Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 maart 2008.

Cultuurvrijdag, 14 maart 2008

Aukje Wijbenga wint Kultuerpriis Tytsjerksteradiel

Burgum - Aukje Wijbenga-De Boer heeft de Kultuerpriis 2007 van de gemeente Tytsjerksteradiel gewonnen. Wijbenga kreeg de tweejaarlijkse prijs gisteren uitgereikt in het gemeentehuis in Burgum door wethouder Houkje Rijpstra.

Economievrijdag, 14 maart 2008

Voorzichtig vertrouwen in ganzenregeling

Oostmahorn – Boeren in Noordoost Fryslân wachten na de problemen met de afhandelingen van de schade door ganzen in het winterseizoen van 2006/2007 nog af hoe de nieuwe regelingen voor het komende winterseizoen eruitzien. Hoewel er nog geen duidelijkheid is over de financiële consequenties van de nieuwe regeling zijn ze voorzichtig positief, bleek bij de jaarlijkse bijeenkomst van de vereniging BoerenNatuur met de provincie Fryslân.

Economievrijdag, 14 maart 2008

Grootschalige landbouw in coulissen

Wageningen - Grootschalige melkveehouderij kan goed samengaan met een coulissenlandschap met houtwallen. Dit is de belangrijkste uitkomst van het project grootschalige landbouw in een kleinschalig landschap. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit in Wageningen en Alterra.

Economievrijdag, 14 maart 2008

Driehonderd banen voor ‘lastige groep’

Leeuwarden - Met een nieuw project wil het bedrijfsleven in Noord Nederland jaarlijks driehonderd mensen die moeilijk aan het werk komen, aan een baan helpen. Het zogeheten Pentaxproject is gericht op vijfenveertigplussers, voortijdig schoolverlaters, ‘pardonners’, en herintredende vrouwen. Kern is de samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheid.

Hoofdartikelvrijdag, 14 maart 2008

Godslastering...

Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat onderzoeken of het verbod op smadelijke godslastering kan worden verbreed. Dit is de opmerkelijke uitkomst van het Kamerdebat over de afschaffing van wetsartikel 147, gisteren in de Tweede Kamer.

Regiovrijdag, 14 maart 2008

Landschap onder de hamer

Leeuwarden - Het veilen van bijzondere stukken van het landschap aan particulieren, kan in totaal 17,8 miljard euro extra opleveren voor natuurbeheer. Dat blijkt uit een analyse van het ministerie van LNV. Wie betaalt, krijgt het land niet in bezit, maar koopt de garantie dat het landschap bewaard blijft.

Regiovrijdag, 14 maart 2008

Héél ver lopen voor een paar liter drinkwater

Twijzelerheide - Het besef dat water ook schaars kan zijn, dringt langzaam door tot de kinderen van groep 8 van cbs De Reinbôge in Twijzelerheide. Natuurlijk sta je daar niet bij stil: je doet de kraan open en er stroomt schoon drinkwater uit. En lang niet alle kinderen leren van hun ouders dat je tijdens het tandenpoetsen de kraan moet dichtdraaien om geen kostbaar water te verspillen.

Regiovrijdag, 14 maart 2008

‘Basisscholen zijn geen toetsfabrieken’

Earnewâld - Scholen zijn geen toetsfabrieken en moeten dat ook niet worden. Dat zei staatssecretaris Dijksma gisteren in Earnewâld tijdens de jaarlijkse onderwijsdag van de Bisschop Möller stichting, de koepel van dertig Friese katholieke basisscholen. Ze reageerde daarmee op de petitie die in Fryslân rondgaat tegen de toetsing van jonge kinderen.

Regiovrijdag, 14 maart 2008

Twee eerste kievitseieren in één middag

HINNE BOKMA

Regiovrijdag, 14 maart 2008

Driehonderd banen voor ‘lastige groep’

Leeuwarden - Met een nieuw project wil het bedrijfsleven in Noord Nederland jaarlijks driehonderd mensen die moeilijk aan het werk komen, aan een baan helpen. Het zogeheten Pentaxproject is gericht op 45plussers, voortijdig schoolverlaters, ‘pardonners’, en herintredende vrouwen. De troef: samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheid.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 maart 2008

Wereldraad-theoloog Vischer overleden

Genève - De Zwitserse theoloog Lukas Vischer is afgelopen dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Wereldraad van Kerken gisteren bekendgemaakt. Vischer werkte van 1961 tot en met 1979 voor de organisatie waarbij nu bijna 350 orthodoxe, protestantse en anglicaanse kerken zijn aangesloten. Daarna werkte hij voor de Protestantse Kerk in Zwitserland en vervolgens als hoogleraar oecumene in Lausanne. Vischer, afkomstig uit Bazel, was aanvankelijk hervormd predikant in Herblingen, een stadje nabij Schaffhausen.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 maart 2008

‘God stond centraal bij het spelen’

Donkerbroek - Ze zijn een begrip: Trio Oldersma uit Donkerbroek. Vele optredens verzorgden Fer Scherjon (trompet), Tjeerd Oldersma (cornet) en Wietse van der Veen (orgel) in de drie noordelijke provincies. Zondag treden ze voor de laatste keer gezamenlijk op in de gereformeerde kerk van Donkerbroek.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 maart 2008

Praatje belangrijker dan stof afnemen

Gorredijk - ,,Als mensen aandacht hebben voor elkaar dan wordt het leven voor veel mensen dragelijk, ook voor mensen met pijn.” Dat was de boodschap van prof. dr. Doeke Post uit Wezep, die gisteren sprak voor 250 vrouwen tijdens de jaarlijkse provinciale ontmoetingsdag van de Hervormde Vrouwen Groep (HVG) in Gorredijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 maart 2008

Groot christelijk muziekfestival in het Noorden

Ureterp - Naast het Flevo Festival en de EO-Jongerendag komt er nu ook in het Noorden een groot christelijk muziekfestival: Festival316. Een aantal christenen uit Ureterp en Frieschepalen heeft de handen ineen geslagen en de stichting Unite in Christ opgericht om het festival te organiseren.

Sportvrijdag, 14 maart 2008

Brian Vandenbussche tegen Groningen op de bank

Heerenveen - Doelman Brian Vandenbussche zal vanavond op eigen verzoek in Euroborg, waar sc Heerenveen de competitiewedstrijd speelt tegen FC Groningen, op de bank plaatsnemen. De 26-jarige Belgische sluitpost is in overleg met trainer Gertjan Verbeek tot dit opmerkelijke besluit gekomen. Indien zich dit seizoen geen calamiteiten voordoen, zal hij zich in de resterende zes wedstrijden en tijdens de play offs schikken in een rol als reserve.

Sportvrijdag, 14 maart 2008

Koolhof laat basis tegen Volendam ongewijzigd

Leeuwarden - De thuisnederlaag die SC Cambuur afgelopen maandag tegen Emmen moest incasseren kwam hard aan in Leeuwarderen. Koen Brack sprak zelfs over het einde van het seizoen. Zover is het echter nog niet. Met een overwinning vanavond in en tegen Volendam kan Cambuur zich weer bovenin de zesde periode nestelen.

Sportvrijdag, 14 maart 2008

Cambuur legt Danny Guijt vast en shopt verder

Leeuwarden - Het vernieuwde en versterkte SC Cambuur-Leeuwarden voor komend seizoen krijgt steeds meer vorm. De ambitieuze club maakte gisteren bekend dat Danny Guijt (RBC) de komende drie jaar in Leeuwarden speelt. De aanvallende middenvelder is daarmee de tweede versterking, nadat eerder al AGOVV-spits Ruud ter Heide werd gestrikt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties