Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 13 december 2003.

Dossierzaterdag, 13 december 2003

De handen uit de mouwen in een koud 1968

Kees Tilma uit Anjum steekt de handen uit de mouwen in Anjum. Het is 6 januari 1968, en het is

Hoofdartikelzaterdag, 13 december 2003

Het historische besluit…

Het historische besluit is genomen: de grootste fusie van reformatorische kerken in ons land is werkelijkheid. Onder de naam Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaan hervormden, gereformeerden en lutheranen in één kerk verder. Het besluit is onder grote emotionele en geestelijke spanning genomen; de formele eenheid is, bij wijze van spreken, duur gekocht. De dag van gisteren is beleefd als een dag om dankbaar voor te zijn en door anderen als een dag van moeite. In ieder geval haalt de dag van gisteren de (kerk)geschiedenis boeken: bij kerken is een vereniging zeldzamer dan een scheuring.

Regiozaterdag, 13 december 2003

Aantal doden Fries verkeer stijgt fors

Leeuwarden - Het aantal verkeersdoden in Fryslân is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tot en met november vielen er 56 dodelijke slachtoffers, tegen 47 over het hele vorige jaar. Ook andere provincies tonen een stijging.

Regiozaterdag, 13 december 2003

Lot werknemers azc Burmania onduidelijk

Leeuwarden – Het is nog onduidelijk wat er met de ongeveer dertig medewerkers van asielzoekerscentrum Burmania in Leeuwarden gaat gebeuren. Wie er het langst zit, wordt wellicht overgeplaatst naar een ander azc. De laatst binnengekomenen komen vermoedelijk op straat te staan, aldus woordvoerder Hans Ridden van het COA.

Regiozaterdag, 13 december 2003

‘Elfsteden’ weert zwartrijders

Leeuwarden – De Elfstedentocht rijden zonder startbewijs wordt zo goed als onmogelijk. De Vereniging Friesche Elf Steden gaat de startgerechtigde schaatsers verplichten te rijden met een band om de arm zodat de zwartrijders er gemakkelijk uitgepikt kunnen worden. Ook wordt strenger opgetreden tegen publiek op het ijs.

Regiozaterdag, 13 december 2003

Oude toegangspoort uit 1603 heropend

Raerd – Romantische slingerpaadjes door een park met bomen die omarmd worden door klimopplanten, een verzameling bijzondere planten als keizerskronen, bostulpen en helmbloemen in het voorjaar, grachten en een roekenkolonie: dat is stinzenfloratuin van park Jongemastate in Raerd. Het park ademt de sfeer van vervlogen tijden. In het dorp Raerd wordt het park het Raerderbosk genoemd. Rond 1500 stond er een prachtige state die in 1912 is afgebroken.

Regiozaterdag, 13 december 2003

‘Uitgeprocedeerden blijven opvangen’

Joure – Uitgeprocedeerde asielzoekers die nu in de drie noordelijke provincies in de noodopvang zitten, moeten opgevangen blijven tot ze daadwerkelijk het land uit kunnen worden gezet.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 december 2003

Fusie kerken tot Protestantse Kerk in Nederland

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is per 1 mei 2004 een feit. De synodes van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk besloten vrijdag in drie afzonderlijke vergaderingen in Utrecht definitief om te fuseren. In totaal stemden 147 synodeleden voor en 36 tegen de fusie.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 december 2003

Vreugde en zorg vinden plek in dienst van bezinning

Utrecht - Een dienst van bezinning en gebed. Dat was het vrijdagavond in de Domkerk in Utrecht. Meer dan 650 gasten woonden de kerkdienst bij ter gelegenheid van de vereniging van de hervormde, gereformeerde en lutherse kerk. Een historische dienst als afsluiting van een proces dat meer dan veertig jaar heeft geduurd. Onder de aanwezigen waren koningin Beatrix, minister Donner (Justitie), kardinaal Simonis en vertegenwoordigers uit de breedte van kerkelijk Nederland.

Geloof & Kerkzaterdag, 13 december 2003

Blijde hoop op nieuw elan

Ds Dini Stavenga-Van der Waals , voorzitter van de Raad van Kerken in Friesland: ,,Ik ben opgelucht en blij dat het nu zover is. Ik hoop dat er nu adem vrij komt om met energie in de kerk aan de slag te gaan. Ook dat er ruimte komt om te werken aan de verdere oecumene. Bijvoorbeeld voor de gesprekken die er amper nog waren met doopsgezinden en remonstranten.’’

Sportzaterdag, 13 december 2003

Ruig

Vandaag regent het geruime tijd intensief en waait er een vrij krachtige en in het kustgebied soms stormachtige westen- tot zuidwestenwind. Het wordt 12 graden. Vannacht volgen buien met kans op zeer zware windstoten

Sportzaterdag, 13 december 2003

De Haan bestrijdt RBC met dezelfde elf als NAC bestreden

Heerenveen – Tegen NAC slaagde Heerenveen er vorige week voor de tweede keer dit seizoen in een uitwedstrijd te winnen. Het bezoek aan RBC Roosendaal moet zaterdagavond worden omgezet in de tweede uitoverwinning op rij, de derde in totaal. De ingrediënten zijn daarvoor aanwezig.

Sportzaterdag, 13 december 2003

Cambuur heeft tegen Haarlem het geluk mee

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden speelde vrijdagavond de slechtste wedstrijd van het seizoen. ,,Een niveau om je voor te schamen’’, vond trainer Dick de Boer. Toch wonnen de Leeuwarders. Met dank aan de op de tribune door FC Groningen gevolgde Dominique van Dijk. Hij scoorde tweemaal en bereidde de derde treffer voor.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties