Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 maart 2004.

Bijschriftmaandag, 15 maart 2004

Nieuwe bijschrift-schrijver

Vanaf maandag 15 verzorgt ds Jan van den Boogaard uit Berlikum de dagelijkse meditatierubriek ‘Bijschrift’. Van den Boogaard (42) was veertien jaar gemeentepredikant. Sinds mei 2003 woont hij in Berlikum met zijn vrouw Jeannette (35), die daar fulltime hervormd predikante is. Het echtpaar besloot met de overgang naar Berlikum tot een banenruil. Van den Boogaard is huisman en legt zich toe op schrijven. Ze hebben een dochter, Maranke (7).

Cultuurmaandag, 15 maart 2004

Heine Bosma wint solistenconcours CBMF Leeuwarden

Leeuwarden - De zestienjarige Heine Bosma uit Kortehemmen was zaterdag op marimba de grote winnaar van het provinciaal solistenconcours voor blazers en slagwerkers, georganiseerd door de CBMF (Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland).

Cultuurmaandag, 15 maart 2004

Friese student wint Harten Aas Cultuurprijs

Groningen – De Friese Sietse-Jan Weijenberg, derdejaars student aan het Noord-Nederlands conservatorium in Groningen, heeft gisteren de eerste prijs gewonnen in de categorie klassieke muziek van de Harten Aas Cultuurprijs.

Cultuurmaandag, 15 maart 2004

Succesvol ‘Hans en Grietje’

Het sprookje van Hans en Grietje is bij iedereen bekend, maar minder bekend is het feit dat de Duitse componist Engelbert Humperdinck in 1893 de opera Hänsel und Gretel heeft gecomponeerd en dat de eerste uitvoering van deze opera in Weimar plaatsvond onder leiding van Richard Strauss. Hoewel Humperdinck vrij veel voor het theater heeft gecomponeerd, heeft hij door de opera Hänsel und Gretel bekendheid gekregen. Zijn andere werken worden zelden of nooit meer gespeeld.

Cultuurmaandag, 15 maart 2004

‘Yerma’ maatje te groot voor Tryater

Donderdag exploderen er bommen bij het treinstation in Madrid. Er komen bij deze terroristische aanslag tweehonderd mensen om het leven en er vallen meer dan vijftienhonderd gewonden. Een werkelijke tragedie. Vrijdag ging bij Tryater de van oorsprong maatschappijkritische voorstelling Yerma in première. Een toneelstuk van één van de beroemdste en belangwekkendste Spaanse auteurs Frederico García Lorca (1898-1936) die Madrid en het Spaanse volk in zijn hart sloot. Noch vooraf, bij de Spaans geïllustreerde inleiding van regisseuse Shireen Strooker, noch aan het begin van de voorstelling een enkel woord van medeleven of een statement van betrokkenheid. Tryater is kennelijk de ijdele mening toegedaan dat haar kunstuiting zo krachtig en autonoom is dat ze ook in deze situatie voor zichzelf kan spreken. En, dat doet ze ook. Zij het dat de stem van Yerma door Tryater in bijna alle toonaarden verstomt in absolute nietszeggendheid.

Dossiermaandag, 15 maart 2004

Vogels laten reservaat links liggen

Waterland – De weilanden en dan met name de reservaten van Staatsbosbeheer onder de rook van Amsterdam rondom Waterland vormen hét weidevogelparadijs van Nederland. Acht tot tien broedparen van de grutto telt boswachter Ton Pieters per hectare in zijn reservaat. ,,Ze zitten hier als het ware in een bloempot te broeden’’, zegt hij. Zijn geheim? ,,Heeft u een middag of een dag.’’

Dossiermaandag, 15 maart 2004

Kievit zat 2000 jaar geleden al op wadslik

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst voor de weidevogels. Een Friese ‘fjildman’ zei het ooit zo: ,,As it fjild net mear lûd jout, gjin grito-griet, net langer it liet fan ’e ljurk. Dat sels de wyn yn ’e reidens him deljout, dan stjert der eat yn my.’’

Hoofdartikelmaandag, 15 maart 2004

Spanje en de terroristen

Met de ambulance naar de stembus. De motivatie die hieruit spreekt is tekenend voor de verkiezingen in Spanje, afgelopen weekend. De bevolking heeft de verkiezingen gebruikt als instrument om uiting te geven aan de angst, de woede en de onzekerheid sinds de aanslagen. Heeft al-Qaeda er nu wel iets mee te maken of niet?

Hoofdartikelmaandag, 15 maart 2004

Verdonk en Pronk

Het is bijna niet te geloven, zo loopt de ruzie tussen minister Verdonk en oud-minister Pronk uit de hand. De minister acht het niet in het algemeen belang dat zij met Pronk als voorzitter van vluchtelingenorganisatie VON spreekt. Kern van het conflict is het gebruik van het begrip deportatie van vluchtelingen, zoals Pronk dat heeft gebruikt.

Regiomaandag, 15 maart 2004

Gaswinning Wad mag van commissie-Meijer

Leeuwarden – De Nederlandse Aardolie Maatschappij moet gas kunnen winnen onder de Waddenzee. Dat staat volgens verschillende betrouwbare bronnen in het nog geheime eindrapport van de Adviescommissie Waddenzeebeleid. Volgens de commissie kan de komende dertig jaar 100 tot 200 miljard kubieke meter gas gewonnen worden. Een belangrijk deel van de opbrengst, naar schatting zo’n 10 miljard euro, zou volgens de zogenoemde commissie-Meijer ten goede moeten komen aan de regionale economie. Bovendien zou het geld besteed moeten worden aan onderhoud van de Waddenzee.

Regiomaandag, 15 maart 2004

Kokkelvissers krijgen nog zeven jaar

Leeuwarden – De mechanische kokkelvisserij moet in de komende zeven jaar bewijzen dat ze op een duurzame manier met de Waddenzee kan omgaan. Zo niet, dan moeten de vissers verbannen worden uit het natuurgebied.

Regiomaandag, 15 maart 2004

Actie voor geld uit mkz-fonds

Leeuwarden/Dokkum – De VVD-Statenfractie wil opheldering van het college over de kwestie van het niet uitkeren van mkz-gelden aan gedupeerde Friese bedrijven die niet zijn geruimd. Wethouder Boorsma van de gemeente Dongeradeel heeft geen goed woord over voor de manier waarop Brussel zich opstelt.

Regiomaandag, 15 maart 2004

Ouders meer betrekken bij overlast jongeren

Leeuwarden – Het terugdringen van overlast door jongeren volgens het project de WARME Aanpak (Werken Aan Resultaat Met Elkaar) in Leeuwarden heeft effect. Dit stelt Pieter ten Zijthoff van de Stichting Wijkwerk Leeuwarden. In de discussie over het veiligheidsbeleid in de stad bleek afgelopen donderdag hoe sterk overlast door jongeren invloed heeft op de veiligheidsbeleving van andere wijkbewoners.

Geloof & Kerkmaandag, 15 maart 2004

Relationisme biedt hoop

Dalfsen - Het communisme heeft in het Oostblok niet de beloofde heilstaat gebracht. Het kapitalisme blijkt in het Westen ook niet zaligmakend als model voor een ideale staatsinrichting. Wat dan wel? Relationisme is het antwoord, zegt Michael Schluter uit Engeland. De afgelopen dagen sprak hij op de conferentie Hoop21 op De Bron in Dalfsen waar 160 vertegenwoordigers uit de evangelische beweging spraken over de vraag hoe christenen gezamenlijk vorm kunnen geven aan de toekomst van Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 15 maart 2004

Rituelen: symbolisch hapje van het Goede

Drachten - Rituelen zijn te beschouwen als symbolisch voedsel. Een ritueel kan dienen als tegengif voor het Kwade om het perspectief op het Goede te voeden. Van groot belang is dan wel dat een ritueel aansluit bij eigen ervaringen.

Geloof & Kerkmaandag, 15 maart 2004

In de klem tussen Israël en islam

Maarssen - ,,De enige theologie die recht doet aan het hart van het evangelie is een theologie van de liefde. Een theologie die niet vervalt in machtsdenken, die zijn kracht niet zoekt in aantallen of in aardse macht. Die vastheid is gegeven in wie we zijn in Jezus Christus. Dat kan nooit bedreigd worden, dat kan nooit van ons afgenomen worden. Het koninkrijk van Jezus is niet van deze wereld en kan daarom ook niet door de wereld overweldigd worden. Zelfs de dood kan ons niet scheiden van de liefde van God in Christus. Er valt niets te verdedigen.’’

Sportmaandag, 15 maart 2004

Heerenveen is blij, maar moet zich schamen

Heerenveen – Uiterlijk onbewogen, maar van binnen kookte trainer Foppe de Haan van SC Heerenveen na de wedstrijd tegen Volendam. Zijn ploeg won zaterdagavond gewoon, maar hij was er niet echt blij mee. In tegendeel. ,,Ik ben na afloop heel kwaad geweest. Ik vind niet dat je na zo’n wedstrijd blij moet zijn, ik vind dat je je moet schamen.’’

Sportmaandag, 15 maart 2004

‘Dat enthousiasme is toch onvervangbaar?’

Leeuwarden – De eerste Friesland Olympiade had een opstap naar integratie voor verstandelijk gehandicapten in de reguliere sportwereld moeten worden. Die doelstelling werd zaterdag in het FEC niet bereikt, maar de 650 deelnemers maalden er niet om. Zij bedreven even fanatiek als enthousiast een Olympische sport-, spel- en dansdag.

Sportmaandag, 15 maart 2004

Seizoen Flyers eindigt vroeg, hoe nu verder?

Heerenveen - De verslagenheid was vrijdagnacht groot. Formido Flyers verloor uiteindelijk na een shoot-out de vijfde wedstrijd in de halve finale van het landskampioenschap van Tilburg Trappers. Het besef dat de Heerenveense ijshockeyers gewoon beter waren geweest en 39 seconden verwijderd van een plek in de finale deed pijn.

Sportmaandag, 15 maart 2004

Ronde van Groningen te lang voor Friezen

Hoogkerk - De Ronde van Groningen had zaterdagmiddag alles in zich wat de eerste wielerklassieker van het seizoen in de noordelijke clubcompetitie aantrekkelijk kon maken. In het open landschap boven Groningen had de wind vrij spel en viel tweederde deel van het peloton door de mand. Bastiaan Krol van de Oldenzaalse Wielerclub sprintte naar de overwinning.

Sportmaandag, 15 maart 2004

Aris heeft moeite met stug WGW

Leeuwarden - Aris had zaterdag grote moeite met de verdedigende houding van WGW uit Den Helder. De basketballers uit Leeuwarden wonnen de wedstrijd met 64-53, maar het lukte de koploper in de promotiedivisie niet om het thuispubliek ook nog een mooie wedstrijd voor te schotelen.

Sportmaandag, 15 maart 2004

Vlasveld tweede bij WK wintertriatlon

Wildhaus - Marianne Vlasveld is er niet in geslaagd haar wereldtitel op de wintertriatlon te prolongeren.

Weermaandag, 15 maart 2004

Lenteweer

Vanavond en vannacht gaat het regenen en daarbij zakt het kwik niet verder dan ongeveer 8-9 graden. Morgen hebben we aangenaam lenteweer, met eerst een buitje en later af en toe zon. Het wordt ongeveer 13 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties