Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 december 2004.

Achtergrondwoensdag, 15 december 2004

Immigrant moet eigen waarden kunnen houden

Een te grote druk op immigranten om zich totaal aan te passen aan de eigen cultuur werkt niet. Immigranten gaan zich dan juist afkeren van de samenleving. Dat stelt Jan Pieter van Oudenhoven, hoogleraar cross-culturele psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzocht de assimilatie van geëmigreerde Friezen, en trekt lijnen naar Nederland.

Achtergrondwoensdag, 15 december 2004

Klimaatverandering is al begonnen

,,Klimaatverandering lijkt iets voor de toekomst. Dat is het niet’’, zegt Osvaldo Bonino. Hij kan het weten. Bonino ondervindt de gevolgen aan den lijve.

Agendawoensdag, 15 december 2004

Advent

De uitagenda van 16-23 december 2004

Analysewoensdag, 15 december 2004

Twijfels bij nieuw ziekenfonds

Het is goed dat het systeem van ziektekostenverzekeringen in Nederland wordt aangepast. Maar het valt nog te bezien dat we door de invoering van de marktwerking goedkoper uit zijn, stel Hans Feenstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar.

Bijschriftwoensdag, 15 december 2004

Beleidsplan (II)

Jesaja wil niet zeggen dat God zich onbetuigd heeft gelaten. Nee, hij wil aangeven dat God een beleidsplan heeft dat steeds ongedacht en verrassend is.

Economiewoensdag, 15 december 2004

Terreinen Broersma in Stroobos verkocht

Stroobos – Het bedrijfsterrein van transportbedrijf Broersma, dat eerder dit jaar failliet ging, heeft deels een nieuwe invulling gekregen. Na het faillissement is het terrein gekocht door drie ondernemers. Oud aandeelhouder D. Broersma verhuurt de vries- en koelhuizen aan Heiploeg, die ze daarvoor ook al als zodanig in gebruik had voor de opslag van vis.

Economiewoensdag, 15 december 2004

Uitgeverij Kok en Ten Have naar NDC

Leeuwarden – Uitgeverij Veen, Bosch en Keuning (VBK), onder meer eigenaar van uitgeverijen Kok en Ten Have, wordt vrijwel zeker overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), die onder meer de Leeuwarder Courant uitgeeft. De uitgeversgroep VBK staat onder leiding van drs J.J. Atema, voormalig directeur van het Friesch Dagblad . Door de fusie van zijn bedrijf met de NDC keert hij deels terug naar het krantenuitgeversvak.

Expowoensdag, 15 december 2004

Anjum, Molen De Eendragt: fotoexpo ‘Kunst en vliegwerk‘, t/m 31 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 15 december 2004

Annan heeft het verbruid…

Het is hoog tijd dat VN-baas Kofi Annan opstapt, vindt een aantal Amerikaanse conservatieve Congresleden. Als het politici uit een ander land waren had niemand aan hun oproep enige aandacht besteed. Maar omdat Amerika de grootste contributiebetaler van de VN is, wordt aan hun woorden serieus aandacht besteed.

Regiowoensdag, 15 december 2004

‘Diepere vaarweg kan nu’

Drachten – De tijd is rijp om de vaarweg tussen Drachten en het Prinses Margrietkanaal uit te diepen en te verbreden. De provincie Fryslân moet de eerdere plannen om dit te doen uit de ijskast halen. Dat zegt burgemeester Van der Zaag van de gemeente Smallingerland.

Regiowoensdag, 15 december 2004

Leeuwardense te ‘goed’ voor haar baanbaan

Leeuwarden – Een Instroom-Doorstroom baan. Voor Els Bakker (38) uit Leeuwarden de ideale manier om na jaren thuis bij de kinderen te zijn en het huishouden te runnen weer een stap te zetten op de arbeidsmarkt. Al drieënhalf jaar werkt ze als assistent peuterleidster via de stichting Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL). Bezuinigingen slaan nu echter die vaste grond onder haar voeten vandaan.

Regiowoensdag, 15 december 2004

Man met groot vertrouwen 100

Leeuwarden – Swettehiem is voor ,,ouwe lui”, maar wellicht komt het er toch ooit nog wel van voor Bartele Kok, die vandaag honderd wordt, en zijn vriendin Gre Hettema (87). Niet dat ze de indruk maken hun lat-relatie zat te zijn, maar uit alles blijkt dat ze zoveel warmte en liefde voor elkaar voelen. Dan wil je wel samen zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 december 2004

Kerstpakketten naar goede doelen Drachten

Drachten – Een vijftal inwoners van Drachten gaat voor het zevende achtereenvolgende jaar kerstpakketten inzamelen voor mensen in nood. Wie zijn kerstpakket wil afstaan, kan dat tot en met 31 december inleveren bij Gea Klaassen in Drachten.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 december 2004

‘Meer binding met kerken zoeken’

Leeuwarden – In de komende jaren zullen de kerken intensiever bij het gevangenisleven worden betrokken. Dat is de inzet van het protestants justitiepastoraat, zo blijkt uit het nieuwe beleidsplan dat maandag is gepresenteerd. Daarnaast komt er in samenwerking met het rooms-katholiek justitiepastoraat een haalbaarheidsonderzoek naar de vorming van een kwaliteitsinstituut.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 december 2004

‘Armoede steeds zichtbaarder’

Leeuwarden - Het Leger des Heils heeft in 2003 66 procent meer kerstpakketten verstrekt dan het jaar ervoor. Vorig jaar gingen er 9285 naar eenzamen, daklozen en mensen die niet meer rond kunnen komen. Het aantal Kerstattenties steeg met ruim 26 procent naar 23.560. Ook het aantal bezoekers bij kerstactiviteiten en feesten nam toe met bijna 9 procent. ,,De gevolgen van de stille armoede worden steeds duidelijker.”

Sportwoensdag, 15 december 2004

Basketballer Randolph vrijgesproken

Groningen - De rechtbank in Groningen heeft basketballer Lamont Randolph van Woon!Aris vrijgesproken. Randolph zou verantwoordelijk zijn geweest voor een beroving van een verslaafde man.

Sportwoensdag, 15 december 2004

Fred de Boer nieuwe trainer Zwaluwen

Leeuwarden – Fred de Boer is de nieuwe trainer van Leeuwarder Zwaluwen. De in Leeuwarden woonachtige De Boer is op dit moment nog werkzaam bij hoofdklasser ACV uit Assen. Hij volgt Hans de Jong op.

Sportwoensdag, 15 december 2004

Recordjaar in Europa voor Nederlandse clubs

Heerenveen – Als Heerenveen er vanavond in slaagt om zich te plaatsen voor de eerste knock-out ronde van de UEFA Cup dan gaat het Europa Cup-seizoen 2004/’05 voor Nederland als een recordjaar de boeken in.

Sportwoensdag, 15 december 2004

Cambuur’69 trekt zich terug uit zesde klasse A

Leeuwarden – Het eerste en enige veldteam van de Leeuwarder voetbalclub Cambuur’69 heeft zich met onmiddellijke ingang uit de competitie van de zesde klasse A teruggetrokken. Dat heeft de voetbalbond KNVB bekend gemaakt.

Sportwoensdag, 15 december 2004

Lardenoit: Ik waan me soms in Ivoorkust

Heerenveen - Het uitgeschakelde Beveren neemt vanavond in het Abe-Lenstrastadion tegen SC Heerenveen genoegen met een punt. Na de dubbele pandoering, zoals ze bij de zuiderburen een pak slaag plachten te noemen, wil de formatie van trainer Herman Helleputte met opgeheven hoofd afscheid nemen van Europa. ,,Het was al een hele prestatie voor ons om de tweede ronde te halen, maar de wedstrijden tegen Stuttgart en Zagreb hebben ons pijn gedaan. We willen eerherstel en zijn zeker en vast van plan voor een punt te gaan’’, zegt verdediger Kristof Lardenoit.

Sportwoensdag, 15 december 2004

Hestad dwingt basisplaats af, Huntelaar en Radomski terug

Heerenveen - Daniel Berg Hestad heeft een plaats in de basis afgedwongen. De 27-jarige Noorse middenvelder ontpopte zich de afgelopen maand tot een meer dan verdienstelijk stand-in op het middenveld bij SC Heerenveen dat Mika Väyrynen, Arnold Bruggink en Arek Radomski door blessures zag wegvallen. Ondanks het feit dat het trio vanavond weer speelt, kiest trainer Gertjan Verbeek toch voor Hestad in zijn basisformatie.

Weerwoensdag, 15 december 2004

Onstuimig

Het wordt onstuimig weer met morgenmiddag aan zee een harde tot stormachtige wind. Daarbij hebben we te maken met veel bewolking, en vanaf vanmiddag ook regen. De middagtemperaturen komen te liggen rond 8 à 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties