Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 15 november 2006.

Agendawoensdag, 15 november 2006

Klassiek

Operette Het Nederlands Operette Theater geeft speelt volgende week woensdag om 20.00 uur in De Lawei in Drachten de voorstelling La Vie Parisienne van Jacques Offenbach. Liefde, ingewikkelde relaties en bedrog vieren hoogtij in het Parijs van de negentiende eeuw. Met onder andere Ernst Daniël Smid, Antje Monteiro, Peter Bording, Maaike Widdershoven en Trudy Labij.

Cultuurwoensdag, 15 november 2006

Gala van de Friese Popmuziek in Drachtster Lawei

Drachten - Drachten krijgt een Gala van de Friese Popmuziek. Op 21 december worden in De Lawei awards uitgereikt aan Friese popmuzikanten. De prijzen worden toegekend in categorieën als Beste artiest, Beste binnenkomer en Beste song. Aan elke prijs is een bedrag van 250 euro verbonden.

Cultuurwoensdag, 15 november 2006

U2 doet boekje open over zichzelf

Biografieën van popsterren doen het altijd goed. Er zijn altijd genoeg fans te vinden die een boek willen hebben met veel foto’s en een - vaak geromantiseerd - relaas van ‘het leven’ van de ster in kwestie. Ze trappen er steeds weer in, die fans. Altijd wordt een bevriend popjournalist in de arm genomen, die in zijn biografie mild blijft over het onderwerp. Zelf is die schrijver immers ook fan.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Gedragscode omgang met vee op komst

Leeuwarden - Boeren en veehandelaren gaan zichzelf een gedragscode opleggen voor de omgang met vee. Het initiatief hiertoe is genomen door de Nederlandse Bond van Handelaren en Vee. De bond stelt op dit moment een handboek op in samenwerking met het ministerie van Landbouw en dierenrechtenorganisaties.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Friesland Bank besteedt uitvoer effectenorders uit

Leeuwarden - Friesland Bank besteedt de uitvoering van de effectenorders, de bijbehorende administratie en het effectengerelateerd betalingsverkeer uit aan BinckBank. Dat hebben de beide banken vandaag bekendgemaakt. Het proces zal naar verwachting met ingang van 1 oktober 2007 operationeel zijn.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Veemarkt blijft twee jaar langer in WTC Expo

Leeuwarden - De veemarkt blijft twee jaar langer in het WTC Expo in Leeuwarden. De Stichting veehandelcentrum Noord-Nederland heeft het contract met Expo-directeur A. de Jong met twee jaar verlengd.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Bietentelers kunnen nog veel geld besparen

Leeuwarden – Nederlandse bietentelers kunnen nog veel geld besparen tijdens de teelt. Volgens kenniscentrum voor de bietenteelt IRS kunnen de kosten met 20 procent worden beperkt door verschillende maatregelen. Dat is nodig ook om de verwachte sterke dalingen van de opbrengstprijzen op te kunnen vangen. Door de hervormingen van de suikermarkt komen minimumprijzen van de bieten tot 2009 ongeveer 40 procent lager uit.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Friesland Bank handhaaft ‘Bank Bercoop’

Friesland Bank maakte gisteren bekend Bercoop Groep in zijn geheel over te nemen. Friesland Bank had sinds twee jaar al 45 procent van de aandelen in handen. Bij de koop van die aandelen kondigde Friesland Bank destijds al aan ernaar te streven de bank op termijn helemaal over te nemen.

Economiewoensdag, 15 november 2006

Sponsors Heerenveen netwerken samen

Heerenveen - Gratis is het niet, de bedrijvenbeurs voor de sponsoren van Sportclub Heerenveen. ,, Maar we rekenen een vriendenprijsje”, zegt organisator Gerben Nicolaï van de eerste Relatiecontactdagen in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Expowoensdag, 15 november 2006

Ameland - Ballum, Gemeentehuis: jubileumtent. ‘Kunstmaand Ameland’, t/m 26 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 15 november 2006

Amerika wil wat anders...

Vader weet het beter. Nu de oorlog in Irak is vastgelopen en de Amerikaanse kiezers president Bush daarvoor hebben afgestraft, is het tijd voor een ander beleid. En dat beleid komt uit de hoek van Bush’ vader, de oud-president. Onder leiding van ex-minister Baker, die lid was van de regering van Bush sr., wordt in de Iraq Study Group nagedacht over een uitweg uit de crisis in Irak. En minister van Defensie Rumsfeld is vervangen door de gematigder Robert Gates die ooit onder Bush senior diende.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Sneek wil het ‘schoolzeilen’ gaan invoeren

Sneek - Iedere leerling van een basisschool in Sneek zou volgens de gemeente moeten kennismaken met de zeilsport. Het college van B en W wil het ‘schoolzeilen’ invoeren, om te onderstrepen dat Sneek een watersportgemeente is. Een ander nieuw collegeplan: panden in de binnenstad opkopen en die voordelig verhuren aan beginnende winkeliers.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Net blijft van overheid

Den Haag - De splitsing van energiebedrijven wordt in de toekomst onder voorwaarden mogelijk. De Eerste Kamer stemde gisteravond in met een wetsvoorstel van minister Wijn (Economische Zaken). De energiebedrijven hoeven zich niet te splitsen, maar kunnen daar wel toe gedwongen worden als daar een goede reden voor is.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Flexibel tij onzeker in Lauwersmeer

Lauwersoog - Eb en vloed keren alleen terug in het Lauwersmeer als het Rijk daarvoor geld gaat geven. Dat heeft het Bestuurlijk Overleg Watervisie Lauwersmeer (BOWL) gisteren besloten. De invoering van gedempt tij in het Lauwersmeer zal alleen worden overwogen, nadat het Rijk de nodige middelen heeft toegezegd.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Flexibel tij onzeker in Lauwersmeer

Lauwersoog - Eb en vloed keren alleen terug in het Lauwersmeer als het Rijk daarvoor geld gaat geven. Dat heeft het Bestuurlijk Overleg Watervisie Lauwersmeer (BOWL) gisteren besloten. De invoering van gedempt tij in het Lauwersmeer zal alleen worden overwogen, nadat het Rijk de nodige middelen heeft toegezegd.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Heerenveen roept op tot uitbetalen leefgelden ama’s

Heerenveen - De gemeente Heerenveen roept het kabinet en de Tweede Kamer op om leefgelden aan voormalige alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) uit te betalen.

Regiowoensdag, 15 november 2006

‘We helje Sinteklaas yn ús T-shirt yn’

Leeuwarden - ,,As it sa troch giet, helje we Sinteklaas yn T-shirt yn, barbecue wy mei Kryst en wurdt it earste ljipaai al yn febrewaris fûn. Ik slút net út dat we ris in kear in winter sûnder froast krije. Dat wie in jier of wat lyn net foar te stellen, mar it bart in kear, ik bin der wis fan.’’ Weeramateur Klaas Ybema uit Workum heeft zo zijn eigen gedachten over het extreme warme weer. We maken ons op voor de zoveelste warmtegolf van dit jaar. De weerdeskundigen voorspellen voor morgen recordhoge temperaturen: 14 tot 17 graden. ,,Wat is dit no foar in hjerst.’’ Ybema, liefhebber van ijs en sneeuw, hoopt op een snelle omslag.

Regiowoensdag, 15 november 2006

Samenwerking met Texel beëindigen

Ameland - Texel moet uit de samenwerking van Waddeneilanden worden gestoten. De vier Friese waddeneilanden kunnen dan hun ambtelijke organisatie samenvoegen, om zo genoeg bestuurskracht te hebben om een gedwongen fusie vanuit de provincie te voorkomen. Dat schrijft de ondernemingsraad van de gemeente Ameland in een brochure voor de Eilander Raad.

Regiowoensdag, 15 november 2006

‘Passagevrouw; ga naar moskee’

Drachten – Kerken en christelijke organisaties moeten meer openstaan voor andere religieuze stromen. Dat zei M. van Bijsterveldt, partijvoorzitter van het CDA gisteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage in Drachten.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 november 2006

De PKN sloopt haar heilige huisjes

Leeuwarden - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland besloot eind vorige eeuw dat het lokale gemeentewerk ondersteund zou worden vanuit negen regionale dienstencentra’s (RDC’s). Fors werd er geïnvesteerd om de nieuwe kantoren snel in te richten. Nog geen tien jaar later worden ze allemaal weer ontmanteld.

Geloof & Kerkwoensdag, 15 november 2006

‘Bonifatius kwetste de Friese eigenheid’

Leeuwarden - De christelijke Friezen hebben een negatief zelfbeeld overgehouden aan de geschiedenis van Bonifatius. De stereotype voorstelling van de lotgevallen van de missionaris in de Friese landen is dat van de ‘heilige die zich met de bijbel moet beschermen voor de slagen van het zwaard’. De suggestie is dat de Friezen op barbaarse wijze ‘het licht van de beschaving’ hebben afgewezen. Dat idee heeft gedurende eeuwen het zelfbeeld van de Friezen negatief gevormd. En dat voorkwam dat de Friezen een eigen, Friese christelijke identiteit en een plaats voor een eigen Friese kerk binnen het grote geheel van de (inter)nationale kerk hebben kunnen en durven opeisen. Tot op de dag van vandaag gebruikt men slechts mondjesmaat de eigen taal en culturele verworvenheden in de Friese kerken.

Weerwoensdag, 15 november 2006

Recordzacht

Het wordt zowel vandaag als morgen recordzacht met temperaturen rond 15 à 16 graden: 6 graden warmer dan gemiddeld. Vanmiddag en morgenochtend is het droog, daarna meer bewolking en kans op regen of motregen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties