Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 15 januari 2009.

Cultuurdonderdag, 15 januari 2009

Première ‘Fryske Matteuspassy’ van Eppie Dam

Heerenveen - De Fryske Matteuspassy van Eppie Dam gaat op 28 maart in première. Dat heeft het Centrum voor de kunsten A7 in Heerenveen gisteren gemeld. Dam baseerde zich voor de Friese versie van Bachs Matthäus Passion op de eigentijdse ‘hertaling’ van Jan Rot van drie jaar geleden. Die versie bracht indertijd veel beroering teweeg bij voor- en tegenstanders. Dam heeft voor zijn vertaling intensief contact gehad met Rot, wiens tekst hem meer raakte dan het zeventiende-eeuwse Duitse origineel.

Cultuurdonderdag, 15 januari 2009

Sanne Roffel uit Drachten mascotte Red Ribbon Rock

Drachten - De 21-jarige Sanne Roffel uit Drachten is verkozen tot Roodkapje van Red Ribbon Rock 2009. Dat heeft de organisatie van het jaarlijks Aids benefietfestival gisteren gemeld.

Economiedonderdag, 15 januari 2009

Vakbonden verrast door loonmatiging bij Philips

Utrecht - FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond zijn onaangenaam verrast door de loonmatiging die Philips heeft aangekondigd. Zij eisen opheldering van het bedrijf.

Hoofdartikeldonderdag, 15 januari 2009

Schotsjespringers...

Ouderenwerk in de samenleving is vanzelfsprekend, jongerenwerk niet. Dat constateert de visitatiecommissie die deze week haar onderzoek presenteerde naar het jongerenwerk in de gemeente Leeuwarden. Jongerenwerkers worden nog te veel ingezet als probleemoplossers, en niet als basisvoorziening.

Regiodonderdag, 15 januari 2009

‘Fries mét Nederlands in Grondwet’

Leeuwarden - Of het Fries komt samen met het Nederlands in de Grondwet, óf beide talen worden niet vermeld. Dat advies geeft het Consultatief Orgaan Fries aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Als dat niet gebeurt, schendt de regering bestaande afspraken en verdragen.

Regiodonderdag, 15 januari 2009

‘Wat maken die twee haakjes nou uit?’

Leeuwarden - Thomas Ennema (10) uit Leeuwarden is het er niet mee eens. Al bijna een jaar speelt hij met zijn broertje Alex (7), zijn buurmeisje Sophie van der Kooi en andere kinderen van de Emmakade en de Vredeman de Vriesstraat met een schommel in de kastanjeboom op het hoekje van beide straten. Ze hingen het ding er zelf in. Maar nu moet hij opeens weg van de gemeente.

Regiodonderdag, 15 januari 2009

De onbezoldigde ambassadeurs van Scandinavië

Sneek - Ze noemen zichzelf de onbezoldigde ambassadeurs van Scandinavië. Ze houden van die landen. Het is hen

Regiodonderdag, 15 januari 2009

Voortaan met de leesbril op boodschappen doen

Dokkum - Kun je nu beter een zak voorgesneden sla kopen of een krop? En zitten er meer vitaminen in vers geperste sinaasappels dan in een pak sap? Diëtiste Klasina van der Veen heeft soms verrassende weetjes in petto.

Regiodonderdag, 15 januari 2009

Fryslân blijft achter met ‘groen’ geld

Leeuwarden - Fryslân blijft ten opzichte van andere provincies achter met investeringen in energie- en klimaatprojecten. De provincie die met Groningen, Drenthe en Noord-Holland wil uitgroeien tot duurzaamste regio van Europa, onderscheidt zich nauwelijks.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 januari 2009

De droom van Martin Luther King is uitgekomen

Het is donderdag de tachtigste geboortedag van de in 1968 omgebrachte predikant en voorvechter van burgerrechten ds. Martin Luther King. Aanstaande dinsdag wordt de eerste zwarte president van de VS ingezworen: Barack Obama. Hieronder volgt Kings rede I have a dream die hij in Washington hield, bij het Lincoln Memorial op 28 augustus 1963.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 januari 2009

Inkomsten kerken groeien

Utrecht - Plaatselijke kerken hebben opnieuw meer geld opgehaald bij kerkleden via de actie Kerkbalans. Over 2007 ging het om bijna 2 procent.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 januari 2009

‘Royale gift voor de kerk, ondanks crisis’

Utrecht - Kerkleden moeten royaal blijven geven voor de kerk, ondanks dat het economisch tegenzit. Dat klonk vanmorgen bij de start van de actie Kerkbalans. In Utrecht werd het startschot gegeven voor de jaarlijkse geldwervingsactie van vijf kerkgenootschappen. Duizenden Kerkbalans-lopers gaan de komende weken weer pad voor een gift voor het plaatselijke kerkenwerk.

Sportdonderdag, 15 januari 2009

Crisis bij de Flyers na vierde nederlaag op rij

Heerenveen - De ijshockeyers van de Hajé Flyers uit Heerenveen zijn er ook in de vierde wedstrijd van 2009 niet in geslaagd te winnen. Na de nederlagen tegen Nijmegen, Geleen en hekkensluiter Utrecht verloren de Friezen in eigen huis de noordelijke derby tegen de Pecoma Grizzlies uit Groningen kansloos met 1-5 (0-2, 1-3, 0-0). En dat betekent dat het crisis is bij de Flyers, temeer het komende programma loodzwaar is. Vrijdagavond speelt de ploeg van trainer Chris Eimers uit tegen koploper HIJS Den Haag en zaterdagavond komt Tilburg Trappers in Thialf op bezoek.

Sportdonderdag, 15 januari 2009

Interesse Veendam in Mboua laait op

Leeuwarden - BV Veendam is volgens voetbalweekblad Voetbal International nog altijd geïnteresseerd in de diensten van aanvaller Marc Mboua van SC Cambuur-Leeuwarden. Mboua komt nauwelijks aan spelen toe bij Cambuur en mag op eigen verzoek worden verhuurd.

Sportdonderdag, 15 januari 2009

Broers Weerman net naast podium

Surhuisterveen - Fries succes was er gisteren niet in de Centrumcross van Surhuisterveen. Bij de elite werd Maarten Kemperman uit Beetsterzwaag als 36e geklasseerd en in het bijprogramma was er evenmin reden tot juichen. De gebroeders Jannes Weerman (Nijeholtwolde) en Henk Weerman (Wolvega) kwamen er in de Masters-wedstrijd nog het dichtste bij. De beide veteranen kwamen echter net tekort voor een podiumplaats. Ze eindigden respectievelijk als vierde en vijfde.

Sportdonderdag, 15 januari 2009

Boom ploetert, zwoegt én wint Centrumcross

Surhuisterveen - Goed, beter, best. Dat was gisteren het verhaal van de grote namen tijdens de Centrumcross van Surhuisterveen. Het Friese dorp kreeg in de internationale veldrit met Lars Boom de vooraf gedroomde winnaar. De wereldkampioen en zijn concurrenten maakten er in een zware koers een mooie show van. Door Gerard Bos.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties