Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 13 oktober 2012.

Economiezaterdag, 13 oktober 2012

Zuivelfabrieken leveren Fryslân 700 extra banen

Heerenveen | In Heerenveen worden twee zuivelfabrieken gebouwd die samen tot zevenhonderd banen opleveren. De A-ware Food Group gaat een kaasfabriek bouwen die jaarlijks 60.000 tot 80.000 ton kaas beoogt te maken. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra zet er een weifabriek naast waar van restproducten uit het kaasproces andere zuivel wordt gemaakt. De plannen zijn gisteren bekendgemaakt. De bouw start begin 2013; eind 2014 moeten de fabrieken draaien.

Economiezaterdag, 13 oktober 2012

Handelaar in vrachtwagens en onderdelen breidt uit

Ureterp | Van der Veen Trucks en Machines bouwt een nieuwe bedrijfshal naast het huidige pand op industrieterrein A-Zeven bij Drachten. De wereldwijde handel in trucks en -onderdelen loopt zo goed dat het bedrijfsoppervlak wordt verdubbeld naar vijfduizend vierkante meter.

Economiezaterdag, 13 oktober 2012

Doorstart Miedema vraagt nog even tijd

Leeuwarden | De doorstart van het Leeuwarder Miedema Houtindustrie en Bouwproducten wordt mogelijk volgende week beklonken. Bij curator Raymond Gustenhoven hebben zich nu zes kandidaten gemeld om het bedrijf voort te zetten. Daaronder zijn ook de voormalig eigenaren. De houtfabriek en bouwgroothandel draaien ondertussen door. ,,De trouw onder klanten ligt hoog. Er lopen weinig afnemers weg bij de houtfabriek. Ook de groothandel doet het goed”, zegt Gustenhoven. De doorstartkandidaten moeten hun financiering woensdag rond hebben en dan een bod uitbrengen.

Hoofdartikelzaterdag, 13 oktober 2012

De actualiteit van het Vaticaans Concilie

Dezer dagen herdenkt de Rooms-Katholieke Kerk het Tweede Vaticaans Concilie (1962 tot en met 1965). Deze vergadering van bisschoppen heeft veel teweeggebracht in de Rooms-Katholieke Kerk - voor de een in positieve zin, voor de ander in negatieve.

Regiozaterdag, 13 oktober 2012

Straten Boazum weer schoon

Boazum | De straten, stegen en opritten in het vanwege de asbestbrand geëvacueerde gebied in Boazum zijn schoon. Dat meldde wethouder Douwe Willemsma van Littenseradiel gisteravond op een informatiebijeenkomst in dorpscafé de Boazumermjitte. Hij kon de ruim honderd geëvacueerde mensen uit 27 huizen echter nog niet vertellen of ze vandaag al terug mogen. Dat hangt af van de monsters die in vier huizen genomen zijn. Het gaat om twee woningen dichtbij de uitgebrande autoloods aan de Havens, en twee huizen verderop, die donderdagnacht de ramen open hadden staan. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek naar die monsters wordt besloten voor wie terugkeer veilig genoeg is. Daarover worden alle betrokkenen in de ochtend gebeld.

Regiozaterdag, 13 oktober 2012

Filmliefhebber krijgt toch zijn festival

Leeuwarden | Filmliefhebbers hoeven het tweede weekend van november - traditioneel het weekend van het jaarlijkse Noordelijk Film Festival (NFF) - niet achter de geraniums te zitten. Het NFF gaat weliswaar niet door - het Centrum voor Film in Friesland kon de organisatie er niet bij hebben omdat het verhuist naar het Fries Museum - maar een groep particulieren heeft het alternatieve Notfall Festival uit de grond gestampt.

Regiozaterdag, 13 oktober 2012

Aanpak files bij Heerenveen van de baan

Heerenveen | De gemeente Heerenveen stapt uit het project om de bereikbaarheid rond Heerenveen te verbeteren. Het geld dat de gemeente hiervoor spaart, vijftien miljoen euro tot 2018, is nodig om een nieuwe tegenvaller in de begroting op te vangen. Dat is het voorstel van burgemeester en wethouders.

Regiozaterdag, 13 oktober 2012

Nieuw gruttosysteem legt precieze broedplaats vast

Earnewâld | De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) werkt voortaan met een nieuw digitaal systeem voor weidevogelinventarisaties. Het systeem is door Natuurnetwerk uit Vaassen ontwikkeld en de afgelopen drie jaar uitgebreid getest. Het systeem is inmiddels zo uitgewerkt, dat de inventarisaties door de BFVW voortaan op deze digitale manier worden uitgevoerd. Het unieke aan het nieuwe systeem is dat de tellingen van grutto’s en andere weidevogels niet meer per afdeling worden doorgegeven, maar op perceelsniveau. Broedlocaties zijn op die manier heel precies geografisch vast te leggen, in wat wel de ‘stippenkaart’ genoemd wordt.

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

Sybrandy doet mond wel open bij dames VC Sneek

De volleybalsters van VC Sneek stonden twee jaar geleden in de bekerfinale en vorig seizoen zelfs in de finale van de play-offs om de landstitel. Aan de vooravond van een nieuwe seizoen geeft dat geen extra druk bij het team van trainercoach Petra Groenland, dat met Klaas Sybrandy een nieuw gezicht begroette in de technische staf. ,,Het is allemaal wat uit de hand gelopen, maar het is ontzettend leuk om te doen.”

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

ONS - Harkemase Boys: geen haat en nijd

Leeuwarden | Het is al decennialang een prestigieuze voetbalderby: ONS Sneek versus Harkemase Boys. Morgen stuiten de enige Friese hoofdklassers voor het eerst dit seizoen op elkaar. Sandor van der Heide (ONS) en Roel van der Meulen (Harkemase Boys) blikken terug én vooruit.

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

Winnend Flyers haalt dubbele cijfers: 10-0

Heerenveen | Friesland Flyers heeft gisteren in de derde competitiewedstrijd van de eredivisie de dubbele cijfers weten te halen. De ijshockeyers uit Heerenveen lieten in het eigen Thialfstadion geen spaan heel van Amsterdam: 10-0 (2-0, 4-0, 4-0). Kevin Bruijsten, Jerry Pollastrone en Michael Nason scoorden ieder tweemaal. Ook Kevin Nijland, Tony Demelinne, Brent Janssen en Aldo van Aalderen wisten het net te vinden. Vandaag speelt Flyers opnieuw, dan uit bij Eindhoven.

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

Cambuur in oefenduel te sterk voor Veendam

Leeuwarden | SC Cambuur heeft gistermiddag een oefenwedstrijd tegen SC Veendam simpel met 2-0 weten te winnen. Op het veld van de Leeuwarder amateurclub Nicator scoorde Johnny de Vries na een half uur de 1-0. De verdediger schoot van grote afstand schitterend raak. Na rust maakte vleugelspits Vincent Weijl er 2-0 van. Opvallend was het meespelen van verdediger Martijn van der Laan. De al lange tijd met liesklachten kampende Van der Laan hield het een helft vol.

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

Hooghiemster jaar langer bij Duitse ploeg

Drachten | Wielrenner René Hooghiemster heeft gisteren zijn contract bij de Duitse profploeg NSP-Ghost met een jaar verlengd. De 26-jarige Drachtster maakte afgelopen seizoen de overstap naar de formatie. ,,Oer de ploech bin ik hiel tefreden. Mar ik hie dit jier in knibbelűntstekking, in harsenskodding en moast troch in ferkâldhyd oan de antibiotica. Kommend jier hoopje ik op in mear ‘konstant’ seizoen. Dan komme de individuele útslagen ek wol wer.’’

Sportzaterdag, 13 oktober 2012

Knap gelijkspel voor vrouwen sc Heerenveen

Heerenveen | De vrouwenploeg van sc Heerenveen heeft in de eredivisie gisteren verdienstelijk gelijkgespeeld tegen koploper FC Twente. Op eigen veld bleef het 0-0. Hoewel dat betekende dat de Friezinnen nog altijd op hun eerste overwinning wachten, was er toch tevredenheid. Heerenveen speelde goed en kreeg zelfs mogelijkheden om Twente te verslaan. De Friese formatie staat ondanks het knappe gelijkspel nog steeds laatste, met drie punten uit zeven wedstrijden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties