Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 februari 2013.

Cultuurvrijdag, 15 februari 2013

Fanfare Excelsior stopt ermee

Sint Annaparochie | Fanfare Excelsior uit Sint Annaparochie is opgehouden te bestaan. De algemene muziekvereniging die sinds 1895 muziek maakte op het Bildt kon niet meer genoeg muzikanten bij elkaar krijgen. Twee jaar geleden werden nog tweehonderd oud-leden aangeschreven om het korps te redden, maar dat had geen resultaat. Er waren de laatste tijd nog veertien leden. Een fusie met de christelijke muziekvereniging Burdine zagen de leden niet zitten. In buurdorp Berltsum gingen het christelijke en neutrale korps onlangs wel samen verder.

Economievrijdag, 15 februari 2013

Zestien partijen melden zich voor overname Sijtsma

Zweins | De belangstelling voor het wagenpark, de straaltechnieken en mensen van beton- en gevelreiniger Sijtsma in Zweins en zuster Jagersma in Surhuisterveen is overweldigend. Bij curator Cynthia Grondsma hebben zich al zestien à zeventien serieuze kandidaten gemeld voor een (gedeeltelijke) doorstart.

Hoofdartikelvrijdag, 15 februari 2013

Het kenteken en het oppakken van boeven

Vaak hebben terloopse berichten in de media een veel grotere invloed op ons dagelijks leven dan we geneigd zijn te denken. Zo heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een wetsvoorstel ingediend bij de Kamer waarin staat dat de politie vier weken lang de kentekengegevens van automobilisten die zijn verkregen bij een automatische nummerplaatcontrole mag bewaren. Dat kan volgens de minister agenten de tijd geven om voortvluchtige verdachten op te sporen.

Regiovrijdag, 15 februari 2013

Crone: Leeuwarderadeel is meer dan welkom

Leeuwarden | De gemeenteraad van Leeuwarderadeel heeft gisteravond unaniem ingestemd met een fusie met Leeuwarden. De raad volgde daarmee de uitkomst van het referendum, waarbij 77 procent van de inwoners koos voor aansluiting bij Leeuwarden in plaats van Noordwest-Fryslân.

Regiovrijdag, 15 februari 2013

Kamer schroeft gaswinning Groningen niet terug

Den Haag/Leeuwarden | Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verwerpt alle suggesties van de oppositie in de Tweede Kamer om anders om te gaan met de gaswinning in Groningen. Kamp wees gisteren alle twaalf voorstellen van oppositiepartijen af. Hij voelde alleen voor de ideeën om een ombudsfunctie voor bewoners in Groningen te realiseren (PvdA en GroenLinks) en om nu al te beginnen met technische en juridische voorbereidingen voor het snel terugschroeven van de gasproductie, mocht de tijd daar zijn.

Regiovrijdag, 15 februari 2013

Onderzoek naar aanbesteding school in Joure

Joure | Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de aanbestedingsprocedure van de brede school in Joure. De meerderheid van de raadscommissie Welzijn, Onderwijs en Sport van de fusiegemeente De Friese Meren heeft dit gisteravond besloten.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 februari 2013

Actie herbouw kerk Ameland

Ameland | Er is een bankrekeningnummer geopend voor de herbouw van de St. Clemenskerk op Ameland. Dat heeft de parochie bekendgemaakt. Hoeveel geld nodig is, daar is nog niks over te zeggen, aldus pastoor Paul Verheijen. De katholieke kerk werd vorige week dinsdag door een felle brand verwoest. Van het gebouw bleef vrijwel niets meer over.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 februari 2013

Spugen op paus Benedictus XVI

Wat een verschil in reactie. Werd onze koningin van alle kanten de hemel in geprezen, de paus mag – zo hoorde ik iemand letterlijk in het Journaal zeggen – naar de hel lopen. Met alle respect voor onze koningin vraag ik me af: hoe komt het dat zij ineens heilig wordt verklaard en de paus tot duivel wordt bestempeld?

Geloof & Kerkvrijdag, 15 februari 2013

Praten over het geloof moet christenen nader tot elkaar brengen

In de aanloop naar de volgende Nationale Synode, dit jaar op 25 en 26 oktober, roept de organisatie christenen op zelf geloofsgesprekken te houden. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Sportvrijdag, 15 februari 2013

Tammer: Ze boden 5000 gulden om te verliezen

Gouda | Voormalig Heerenveen-speler Erik Tammer is in de jaren negentig benaderd om opzettelijk een wedstrijd te verliezen. De aanvaller kon vijfduizend gulden verdienen door als speler van Excelsior de winst aan Heerenveen te laten, maar is naar eigen zeggen niet op het telefonische aanbod ingegaan. ,,In de eerste divisie gebeurden in die tijd meer zaken waar je liever niets mee te maken wilde hebben”, meldde de oud-prof die later vier seizoenen bij Heerenveen speelde.

Sportvrijdag, 15 februari 2013

Feanster Atsma keert terug in functie bij UCI

Genève | Joop Atsma (Surhuisterveen) heeft weer een functie aanvaard binnen de internationale wielrenunie UCI. De Fries keert terug als voorzitter van de Raad voor het Professionele Wielrennen (PCC). Atsma was van 1994 tot 2006 voorzitter van de Nederlandse wielerbond KNWU. Later werd hij lid van het hoofdbestuur van de UCI maar die functie legde hij in het najaar van 2011 neer. De Feanster was in het vorige kabinet CDA-staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Sportvrijdag, 15 februari 2013

Voetbalhumor in de kleedkamer

De favoriete werkplek voor een voetballer is uiteraard het veld in het stadion, tussen die vier lichtmasten. Maar de kleedkamer is een hele goeie nummer twee. Dat is namelijk bij uitstek dé plek voor voetbalhumor.

Sportvrijdag, 15 februari 2013

Keurntjes heeft het plezier bij Cambuur teruggevonden

Leeuwarden | Zijn laatste interview? Tim Keurntjes moet er even over denken. ,,Aan het begin van het seizoen heb ik geloof ik wel met een journalist gesproken.” Maar denk niet dat de Cambuur-middenvelder een hekel heeft aan de media. Stukjesmakers zijn meestal pas geïnteresseerd als je veel en goed speelt. Hij weet het best. ,,Dat heb ik niet gedaan. In Leeuwarden hebben ze de echte Tim nog nauwelijks gezien.”

Sportvrijdag, 15 februari 2013

MVV-uit een ware test voor Cambuur

Leeuwarden | Als SC Cambuur vanavond van het veld stapt in Maastricht na het duel met MVV, zal duidelijk zijn in hoeverre de Leeuwarders mogen dromen van een titel. Wil Cambuur meedoen om de hoofdprijs, dan moet er gewonnen worden van de nummer 2 uit Maastricht (qua verliespunten de virtuele koploper). De topper in Limburg mag dan ook gezien worden als een ware test voor wat Cambuur kan in de slotmaanden van dit seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties