Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 oktober 2015.

Economiewoensdag, 14 oktober 2015

Vijf Friese cafetaria's in top honderd

Leeuwarden - Vijf snackbars in Frysl‚n hebben een plaats bemachtigd in de top honderd van het vakblad Misset Horeca. Als hoogste, op een veertiende plek, eindigde kwalitaria 't Luifeltje in Burgum. De Canterlanden in Gytsjerk werd 26e, restaurette 't Snackbaerske in Beetsterzwaag 32e, snackbar De Kolk in Bakkeveen 51e en snackpoint De Passage in Wolvega 63e. De afgelopen tijd stuurde Misset Horeca zogeheten mystery guests naar diverse snackbars in Nederland, die zich zelf moesten aanmelden. Cafetaria's die doorgingen naar een tweede ronde, werden vervolgens bezocht door een vakjury. Nederlands beste snackbar dit jaar is Alida's Smulpaleis in het Drentse Roden.

Economiewoensdag, 14 oktober 2015

Dijkstra Draisma gaat aan de slag met nul-op-de-meter-woningen

Bolsward - Het bedrijf tekende gisteren een overeenkomst met de Stroomversnelling. Deze vereniging is een initiatief uit 2013 van een aantal bouwbedrijven en woningcorporaties om de vele oudere huurwoningen die Nederland telt, te renoveren tot nul-op-de-meter-woningen. Dat zijn woningen die in de eigen energiebehoefte voorzien.

Regiowoensdag, 14 oktober 2015

Veel meer legsels, maar niet meer kieviten

Leeuwarden - De nazorgers van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) hebben dit jaar veel meer legsels geteld van kieviten op het Friese boerenland. Een forse verhoging van de kievitstand verwachten de vogelwachters echter niet. De belangrijkste reden lijkt het opvallend grote aantal nesten dat dit jaar is leeggeroofd door vossen en andere roofdieren.

Regiowoensdag, 14 oktober 2015

Water mogelijk ongeschikt voor dialyse

Drachten - Het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe kan vandaag mogelijk geen nierdialyses uitvoeren, als gevolg van de grote waterstoring van gisterochtend. Het ziekenhuis onderzoekt vanmorgen vroeg samen met waterproducent Vitens of het vermengde water dat afkomstig is van de waterproductielocaties in Terwisscha en Noardburgum wel voor deze behandelingen kan worden gebruikt. Als dat niet het geval is, zal het ziekenhuis meteen contact opnemen met alle patiŽnten die een afspraak hebben en met hen op zoek gaan naar een oplossing.

Regiowoensdag, 14 oktober 2015

Gevangenis wil samenwerken met Friese sportclubs

Leeuwarden - De P.I. Leeuwarden zoekt de samenwerking met Friese sportclubs om samen met hen te voorkomen dat gedetineerden na hun vrijlating terugvallen. Sportverenigingen zouden de gevangenen een basis kunnen geven en een nieuwe sociale omgeving. De kans dat ze dan terugvallen in hun oude gedrag is daardoor kleiner, hoopt directeur Marie Anne de Groot. Gisteren ondertekende zij een convenant met LAC Frisia 1883, de eerste Friese sportvereniging die bewust een plek geeft aan gedetineerden die vlak voor hun vrijlating staan. ,,Veel gedetineerden behoren tot een kwetsbare groep. Ze hebben vaak een laag zelfbeeld, geen goed functionerend sociaal netwerk of andere problemen die een terugkeer naar de maatschappij moeilijk maken", zegt De Groot. ,,Bij Frisia zijn vijf gedetineerden in de laatste maanden van hun gevangenschap bij de club gekomen voor sportactiviteiten maar ook voor vrijwilligerswerk. En op zich gaat dat goed, het is wel spannend of ze de contacten die ze bij Frisia hebben opgedaan, ook kunnen behouden nu ze weer vrij zijn."

Geloof & Kerkwoensdag, 14 oktober 2015

Bier-abdij vangt vluchtelingen op

Grimbergen - De abdijgemeenschap van Grimbergen in BelgiŽ maakt een deel van haar gebouwen vrij om vluchtelingen op te vangen. Er zal plaats zijn voor drie tot vier vluchtelingen. Pater Karel Stautemas van de abdij is in overleg met de Belgische autoriteiten over de praktische invulling ervan. ,,Het is niet de eerste keer dat de abdijgemeenschap vluchtelingen of daklozen een dak boven het hoofd biedt. Dat gebeurt al vele jaren, in alle stilte", zegt hij. Maar omdat de nood nu zo hoog is, ook in BelgiŽ, wil de abdijgemeenschap ,,een tandje bijzetten''. De kloosterorde zoekt nog vrijwilligers uit Grimbergen om de vluchtelingen te helpen bij alledaagse opvang en begeleiding. De abdij is bekend van het Belgische biermerk Grimbergen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties