Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 14 januari 2010.

Cultuurdonderdag, 14 januari 2010

Twintig Friezen naar Christina Concours

Leeuwarden - Van de tachtig muzikanten die dit jaar meedoen aan de noordelijke voorronde van het Prinses Christina Concours, komen er twintig uit Fryslân. Dat heeft de organisatie van het concours voor jonge muziektalenten bekendgemaakt. Vorig jaar deden de Friese deelnemers het bijzonder goed op het muziekevenement. Van de acht muzikanten in de landelijke finale, kwamen er drie uit Fryslân en wonnen twee Friezen een eerste prijs: Valentina Tóth (piano) en Arjan Jongsma (marimba). De noordelijke voorronde vindt plaats op zaterdag 6 februari in Groningen.

Cultuurdonderdag, 14 januari 2010

‘Krûpelhintsjes’ prentenboek van ‘t jaar

Leeuwarden - Krûpelhintsjes van schrijver Auck Peanstra is door Stichting It Fryske Berneboek uitgeroepen tot Fries prentenboek van het jaar. Dat heeft de stichting gisteren bekendgemaakt. Krûpelhintsjes is een boek met gedichten en versjes voor peuters. De kleurige illustraties van Yke Reeder zijn volgens de stichting een mooie aanvulling op de tekst en op alle pagina’s is een ‘krûpelhintsje’ (lieveheersbeestje) verstopt. De verkiezing is uitgeschreven ter ere van de Nationale Voorleesdagen die van 20 tot en met 30 januari plaatsvinden. Stichting It Fryske Berneboek wil met de verkiezing een alternatief bieden voor het voorlezen in het Nederlands.

Cultuurdonderdag, 14 januari 2010

Jaarlijkse Friese korendag van Joure naar Bolsward

Bolsward - De jaarlijkse korendag van de Koninklijke Christelijke Zangers Bond afdeling Friesland verhuist van Joure naar Bolsward. Ook wordt hij met ingang van dit jaar voor de zomer gehouden in plaats van in oktober. Dat zegt voorzitter Hendrik Kinderman van de zangersbond.

Economiedonderdag, 14 januari 2010

Kabinet minder populair onder ondernemers

Den Haag - Het kabinet heeft het afgelopen jaar ingeboet aan populariteit onder ondernemers. Het kabinet krijgt van de ondernemers een gemiddeld rapportcijfer van 5,6 vorig jaar was dat nog een 6,2.

Economiedonderdag, 14 januari 2010

Honderd medewerkers van VDL Berkhof thuis

Heerenveen - Bussenbouwer VDL Berkhof in Heerenveen heeft te maken met een order uit Dubai die vertraagd wordt uitgeleverd. Omdat het werk tijdelijk wegvalt, zitten nu ongeveer honderd van de 180 medewerkers thuis. In totaal wordt er door de medewerkers tien tot vijftien dagen niet gewerkt.

Economiedonderdag, 14 januari 2010

Transportbedrijf G. Post uit Sneek failliet verklaard

Leeuwarden - Internationaal transportbedrijf G. Post uit Sneek is door de rechter failliet verklaard. Het bedrijf was in acute financiële nood gekomen doordat de bank steun introk en er een achterstallige belastingaanslag betaald moest worden. Het bedrijf had weer voldoende werk. Voor de 26 medewerkers van het familiebedrijf wordt ontslag aangevraagd.

Hoofdartikeldonderdag, 14 januari 2010

Vervolging

Christenen hebben het zwaar te verduren in islamitische landen. In Maleisië, Egypte, Algerije zijn christenen in de afgelopen dagen aangevallen. De overheden in die landen doen weinig om het geweld te stoppen.

Regiodonderdag, 14 januari 2010

‘Ruilen? Ik heb nu een strijkijzer in de aanbieding!’

Joure - Het begon allemaal met het verhaal van de Canadees die een paar jaar terug het nieuws haalde omdat hij door een beetje lucratief ruilen op internet, een paperclip wist om te zetten in een huis. Geertje Hoekstra zag het en dacht: dit ga ik ook eens proberen.

Regiodonderdag, 14 januari 2010

Een gezin met twee kinderen en zeven gehandicapten

Noordwolde - Nu zijn ze nog zorgkundige bij Philadelphia en thuiszorgster. Straks zijn ze zelf zorgondernemer en verantwoordelijk voor het leven van zeven mensen met een verstandelijke handicap. Peter (41) en Francisca (39) Jousma uit Hallum gooien hun leven rigoureus om. Ze beginnen een Thomashuis in Noordwolde. Het wordt de achtste in Fryslân.

Regiodonderdag, 14 januari 2010

De wielen van een boevenkar tussen de vele foto’s

Bauke Boersma Leeuwarden - De kas is vrijwel leeg en er moet nog veel gebeuren, maar een ding is zeker: op zaterdag 6 februari gaat de expositie over de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden open. Dat zegt Willem Helfrich, bestuurslid van de Stichting Blokhuispoort. Helfrich was tot 2003 werkzaam in de gevangenis en is de drijvende kracht achter de expositie, samen met Sylvia Beers en Hennie Schuil.

Regiodonderdag, 14 januari 2010

Kamer zeer kritisch over plannen voor CO2-opslag

Leeuwarden - De Tweede Kamer blijft kritisch over de opslag van CO2. De meeste oppositiepartijen zijn tegen, maar ook de regeringspartijen stellen voorwaarden aan het proefproject dat minister Van der Hoeven wil toestaan.

Regiodonderdag, 14 januari 2010

Provincie wil dat Omrin stopt met bouw afvaloven

Harlingen - Omrin moet stoppen met de bouw van de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen, vindt de provincie. Gedeputeerde Adema stelt dat het afvalbedrijf niet verder mag werken, nu de Raad van State gisteren de milieuvergunning heeft vernietigd. ,,Een milieuvergunning is voor het ‘oprichten en in werking hebben’ van - in dit geval - een afvalverbrander. Zonder vergunning mag Omrin dus niet verder met de aanleg van die installatie.”

Geloof & Kerkdonderdag, 14 januari 2010

Eerbetoon aan Arminius, voorvechter van de vrije wil

Utrecht -Ter gelegenheid van 400 jaar Remonstrantie is vandaag het eenmalige glossy magazine Arminius – voorvechter van de vrije wil verschenen. De uitgave werd gepresenteerd in het museum Catharijneconvent in Utrecht.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 januari 2010

Collecte in kerken voor Haïti

Utrecht - Kerk in Actie vraagt aan kerkelijke gemeenten om aanstaande zondag, 17 januari, een extra collecte te houden voor de slachtoffers in Haïti. Dat is gisteren bekendgemaakt. Ook tienduizenden sponsorkinderen van Compassion zijn getroffen.

Sportdonderdag, 14 januari 2010

‘Slavia Praag wil Kopic’

Heerenveen - Milan Kopic kan rekenen op concrete interesse van Slavia Praag. Volgens het Tsjechische Sportovninoviny wil Slavia Praag Kopic tijdens de winterstop nog overnemen.

Sportdonderdag, 14 januari 2010

FK kortebaan heren zaterdag in Balk

Balk - IJs en weder dienende houdt IJsvereniging Balk zaterdagavond het Fries kampioenschap kortebaan voor heren senioren, neo-senioren en junioren A. Het FK begint om zeven uur.

Sportdonderdag, 14 januari 2010

Koen nieuwe kortebaankampioene

Assendelft - Leslie Koen is de nieuwe Nederlandse kampioene op de kortebaan. De sprintster uit Giethoorn volgt Thijsje Oenema (Joure) op. De Friezin moest gisteren bij het NK kortebaan verstek laten gaan vanwege een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. Koen moest vorig jaar in Lekkerkerk nog genoegen nemen met het zilver. Tweede in het Noord-Hollandse Assendelft werd Anice Das uit Heerenveen. De derde plek was voor Jorien Kranenborg, ook uit Heerenveen.

Sportdonderdag, 14 januari 2010

‘Als er natuurijs ligt, moet je alles willen rijden’

Surhuisterveen - Aan kwaliteit ontbreekt het niet op de gloednieuwe ijsbaan van Surhuisterveen. Mannen die op de kunstijsbanen én op het natuurijs regeren hebben zich gemeld. Als tussendoortje van al het moois dat ze mogelijk nog te wachten staat binden ze in Surhuisterveen de strijd aan op de eerste natuurijsmarathon van deze winter in Fryslân. Arjan Stroetinga wint, zijn BAM-ploeggenoot Bob de Vries wordt tweede en Rob Hadders eindigt als derde. Daar kunnen de organisatie en de 500 toeschouwers in Surhuisterveen mee thuiskomen: bij de eerste de beste marathon meteen de nationale top van het marathonschaatsen op het erepodium.

Sportdonderdag, 14 januari 2010

Gerben de Knegt maakt de dienst uit in Surhuisterveen

Surhuisterveen - Raborenner Gerben de Knegt maakte gistermiddag in het ‘witte hart’ van Surhuisterveen de dienst uit in de vijftiende editie van de internationale Centrumcross. De kopman van de Nederlandse WK-delegatie trok meteen vanaf het begin van de wedstrijd fel van leer en hield aan het eind van de rit net genoeg marge over om de getergde Belg Rob Peeters naar het tweede plan te kunnen verwijzen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties