Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 januari 2011.

Economievrijdag, 14 januari 2011

Friese bedrijven halen Chinese orders binnen

Leeuwarden - Friese bedrijven voor waterzuivering en duurzame energie hebben voor tientallen miljoen euro’s contracten afgesloten met Chinese partners. Een handelsdelegatie uit China was deze week op bezoek om de banden tussen Leeuwarden en de Chinese stad Liyang aan te halen.

Economievrijdag, 14 januari 2011

Mogelijk staking betonfabriek Haitsma

Kootstertille FNV Bondgenoten vindt het sociaal plan van betonfabriek Haitsma in Kootstertille niet voldoende. De bond sluit daarom een staking bij het bedrijf niet uit. Maandag wordt met de leden gepraat over acties. In december besloot Haitsma tien van de 110 werknemers te ontslaan. Een verminderde vraag naar betonproducten was daar debet aan. Door 10 procent van het personeel te ontslaan hoopt het bedrijf het hoofd te kunnen bieden aan de economisch slechte tijden. De schadeloosstelling die het bedrijf daarna aan het personeel bood, is voor de bonden niet voldoende. ,,Het is goed dat er een werk-naar-werktraject in is opgenomen. Maar het bod van Haitsma is te laag”, zegt Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten. Een voorstel om te onderhandelen over de schadeloosstelling is door de directie geweigerd, zo zegt de bond. De leden moeten nu beslissen over een staking.

Hoofdartikelvrijdag, 14 januari 2011

Hoe belangrijk...

Volgende week nemen Provinciale Staten besluiten over landbouw- en leefbaarheidsbeleid. Dat zijn onderwerpen die de meeste Friezen rechtstreeks raken. Ongeveer de helft van de bevolking in deze provincie woont in vierhonderd kleinere dorpen (minder dan 5000 inwoners) en leeft dus dagelijks oog in oog met de open ruimte. Ook de bewoners van de grotere plaatsen komen vaak, als forens of als recreant, buiten de bebouwde kom.

Regiovrijdag, 14 januari 2011

Hulpverlening mishandeld kind kan beter

Leeuwarden - De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat jeugdzorgmedewerkers meer informatie moeten krijgen van personen en instanties rond gezinnen over blauwe plekken bij kinderen. Kindermishandeling wordt dan eerder gesignaleerd, zodat slachtoffers beter geholpen kunnen worden.

Regiovrijdag, 14 januari 2011

Geen enkele Friese school is heel goed of heel slecht

Leeuwarden - Drie Friese vwo’s halen heel goede resultaten. Dat stelt weekblad Elsevier in het jaarlijks overzicht waarin schoolresultaten met elkaar worden vergeleken. Zowel het christelijk gymnasium Beyers Naudé als het stedelijk gymnasium van het Piter Jelles in Leeuwarden scoren goed. Het Drachtster Lyceum van csg Liudger is de derde in het voortgezet onderwijs die goed uit de bus komt.

Regiovrijdag, 14 januari 2011

Nog geen één ‘grote jongen’ gepakt

Leeuwarden - De politie Fryslân heeft vorig jaar 199 hennepkwekerijen opgerold. Daarbij is voor vier miljoen euro aan luxe goederen zoals auto’s in beslag genomen. Duizenden planten zijn vernietigd. Maar de belangrijke doelstelling ‘de organisatoren van de hennepteelt oppakken’

Regiovrijdag, 14 januari 2011

Stoelendans in de wachtkamer van fusiegemeente

Sneek - Ambtenaren op andere plekken, nieuwe telefoonnummers en afdelingen waarvan de namen zijn gewijzigd. Het is voor de baliemedewerkers en telefonistes van de gemeente Súdwest Fryslân deze eerste weken vooral erg rommelig, druk en zoeken naar de juiste personen. Dankzij creatieve oplossingen lijden bezoekers van de drie gemeenteloketten daar niet onder.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2011

Pionierskerk van start in vinexwijk Zuiderburen

Leeuwarden - De Leeuwarder vinexwijk Zuiderburen krijgt een nieuwe pionierskerk. Op zondag 6 februari houdt de nieuwe Christengemeente Goede Haven er haar eerste dienst. Deze wordt gehouden in het wijkcentrum Màrkant, een onderdeel van een hoog appartementencomplex naast de Máximaschool. Het gaat in eerste instantie om diensten op elke eerste en derde zondag van de maand.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2011

Kocher nieuwe president van persbureau ENI

Genève - Michel Kocher is de nieuwe president van het bestuur van het in Zwitserse Genève gevestigde persbureau Ecumenical News International (ENI). ENI houdt kantoor in het pand van de Wereldraad van Kerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2011

Cees van Wieren stopt met preken, en toch ook weer niet

Drachten - Kerkelijk werker Cees van Wieren (70) gaat komende zondag voor de laatste keer voor in een kerkdienst. Na een werkzaam leven van meer dan vijftig jaar is het nu tijd om de preekstoel vaarwel te zeggen. Maar stoppen met preken zal hij niet. ,,Of het nu de preekstoel of de huiskamer is, de boodschap blijft hetzelfde: getuigen van zijn Heer en Heiland en Hem bekend maken. En dat zal niet stoppen na 16 januari”, aldus zijn zoon, ds. Geert van Wieren uit Twijzelerheide.

Sportvrijdag, 14 januari 2011

Gijs Luirink is meer dan ‘die jongen van de knieblessure’

Voor de kerst was er de mededeling van AZ: verdediger Gijs Luirink mocht weg. Een dag voor oud en nieuw kwam er de mededeling van zijn management: Luirinks nieuwe club heette SC Cambuur. Vorige week dinsdag voegde hij zich op huurbasis bij de Leeuwarders en vandaag zal hij debuteren. Een nadere kennismaking met de 27-jarige Noord-Hollander.

Sportvrijdag, 14 januari 2011

‘Gatenmaker’ Breeuwsma heeft nog wat tijd nodig

Heerenveen - Hoewel shorttracker Daan Breeuwsma zich niet op de individuele afstanden kan laten zien tijdens de Europese kampioenschappen in Thialf, wil hij met het Nederlandse team vlammen op de aflossing (relay). Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de 23-jarige ‘gatenmaker’ uit Aldeboarn. ,,Ik ga voor het teamonderdeel. Daar is ook een titel te verdienen en dat is het enige dat telt.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties