Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 maart 2007.

Agendawoensdag, 14 maart 2007

Passie

Cultuurwoensdag, 14 maart 2007

‘Hea, dat kin ik ek!’

It bekendste nűmer fan Piter Wilkens? Knoopkes, sille in soad minsken sizze. Dat fers oer dy opslűpene jonge dy’t ien foar ien de knoopkes fan it bloeske fan syn freondintsje losmakket, mar net fierder komt as tolve, omdat omke har trappearret. Minder minsken witte dat Jurjen van der Meer (1957) de tekst fan it suksesnűmer skreau. Kommende snein, op de Provinsjale Skriuwdei yn Ljouwert, is hy ien fan de dosinten dy’t ynteressearren paadwiis meitsje sil yn it kreative skriuwproses.

Cultuurwoensdag, 14 maart 2007

De schurende pijn van de onmacht

Je hebt toneelschrijvers en je hebt toneelschrijvers. Maar Maria Goos neemt binnen deze laatste categorie zo langzamerhand een voor Nederlandse begrippen unieke plaats in. Dat bewees ze al als scenarioschrijver van de televisiedrama’s Pleidooi en vooral Oud Geld en een aantal jaren geleden als auteur van het zelfs internationaal succesvolle toneelstuk Cloaca. Van haar hand verscheen onlangs De geschiedenis van de familie Avenier dat Het Toneel Speelt dit seizoen met groot welslagen op de planken brengt, althans deel 1 en 2 want dit familie-epos bestaat uit vier delen.

Cultuurwoensdag, 14 maart 2007

Intwine rockt met exotisch sausje

Wie aan Intwine denkt, denkt automatisch aan Idols. Want Idols was het programma waarmee zanger Roger Peterson naam maakte. Niet alleen met zijn indrukwekkende stem, maar vooral ook met zijn voortijdige vertrek uit de commerciële sterrencouveuse van Henk Jan Smits. Peterson kon niet uit de voeten met het ‘wurgcontract’ dat het einde zou betekenen van zijn band en koos - terecht- eieren voor zijn geld. En achteraf bekeken was dat het verstandigste wat hij had kunnen doen: hij had toch de ‘exposure’ die bij een sterrenstatus hoort, maar verdiende tegelijkertijd ‘credibility’ voor zijn eigengereidheid. En waar zijn de winnaars van diezelfde Idols nu gebleven? Inderdaad, Jamai en Jim zingen voor een SBS6-publiek in de musicalfabriek van Joop van den Ende. Een nachtmerrie voor elke wanna-be rockster.

Economiewoensdag, 14 maart 2007

‘Transportclub TLN wil geen maatwerk’

Leeuwarden - In het overleg over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer zit nog weinig schot. TLN verzet zich tegen maatwerk voor bedrijven.

Economiewoensdag, 14 maart 2007

‘Nieuw graf vergt vaak meer onderhoud’

Grou - Na het faillissement van steenhouwerij De Steenklip in Sneek, afgelopen zomer, brak voor de 45-jarige Luuc Wouda uit Grou een onzekere tijd aan. ,,Bedrijven stonden niet in de rij voor mensen als ik en ik wilde graag verder in die branche”, vertelt hij. Na een grondige voorbereiding met onder andere de uitkeringsinstantie zag Wouda mogelijkheden om voor zichzelf te beginnen in dezelfde sector.

Economiewoensdag, 14 maart 2007

‘Verpakkingstax is melkkoe overheid’

Leeuwarden/Rotterdam - De toeslag die de Belgische overheid op verpakkingen heft, is alleen maar een melkkoe voor de Belgische staat. Dat stelt de stichting Nedvang die zich in Nederland bezighoudt met coördinatie van de inzameling en verwerking van afval. ,,Net als in Nederland betalen bedrijven in België al voor de inzameling en verwerking van afval. De tax die nu is ingevoerd is vooral bedoeld als extra melkkoe voor de staat”, is de kritiek van de woordvoerster. De heffing van soms enkele dubbeltjes moet het gebruik terugdringen van plastic, aluminium en metalen verpakkingsmateriaal.

Economiewoensdag, 14 maart 2007

‘Geen prijzenslag in fietsenbranche’

Heerenveen - Fietsenproducenten in Nederland verwachten dat de advertentiecampagne van Halfords met een prijsvergelijking tussen fietsen van het merk Union en Batavus niet zal leiden tot een prijzenoorlog. Woordvoerder R. Boon van brancheorganisatie Bovag betwijfelt of de campagne veel effect zal hebben op het aankoopgedrag van consumenten. ,,Halfords wil met het vergelijken van de twee merken met dezelfde kenmerken mensen bewegen een Union te kopen die driehonderd euro goedkoper is. Ze proberen Union te profileren als A-merk. Maar consumenten zullen hun gedrag niet aanpassen. We kunnen al jaren goedkopere fietsen kopen van allerlei verschillende merken en dat heeft ook geen grote verschuivingen teweeggebracht.”

Expowoensdag, 14 maart 2007

Ameland - Hollum, Galerie Dit Eiland: expo 'Winterbeelden', t/m 31 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 14 maart 2007

Goed voorbeeld...

Niets dan lof kreeg de Europese Unie dit weekend nadat de 27 EU-lidstaten het eens waren geworden over wat het meest ambitieuze klimaatplan ooit wordt genoemd. Het plan moet leiden tot minder opwarming van de aarde en minder stijging van de zeespiegels. En het moet Europa minder afhankelijk maken van energie uit landen als Rusland en Iran.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Fryslân krijgt eigen locatie jeugdopvang

Drachten – Fryslân krijgt begin volgend jaar een eigen 24-uurs behandelcentrum voor jongeren met gedragsproblemen. Jeugdhulp Friesland heeft daarvoor congrescentrum Woodbrookers, tussen Drachten en Beetsterzwaag, aangekocht. Friese jongeren moeten nu nog buiten de provincie worden opgevangen.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Gedeputeerde Ploeg wil herindeling: ‘Elf Friese gemeenten is genoeg’

Leeuwarden - Fryslân is rijp voor herindelen. Dat betoogde demissionair gedeputeerde Ploeg gisteren tijdens een persconferentie op persoonlijke titel, overigens zonder het woord herindelen in de mond te nemen. Volgens het ideaalplaatje van Ploeg kan de provincie op de lange duur het beste uit elf in plaats van 31 gemeenten bestaan. Het was een wat merkwaardige persconferentie. Ploeg presenteerde zijn overdachtsdocument Tour de Frise, toekomstvisie op een krachtig en efficiënt bestuur in Fryslân. Het papier heeft nauwelijks status. Het is bedoeld voor de opvolger van Ploeg, die de bevindingen zo in de prullenbak kan gooien.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Horeca Leeuwarden moet streng toezien op drinken

Leeuwarden - De Leeuwarder discotheek Rumours gaat op aandringen van de burgemeester en wethouders strenger toezien op alcoholgebruik door jongeren. Ook andere horecagelegenheden kunnen binnenkort een bezoek van de gemeente verwachten. Daarbij zal gesproken worden over manieren om alcoholmisbruik door jeugd tegen te gaan. De gesprekken lopen vooruit op een nog in te voeren alcoholmatigingsbeleid.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Hersenwetenschap, dichterbij dan je denkt

Dokkum - ,,Eigenlijk kun je net zo goed een ei van een batterijkip kopen”, zegt dr. Mechiel Korte, universitair hoofddocent van de vakgroep Farmacie van de Universiteit Utrecht. De leerlingen van de Dockinga College in Dokkum, waaraan de hersenwetenschapper een gastles geeft, zijn even helemaal stil.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Eerste vrouw CU haalt in Fryslân Staten niet

Leeuwarden - Anja Haga uit Leeuwarden, de eerste vrouw op de lijst van de ChristenUnie, is er niet in geslaagd met voorkeurstemmen in Provinciale Staten te komen. Ze kreeg 881 stemmen, waar 1536 nodig waren om de kiesdrempel te halen. Haga stond op plaats zes van de kandidatenlijst. De ChristenUnie groeide naar drie zetels.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Oudemirdum wil harde toezegging over mfc

Oudemirdum - De Stichting It Nije Klif en Plaatselijk Belang Oudemirdum zijn ontevreden over de toezeggingen van de gemeente Gaasterlân-Sleat over de financiering van het nieuwe multifunctionele centrum (mfc) in het dorp. Volgens de Stichting en Plaatselijk Belang zijn de gemeentelijke toezeggingen te vaag en is het beschikbaar gestelde bedrag te laag.

Regiowoensdag, 14 maart 2007

Gemeente wijzigt staptijd niet

Beetsterzwaag - De gemeente Opsterland is, als het aan burgemeester en wethouders ligt, niet van plan de sluitingstijden voor horeca te heroverwegen. Ouders uit Siegerswoude die zich ergeren aan de late staptijden van hun kinderen, hadden daar per brief om verzocht. Begin deze maand begonnen ze een handtekeningenactie.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 maart 2007

‘Kerkmodel is uitgewerkt’

Leeuwarden - De grootste belemmering voor een toekomst van de kerk is de kerk zelf. Dat schrijft dr. J.B.G. Jonker, emeritus universitair docent godsdienstsociologie van de Theologische Universiteit Kampen, in het nieuwste nummer van het Ouderlingenblad. Als de vergrijzende kerken onverkort vasthouden aan de bestaande vormen, ziet hun toekomst er knap somber uit.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 maart 2007

Bezinning op natje en droogje

Leeuwarden - Het thema ‘Samen werken, samen leven’ van het kabinet Balkenende IV functioneert woensdag als uitgangspunt in de jaarlijkse viering op de Biddag voor gewas en arbeid in de Protestantse Gemeente Oudemirdum-Nijemirdum-Sondel.

Sportwoensdag, 14 maart 2007

IJzeren disicpline moet Flyers titel brengen

Heerenveen - In 1987 won Feenstra Flyers won het eerst de landelijke ijshockeytitel. Nu dertig jaar later kan Vadeko Flyers daar een achtste titel aan toe voegen. Tegenstander Tilburg is op basis van de reguliere competitie favoriet, maar de Heerenveners versloegen al de nummer één Geleen. Vanavond begint een clash die volgens de kenners wel eens ongemeen spannend kan worden.

Weerwoensdag, 14 maart 2007

Vrij zonnig

Het blijft vandaag en morgen vrij zonnig weer, bij een temperatuur van rond de 12 graden. De wind uit het westen tot zuidwesten is morgen matig tot vrij krachtig aan zee. Vannacht minima rond 3 graden, kans op vorst aan de grond en mogelijk een mistbank.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties