Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 september 2013.

Economievrijdag, 13 september 2013

Vakbonden koersen op schadevergoeding Prins

Dokkum | De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten willen het Noorse bedrijf Saferoad aansprakelijk stellen voor ,,het in de WW lozen van de werknemers” van vangrailfabriek Prins Dokkum. Ze zullen daarvoor een schadeloosstelling eisen, als uiteindelijk zou blijken dat het bedrijf onrechtmatig heeft gehandeld.

Hoofdartikelvrijdag, 13 september 2013

Wantrouwen, angst en woede op Prinsjesdag

De presentatie van de kabinetsplannen - op Prinsjesdag - vindt plaats in een sfeer van wantrouwen, teleurstelling, woede en angst. Hoofdreden is de aangekondigde extra bezuiniging van zes miljard euro. Er is vrijwel geen bedrijfssector of maatschappelijke sector die volgende week blij zal worden van de plannen: nog meer lastenverzwaringen en nog meer bezuinigingen.

Regiovrijdag, 13 september 2013

Een sigarendoosje vol oude Friese voornamen

Hurdegaryp | Het is tien jaar geleden allemaal begonnen met Heiltje. Aly van der Mark uit Hurdegaryp kwam deze naam tegen in een rouwadvertentie. Omdat ze nog nooit van de naam Heiltje had gehoord, bewaarde ze de advertentie in het sigarendoosje van pake. Het was het begin van een verzameling. Toen het doosje uitpuilde met advertenties van oude Friese voornamen besloot ze er een boek over te schrijven.

Regiovrijdag, 13 september 2013

Wyns zonder de Oerset? Dat is echt ondenkbaar

Wyns | ,,Als we hem niet meer hadden zouden ze hier snel een nieuwe pont in het water gooien”, klinkt het beslist. De Wynser Oerset is zo verbonden geraakt met het dorp, dat die er niet meer is weg te denken. Sinterklaas komt er op aan en bruidsparen gaan ermee op de foto. Morgen viert de gelijknamige stichting - die de pont in eigendom heeft - het 25-jarig bestaan. De oversteek van een paar meter over de Dokkumer Ie, normaal tachtig cent, is dan gratis.

Regiovrijdag, 13 september 2013

Flaeijelfeest blij met bijzondere schenking antieke attributen

Oudehorne | Vele zaterdagen achter elkaar zijn vijf vrijwilligers van het Flaeijelfeest al bezig met de opmerkelijke verzameling van Sikke Veenstra. ,,We willen alles goed bewaren, maar dat vergt tijd. Dit jaar krijgen de bezoekers nog lang niet alles te zien”, zegt Jan Stelma, vicevoorzitter van de Flaeijelfeest-stichting, terwijl hij in een loods in Oudehorne tussen allerhande antieke oude artikelen staat. ,,Dit is nog maar amper een tiende deel van wat we hebben gekregen, de rest staat in een andere loods.”

Regiovrijdag, 13 september 2013

Friezen behoren tot de gezondste Nederlanders

Leeuwarden | Friezen zijn gemiddeld een stuk gezonder dan inwoners van andere provincies. Relatief weinig mensen uit Fryslân kampen met een aandoening of ernstige ziekte. Dit blijkt uit een landelijk GGD-onderzoek onder 400.000 mensen.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 september 2013

Afscheid van de geliefde Foarhûstsjerke in Wommels

Wommels | Een gebedshuis is de gereformeerde kerk in Wommels altijd geweest. Niet voor niets staat op de gevelsteen de tekst uit 2 Kronieken 6:40: ‘Nu mijn God! Laat toch uwe oogen open en uwe ooren opmerkende zijn tot het gebed dezer plaats.’ Met op de steen ook het jaartal 1889, toen de eerste diensten werden gehouden.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 september 2013

Moskee Marokkaanse gemeenschap Heerenveen is klaar

De Marokkaanse gemeenschap in Heerenveen viert feest. Morgen wordt de El Fath-moskee officieel in gebruik genomen en houdt de gemeenschap open huis.

Sportvrijdag, 13 september 2013

Jubileum met een zwart randje voor De Preamkeskouwers

Balk | Wat hebben oud-schaatsers als Rintje Ritsma en Wieteke Cramer gemeen met huidig topschaatsster Marrit Leenstra? Het antwoord: allen genoten hun opleiding bij stc De Preamkeskouwers. De fameuze schaatsclub bestaat dit jaar 50 jaar. Reden voor een feestje, zij het met een zwart randje.

Sportvrijdag, 13 september 2013

Fryslân-fan Ravelli: tonen dat ik pompeblêden waard ben

Toen zijn vriend Sipke Wiersma hem het pompeblêden-shirt van de squashvereniging uit Drachten liet zien was hij meteen verkocht. ,,Laat er voor mij ook een paar maken.” Bart Ravelli, een minder Friese naam is haast niet te bedenken. Toch voelt de 25-jarige Hoofddorpse squasher, die zondag in Drachten het open Fries kampioenschap speelt, zich op zijn gemak in de provincie. ,,Fryslân is mijn tweede thuis.”

Sportvrijdag, 13 september 2013

Column Lieuwe Westra: Met dromen het drama verslaan

Zaterdag Noord-Spanje. Een graad of vier, maar het voelde als dik onder nul. In deze sport lijkt het nooit normaal. Reden we in het voorjaar nog met temperaturen van boven de veertig graden door een Californische bakoven, dan leek het wel alsof we dit weekend in de Vuelta het vriesvak van de plaatselijk supermarkt waren binnengedrongen. Elfstedentocht-taferelen. Renners vielen uit met onderkoelingsverschijnselen. Zelf ben ik ook afgestapt. Iedere meter die ik door was gereden had me dichter bij de vernieling gebracht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties