Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 juni 2014.

Hoofdartikelvrijdag, 13 juni 2014

Het drama van goedkoper toezicht

De keuring van vlees wordt strenger. De overheid gaat stevig ingrijpen in de huidige praktijk. In een bief aan de Tweede Kamer kondigen de bewindslieden Dijksma (Landbouw) en Schippers (Volksgezondheid) aan dat de overheid de regie weer in handen neemt.

Regiovrijdag, 13 juni 2014

Hoe zichtbaar mag persoonlijk verdriet zijn?

Terschelling - De laatste tien, twintig jaar heeft zich een verandering voltrokken in de rouwcultuur, met name in landen die van oudsher overwegend protestants zijn. Avrill Maddrell van de University of West England gaf daar gisteren voorbeelden van op het congres Sense of place op Terschelling. ,,Voor steeds meer mensen is een vaste plaats nodig om hun herinneringen, rouw en verlies op te focussen." Met de opkomst van nieuwe vormen van uitvaart, zoals uitstrooiing van as op zee, is er geen fysiek graf meer dat als vanzelf dat brandpunt vormt. Ook het loslaten van religieuze vormen van afscheid en rouwverwerking maakt de behoefte groter om nieuwe rituelen te scheppen. Dit soort informele, alledaagse uitdrukkingen van rouw en herinnering komen steeds vaker in de openbare ruimte voor. In Groot-Brittannië in de vorm van herinneringsbanken. Maar ook minder bescheiden, als bermmonumenten, soms compleet met foto's van de overledene. Die democratisering van rouwrituelen stuit ook op weerstand, legde Madell uit. Het zijn publieke expressies van persoonlijke rouw. Maar hoe ver mag iemand gaan bij die claim op openbare ruimte? Soms gebeurt dit bewust, zoals in het voorbeeld van de ghost bikes (spookfietsen). Die dienen als herinnering aan de overledene op de plaats van het ongeval, maar ook als openbare aanklacht tegen een gebrek aan verkeersveiligheid. Andere publieke uitingen van persoonlijk verdriet houden schijnbaar geen rekening met het effect op anderen.

Regiovrijdag, 13 juni 2014

Jahááá, het is heel spannend, die Special Olympics

Dokkum - ,,Dat zijn goeien hoor, die SIOS uit Wolvega", zegt Hannie Zijlstra (30) die al ,,vet veel lang" korfbalt in een G-team. Eerst bij de Flamingo's uit Buitenpost, nu in Dokkum. ,,Ik denk dat we morgen niet ver komen, maar dat maakt ook niet uit." Trainer Gosse Pier Hiemstra valt bij: ,,We winnen ook wel eens hoor. We zitten meestal in de middenmoot. En laatst had jij nog vijf keer gescoord." De trainer heeft het tegen Christiaan van der Veen (11), die zaterdag ook meespeelt tijdens de Special Olympics. ,,Ik deed gewoon zo", reageert Christiaan terwijl hij een gooigebaar maakt. Christiaan zit twee jaar bij het G-team van De Granaet. Hij vindt het leuk om mee te doen aan de spelen, die vanmiddag geopend worden in Heerenveen. Wat hij er gaat doen? ,,Scoren!" En of hij het spannend vindt? ,,Jahááaá! Voor de zoveelste keer: jááá." De Special Olympics is een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn regionale, internationale en nationale versies van. De nationale versie van Nederland wordt om de twee jaar gehouden. Dit keer in Fryslân, wat betekent dat de provincie dit weekend volloopt met zo'n tweeduizend sporters en nog eens 650 begeleiders. De sporttoernooien zijn verdeeld over Heerenveen en Sneek.

Regiovrijdag, 13 juni 2014

Ameland heeft na dik twee maanden een coalitie

Ameland - De partijen Ameland'82, CDA en VVD zijn er uit: ze gaan samen een coalitie vormen. De drie kwamen woensdagavond tot een akkoord, bijna drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Het eiland was de enige Friese gemeente die nog geen coalitie had. Will Bakema (Ameland '82) en Nico Oud (CDA) zijn voorgedragen als wethouder. Wie de VVD-wethouder wordt is nog niet bekend. Op 30 juni worden de wethouders benoemd. Samen hebben de fracties zeven van de elf zetels. Om de coalitievorming is veel te doen geweest. In april stuurde informateur Bert Swart aan op een coalitie tussen Ameland'82 en Algemeen Belang Ameland. Beide partijen kregen 604 stemmen bij de verkiezingen. Na een paar verkennende gesprekken ging Ameland'82 over op het alternatief: een coalitie met het CDA en eventueel een derde partij. Een akkoord leek dichtbij, toch liepen de onderhandelingen met het CDA eind mei stuk, om persoonlijke redenen. De fractie zou niet met CDA-raadslid Bert Cordes in zee willen, omdat die in 2012 belastende informatie over wethouder Bakema opstuurde naar een commissie die onderzoek deed naar diens functioneren. Cordes stapte op.

Regiovrijdag, 13 juni 2014

Lutz Jacobi komt terug naar Fryslân

Wergea - Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (58) uit Wergea wil PvdA-lijsttrekker worden voor de verkiezingen van Provinciale Staten, op 4 maart 2015. Ze heeft zich vandaag per brief kandidaat gesteld bij het gewestelijk bestuur voor de open ledenraadpleging. Daarmee hebben de Friese PvdA-leden wat te kiezen. Eerder stelde gedeputeerde Jannewietske de Vries zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Kandidaten kunnen zich tot 1 juli aanmelden. De kandidatuur van Jacobi wordt ondersteund door ruim negentig Friese PvdA-leden, terwijl er vijftig vereist zijn. Degene die door de leden tot lijsttrekker wordt verkozen, zal tevens kandidaat-gedeputeerde zijn. Jacobi was altijd al van plan ooit definitief terug te keren naar Fryslân, om zich volledig voor Fryslân in te zetten, laat ze vanuit Den Haag weten. Begin 2015, na achtenhalf jaar lidmaatschap van de Tweede Kamer, is daarvoor een geschikt moment, vindt ze. Jacobi wil vooral verbinden in Fryslân. ,,Ik neem mijn levendige manier van politiek bedrijven mee: tussen de mensen, aan de keukentafel", vertelt ze. Inhoudelijk zegt ze tal van speerpunten te hebben. Een daarvan is het verbinden van vmbo, mbo en hbo met het bedrijfsleven. ,,Ik ben heel erg voor het Duits model. Op werkbezoeken en als lid van de Raad van Toezicht van het Friesland College zie ik hoe langzaam innovaties op de werkvloer door het onderwijs worden overgenomen, daar moet een versnelling op. En dan moet je ook met Den Haag en Brussel contacten leggen, op dat vlak neem ik een bak ervaring en een groot netwerk mee." De Wergeaster, die eerder directeur was bij GGD Fryslân, heeft ook ervaring met open ledenraadplegingen. Begin 2012 deed ze als een van de vijf PvdA-leden mee aan de landelijke lijsttrekkersverkiezing, die uiteindelijk gewonnen werd door Diederik Samsom. Jacobi gold even als een dark horse, maar behaalde uiteindelijk slechts 2,3 procent van de stemmen. Ze oogstte wel veel sympathie. ,,Je moet dat doen met respect voor elkaar, dan kan het goed uitpakken."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties