Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 april 2011.

Cultuurwoensdag, 13 april 2011

Drie premières op jubileumconcert Soli Brass

Leeuwarden - Soli Brass uit Leeuwarden viert volgende week zijn 75-jarig bestaan met de opvoering van drie stukken die nog nooit eerder gespeeld zijn. Klapper is de première van het nieuwe stuk Rambone. Het is geschreven door de componist Chiel Meijering. Het stuk is speciaal bedoeld voor Soli Brass dat samen gaat optreden met bastrombonist Brandt Attema en harpiste Astrid Haring.

Cultuurwoensdag, 13 april 2011

Drie premières op jubileumconcert Soli Brass

Leeuwarden - Soli Brass uit Leeuwarden viert volgende week zijn 75-jarig bestaan met de opvoering van drie stukken die nog nooit eerder gespeeld zijn. Klapper is de première van het nieuwe stuk Rambone. Het is geschreven door de componist Chiel Meijering. Het stuk is speciaal bedoeld voor Soli Brass dat samen gaat optreden met bastrombonist Brandt Attema en harpiste Astrid Haring.

Cultuurwoensdag, 13 april 2011

Kunst-of-Kitschdag in Drachten

Drachten - Ten bate van de restauratie van de Grote Kerk in Drachten wordt op 4 juni een Kunst-of-Kitschdag gehouden in de kerk. Vanwege de mogelijke drukte op die dag wordt gewerkt met vier tijdsblokken waarvoor mensen van tevoren kaarten moeten bestellen. Zes experts taxeren op de dag onder meer goud en zilver, schilderijen, bodemvondsten en oude boeken en Bijbels

Economiewoensdag, 13 april 2011

Het valt voor boeren lang niet altijd mee om het gebruik van antibiotica te verminderen. ,,Ik soe it leafst minder brûke wolle, mar it slagget my noch net.” Wim Noordmans uit Dronryp is zich ervan bewust dat het gebruik van antibiotica risico’s met zich meedraagt. Maar je moet toch wat als je koe een uierontsteking heeft. ,,It is pynlik.”

Economiewoensdag, 13 april 2011

Ondernemersprijs Fryslân gaat naar Kijlstra te Drachten

Hartwerd - Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep uit Drachten heeft de Friese ondernemersprijs 2011 gewonnen. Gisteravond werd de uitslag van de wedstrijd bekendgemaakt op het erf van juryvoorzitter en CDA-politicus Sjoerd Galema in Hartwerd. Kijlstra werd geprezen voor de manier waarop het taxi- en ambulancevervoer combineert en voor de duurzame plannen voor de toekomst.

Economiewoensdag, 13 april 2011

WhisperPower uit Drachten haalt grote order binnen

Drachten - Fabrikant van energiesystemen WhisperPower uit Drachten heeft een opdracht binnengehaald van vier miljoen euro.

Economiewoensdag, 13 april 2011

‘Geen importverbod op Roundup’

Den Haag - Staatssecretaris Bleker van Landbouw stelt geen verbod in op de import van het bestrijdingsmiddel Roundup en de genetisch gemodificeerde RoundupReady gewassen. Kamerlid voor de Partij van de Dieren Ouwehand had hierom gevraagd. Ze zag in Amerikaanse onderzoeken die wijzen op een nieuw pathogeen in ggo-gewassen soja en maïs een bedreiging voor dieren en mensen. Bleker vindt echter dat er geen causaal verband is aangetoond tussen Roundup en ggo-gewassen en de gezondheid van planten of dieren. Op Europees niveau is eerder een risicobeoordeling geweest.

Hoofdartikelwoensdag, 13 april 2011

Immigratieruzie...

De onrust in Noord-Afrika heeft onverwachts de verhoudingen in Europa op de proef gesteld. Eerst was er de breuk tussen Frankrijk en Groot-Brittannië aan de ene kant en Duitsland aan de andere kant. Waar de Britten en Fransen in de VN-Veiligheidsraad voor een militaire interventie in Libië stemden, onthielden de Duitsers zich van stemming. Daarmee werd resoluut de illusie van een gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid om zeep geholpen. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat Europa door het gaandeweg wegvallen van Amerikaans leidersschap en bescherming in de toekomst meer is aangewezen op een gezamenlijk en gelijkgestemd buitenlands en defensie-beleid.

Regiowoensdag, 13 april 2011

Fraudezaken gaan mogelijk naar Zwolle

Leeuwarden - De rechtbanken van Leeuwarden, Groningen en Assen dreigen de behandeling van fraude en economische strafzaken kwijt te raken aan Zwolle. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is daar voorstander van. De noordelijke rechtbanken willen de zaken zelf blijven doen.

Regiowoensdag, 13 april 2011

Giechelende raadsleden en vijf burgers op het fusiedebat

Lemmer - ,,Eigenlijk wilden we u in groepjes indelen voor de discussie. Maar dat lijkt me nu niet nodig. Wilt u wel vooraan komen zitten?” Presentator Gerard van der Veer kijkt de vijf aanwezigen vragend aan. Die vijf mensen hebben de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen; de 13.626 andere inwoners zijn niet komen opdagen om hun visie op de fusiegemeente De Friese Meren te geven, waarin Lemsterland samen met Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân per 1 januari 2013 op moet gaan.

Regiowoensdag, 13 april 2011

Dansen om de karnton met het onderduikbroertje

Sneek - Dansen met Robbie om de karnton en kleine Sal die over de tafel kruipt. Tien jaar was Engelberta de Vries-Van der Heide toen haar ouders Frans en Antje Joodse onderduikertjes kregen. De Vries en haar man hebben nog steeds contact met ze.

Regiowoensdag, 13 april 2011

Fusie werkvoorziening begint met flink tekort

Dokkum - De fusie van de sociale werkvoorzieningen Trion en Oostergo begint direct met een financieel tekort. Dit bleek gisteravond in de raadscommissie van de gemeente Dongeradeel.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 april 2011

‘Je bent niet veilig in de kerk als je hiv hebt’

Harare - Omdat medicijnen voor aids ook in Zimbabwe steeds meer voorhanden zijn, overlijden er minder mensen aan de ziekte. Het taboe is echter nog groot. Dat heeft pastor Maxwell Kapachawo aan den lijve ervaren. Toch deed hij mee aan een campagne over hiv/aids. ,,Je bent niet veilig in de kerk als je hiv hebt.”

Geloof & Kerkwoensdag, 13 april 2011

Kerkelijk werkers: herkenbare plek in PKN

Lunteren - Kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moeten een herkenbare plek in de kerk krijgen. Dat kan het beste in het ambt van ouderling of diaken, meent de Vereniging Kerkelijk Werkers (VKW).

Sportwoensdag, 13 april 2011

Buitenpost moet even geduld hebben

Buitenpost - Tweedeklasser Buitenpost moet nog tenminste drie dagen geduld hebben, alvorens het kampioenschap een feit is. In de derby tegen ‘buurman’ Kollum slaagde de formatie van trainer Johannes Douma er niet in het karwei te klaren. Het duel eindigde uiteindelijk onbeslist, waardoor het titelfeestje moest worden uitgesteld.

Sportwoensdag, 13 april 2011

Blauw Wit’34 geeft winst in de slotfase uit handen

Leeuwarden - Blauw Wit’34 heeft gisteravond aan het inhaalduel met hoogvlieger d’Olde Veste’54 (1-1) een puntje overgehouden. De Leeuwarders, die volop in de strijd om handhaving in de eerste klasse E verwikkeld zijn, gaven een voorsprong in de slotfase op knullige wijze weg.

Sportwoensdag, 13 april 2011

Harkemase Boys naar de kwartfinales in de beker

Leeuwarden - Harkemase Boys heeft zich gisteravond geplaatst voor de kwarfinale van de Noordelijke districtsbeker. Op sportpark De Bosk won de zaterdag topklasser met 2-0 van de Drentse zondaghoofdklasser Hoogeveen. Daarmee werd revanche genomen voor de bekernederlaag tegen dezelfde ploeg in 2008. Coach Wieb Rodenhuis wilde daar echter niets van weten. ,,Dat was drie jaar geleden. Destijds zagen de selecties van beide ploegen er anders uit. De jongens hebben het er vooraf ook niet echt over gehad.”

Sportwoensdag, 13 april 2011

PKC en TOP naar zaalkorfbalfinale in Ahoy

Koog aan de Zaan - PKC uit Papendrecht en TOP uit Sassenheim spelen zaterdag in Ahoy om de Nederlandse zaalkorfbaltitel. Beide verenigingen plaatsten zich gisteravond voor de eindstrijd door in de beslissende derde halve finale wedstrijd de winst naar zich toe te trekken. PKC was in Koog aan de Zaan met 27-34 te sterk voor regerend landskampioen Koog Zaandijk, terwijl TOP in Delft voor vijandig publiek met 19-21 won van het favoriete Fortuna. Voor TOP is het de eerste keer dat het in Ahoy aan mag treden, terwijl Fortuna voor het derde jaar op rij in de halve eindstrijd werd uitgeschakeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties