Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 14 december 2005.

Agendawoensdag, 14 december 2005

Advent/Kerst

Sneek Jan Vayne, Louis van Dijk en Holland Boys Choir geven vrijdag een concert in de Grote- of Martinikerk in Sneek. Dat betekent veel Christmas Carols en pianospel. Het concert begint om 20.00 uur.

Bijschriftwoensdag, 14 december 2005

Bereidt de weg des Heren

Het volk Israël is in Babel, gevangen, verbannen.

Cultuurwoensdag, 14 december 2005

Utjouwerij Bornmeer fusearret yn 2006 mei Steven Sterk

Ljouwert - Fryslân hat mei yngong fan 1 jannewaris 2006 in nije útjouwerij: Tweintich leafdesdichten en in liet fan wanhoop BV. Yn dy nije útjouwerij geane de útjouwerijen Bornmeer en Steven Sterk op. De BV-namme is in wurknamme, de nammen Bornmeer (literatuer) en Steven Sterk (non-fiksje) wurde as imprint brűkt.

Cultuurwoensdag, 14 december 2005

Hylke Speerstra verlaat Friese Pers Boekerij

Leeuwarden – Oud-hoofdredacteur Hylke Speerstra van de Leeuwarder Courant verlaat als schrijver de Friese Pers Boekerij. Speerstra is vooral bekend geworden met zijn romans It wrede paradys (1999) en De kâlde erfenis (2001). Hij vertrekt naar Utjouwerij Bornmeer die, zo maakte uitgever Louw Dijkstra dinsdag bekend, per 1 januari zal fuseren met Steven Sterk.

Dossierwoensdag, 14 december 2005

Nilsson maakt in basis plaats voor Huntelaar

Heerenveen – Zoals verwacht zal SC Heerenveen woensdagvond in het vierde en laatste groepsduel van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen Levski Sofia aantreden met Klaas Jan Huntelaar in de basis. De 22-jarige aanvaller keert terug van een knieblessure die hem anderhalve wedstrijd aan de kant hield. Huntelaar maakte zaterdag al zijn rentree in het duel tegen Willem II, waarin hij een helft moest opdraven. Met twee treffers maakte hij zijn faam weer waar.

Dossierwoensdag, 14 december 2005

Levski Sofia wil ook Europees weer scoren

Heerenveen – De selectie van Levski Sofia werkte dinsdagavond een heel ontspannen training af in het Abe-Lenstrastadion. Geen van de spelers leek zich ogenschijnlijk druk te maken over de laatste confrontatie in de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen SC Heerenveen. De druk in het Bulgaarse kamp, aangevuld met een aantal ‘gastarbeiders’, is van de ketel, want Levski weet zich al verzekerd van een ticket in de derde ronde bij de laatste 32 deelnemers.

Economiewoensdag, 14 december 2005

Sterdak failliet

Leeuwarden - De rechtbank in Assen heeft dakdekkersbedrijf Sterdak Dakdenkers in Emmen failliet verklaard. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Leeuwarden, Leek en Emmen.

Economiewoensdag, 14 december 2005

Noordelijke actie tegen energieprijzen

Den Haag – Ongeveer zevenhonderd medewerkers van noordelijke bedrijven in de chemische industrie hebben gisteren geprotesteerd tegen de hoge energieprijzen. De Nederlandse regering doet onvoldoende om die hoge prijzen omlaag te brengen, vinden de actievoerders.

Expowoensdag, 14 december 2005

Aldeboarn, Aldheidskeamer: tent. Bonny Hiemstra, t/m eind dec.

Hoofdartikelwoensdag, 14 december 2005

Lippendienst…

Egypte is naar de stembus geweest. Of het eerlijke en vrije verkiezingen zijn geweest, is de vraag. De partij van de Egyptische president Mubarak heeft 90 van de 404 zetels verloren in de 454 zetels tellende volksvertegenwoordiging. Dat wekt in ieder geval de indruk dat de kiezers een eerlijke keus hebben kunnen maken. Maar dat de verkiezingen door geweld werden ontsierd en dat stemlokalen zijn afgegrendeld waar de Moslim Broederschap veel aanhang heeft, wijst weer op het tegendeel. Zulks mag niet voorkomen in een land dat zich afficheert als democratie.

Regiowoensdag, 14 december 2005

Hűndert, mar noch altyd in jongkeardel

Heerenveen - ,,Soenen jo him no hűndert jaan? Ik net, hear. Ik kin my der net by: hűndert. Foar my is der noch altyd dy jongkeardel fan froeger.’’ Sjoukje Akkerman pakt haar man Wietse bij de hand en aait er liefkozend overheen. ,,Ik haw it o sa mei him troffen. It is in skat’’, glimlacht ze.

Regiowoensdag, 14 december 2005

Praten over bestuurskracht

Leeuwarden – De Friese gemeenten hoeven niet opnieuw een onderzoek naar hun ‘bestuurskracht’ te laten doen. Gedeputeerde Staten gaan eerst gesprekken houden met de bestuurders van de ‘zwakke’ gemeenten in de noordwest- en zuidwesthoek van de provincie. Als basis daarvoor gebruiken ze eerder geschreven rapporten. Dat schrijft het college van GS in een brief aan de Statenleden. Met het besluit om met de gemeenten te gaan praten, komen GS terug op hun plan om de gemeenten eerst een rapport te laten schrijven, dat ze daarna met een ‘commissie van wijze mensen’ zouden kunnen bespreken. De gemeentebestuurders hadden op een bijeenkomst van de Vereniging van Friese Gemeenten, op 31 oktober al laten weten daar absoluut niet voor te voelen.

Regiowoensdag, 14 december 2005

Niet te bang voor veranderend landschap

Leeuwarden/Den Haag - Hoe zou het in 2040 nou gaan met pakweg Dongeradeel? Kijk even mee met de visionairs van het Ruimtelijk Planbureau. Dit perifere kleigebied wordt dan nog steeds agrarisch gebruikt, maar het ziet er heel anders uit. De schaalvergroting van de melkveehouderij of de teelt van nieuwe energiegewassen hebben een enorme vlucht genomen. Niet boeren zijn de belangrijkste eigenaars, maar grote investeerders uit de verwerkende industrie, zoals melkfabrieken en energieproducenten (van bijvoorbeeld biodiesel). Deze verwerkende industrie heeft het perfecte plekje gekozen, bijvoorbeeld op het kruispunt noordelijk van Wetsens – mooi tussen de toeleveranciers op het platteland en de afnemers in de stad in. De boeren in de buurt pachten het land en werken op de manier die de bedrijven van hen vragen. En dan hebben we het over bedrijven met zeshonderd of meer koeien die permanent op stal staan. We zien er niet alleen maar gras, maar ook maďs of energiegewassen zoals koolzaad.

Regiowoensdag, 14 december 2005

PvdA-fractieleider Ooststellingwerf weg

Oosterwolde – Klaas Berkenbosch is afgetreden als raadslid voor de PvdA in Ooststellingwerf. Berkenbosch was tot gisteravond ook fractieleider van de Partij van de Arbeid in de gemeente. Hij zegt dat de politiek hem in de afgelopen vier jaar is gaan tegenstaan. Daarnaast was hij het te vaak oneens met de koers van zijn fractie. ,,Dan is er maar één antwoord, en dat is aftreden’’, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Vooral het duale stelsel in de gemeentepolitiek is Berkenbosch zat. ,,Ik heb dat stelselmatig met voeten getreden’’, schrijft hij daarover. Zo voerde hij wekelijks overleg met de PvdA-wethouder om lopende zaken af te stemmen. Volgens de sociaaldemocraat hoort de raad zich te beperken tot de grote lijnen, maar verloor die zich juist in details. ,,Daar voel ik mij absoluut niet bij thuis.’’ Hierdoor raakte hij steeds meer van zijn fractie vervreemd.

Regiowoensdag, 14 december 2005

Fryslân krijgt twee nieuwe dagattracties

Leeuwarden – De proef is geslaagd, en dus krijgen de Wetterbus en de Terpbus volgend jaar een vervolg. Fryslân krijgt er zo volgend jaar twee nieuwe dagattracties bij. De provincie gaat de toeristische buslijn van de Drachtster ondernemer Jan Hofstra subsidiëren uit het innovatieprogramma Fryslân Fernijt. Volgens gedeputeerde Mulder is de toeristische buslijn afgelopen augustus een groot succes geweest. Ondanks het feit dat er nauwelijks reclame voor de buslijn werd gemaakt, trok het initiatief vele honderden toeristen. In slechts vier weken tijd namen 1200 mensen de bus en stapten 1600 belangstellenden op de boot.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2005

Bajesagenda is een soort vriend

Breda - Deze week vond in Breda de presentatie plaats van de Bajesagenda 2006 . De agenda bevat een bijbelleesrooster, gedichten, gebeden en tekeningen van gedetineerden. Hij is bestemd voor gedetineerden in gevangenissen in Nederland en in het buitenland.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2005

Narnia als geloofsopvoeding

Volgende week gaat de bioscoopfilm The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe in premičre. Het is de eerste verfilming van de Kronieken van Naria van de Engelse christelijke schrijver C.S. Lewis. Hoe is om opgevoed te worden met de verhalen van Naria, die sterke parallellen hebben met het Evangelie? Ds. Nynke Dijkstra-Algra over de plek van Narnia in hun gezin.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2005

Krimp bij katholieken zet door

Utrecht - De Rooms-Katholieke Kerk is met 4,6 miljoen geregistreerde katholieken nog steeds veruit de grootste geloofsgemeenschap in ons land, maar blijft op veel fronten fors krimpen.

Sportwoensdag, 14 december 2005

Belofteteam Cambuur verliest van koploper FC Groningen

Leeuwarden - Het beloftenteam van Cambuur-Leeuwarden was dinsdagavond niet opgewassen tegen koploper Jong FC Groningen. De ploeg van Henk de Jong won met 0-4, een uitslag die recht deed aan de verhoudingen in het veld.

Sportwoensdag, 14 december 2005

Definitief ontslag voor Jamal Akachar

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden mag Jamal Akachar per 1 januari 2006 definitief ontslaan. Dat is de uitkomst van de arbitrage die de Amsterdammer had aangespannen. Cambuur dient nog wel de salarissen van september, oktober en december te betalen. De Amsterdammer dient per voornoemde datum ook zijn lease- auto in te leveren. Akachar had vergoeding geëist van immateriële schade, betaling van de proceskosten door Cambuur en doorbetaling tot het eind van het seizoen van zijn salaris. Op alle punten is Akachar in het ongelijk gesteld.

Weerwoensdag, 14 december 2005

Beetje zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties