Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 juni 2011.

Hoofdartikeldinsdag, 14 juni 2011

Gure wind door Fries cultureel leven

Er waait een gure wind door de cultuur in het Noorden van het land. Niets en niemand is veilig voor de bezuinigingsvlagen die VVD, CDA en PVV hebben ontstoken. Het meest treffende voorbeeld van de gevolgen van de bezuinigingswoede is het dreigende einde van het theatergezelschap Tryater.

Regiodinsdag, 14 juni 2011

Barre tocht langs elf steden

Leeuwarden - De Fietselfstedentocht beleefde gisteren een van de grimmigste edities van de laatste jaren. De voorspelde regen en wind was voor meer dan tweeduizend inschrijvers aanleiding om maar niet te beginnen aan de 240 kilometer lange fietstocht. Waar de organisatie 15.000 kaarten had verkocht, verschenen 13.059 mensen aan de start in Bolsward. Van hen finishten 12.093 deelnemers moegestreden in dezelfde plaats.

Regiodinsdag, 14 juni 2011

Jetze en Rogier in nationale teams kenniswedstrijden

Goutum - Jetze Zouthout uit Goutum is één van de zes Nederlanders die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Internationale Wiskunde Olympiade 2011. Het evenement vindt plaats van 17 tot en met 23 juli in Amsterdam en kan rekenen op een recordaantal van 578 deelnemers uit 103 landen.

Regiodinsdag, 14 juni 2011

Orgelserie - kan niet starten

Leeuwarden De serie orgelconcerten in de Grote Kerk Leeuwarden dreigt te verdwijnen. De gemeente Leeuwarden heeft, veertien dagen voor de aanvang van de serie, een subsidieverzoek afgewezen. De organiserende stichting heeft bij de aanvraag in januari te weinig informatie meegestuurd, aldus de gemeente. De adviescommissie kon daardoor geen goed inzicht in de kwaliteit van de serie krijgen. Daardoor scoort de serie te laag om voor subsidie in aanmerking te komen.

Regiodinsdag, 14 juni 2011

Strijd tussen omroepen in Súdwest Fryslân

Sneek - De lokale omroepen A7FM (voorheen van Bolsward en Wûnseradiel) en RTN (voorheen van Nijefurd) zijn officieel gefuseerd tot de Stichting Lokale Media-instelling Súdwest Fryslân, roepnaam SWFlokaal. Radio Markant in Sneek is buiten de fusie gebleven.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 juni 2011

Wijnjewoude: druppels op de kerkelijke droogte

Weinig mensen werden vrolijk van de regen van gisteren. Maar volgens ds. Gerrit Lolkema is water heilzaam: ,,De kerk is volgens mij beland in een grote droogte.” Gebruik hiertegen de gaven van de Geest.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Mid Fryslân naar ereklasse korfbal

Eindhoven - Als eerste Friese korfbalclub is Mid Fryslân er gisteren in geslaagd te promoveren naar de ereklasse, de hoogste klasse in het korfbal. Daarvoor was in Eindhoven een 16-16 gelijkspel toereikend omdat twee dagen daarvoor medekoploper VADA uit Wageningen in de slotronde met 19-11 had verloren van Rohda uit Amsterdam. Door de remise degradeerde DSC uit de hoofdklasse B

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Harkemase Boys wil nu historie schrijven

Harkemase Boys wil zaterdag in Groesbeek bekergeschiedenis schrijven. De formatie van trainercoach Wieb Rodenhuis bereikte in Veldhoven voor het eerst in de historie de finale om de landelijke districtsbeker.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Arjen Stroetinga sprint niet voor een tiende plaats

Drachtstercompagnie - De Friese wielrenners konden gisteren geen potten breken bij de districtkampioenschappen wielrennen in Drachtstercompagnie. De medailles bij de gezamenlijke wedstrijd voor de elite- en de belofterenners gingen naar deelnemers van buiten Fryslân. Marathonschaatser Arjan Stroetinga was de enige die zich tot in de finale van voren kon handhaven, maar daarin waren het de belofterenners die uiteindelijk na 120 kilometer wedstrijd de dienst uitmaakten. ,,Ik ga niet mijn leven wagen voor een tiende plaats”, aldus Stroetinga.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Baanrecord van Wolvega kan elk moment sneuvelen

Wolvega - Het duurt niet lang meer en dan sneuvelt het twaalf jaar oude baanrecord van General November. De Duitse topdraver denderde in zijn gloriedagen met een tempo van 1 minuut en 12,16 seconde over de kilometer over de baan in Wolvega. Zaterdag lag zijn record driemaal onder vuur. De toon werd gezet in de eerste serie van de Nakoersen Sprint Bokaal.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Minnertsga na vijf jaar terug aan de top

In keatser fan formaat luidde de titeltekst van de biografie die Jelle Bangma in 2008 over de kort daarvoor gestopte kaatskoning Chris Wassenaar schreef. Als oproep- en afdelingskracht voegde ‘de Grutte’ sindsdien nog menig succes aan zijn imposante carrière toe, maar nimmer proefde de zege zo mierzoet als gisteren in Franeker op de 110e Bondspartij.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Strak in het (mascotte)pak

Iedereen kent het: je zoekt een filmpje op Youtube, je tikt een concrete zoekopdracht in en zie daar: een hele rits aan filmpjes over het onderwerp dat je zocht. Wat gebeurt er vervolgens? Na het bekijken trekt een zogeheten gerelateerd filmpje je aandacht. Je klikt. Hm, denk je. Interessant. Toch even kijken. En zo gaat het nog een paar keer. Klikken, kijken. Klikken, kijken. Klinkt bekend?

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Sportquiz: welk dorp won in 1980 de bondspartij?

Pinkstermaandag is traditioneel de dag van de fietselfstedentocht en natuurlijk ook de bondswedstrijd voor senioren in Franeker. De bond staat al sinds de oprichting van de Nederlands Kaats Bond (NKB) in 1897 op het programma. De eerste winnaar was Pingjum met de kaatsers Jan Reitsma sr., Taeke de Jong en Bernardus Wiersma. Alleen in 1943 en 1944 werd de kaatspartij niet gehouden uit protest tegen de bezetting van de Duitsers.

Sportdinsdag, 14 juni 2011

Eerste olympisch goud kun je al noteren: voor Marit Bouwmeester

Het was zaterdag opnieuw raak voor Marit Bouwmeester. Op het olympische water bij Weymouth wist de Laser Radial-zeilster uit Warten voor de tweede keer in evenzoveel weken een titel te pakken in de wereldbekercyclus. Over een jaar zullen de zeilwedstrijden van de Spelen op hetzelfde water gehouden worden. Kunnen we de gouden plak voor Bouwmeester alvast noteren?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties