Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 augustus 2003.

Analysedonderdag, 14 augustus 2003

Tijd voor kritische discussie

Transplantatiegeneeskunde is zich hard aan het ontwikkelen. Maar in het gangbare denken daarover worden levensbeschouwelijke vragen gemeden. Vragen als: wie en wat is de mens, hoe verhoudt zich de mens tot zijn lichaam en wat gebeurt er als iemand sterft. Vanuit de geneeskunde en de overheid wordt gepretendeerd ‘neutraal’ en ‘objectief’ informatie te geven. Maar dat kan niet. De transplantatiegeneeskunde problematiseert de grenzen tussen dood en leven op een geheel nieuwe wijze en dat raakt het levensbeschouwelijk denken.

Bijschriftdonderdag, 14 augustus 2003

Traditie

Over het niet en wel van de geloofstraditie, wil ze overleven en niet betekenisloos worden.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2003

Spontaan en boeiend concert van orgel en fluit

Zoals in meerdere plaatsen van Fryslân heeft men ook in Grou een traditie opgebouwd tot het geven van orgelconcerten. Gedurende de zomermaanden juli en augustus vinden die concerten plaats op het fraaie Van Damorgel uit 1853 in de historische Sint Piterkerk.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2003

Concert met louter hoogtepunten

Een groot deel van de orgelconcertprogramma’s is vaak zo samengesteld, dat een aantal ‘toppers’ uit de literatuur aangevuld wordt met werken die een dergelijke kwalificatie niet behalen. Dat zijn dikwijls wel ambachtelijk goede composities, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

Economiedonderdag, 14 augustus 2003

‘Varen zonder vaarbewijs is niet onveilig’

Jirnsum - De markt voor de verhuur van motorjachten is de laatste twee jaar licht ingezakt. De verkoop van luxe jachten blijft echter stabiel. Dat constateert Jappie Sikkema. Hij is mede-eigenaar van Roukema jachtwerf en charter in Jirnsum. Het bedrijf bestaat 23 jaar, er werken vijf mensen.

Hoofdartikeldonderdag, 14 augustus 2003

Nazorg in Afghanistan…

Voor het eerst in haar 54-jarige geschiedenis voert de NAVO buiten Europa een operatie uit. Maandag nam de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie het commando op zich van de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Bijzondere libel in de Lindevallei

Oosterwolde – Voor het eerst sinds zo’n dertig jaar is de weidebeekjuffer gesignaleerd in Fryslân. Leden van libellenwerkgroep de Hynsterbiter ontdekten het zeldzame insect bij de Linde en langs het Klein Diep bij Oosterwolde.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

‘Doarp fan skippers en boeren’

Terherne - Twee van de vier kampioenen in de strijd om het Iepen Frysk Kampioenskip Skűtsjesilen (IFKS) zijn woensdagavond in hun woonplaats Terherne gehuldigd. Schipper Janny Riemersma van ‘De Lege Wâlden’ werd kampioen in de B-klasse en Eelke Dijkstra won met zijn skűtsje ‘Oude Zeug’ bij de A’s.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Wilde zwijnen in Gaasterland worden geruimd

Oudemirdum - De provincie Fryslân gaat de waarschijnlijk illegaal gedumpte en loslopende wilde zwijnen bij Oudemirdum zo snel mogelijk laten ruimen. Gedeputeerde Staten willen het risico niet lopen dat de dieren veeziekten overbrengen.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Twijfels over beton in bosjes Dongeradeel

Dokkum – De politiek in Dongeradeel is er nog niet van overtuigd dat er in de dorpsbosjes in de gemeente paden, banken en andere voorzieningen moeten worden aangebracht.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Bewakers terug in centrum Dokkum

Dokkum - De particuliere toezichthouders zijn na een afwezigheid van drie jaar terug in de binnenstad van Dokkum. De gemeente Dongeradeel heeft in samenspraak met de politie Schaaf Beveiliging ingezet om in de nachtelijke uren op vrijdag en zaterdag in het centrum van de stad te patrouilleren.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Parkeeroverlast door trucks

Surhuisterveen – De ondernemers op bedrijventerrein De Lauwers in Surhuisterveen zitten te springen om goede parkeervoorziening. Vrachtwagens, trailers en opleggers die langs de kant van de wegen staan, zorgen voor veel overlast. Dat kwam woensdagavond naar voren op een informatiebijeenkomst over de geplande opknapbeurt voor De Lauwers.

Regiodonderdag, 14 augustus 2003

Straatracen in Drachten steekt de kop weer op

Drachten – De illegale straatracerij steekt de kop weer op in Drachten. De laatste weken verzamelen zich vooral op vrijdagavond jongeren met snelle auto’s bij de McDonald’s, die vervolgens in de omgeving gaan ‘scheuren’. De politie krijgt geregeld meldingen binnen, maar krijgt geen grip op de coureurs omdat onduidelijk is of er echt wedstrijden gehouden worden en zo ja, waar.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 augustus 2003

CGB-adviseert kerken: wees tegen SoW-fusie

Leeuwarden – Het Confessioneel Gereformeerd Beraad adviseert haar achterban om zich tegen Samen op Weg uit te spreken.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 augustus 2003

Muziek maakt zaken bespreekbaar

Muziek is voor velen een uiting van de hoogte- en dieptepunten van het menselijk bestaan. Chris Fictoor, karmeliet, dirigent, componist en manager, schrijft deze zomer in het Friesch Dagblad over verschillende aspecten van muziek. Deel 5.

Sportdonderdag, 14 augustus 2003

Revanche Freule topdag voor Jellum-Bears

Jellum - In Jellum-Bears werd woensdagmiddag voor de 40ste keer de Revanche Freule gehouden. Wat in 1964 door wijlen Wouter Zwart als eenmalig evenement werd opgezet, is veertig jaar nadien een vast ijkpunt op de kaatskalender. Op de zevende woensdag na 1 juli is Jellum-Bears het brandpunt van de kaatssport.

Weerdonderdag, 14 augustus 2003

Wolken en zon

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. De kustgebieden maken de grootste kans op een bui. De west- tot noordwestenwind is matig tot krachtig en het kwik schommelt tussen de 20 en de 24 graden. Morgen wordt het 22 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties