Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 mei 2003.

Agendawoensdag, 14 mei 2003

Klassiek

Uitagenda van 16-22 mei 2003

Bijschriftwoensdag, 14 mei 2003

Overwinning

Tijdens de reis door de woestijn wordt het volk Israël menig keer aangevallen.

Cultuurwoensdag, 14 mei 2003

Foarlęze yn it Frysk foar pjutten

Al langer wurdt it belang fan foarlęzen űnderstreke. Yn it Tomke-projekt, in projekt foar de jongste ‘lęzers’, is dat foarlęzen in wichtich elemint.

Economiewoensdag, 14 mei 2003

Bedrijfsleven is oppervlakkig

De echte grote mensenwereld. Wat wil de gewone Nederlander daar graag bijhoren. Het lukt hem echter maar niet. Waarom niet? De oorzaak is een schromelijk gebrek aan kennis over belangrijke zaken als de Europese eenheid en de sterk veranderende EU-wetgeving.

Economiewoensdag, 14 mei 2003

Actie werknemers ingenieursbureau Oranjewoud

Heerenveen - Werknemers en vakbonden (CNV, FNV en De Unie) houden vanmiddag een cao-manifestatie bij ingenieursbureau Oranjewoud. Volgens de bonden zijn vakbondsleden massaal van mening dat het loonbod van Oranjewoud ver onder de maat is.

Expowoensdag, 14 mei 2003

Balk, Talma Hiem: schilderijenexpo Joke Hollander en Martje Vervat, t/m 30 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 14 mei 2003

Een ruzietje

Het broeit in de boezem van de overheid: de gemeenten twisten met de provincies over hun beider bevoegdheden. Namens de provincies heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) zich tot het nog te formeren kabinet gericht met het aanbod om méér en concretere taken te laten uitvoeren door de provincies. Regionale afstemming van het sociaal beleid bijvoorbeeld, preventie tegen jeugdcriminaliteit en coördinatie van de rampbestrijding. Maar van gemeentewege is er furieus gereageerd op deze brutale poging tot landjepik. Namens de gemeenten hield directeur R. Pans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week een bijtend verhaal voor het instemmend gehoor van Friese wethouders en burgemeesters. Gemeenten redden het prima, was zijn boodschap, en hij schamperde op een provincie als Limburg die sinds kort zelfs een gedeputeerde van ‘vitale wijken’ heeft - alsof de zorg voor woonwijken niet bij uitstek een zaak van wethouders is. Trouwens, ook Fryslân moet oppassen: hier is een provinciaal college aangetreden dat zich wil gaan bemoeien met ‘sociale veiligheid’, een onderwerp dat toch typisch des burgemeesters is.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

Leeuwarden pakt ‘pseudo-horeca’ aan

Leeuwarden – Sportclubs, buurtcentra, studentenverenigingen en kerkelijke centra die na een activiteit wel eens alcohol schenken, moeten voortaan aan strengere regels voldoen.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

Afvalbedrijf ATF vervolgd

Drachten – Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat het chemisch afvalverwerkingsbedrijf ATF in Drachten strafrechtelijk vervolgen. Justitie klaagt tevens drie toenmalige directeuren van het bedrijf aan. Het bedrijf, inmiddels eigendom van Van Gansewinkel, en de directeuren wordt onder meer brand door schuld ten laste gelegd.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

‘Faam wie oerlevere oan nukken boerinne’

Drachten – Keallefange, de CAF, Boerehelp. Voor veel boeren in ruste zal het lezen van Buorkje yn’e Wâlden een feest der herkenning zijn. Oud-boer Harm Kielstra (76) uit Opeinde schreef samen met zijn verre neef Foppe Kielstra uit Joure het boek over het boerenleven in de twintigste eeuw. Het eerste exemplaar van Buorkje yn’e Wâlden werd gistermiddag overhandigd aan burgemeester van Smallingerland en tevens boerenzoon Van der Zaag.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

Bolsward komt na veertig jaar belofte aan sporters na

Bolsward – Belofte maakt schuld. Veertig jaar geleden schreef toenmalig burgemeester Geukers van Bolsward drie jonge sporthelden uit de gemeente een brief. Hij feliciteerde hen met hun prestaties en beloofde hen nog eens een boek te geven. Tientallen jaren verstreken zonder dat de sportievelingen hun boek kregen. Gisteravond was het eindelijk zover. Waarnemend burgemeester Koopmans loste een oude schuld in. Drie sportveteranen kregen hun beloofde boek, plus een extra boekje over het stadhuis - ,,als rente’’, grapte Koopmans - en een gemeentelijke herinneringsmedaille.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

Bogerman Koudum lijkt te zijn gered

Workum - De gemeente Nijefurd staat positief tegenover een multifunctioneel centrum (mfc) voor de christelijke scholengemeenschap Bogerman in Koudum. De meeste fracties in de raadscommissie gaven gisteren complimenten voor de plannen waarbij peuterspeelzaal De Klink, lokale omroep RTN, de bibliotheek en de popbunker in het nieuwe pand komen. R. Steur, bestuursdirecteur van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuidwest- Fryslân, benadrukte dat alleen een mfc het christelijk voortgezet onderwijs in Nijefurd kan redden.

Regiowoensdag, 14 mei 2003

‘School wakkert de jojorage aan’

Leeuwarden – Wat een ‘onschuldige’ demonstratie leek van de kunst van het jojoën, was in werkelijkheid een commerciële promotie voor een nieuw soort jojo, voor vijf euro te koop bij de speelgoedwinkel om de hoek, in verschillende kleuren: leuk om ze allemaal te sparen.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2003

Sponsortocht naar Hongarije voor ‘moedershuis’

Leeuwarden – Twaalf Nederlanse jongeren uit Nederland stappen deze zomer op de fiets om een sponsortocht van 1800 kilometer af te leggen naar Hongarije.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2003

Waardevolle verzameling van joodse wijsheid

Amsterdam - ,,Het is ongelooflijk wat zich allemaal in deze bibliotheek bevindt,’’ zegt drs M. van Campen. ,,Er zijn meer dan vijfhonderd oude handschriften, waarvan sommige uit de dertiende eeuw!’’

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2003

Enquęte Nieuw-Vennep: behoud zelfstandigheid

Leeuwarden – Gereformeerde Kerken moeten in Samen-op-Wegverband hun plaatselijke zelfstandigheid behouden. Dat zegt driekwart van de kerken die meegedaan hebben aan de enquęte van de Gereformeerde Kerk van Nieuw-Vennep.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2003

‘Kerk moet goede marktpositie verwerven’

Leeuwarden - Als een kerk in verval komt, wordt dat vaak toegeschreven aan veranderingen in de samenleving, waardoor de boodschap niet meer landt of zelfs achterhaald is. Maar je kunt ook heel anders naar een kerk kijken: heeft de kerk een goede ‘marktpositie’? Biedt een kerk wel de juiste beloningen om zijn leden vast te houden? Woensdag promoveert Erik Sengers op een sociologisch onderzoek naar de opkomst en het verval van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Sportwoensdag, 14 mei 2003

Harkemase Boys zaterdag in actie tegen Huizen

Harkema - Het duel van Harkemase Boys tegen Huizen in de strijd om het algemene zaterdagvoetbalkampioenschap is gisteren door de KNVB vastgesteld op komende zaterdag. Aanvankelijk zou het duel gisteravond gespeeld worden, maar de KNVB gelastte toen het duel te schrappen. Burgemeester Verdier van Huizen kon de veiligheid van de spelers van de Friese club niet garanderen. Nu is dat wel het geval.

Sportwoensdag, 14 mei 2003

Steigenga: eindelijk loon naar werken

Joure – Het was voor Sierd Steigenga al weer drie jaar geleden dat hij een wedstrijd won, maar woensdagavond kreeg de 30-jarige politieman uit Exmorra eindelijk weer loon naar werken. Bijna drie jaar na de zege in Harkema pakte Steigenga in Joure het eerste Friese wielercriterium van dit seizoen. In de finale rekende hij af met zijn medevluchter Tim Hiemstra uit Drachten en fietste Bart Beima uit Hurdegaryp zelfverzekerd naar de derde plaats.

Sportwoensdag, 14 mei 2003

Schutterskoning Menno Buwalda (VIOD) wil nu titel nog

Leeuwarden – Menno Buwalda is dit seizoen winnaar geworden van het Schuttertop klassement. De 23-jarige spits van VIOD scoorde tot dusverre 25 keer, maar hoopt zaterdag met zijn ploeg in de vijfde klasse B in het slotweekeinde de échte hoofdprijs te pakken in de vorm van een kampioenschap. Daarin kan de aanvaller uit Damwoude zijn totaal ook nog wat opvijzelen.

Weerwoensdag, 14 mei 2003

Onstabiel

Vanmiddag heeft het weer een onstabiel karakter en kunnen er weer een paar buien gaan vallen. Een enkele met onweer en hagel. Tijdens opklaringen loopt de temperatuur op naar 12 graden. Er waait een stevige west- tot noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties