Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 13 juni 2009.

Cultuurzaterdag, 13 juni 2009

Vijf nominaties voor positie van stadsperformer

Leeuwarden - Vijf mensen maken kans om stadsperformer van Leeuwarden te worden. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gisteren gemeld. Genomineerd zijn beeldend kunstenaar Marten Winters, muzikant Laurens van der Meulen, fotograaf Lex Ensing, kunstenaar Alex Kooistra en performer Koos Dalstra. De vijf zijn door een jury gekozen uit 31 aanmeldingen.

Cultuurzaterdag, 13 juni 2009

Collectief van programmeurs voor filmfestival

Leeuwarden - De programmering van het 31e Noordelijk Film Festival zal worden gemaakt door een collectief van programmeurs. Dat heeft Jacqueline Schrijver, zakelijk leider van het Centrum voor Film in Friesland, gisteren gemeld.

Economiezaterdag, 13 juni 2009

Deel van Roden Staal maakt doorstart

Groningen - De afdeling Theatertechniek van het failliete Roden Staal uit Drachten maakt een doorstart. Twaalf medewerkers gaan mee naar de nieuwe onderneming Dutch Theatre System Systems & Services (DTS2). Het bedrijf verhuist naar Groningen.

Economiezaterdag, 13 juni 2009

Friese producent kunststofijsbanen nu internationaal

Heerenveen/Genemuiden - Producent van kunststofschaatsbanen, Glice International uit Heerenveen, is een strategische samenwerking aangegaan met kunstgrasproducent Greenfields uit Genemuiden. Greenfields neemt de producten van Glice in haar assortiment op. Dit betekent dat de producten van Glice in bijna alle van de 72 landen waar Greenfields actief is, verkocht kunnen worden.

Economiezaterdag, 13 juni 2009

Koe eet van de muur in nieuwe vrijloopstal

Zeijen - De koe krijgt de ruimte in de ‘Koeientuin’ die gisteren werd gepresenteerd in het Noord-Drentse Zeijen. Geen stal die eruitziet als een garage of fabriekshal, maar eerder als een serre, waar bomen en klimplanten naar buiten kunnen groeien.

Hoofdartikelzaterdag, 13 juni 2009

Calvijn, het beeld...

Wie had kunnen bedenken dat het vijfhonderdste geboortejaar van Johannes Calvijn zo veel aandacht zou wekken voor de reformator? Allerlei bijeenkomsten, artikelen, boeken, enquêtes waren gewijd aan Calvijn, terwijl zijn geboortedag nog moet komen (10 juli).

Regiozaterdag, 13 juni 2009

Jeugdzorger mag regels schrappen

Leeuwarden - Jeugdhulp Friesland mag andere instellingen in Nederland gaan voordoen hoe je toekunt met minder procedures en rapporten. Den Haag heeft geluisterd naar bestuurder Gabriël Anthonio. Die dreigde voorschriften naast zich neer te leggen, omdat die het werk hinderen. Hij mag laten zien wat beter kan.

Regiozaterdag, 13 juni 2009

Relschoppers Cambuur gaan de cel in

Leeuwarden – Drie Leeuwarders zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen voor hun aandeel in de ongeregeldheden na de wedstrijd Cambuur-Roda JC van vorige week woensdag. Vier anderen kregen een werkstraf tijdens een speciale snelrechtzitting.

Regiozaterdag, 13 juni 2009

Hindeloopen ontfermt zich over dakloze zwaluwen

Hindeloopen - ,,Hartstikke leuk vind ik het.” Harmen Zweed kijkt tevreden naar zijn dakrand. ,,Nog nooit hebben wij vogeltjes gehad. En nu meteen zes nestjes.” Voor het eerst hebben zes broedpaartjes Nieuwe Weide 14 in Hindeloopen uitgekozen. Ze bouwen er hun kunstige bouwwerkjes tegen de onderkant van de dakrand. Zes bolletjes van een centimeter of tien doorsnee, gebouwd van talrijke hapjes aan elkaar geplakte modder.

Regiozaterdag, 13 juni 2009

Zware schepen al vaak door ‘Feanen’

Earnewâld - De provincie Fryslân heeft vorig jaar 153 maal ontheffing verleend aan vrachtschepen om door De Alde Feanen te varen, terwijl ze daar eigenlijk te groot en te zwaar voor waren. De provincie wil de vaarroute Wergea-Drachten nu zelfs openstellen voor nog grotere schepen.

Regiozaterdag, 13 juni 2009

Meer dan een bank voor Surhuisterveen en omgeving

Surhuisterveen - Moest er een voetbalkantine gebouwd worden? De Spavo financierde mee. Kwam een evenement geld te kort? De Spavo sprong bij. Honderd jaar na de oprichting is de Spaar- en Voorschotbank geen bank meer. Maar de maatschappelijke betrokkenheid is gebleven.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 juni 2009

De Protestantse Kerk mist de hele middengeneratie

Leeuwarden/Amersfoort/Gouda - In de kerk wordt vooral met lede ogen aangezien hoe tieners (‘de jeugd’) steeds minder naar de kerk gaan. Maar dat blijkt niet de enige categorie die de kerk slecht weet te bereiken. Een veel groter ‘gat’ wordt intussen gevormd door de ‘tussengeneratie’. Steeds meer gemeenten constateren dat deze groep 25- tot 50-jarigen (!) vrijwel afwezig is in de kerkbanken. Ze zijn kennelijk druk met studie, baan, carrière en gezin. Betrokkenheid bij de kerk staat ‘even’ op een laag pitje. Maar dat ‘even’ duurt vaak langer.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 juni 2009

In de kerk moet het om het echte leven gaan

Leeuwarden/Gouda/Amersfoort - Wat te doen met ‘Het gat van de kerk’? Met een bezinningsdag en een brochure probeert de Protestantse Kerk de middengeneratie van ongeveer 25 tot 50 jaar weer in beeld te krijgen. ,,Bied onthaasting aan en wees vooral relevant”, adviseert Wim Dekker van de IZB.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 juni 2009

Heruitgave van boek over ds. J. H. Zelle

Leeuwarden - Het boek Johannes Hendrikus Zelle. Volksverhalen over een legendarische predikant van ds. Willem van der Veen is opnieuw uitgebracht. Jarenlang was er veel vraag naar dit boek dat in 2000 verscheen en direct een bestseller werd. In het boek beschrijft Van der Veen het leven van ds. Johan Hendrikus Zelle (1907-1983).

Geloof & Kerkzaterdag, 13 juni 2009

Boekje met meditaties Titus Brandsma bij staties Dokkum

Dokkum - Tijdens de Bonifatiusdag morgen in Dokkum wordt een boekje gepresenteerd met meditaties van Titus Brandsma bij de kruiswegstaties van Dokkum.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 juni 2009

Familie staat bovenaan prioriteitenlijstje

Johanna Pohlmann (24) is sinds vorige maand voor Kerk in Actie/ICCO in Honduras. Ze werkt daar voor een sociaalculturele organisatie. De in Duitsland geboren Pohlmann woonde jarenlang in Leeuwarden en houdt voor het Friesch Dagblad een dagboek bij.

Sportzaterdag, 13 juni 2009

Franeker is de bakermat van het moderne damspel

Lollum - Van het Oost-Siberisch Bergland tot de sloppenwijken van Rio de Janeiro, overal ter wereld wordt gedamd. Maar de vraag waar de oorsprong ligt van het spel met witte en zwarte schijven die kunnen schuiven en slaan, werd nooit beantwoord. Daarom gingen leden van Friese damclub De Rûge Wolf in Lollum de afgelopen maanden op onderzoek uit. De verrassende conclusie: Franeker is de bakermat van het moderne damspel.

Sportzaterdag, 13 juni 2009

Van der Meer in Hallum klasse apart

Hallum - Rutmer van der Meer was gisteravond in Hallum een klasse apart. De opslager uit Sint Jacobiparochie kon het beste met de straffe wind, die dwars op het kaatsveld stond, omgaan. Samen met ‘gastspeler’ Jacob Klaas Haitsma en de ijzersterke Daniël Iseger pakte hij in de uitnodigingspartij van Hallum de winst.

Sportzaterdag, 13 juni 2009

SC Cambuur start seizoen tegen FC Volendam

Venlo SC Cambuur-Leeuwarden begint het nieuwe voetbalseizoen in de eerstedivisie op vrijdag 7 augustus met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Algemeen directeur Alex Pama heeft dat gisteravond bevestigd. Deze week verscheen in de media al een concept-speelschema van ere- en eerstedivisie, maar dat bleek niet geheel juist te zijn. In dat concept is de eerste wedstrijd van sc Heerenveen er eentje uit bij Feyenoord, op zondag 2 augustus. Of dat definitief is, was gisteravond niet duidelijk.

Sportzaterdag, 13 juni 2009

Kraaijeveld en Dekker op NK naar zilver en brons

Eindhoven - Op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven hebben Ilse Kraaijeveld en Lia Dekker de Friese afvaardiging respectievelijk een zilveren en bronzen medaille bezorgd. Kraaijeveld werd tweede op de 50 meter vrije slag, Dekker derde op de 100 meter schoolslag. Behoudens B-finales was er verder geen Fries succes.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties