkemase Boys. Maar laat het nu net de ene keer zijn dat we wel winnen.”

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Viktor Elm spreekt als geen ander de taal van het scoren

Heerenveen - Viktor Sebastian Elm is krap aan vijf maanden in ons land, maar spreekt nu al bijna vloeiend Nederlands. ,,Het ligt me wel om een taal te leren. En ik vind het leuk”, zegt de 23-jarige Zweed. Maar Elm spreekt ook als geen ander de taal van het scoren. Hij is de topscorer van sc Heerenveen in het KNVB-bekertoernooi en scoorde bovendien bij zijn voorgaande twee optredens in de Rotterdamse Kuip.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Janmaat mist bekerfinale

Heerenveen Daryl Janmaat moet komende zondag verstek laten gaan als sc Heerenveen het in de finale van het KNVB-bekertoernooi opneemt tegen FC Twente. De rechtsback van de Friezen is wel meegereisd naar het trainingskamp op Ameland, maar is onvoldoende fit. Janmaat kampt met een enkelblessure, opgelopen in het competitieduel met ADO Den Haag. De kwetsuur leek mee te vallen, maar de verdediger kan nog steeds niet spelen. Voor het overige is iedereen bij Heerenveen fit.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Ballenmeisjes in de eindstrijd

Heerenveen Ballenmeisjes luisteren de KNVB-bekerfinale op tussen Heerenveen en FC Twente op zondag in De Kuip in Rotterdam. Hoofdsponsor Amstel breekt met de traditie van ballenjongens en zet voor het eerst zestien meisjes in. Zij moeten tijdens de wedstrijd de uit- en achterballen snel in het spel terugbrengen en treden in de pauzes op als cheerleader. De bekerfinale tussen sc Heerenveen en FC Twente is volledig uitverkocht. Beide clubs hebben 18.500 kaarten ontvangen en die allemaal verkocht. De Kuip in Rotterdam heeft een capaciteit van 52.200 plaatsen.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Vrouwen winnen van FC Twente

Heerenveen De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteren alvast de mannen laten zien hoe het zondag in de bekerfinale moet: de Heerenveen-dames wonnen op eigen veld in de eredivisie namelijk met 2-1 van de FC Twente-vrouwen. Leonie van der Velde opende voor de ploeg van de naar FC Emmen vertrekkende Harry Sinkgraven al na drie minuten de score: 1-0. Marloes Pieëte maakte er namens de tukkers nog voor de pauze 1-1. Voor Heerenveen werd Carmen Manduapessy matchwinner. Zij trof eerder de lat, maar bleek in de tweede helft alsnog succesvol (2-1). In de stand staat Heerenveen nog altijd voorlaatste, op negen punten achterstand van nummer vijf Twente. AZ en Willem II delen de koppositie.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Wielerronde van Joure afgelast

Joure De 45e wielerronde van Joure gaat volgende week dinsdag niet door. De organisatie is er niet in geslaagd de benodigde financiën (4000 euro) bij elkaar te krijgen. Voor de wedstrijd hadden zich al heel wat renners aangemeld. Bij de Amateurs A zouden 68 renners aan het vertrek komen, terwijl bij elite/beloften 67 renners op papier stonden. Ook de Omloop door het Land van Bartje, een klassieker voor jeugd en nieuwelingen, gaat om die redenen volgende week zaterdag niet door. De Ronde van Schoonoord op zondag 24 mei voor elite- en belofterenners is eveneens komen te vervallen. In dit geval is de organisatie teleurgesteld in het magere aantal (voorlopige) inschrijvingen.

Sportvrijdag, 15 mei 2009

Korfballer Wielinga naar DOS’46

Oerterp Korfballer Jorrit Wielinga maakt na dit seizoen de overstap van Oerterp naar DOS’46 uit Nijeveen. De 22-jarige student sportgezondheid in Groningen korfbalde 17 jaar bij Oerterp, maar hoopt bij de regerend zaalkampioen DOS’46 meer kans te maken op het halen van de nationale en internationale top. Bij de ploeg uit Nijeveen korfballen meer Friezen, waaronder belangrijke spelers als André Kuipers en Peter Lageweg. Naast Wielinga heeft DOS’46 voor het komend seizoen ook Petra Leijten (ASVD) en Roy van der Knaap (Dindoa) aan de selectie toegevoegd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties