Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 september 2011.

Cultuurwoensdag, 14 september 2011

Histotolk geeft ongemerkt geschiedenisles

Frank Spijkers noemt zichzelf histotolk. Hij vertolkt historische voorstellingen op basisscholen. Spelen voor kinderen is het leukste dat er is, vindt de Amsterdammer die sinds elf jaar in Boijl woont. Door Bauke Boersma.

Economiewoensdag, 14 september 2011

Ook tweede exporteur wijst betrokkenheid fraude af

Leeuwarden - Tijdens de tweede zittingdag bij een zaak over fraude met de export van runderen in 2007 heeft een directeur van een tweede Fries exportbedrijf gisteren de betrokkenheid afgewezen bij malversaties. De schuld zou volgens de betreffende directeur liggen bij de dierenarts die bloedmonsters zou hebben verwisseld. De directeur hoorde 75.000 euro boete tegen zich eisen en een werkstraf van 160 uur.

Hoofdartikelwoensdag, 14 september 2011

Spanning rond Israël nadert kookpunt

Israël, dat toch al niet veel vrienden in het Midden-Oosten had, verliest nu ook de bondgenoten Turkije en Egypte, de landen met de twee grootste legers in de regio.

Regiowoensdag, 14 september 2011

Machinist wist niet waar hij was op traject

Stavoren - ProRail heeft onvoldoende veiligheidseisen gesteld bij de werkzaamheden aan het spoor in Stavoren. Daar reed op 25 juli een werktrein met acht wagons door het stootblok, ramde een - lege - tankauto en reed daarna dwars door een watersportbedrijf om honderd meter verderop tot stiltstand te komen. Twee mensen in de locomotief raakten licht gewond, verder was er alleen materiële schade. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde meteen na het ongeluk een onderzoek in. Het rapport is gisteren gepresenteerd.

Regiowoensdag, 14 september 2011

‘Fusie gewoon per 1-1-2013’

Sloten - Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân willen gewoon per 2013 samengaan in de Friese Meren. Ze trekken zich niets aan van minister Piet Hein Donner, die vindt dat de fusie een jaar later moet plaats vinden.

Regiowoensdag, 14 september 2011

Roofvogels en -dieren horen niet thuis in weidevogelgebied

Weidevogels moeten kerngebieden krijgen waarin ze kunnen broeden. Ongestoord; roofdieren en -vogels moeten zoveel mogelijk worden tegengehouden.

Regiowoensdag, 14 september 2011

Hawker Hunters en Apaches op versoberde Luchtmachtdagen

De Britse Red Arrows, de Franse Patrouille Acrobatique en de Royal Falcons uit Jordanië. Het personeel van vliegbasis Leeuwarden maakt zich op voor de Luchtmachtdagen van 16 en 17 september.

Regiowoensdag, 14 september 2011

Laat scholieren zelf snoepafval opruimen

Majelle Hoek

Regiowoensdag, 14 september 2011

Centrale As: afwachten tot hét besluit

De komst van de Centrale As is nog steeds onzeker. Morgen treffen provincie en natuurorganisaties elkaar bij de Raad van State om hun standpunten te verduidelijken in voorbereiding op de definitieve uitspraak.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 september 2011

Friezen tonen massaal solidariteit met Israël

Den Haag - Honderden christenen uit het hele land zijn gisteren naar Den Haag gekomen om hun solidariteit met Israël te betuigen. Ook vanuit Fryslân trokken meerdere bussen naar Zuid-Holland. Ze vrezen de gevolgen van een mogelijke erkenning door de Verenigde Naties van een Palestijnse staat. Zo’n besluit zal volgens hen onvermijdelijk betekenen dat de hoofdstad Jeruzalem gedeeld zal worden. De optocht van meer dan een kilometer lang voerde van het Spuiplein over het Spui, de Hofweg, de Lange Vijverberg het Toernooiveld en het Korte Voorhout. Wim en Hillie Grit uit Winsum zijn met een van de twee bussen van Christenen voor Israël en Pillar of Fire vanuit Fryslân naar Den Haag getrokken. ,,It is de earste kear dat ik demonstrearje”, aldus Hillie. ,,Ik fyn it wichtich om krekt no solidariteit te toanen mei Gods folk. Israël sit yn ’e knipe.”

Geloof & Kerkwoensdag, 14 september 2011

Kerkenplatform: bezinning relatie kerk en staat

Amersfoort - De Raad van Kerken wil de bezinning op de relatie tussen kerk en staat stimuleren. De koepelorganisatie heeft daarom fracties in de Eerste en Tweede Kamer aangeschreven en gaat morgen met een Kamercommissie in gesprek. Dat meldt de Raad van Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 september 2011

In de kerk spreken over de echte liefde

Het thema van veel startzondagen in Friese kerken is dit jaar ‘liefde’, gebaseerd op de landelijke voorzet van de Protestantse Kerk. Ds. Ernst van Gulik meent dat het goed op de agenda moet, zonder taboes.

Sportwoensdag, 14 september 2011

Sportquiz: de Formule 1

Het Formule 1-seizoen is in volle gang. En hoewel er al enige jaren geen enkele Nederlander meedoet in de technisch meest geavanceerd én snelste sport ter wereld, zitten bij elke Grand Prix miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd. Formule 1: voor sommige mensen een passie, voor anderen een geldverslindende, milieu-onvriendelijke hobby. Voor ons een mooi Kennisquiz-item.

Sportwoensdag, 14 september 2011

Anouska Koster: van fietsvakantie naar WK wielrennen

Ze was toch in de buurt. Dus stapte Anouska Koster tijdens de zomervakantie in Denemarken op haar racefiets en printte een routekaartje uit. Op zoek naar het parcours van het WK wielrennen dat vanaf volgende week in Kopenhagen plaatsvindt. ,,Zwaar, maar goed te doen”, vertelt de 19-jarige wielrenster uit De Westereen. ,,Maar op dat moment wist ik echt niet dat ik het WK ook daadwerkelijk zou gaan rijden.”

Sportwoensdag, 14 september 2011

Väyrynen zet loopbaan voort bij Leeds United

Leeds - Mika Väyrynen zet zijn voetballoopbaan voort in Engeland. De 29-jarige Finse international ondertekende gisteren een eenjarig contract bij Leeds United, dat uitkomt in de League One. Väyrynen, die vorig week een transfer naar het Oostenrijkse Red Bull Salzburg op het laatste moment zag afketsen, zat zonder club na zijn vertrek bij sc Heerenveen. Hij speelde in totaal 158 wedstrijden voor Heerenveen. Leeds United trok vorige week ook al zijn landgenoot Mikael Forssell aan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties