Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 15 december 2008.

Cultuurmaandag, 15 december 2008

Tsead Bruinja op shortlist Dichter des Vaderlands

Leeuwarden - De Friese dichter Tsead Bruinja staat op de shortlist voor de functie van Dichter de Vaderlands. Dat hebben de organisatoren - stichting Poetry International, NPS, NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek en de stichting Poëzieclub - gemeld.

Cultuurmaandag, 15 december 2008

Majorettes uit Dokkum winnen kampioenschap

Den Bosch - Het A-team en B-team van de Rhythm Girls uit Dokkum zijn zaterdag in Den Bosch Nederlands kampioen majorettegroepen geworden. Het A-team, bestaande uit zestien meiden van elf tot en met zestien jaar, wonnen met 85,46 punten in de klasse Junior Midden, Sectie A. De meiden lieten een show zien op muziek uit de musical Cats.

Cultuurmaandag, 15 december 2008

Nieuwswebsite 3voor12/Friesland wint Friese Popprijs

Drachten - De website 3voor12/Friesland heeft de Friese Popprijs 2008 gewonnen. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens het Friese Popgala in De Lawei in Drachten.

Economiemaandag, 15 december 2008

Aegon trekt steunaanvraag in de VS in

Amsterdam - Aegon heeft een aanvraag voor staatsteun in de Verenigde Staten ingetrokken. De verzekeraar zegt geen lening nodig te hebben. ,,Door de maatregelen die wij blijven nemen, kan Aegon met een sterke kapitaalpositie aan het jaar 2009 beginnen’’, stelde directeur Jos Streppel vanochtend. Aegon maakte in november bekend een aanvraag te hebben ingediend voor een lening van een miljard dollar bij het Troubled Asset Relief Program (TARP), een Amerikaans steunfonds. De activa van Aegon in de Verenigde Staten hebben een waarde van ongeveer 125 miljard dollar. De verzekeraar deed eerder al een beroep op steun van de Nederlandse overheid en kreeg drie miljard euro.

Hoofdartikelmaandag, 15 december 2008

De F-16...

De aanschaf van de opvolger van de F-16 beroert nu ook Fryslân. Er is een groeiend protest tegen de komst van de geluidskampioen. Aanvankelijk leek de aankoop van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) een beklonken zaak. Dat wil zeggen: Defensie wist welke opvolger het moest worden en hoopte de beslissing vooral ‘in eigen kring’ te kunnen nemen.

Regiomaandag, 15 december 2008

Kamervragen CDA over kinderen van Tsjernobyl

Den Haag - De CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Maarten Haverkamp willen dat minister Verhagen van Buitenlandse zaken visa weigert aan de machthebbers van Wit-Rusland en hun familieleden. Ze willen verder dat Verhagen probeert om zijn Europese collega’s ook zover te krijgen. Op die manier hoopt het CDA dat president Lukashenko van Wit-Rusland terugkomt op zijn besluit om geen kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl naar Fryslân te laten komen.

Regiomaandag, 15 december 2008

Vrees voor terugval bij kinderopvang

Leeuwarden - Ouders gaan komend jaar meer betalen voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Deels vanwege hogere tarieven van de opvang zelf, deels door bezuinigingen van de overheid. De branche is bezorgd, maar merkt nog geen terugloop in aanmeldingen.

Regiomaandag, 15 december 2008

Wapens van drie gemeenten vormen één geheel in Dongeradeel

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren?

Regiomaandag, 15 december 2008

Omgaan met levenswijze mensen verrijkt leven

Drachten – Met een maaltijd sloot de Drachtster afdeling van de Zonnebloem zaterdag een jaar af van samen optrekken tussen vrijwilligers, ouderen en Friezen met een fysieke beperking. ,,De helper en de geholpene zijn rijker geworden.”

Regiomaandag, 15 december 2008

Hulpclubs moeten netwerken

Leeuwarden - Een Friese webwinkel met producten die gemaakt zijn in door Friezen ondersteunde gebieden in Oost-Europa of de Derde Wereld. Of een vrachtwagen die op weg naar project A de overgebleven ruimte benut voor project B.

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2008

Vijf PKN-kerken in Leeuwarden gaan dicht

Leeuwarden - In Leeuwarden gaan vijf protestantse kerken dicht. Dat is het voorstel van de Protestantse Gemeente Leeuwarden en de Protestantse Gemeente Leeuwarden-Huizum. Het gaat voor Leeuwarden om de monumentale Koepelkerk (Vredeman de Vriesstraat), Adelaarkerk (De Jokse), de Open Hof (Goudenregenstraat). In Leeuwarden-Huizum is het voorstel van de Algemene Kerkenraad om de Oase (Weideflora) en Kapel Pniël (Carel Fabritiusstraat) te sluiten. Hierover is voor de gemeenteleden van Leeuwarden-Huizum woensdagavond een bijeenkomst.

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2008

Teleurstelling om kerksluitingen

Leeuwarden – Een schok ging door de protestantse wijkgemeente De Koepelkerk heen toen zondagmorgen werd voorgelezen dat de Koepelkerk dicht gaat, naast de Open Hof en de Adelaarkerk. Mensen hadden tranen in de ogen, teleurstelling en ontreddering waren tastbaar.

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2008

‘We hebben toegevreesd naar deze beslissing’

Leeuwarden - De kanselboodschap die de Leeuwarder wijkgemeenten boven het hoofd hing, bepaalde in verschillende kerken zondagmorgen de sfeer en de prediking. Naast - of in combinatie - met de Adventstijd.

Sportmaandag, 15 december 2008

Laks Aris gaat bij Leiden wederom kopje onder

Leiden - Aris Friesland heeft zaterdagavond voor de tweede keer op rij het hoofd moeten buigen. De Leeuwarder basketballers waren in en tegen Leiden aanvallend onmachtig, waardoor de ploeg van coach Pete Miller na de nederlaag in Nijmegen opnieuw met lege handen achterbleef. Miller hamerde er nog maar eens op dat zijn ploeg constanter moet zijn. ,,Het is frustrerend dat we het vaak net niet over de streep kunnen trekken.”

Sportmaandag, 15 december 2008

‘Friezen moeten wat brutaler zijn in de judowereld’

Burgum - De crčme de la crčme van de jonge judoka’s; die wil de organisatie van het Open Noord Nederlandse Kampioenschappen (ONNK) dolgraag in Burgum hebben. Judo Bond Nederland (JBN) verleent ze sinds vorig jaar al een ‘beschermde’ status. Maar dit weekeinde stonden er doodleuk andere en dus concurrerende toernooien op de kalender. Tijd voor Friese actie. ,,Wij moeten brutaler zijn.”

Sportmaandag, 15 december 2008

Heerenveen scoort op het juiste moment

Heerenveen - Geheel in de geest van wat trainercoach Trond Sollied dit seizoen graag wil, rekende sc Heerenveen zaterdagavond in het eigen Abe Lenstrastadion af met De Graafschap. Koel en zakelijk. De Friese ploeg scoorde op het juiste moment en dat was goed voor drie belangrijke punten.

Sportmaandag, 15 december 2008

Zonderland verrast met goud wereldbekerfinale

Madrid - Epke Zonderland heeft gisteren in Madrid voor een sensatie gezorgd door bij de wereldbekerfinale turnen goud te veroveren op het onderdeel rekstok. De Fries scoorde met zijn oefening 16,175 en troefde daarmee zijn concurrenten af. De Australiër Philippe Rizzo greep zilver (15,825), voor de Japanner Hiroyuki Tomita, die afscheid nam van het internationale circuit: 15,325.

Sportmaandag, 15 december 2008

‘We logeerden bij de ouders van de tegenstanders’

Leeuwarden - Het jubileumboek van de Leeuwarder Athletische Club (LAC) Frisia 1883 beslaat de 125 jaar tussen de oprichting en het kampioenschap van de derde klasse in 2008. Bestuurslid technische zaken Johan Schotanus verwijst daar dan ook graag naar als er om anekdotes gevraagd worden uit het bestaan van de oudste club van Fryslân. ,,Want ik zit pas 25 jaar bij de vereniging”, zegt hij alsof het niets is. Gisteren kwam Lycurgus Sparta Combinatie (LSC) 1890 op bezoek. Inderdaad, de zeven jaar jongere pionier in het Friese voetbal.

Sportmaandag, 15 december 2008

Sterk en De Vries voelen zich bestolen

Amsterdam - Marathonschaatssters Elma de Vries en Maria Sterk voelden zich zaterdagavond na de zevende wedstrijd om de KNSB-cup bestolen door de wedstrijdjury. ,,Dit slaat nergens op, dit lijkt op willekeur”, brieste De Vries. De schaatsster uit Meppel ging als eerste over de streep, maar werd gediskwalificeerd. Zij zou haar DSB-ploeggenote Maria Sterk volgens de wedstrijdjury een eind geduwd hebben. Klassementsleider Sterk wist eveneens van niets en finishte als vijfde. Maar ook zij werd uit de uitslag geschrapt. ,,Ik begryp hjir al hielendal neat mear fan. Dit is net te leauwen”, brieste de schaatsster uit Hallum.

Sportmaandag, 15 december 2008

Damcombinatie Fryslân laat de koploper wankelen

Wânswert - Damcombinatie Fryslân presteert dit seizoen vooralsnog boven verwachting. De debutant in de ereklasse heeft al bijna genoeg punten om degradatie te ontlopen. In de zevende ronde verrasten de Friese dammers zaterdag in Wânswert bijna koploper VBI. UItgerekend Guntis Valneris (ex-Rinsumageest) voorkwam een debacle.

Sportmaandag, 15 december 2008

‘Laten we proberen de haat uit de stadions te halen’

Rome - Clarence Seedorf is in Italië, waar hij al jaren bij AC Milan speelt, een vedette en een gentiluomo. Een gentleman, een heer. Als vedette wordt hij bewonderd en regelmatig bejubeld. Vooral in San Siro, het indrukwekkende thuisstadion van de Milanese rood-zwarten. Als gentleman wordt hij alom in Italië gerespecteerd. Meer dan welke buitenlandse voetballer ook, krijgt Seedorf opvallend veel media-aandacht. De laatste weken verschenen er paginagrote interviews in toonaagevende landelijke kranten. En telkens weer duikt achter de voetballer Seedorf de mens Seedorf op; een man met idealen, met een groot gevoel voor normen en waarden. Iemand die weliswaar leeft van het voetbal, er eindeloos plezier in vindt maar het niet als het enig zaligmakende beschouwt.

Sportmaandag, 15 december 2008

Alma verrast met vierde plek

Zwaagwesteinde - Indoor Zwaagwesteinde werd zaterdag in de klassen Z en ZZ een strijd tussen Folkert Kelderman, Hans de Vries, Hester Klompmaker, Marriët Hoekstra, Nella Bijlsma en Harrie de Vries. Tussen de professionele springruiters nestelde Trienke Alma zich dicht bij huis als amateur verrassend voorin: vierde.

Sportmaandag, 15 december 2008

Van Lunzen voltooit trilogie bij de Adventure Run

Nes - Na overwinningen in 2006 en 2007 heeft Remon van Lunzen afgelopen zaterdagmiddag opnieuw de Ameland Adventure Run op zijn naam geschreven. Daarmee voltooide hij zijn trilogie. Een verbetering van het parcoursrecord op de halve marathon zat er niet in, maar met een eindtijd van 1:14:05 bleef Van Lunzen de anderen ruim voor. De populaire eilander loop werd voor de vijfde maal georganiseerd. In totaal kwamen bijna 800 lopers aan de start voor de 21,1 kilometer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties