Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 april 2005.

Bijschriftvrijdag, 15 april 2005

Grieken

In Jezus’ tijd was het Grieks de wereldtaal.

Cultuurvrijdag, 15 april 2005

Orkater toont ontwrichte stad

De grote stad wordt wel eens vergeleken met de jungle. Ook de stad met haar vogels van diverse pluimage kent haar eigen stadswetten, die - net als in de jungle - gebaseerd lijken te zijn op zelfbehoud en overleving. Titus Tiel Groenestege en Ria Marks namen de pleinen zoals die overal in de wereldsteden te vinden zijn als uitgangspunt voor hun vertelling. Eiland van muziektheatergezelschap Orkater is een woordeloos verhaal in een imposant decor van een gekantelde flat en ondersteund door de urban soundscape van Michel Banabila. Het stuk werd gisteravond gespeeld in De Harmonie in Leeuwarden.

Cultuurvrijdag, 15 april 2005

Joke Bruijs komt niet echt lekker op streek

De muzikanten vroegen zich gisteravond af waarom er in Drachten geen uitverkochte grote zaal was. Dat was voor het eerst deze toer. Ze konden daar geen goede reden voor bedenken. Misschien kwam het wel omdat precies een week geleden de Young Sinatra’s in de kleine zaal van De Lawei stonden. Die groep put in feite uit dezelfde bron als Joke Bruijs doet: jazzy songs uit het Amerikaanse liedboek. Misschien dachten veel liefhebbers daarom wel: Die (small) bigband van vorige week was mooi, nu maar even pas op de plaats.

Dossiervrijdag, 15 april 2005

Zinken Bolivar houdt levens in de greep

Burgum/Harlingen – Henk Ruijgh kan er nog maar sinds een jaar of vijf over praten. Tot die tijd was hij er overspannen van. De dood van zijn vader Hendrik Ruijgh op passagiersschip de Simon Bolivar vlak voor de Tweede Wereldoorlog heeft Henk (65) en zijn inmiddels overleden broer Eelke hun hele leven beziggehouden.

Economievrijdag, 15 april 2005

Koeien in de wei blijft goedkoper dan stallen

Wageningen – Het nieuwe mestbeleid hoeft voor boeren geen reden te zijn de koeien op stal te houden. Ook met de nieuwe gebruiksnormen blijkt het houden van koeien in de wei in verreweg de meeste gevallen goedkoper dan het jaarrond op stal houden. Dat hebben onderzoekers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) gisteren bekendgemaakt. Alleen bij zandgronden blijkt het verschil tussen stal en wei heel klein.

Hoofdartikelvrijdag, 15 april 2005

Voor zichzelf beginnen…

Het is een van de nieuwigheden in onze politiek: politici die zich presenteren en laten weten dat zij ‘voor zichzelf gaan beginnen’. Vroeger zocht zo iemand eerste medestanders voor zijn ideeen, richtte met hen een politieke partij op en meldde zich pas daarna voor de eerstvolgende verkiezingen. De voorbeelden van die ‘voor zichzelf beginners’ zijn bekend: Fortuyn, Wilders, Nawijn, Peter R. de Vries. Zij hebben allemaal gemeen dat zij ‘bekend zijn van radio en televisie’ – daarzonder zijn ze niets.

Regiovrijdag, 15 april 2005

Wij willen selecteren op woningzoekende vluchteling’

Damwoude – ,,Als een statushouder plotseling vertrekt, krijgen we daar geen informatie over. Pas als vijf maanden de huur niet is betaald, mogen we de woning in. Dat risico willen wij niet alleen lopen”, zegt Dick Melenberg, directeur van de stichting christelijke woonmaatschappij Patrimonium. Patrimonium en ook Woningstichting Dantumadeel weigeren daarom vluchtelingen te huisvesten als de corporatie voor 100 procent het risico voor de huisvesting moet dragen. Hij wil dat de gemeente bijdraagt aan eventuele gerechtelijke kosten en huurderving.

Regiovrijdag, 15 april 2005

‘Kind wil zieke ouder niet afvallen’

Dokkum – Echt storm loopt het nog niet bij Fawaka, het project voor jeugdige mantelzorgers dat het Steunpunt Mantelzorg Noordoost-Fryslân in januari begon. Even bellen voor ondersteuning, een opluchtend ‘leegloopgesprek’ of een verlossende huilbui blijkt voor de meeste kinderen toch eng. Of sterker nog: ze willen niet bellen omdat ze dan het gevoel hebben dat ze hun ouders voor wie ze zorgen, afvallen, vermoedt Francien Bekius van het project. ,,Ze hebben een sterk loyaliteitsgevoel naar hun ouders toe.’’

Regiovrijdag, 15 april 2005

Wolvegaster kinderen lopen uit voor Sandzjar

Wolvega – Naar schatting vijfhonderd kinderen en ouders zijn gisteren in optocht naar het gemeentehuis van Wolvega gelopen om aandacht te vragen voor de achtjarige Sandzjar Tolibov.

Regiovrijdag, 15 april 2005

Corporaties weigeren vluchteling

GOOS BIES

Regiovrijdag, 15 april 2005

Winkelketen doet Lonsdale in de ban

Sneek - Kledingketen London Mode met onder meer vestigingen in Sneek stopt met de verkoop van Lonsdale, omdat het Engelse kledingmerk keer op keer in verband wordt gebracht met rechts-extremisten. De keten heeft tien winkels in diverse delen van Nederland.

Regiovrijdag, 15 april 2005

‘Feest op boerenland in gevaar’

Leeuwarden – Bezwaarmakers tegen popfestivals, autocrosses en muziekoptredens op boerenland kunnen voortaan gemakkelijker een stokje steken voor zo’n evenement. De Raad van State besliste gisteren dat het Schuttersfeest in Diepenheim niet op een land van een boer mag worden gehouden, omdat dat evenement niet strookt met de agrarische bestemming.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 april 2005

Getuigen, anders ten gronde

Leeuwarden - ,,Als kerken en kerkmensen niet naar buiten kijken, gaan ze ten gronde.’’ Plaatselijke kerken moeten volop prioriteit geven aan getuigen, vindt Evert Overeem, adjunct-directeur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). ,,Er zijn honderden manieren om mensen te laten ervaren dat God erbij hoort. Laten we maar gewoon beginnen.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 15 april 2005

PKN maakt posters van Telegraaf-advertentie

Leeuwarden – De Protestan tse Kerk in Nederland heeft van de winnende Telegraaf-adverentie ‘Al onze vestigingen elke zondag open’ een poster gemaakt.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 april 2005

‘Woord in de stilte’ klinkt in Oudehorne

Oudehorne – De Gereformeerde Kerk van Oudehorne houdt zondagmiddag op de Kiekenberg een openluchtviering waarin De Nieuwe Bijbelvertaling centraal staat.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 april 2005

Met Pinksteren een ‘Wandeldienst’

Leeuwarden – De Remonstrantse Gemeente van Leeuwarden houdt op eerste pinksterdag, 15 mei, een Wandeldienst. De bijzondere manier van vieren is op Stania State in Oentsjerk.

Weervrijdag, 15 april 2005

Zwoel

Vandaag heeft het weer een zwoel karakter. Er zijn perioden met zon, ook is er bewolking en in de loop van de middag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Het wordt 18 graden en de oost tot zuidoostenwind is zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties