Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 augustus 2003.

Achtergrondwoensdag, 13 augustus 2003

Kelly, spil in Irak-affaire

De oorlog tegen Irak heeft zich naar het binnenlandse politieke toneel verplaatst. Onvindbare massavernietigingswapens en onbewezen aantijgingen tegen Saddam hebben in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de kritiek op president Bush en premier Blair doen aanzwellen. In hun gretigheid om met Saddam Hussein af te rekenen, hebben ze al te gemakkelijk dubieus bewijsmateriaal opgevoerd, zeggen critici. Wat hun vooronderstellingen ondersteunde, werd omarmd. Wat daarmee in tegenspraak was, werd weggemoffeld. Blair is nu ernstig in verlegenheid gebracht door de zelfdoding van David Kelly, een wapendeskundige in gewetensnood die de BBC op het spoor zette van ‘opkloppen’ van bewijzen.

Agendawoensdag, 13 augustus 2003

Klassiek

Kwartet Zondag om 11.00 uur is er in de kerk van Sandfirden een optreden van fluitiste Jeanette Valkema, trompettist Friso Valkema, pianist Andrea Seidel en sopraan Irene Heuvelmans. Zij brengen een aantal klassieke werken voor piano, sopraan, fluit en trompet.

Bijschriftwoensdag, 13 augustus 2003

Veelheid

In onze samenleving hebben we de beschikking over een veelheid van dingen en mogelijkheden.

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2003

Fryske Canadees Eddy Dijkstra op troubadourfestival

Volkszangers worden ze vaak genoemd. Maar de troubadours die komende zondag in de Prinsentuin in Leeuwarden op het Troubadourfestival optreden, zullen zich niet allen kunnen vinden in die opvatting. Muzikanten houden er nu eenmaal niet van om in een hokje te worden geplaatst. Zo ook Eddy Dijkstra niet, een van de ‘troubadours’ die het festival dit jaar rijk is. ,,Troubadours zingen vaak levensliederen. Ik zing vanuit mijn eigen ervaringen.’’

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2003

‘Jorwert’ hoopt op recordaantal bezoekers

Jorwert - Jorwert kan de komende weken rekenen op vijftienduizend bezoekers. Tenminste, als alle voorstellingen van het vijftigste iepenloftspul uitverkocht zijn. Maar dat is bijna altijd het geval want het iepenloftspul in Jorwert kan sinds jaar en dag op grote belangstelling rekenen.

Economiewoensdag, 13 augustus 2003

Oranjewoud halveert de hoofddirectie

Heerenveen – Ingenieursbureau Oranjewoud gaat fors snijden in de top van het bedrijf. Twee van de vier statutaire directeuren moeten hun biezen pakken. De raad van commissarissen acht dit nodig in het kader van de ingrijpende lopende bezuinigingsoperatie die de titel ‘trimmen’ heeft meegekregen.

Economiewoensdag, 13 augustus 2003

Cruisetoerisme schudt stoffig imago af

Leeuwarden - Een cruise is voor rijke bejaarden. Jarenlang worstelde het cruisetoerisme met dat stoffige imago, een beeld dat voor een belangrijk deel werd veroorzaakt door tv-series als The Love Boat . Het cruisetoerisme maakt momenteel echter een explosieve groei door.

Expowoensdag, 13 augustus 2003

Aldeboarn, Doopsgez. Kerk: expo Anutosh Gudrun, acrylwerk met thema Reflecties, t/m 24 aug.

Hoofdartikelwoensdag, 13 augustus 2003

Stadswachten, middelvinger…

Stadswachten in Drachten voelen zich niet serieus genomen. Zij worden vaak uitgelachen als ze jongeren – maar ook ouderen - aanspreken op overtredingen. Soms wordt zelfs de middelvinger naar ze opgestoken. Dat valt te lezen in het jaarverslag van de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS). De stichting wil graag opsporingsbevoegdheid hebben, zodat overtredingen ook beboet kunnen worden. Nu blijft het noodgedwongen alleen bij een waarschuwing, die vaak in de wind wordt geslagen.

Regiowoensdag, 13 augustus 2003

Friese gemeenten voeren rook- en stookverboden in

Leeuwarden – Diverse gemeenten in Fryslân hebben in verband met de aanhoudende droogte een rook- en stookverbod afgekondigd. Met ingang van vandaag is het verboden om in bossen en ook duingebieden te roken, kampvuren te maken of te barbecuen.

Regiowoensdag, 13 augustus 2003

Gehandicapten gaan buurtsuper runnen

Wirdum – De supermarkt aan de Greate Buorren in Wirdum krijgt een nieuwe impuls. Per 8 september gaat zorginstelling Talant de winkel runnen. Verstandelijk gehandicapten zullen vanaf dan de buurtsuper draaiende houden.

Regiowoensdag, 13 augustus 2003

Dongeradeel: discussie normen en waarden

Dokkum - Alle verenigingen in de gemeente Dongeradeel krijgen binnenkort een uitnodiging in de bus met daarin een oproep om deel te nemen aan een discussie over normen en waarden. De gemeente wil van de groeperingen horen of er behoefte bestaan aan een breed maatschappelijk debat en welke onderwerpen er bediscussieerd moeten worden.

Regiowoensdag, 13 augustus 2003

Friese treinen bewaakt met videocamera

Leeuwarden - In Fryslân rijden vanaf vandaag zes treinstellen met camerabewaking. De camera’s moeten de veiligheid in de trein vergroten. De treinen worden ingezet tussen Leeuwarden en Harlingen en tussen Leeuwarden en Stavoren.

Regiowoensdag, 13 augustus 2003

Trouwambtenaar op 1 september weer aan de slag

Leeuwarden – Nynke Eringa-Boomgaardt, de ontslagen trouwambtenaar van de gemeente Leeuwarden, kan vanaf 1 september weer huwelijken gaan voltrekken. Dat heeft wethouder Krol haar ,,bij een kopje thee’’ verteld. Mevrouw Eringa hoeft geen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te sluiten, omdat zij daartegen principiële bezwaren heeft.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2003

Een rijk bouwwerk in Zuidoost-Fryslân

Fryslân heeft honderden fraaie, monumentale kerkgebouwen, die het waard zijn om in de zomermaanden te bezoeken. In de maanden juli en augustus houden de Stichting Alde Fryske Tsjerke en het Friesch Dagblad op zaterdag negen open dagen onder het motto ‘Tsjerke Iepen’. Deze week de hervormde kerk van Oldeberkoop.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2003

De ladder naar de hemel is in je eigen ziel

Wat is het mooiste boek dat u gelezen hebt? In het Friesch Dagblad schrijven deze zomer verschillende recensenten hierover. Vandaag: Leo Fijen, eindredacteur en presentator van onder meer Kruispunt TV .

Sportwoensdag, 13 augustus 2003

Amstel Cup-loting: Heerenveen tegen eigen belofteteam

Leeuwarden – SC Heerenveen moet het in de tweede ronde van de Amstel Cup mogelijk opnemen tegen de eigen beloftes. Dinsdag werden de twee clubs tijdens de loting aan elkaar gekoppeld. De hoofdmacht moet daarvoor in de eerste ronde nog wel zien af te rekenen met de amateurs van SDC Putten. Jong Heerenveen wacht een zwaardere opgave. Het team van Jan de Jonge speelt in de eerste ronde tegen AZ. Beide wedstrijden worden gespeeld op maandag 1 september, Heerenveen moet uit, de beloftes spelen thuis.

Sportwoensdag, 13 augustus 2003

Eindelijk Mark van Houten

It Heidenkip – Revanche van fierljeppers die in Winsum met het FK achter het net visten, betekende in It Heidenskip de eerste dagtitel voor Mark van Houten. Met 17,57 meter bleef de Jouster Fries kampioen Rients van der Wal 16 centimeter voor.

Sportwoensdag, 13 augustus 2003

Cambuur wacht na zege op ACV lastiger klussen

Assen – Een pluim voor de mentale veerkracht en het behalen van de tweede bekerronde, maar nog niet helemaal klaar voor het echte werk dat vrijdag begint. Dat was de conclusie van trainer Dick de Boer na de degelijke zege van Cambuur Leeuwarden in de eerste knock-outronde dinsdagavond op de Asser zaterdaghoofdklasser ACV.

Sportwoensdag, 13 augustus 2003

UEFA Cup is ver weg voor Heerenveen

Heerenveen – Een ticket voor deelname aan het felbegeerde UEFA Cuptoernooi lijkt voor Heerenveen na dinsdagavond al een utopie. In de heenwedstrijd van de finale om de Intertoto Cup waren de Friezen duidelijk een maatje te klein voor het Spaanse Villarreal. In het Europees voetbal gaat het om momenten en op die momenten gaf Heerenveen niet thuis.

Weerwoensdag, 13 augustus 2003

Frisse wind

Vandaag waait er een frisse west- tot noordwestenwind. Er is bewolking maar er zijn ook perioden met zon en er is een kleine kans op een regen- of onweersbui. Het wordt ongeveer 24 graden. Morgen wordt het 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties