Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 maart 2006.

Agendawoensdag, 15 maart 2006

Klassiek

Opera De Nationale Reisopera staat vrijdag om 20.15 uur op het toneel van De Harmonie te Leeuwarden met de opera Turandot van de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Een groteske sprookjesopera over een Chinese prinses die aankondigt dat ze zal trouwen met de man die drie door haar opgegeven raadsels kan oplossing. Een fout antwoord betekent dood door onthoofding. Turandot wordt opgevoerd met medewerking van het Koor van de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten, onder leiding van Ed Spanjaard.

Bijschriftwoensdag, 15 maart 2006

Mozes

Wie Mozes en Jezus naast elkaar zet, ziet veel overeenkomsten.

Dossierwoensdag, 15 maart 2006

Meer dan alleen koffie inschenken

In vele hoedanigheden houden steeds meer vrouwen zich wekelijks staande in een van oudsher typische mannenwereld. Wat beweegt hen? Vrouwen in voetbal, aan het woord over het hoe en waarom. Vandaag deel 3: Tieke van der Bij, bestuurslid van Harkemase Boys.

Dossierwoensdag, 15 maart 2006

De voetbalvereniging als mini-maatschappij

Er is een prachtig boek verschenen dat meer zegt over de integratie van de doorsnee Marokkanen in Nederland dan de honderden beleidsnotities die politici en ambtenaren de afgelopen jaren het licht hebben doen zien. Het heet Onder Marokkanen, Een jaar bij FC Chabab en is geschreven door Igor Wijnker. Je zou het een sportboek kunnen noemen want er wordt fanatiek in gevoetbald en hartstochtelijk met het voetbal meegeleefd. Je zou het net zo goed een real life-docusoap kunnen noemen want er wordt met een scherp oog voor alledaagse details een ontroerend en onthullend beeld geschetst van een Marokkaanse voetbalclub die overloopt van de ambities, maar ‘wordt gehinderd door onmacht om zich te verenigen met de Nederlandse cultuur’.

Economiewoensdag, 15 maart 2006

Chileense megaorder Wet & Dry Drachten

Drachten – Wet & Dry mag de drogers bouwen van een melkpoederfabriek in Chili. De order levert het bedrijf elf miljoen euro op. Dat is evenveel als de hele omzet van vorig jaar. Dat maakte directeur R. Blom van Wet & Dry vandaag bekend. Het relatief kleine bedrijf kon de opdrachtgevers overtuigen dat het de order aankon, omdat het veel werkt met het uitbesteden van werk. De drogers in de melkpoederfabriek in Chili gingen verloren bij een brand. Bij een bezoek aan Chili hoorde Blom bij toeval van deze brand, waarna hij zijn diensten aanbood.

Expowoensdag, 15 maart 2006

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland‘.

Hoofdartikelwoensdag, 15 maart 2006

‘Nee’ heb je…,

Voorzichtig durft Den Haag weer het onderwerp Europa op te voeren. Staatssecretaris Nicolaď opende maandag de website www.nederlandineuropa.nl. om te peilen hoe Nederland over de Europese Unie denkt. Daarmee beëindigt de Nederlandse regering de denkpauze die begon na het overweldigende ‘nee’ in Nederland en Frankrijk vorig jaar tegen de Europese Grondwet.

Regiowoensdag, 15 maart 2006

‘Studiehuis niet op instorten’

Leeuwarden - Er is ,,geen sprake van’’ dat de tweede fase in het voortgezet onderwijs wordt afgeschaft. Het idee dat de vormgeving van de bovenbouw havo/vwo als ‘studiehuis’ geen succes is, komt uit de koker van knorrige commentatoren die geen verstand van zaken hebben. Dat betoogden de VU- hoogleraren Siebren Miedema en Jos Beishuizen gisteravond in een lezingenserie aan de CHN in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 15 maart 2006

Plek voor tien nieuwe stinzen en vijf kloosters

Stiens – In het stadsgewest Leeuwarden is ruimte voor de bouw van tien nieuwe stinzen en vijf kloosters. Dat staat in het vanmorgen gepresenteerde rapport Een nieuw concept kloosters en stinzen van de Stadsregio Leeuwarden en de Westergozone. De bouw van nieuw wooncomplexen moeten Leeuwarden en omgeving extra aantrekkelijk maken.

Regiowoensdag, 15 maart 2006

Een boek tegen de waan van de dag

De geschiedenis door is er altijd geklaagd over de kwaliteit van de onderwijsopleidingen. Dat is een constatering die Mineke van Essen wel durf te doen na grondig onderzoek van de geschiedenis van de onderwijsopleidingen in Nederland. Maar om nou te zeggen dat het dan dus wel slecht gesteld zal zijn met die pabo’s – dat voert wat ver. ,,Is het erg? Dat is een waardeoordeel. Het is lastig om te zeggen’’, zegt ze bedachtzaam, in haar werkkamer in hartje Groningen, vol boeken en een paar schilderijen. ,,Misschien is een goede onderwijsopleiding wel een ideaal dat nooit bereikt kan worden. Ik geloof niet dat iemand die steen der wijzen ooit heeft ontdekt. De onderwijsopleiding beweegt zich altijd in een spanningsveld van drie elementen: de praktijk, pedagogisch-didactische bekwaamheden, en de theoretische en cultuurkennis. Het is nooit gelukt er evenwicht in te vinden. Waarschijnlijk is het niet haalbaar.’’

Regiowoensdag, 15 maart 2006

Fryslân moet gaan rekenen op krimp bevolking

Leeuwarden – Fryslân krijgt de komende veertig jaar te kampen met een forse afname van de (beroeps)bevolking. In het beleid van de overheid wordt daar tot nu toe nog helemaal geen rekening mee gehouden. Woning- en kantoorbouw, de aanleg van wegen en bedrijfsterreinen: alles gaat uit van groei. Terwijl Fryslân de komende decennia hard zal moeten concurreren met andere regio’s om niet leeg te lopen.

Regiowoensdag, 15 maart 2006

‘Aaisikers’ mogen van rechter in veld blijven

Leeuwarden – De ‘aaisikers’ mogen blijven rapen. De rechtbank in Leeuwarden heeft vanochtend het bezwaar van de Faunabescherming verworpen.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 maart 2006

CGB slaat vol vertrouwen nieuwe wegen in

Den Haag – Er zijn tijden geweest dat de landelijke kerkleiding het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) het liefst wegkeek. ,, We werden met de nek aangekeken en niet geaccepteerd’’, vertelt landelijk secretaris ds. A.S Rienstra. Maar die tijd is voorbij: het CGB is een volwaardige gesprekspartner geworden voor de PKN en andere modalitaire organisaties.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 maart 2006

Het Jaar van de Geest vult een leemte

Het jaar 2006 werd door analisten van het kerkelijke leven vooraf betiteld als het ‘Jaar van de Geest’. Het lijkt er voorlopig wel op dat dit een juiste benaming is. De ene na de andere conferentie met het thema ‘Geest’ wordt dezer dagen gehouden.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Een bikkel zijn heeft met leeftijd niets te maken

Kootstertille – Survival, het is één van de sporten waarvan de naam perfect weergeeft wat de bedoeling is. Overleven is het credo, als winnaar uit de strijd tegen hindernissen, jezelf, anderen en de omstandigheden komen. Soms is dat laatste van flinke invloed. En hoewel het dit zaterdag aardigvroor, bestond er daags daarna in Kootstertille geen enkele twijfel over het wel of niet laten doorgaan van de vijfde editie van de plaatselijke Survivalrun. Het lustrum werd gevierd met het organiseren van het Nederlands kampioenschap voor jeugd. De tieners toonden aan dat het zijn van een bikkel niets met leeftijd te maken heeft. Jonge bikkels waren er genoeg.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

‘Orca moet toonaangevende club worden’

Leeuwarden - Het is nog even zoeken om de ingang, maar een briefje op de deur geeft al aan dat de entree nog niet helemaal klaar is en dat ook dat helemaal goed komt. Zodra door een doolhof van kleedkamers en dwars door de gemeenschappelijke douche dan toch het zwemwater is gevonden, is duidelijk dat Leeuwarden trots kan zijn op de nieuwe accommodatie van het Kalverdijkje. En wat voor de zwemsport in de Friese hoofdstad minstens zo belangrijk blijkt, is dat zwemclub Orca afgelopen ruim twee jaar met moeite het hoofd boven water kon houden en nu weer kan beginnen aan een inhaalrace. Zaterdagavond waren de eerste limietwedstrijden en kon Orca liefst 180 deelnemers ontvangen voor kennismaking met het nieuwe bad.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Lef betaalt zich uit bij Aris

Leeuwarden - Drie weken geen competitieverplichtingen heeft Woon!Aris goed gedaan. De Leeuwarder basketballers versloegen zaterdag de Matrixx Magixx met fris spel. Het was pas de tweede thuiszege en de derde overwinning dit seizoen. Hoewel Tim Whitworth met 32 punten de meeste punten voor zijn rekening nam, was het vooral een teamprestatie.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Flyers stoot door naar finale

Geleen – Vadeko Flyers staat in de finale om het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers versloegen zaterdag Eaters in Geleen met opvallend gemak. Het was de derde zege van de Friezen tegen de Limburgers. Flyers gaat het in de eindstrijd op nemen tegen Nijmegen, dat verrassend titelhouder Amsterdam uitschakelde.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Heerenveen in wachtkamer na duur verlies

Utrecht – SC Heerenveen zondag in Utrecht duur verlies in de strijd om een plaats bij de beste vijf clubs van de Nederlandse competitie. De formatie van trainer Gertjan Verbeek presteerde in de Domstad ver beneden de maat en zette zichzelf even buiten spel. Met een zevende plaats zullen de Friezen nu plaats moeten nemen in de wachtkamer.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Cambuur geeft rasoptimisten nog enige hoop

Leeuwarden – Uit de eerste twintig wedstrijden 17 punten, uit de veertien duels daarna 23 punten. Die cijfers gebruikte Cambuur-trainer Roy Wesseling gisteren na de mooie zege op FC Volendam als bewijs van een stijgende lijn bij zijn ploeg. Na de zeperd tegen De Graafschap, biedt de zege zelfs hoop op de periodetitel. Maar alleen de rasoptimisten geloven daar nog in.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Broederstrijd is een extra dimensie in ijshockeyfinale

De ijshockeyende broers Jacco (31) en Erik Landman (29) deelden tien jaar lang lief en leed op het ijs en streden schouder aan schouder voor de Heerenveense Flyers. Ze wonnen samen al eens de beker (1998), maar de landstitel ontbreekt nog op hun erelijst. Voor één van de twee zal dat binnen afzienbare tijd gaan veranderen.

Sportwoensdag, 15 maart 2006

Cambuur krijgt drie punten in mindering van voetbalbond

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden heeft drie punten in mindering gekregen van de KNVB. De voetbalbond besloot tot die strafmaatregel omdat de club er niet in slaagde om uiterlijk 1 maart een reddingsplan te presenteren voor de financiële problemen.

Weerwoensdag, 15 maart 2006

Koud


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties