Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 13 november 2008.

Cultuurdonderdag, 13 november 2008

Glossy ĎLiifí van toneelgezelschap Sater

Leeuwarden - Het Friese toneelgezelschap Sater brengt een glossy uit: LIIF. De deels Friestalige, deels in het Nederlands geschreven uitgave laat zien hoe veelzijdig het vrouwenlijf is en waar precies haar kracht en schoonheid zit.

Cultuurdonderdag, 13 november 2008

Grou is Sutelplak van het jaar

Grou - Grou is dit jaar uitgeroepen tot Sutelplak van 2008. Het dorp stuurde liefst zeventig boekverkopers op pad. In totaal werd tijdens de verkoopactie van Stichting It Fryske Boek voor achtduizend euro aan boeken verkocht.De goede resultaten zijn vooral het werk van Pytrik Bouma, Dick Jellema en Jan van Oosten die al een jaar van te voren met de voorbereidingen van de Sutelaksje in hun dorp waren begonnen. Het drietal zorgde ervoor dat de verkoop in goede banen werd geleid en benaderde hiervoor onder andere de plaatselijke scholen en kinderdagverblijven.

Economiedonderdag, 13 november 2008

Verburg: steun voor veebedrijven met blauwtongschade

Den Haag - Minister Verburg (Landbouw) steekt bedrijven die door blauwtong in de problemen komen de helpende hand toe met een financiŽle regeling. Het zijn vooral exporteurs van vee die nu in de problemen komen. Het vervoer van herkauwers in grote delen van Nederland is beperkt om verspreiding van de dierziekte tegen te gaan. Verburg schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat er een vangnet komt. Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor financiŽle steun als ze ,,in principe levensvatbaar zijníí, maar nu niet op eigen kracht verder kunnen.

Economiedonderdag, 13 november 2008

Steinfort overgenomen door directie

Franeker Steinfort Glas in Franeker wordt overgenomen door het management en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Er werken ruim honderd mensen bij de glasbewerker. Steinfort Glas, opgericht in 1919, legt zich toe op de op de productie van vlakglas voor de bouw, meubelindustrie, interieurbouw en winkels.

Economiedonderdag, 13 november 2008

Nederlander pot extra inkomen op

Voorburg - De dalende aandelenkoersen hebben in de eerste helft van dit jaar al effect gehad op de bestedingen van huishoudens. Nederlanders besloten hun rijkdom op te potten, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdartikeldonderdag, 13 november 2008

Een nieuwe functie

Deze week verdedigde minister Rouvoet van Jeugd en Gezin zijn begroting in de Tweede Kamer. Deze tweede begrotingsbehandeling van de ChristenUnie-voorman was erg belangrijk. Want het ambitieuze project dat het ministerschap van Jeugd en Gezin is, moet het komende jaar zijn bestaansrecht bewijzen. Rouvoet staat voor grote zaken als het elektronisch kinddossier, dat volgend jaar al operationeel moet zijn, en de Centra voor Jeugd en Gezin. Tegelijkertijd zijn er nog een hoop lopende zaken, zoals de oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg.

Regiodonderdag, 13 november 2008

Coalitie frustreert oppositie Staten

Leeuwarden - Er komt een debat over hoe de coalitiepartijen in Provinciale Staten omgaan met de oppositiepartijen. Daarmee kwam er een positief einde aan een ietwat vijandig verlopen vergadering over de begroting van 2009. De oppositie beschuldigde de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie van ,,achterkamertjespolitiekĒ.

Regiodonderdag, 13 november 2008

Onderwijs ziet weinig in verplichten Friese canon

Leeuwarden - Het is een leuk, fris en wetenschappelijk verantwoord geheel geworden. Maar als verplichte kost op basis- en middelbare scholen is de Friese canon niet geschikt. Dat zeggen verschillende onderwijsmensen in reactie op de presentatie van de canon, die de Friese geschiedenis in 41 vensters behandelt. De commissie die de canon vaststelde, vindt dat de inhoud ervan over vijf jaar verplicht moet zijn ingevoerd in het Friese onderwijs.

Regiodonderdag, 13 november 2008

Verkeer bij Leeuwarden wordt gefilmd

Leeuwarden - Om er achter te komen waarom het verkeer in de ochtendspits bij Leeuwarden vaak vastloopt, en wat daaraan gedaan kan worden, laten de provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente Leeuwarden een maand lang de zuidelijke in- en uitvalswegen filmen.

Regiodonderdag, 13 november 2008

Provinciehuis 18,4 miljoen boven budget

Leeuwarden - De vernieuwbouw van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt gaat de provincie Frysl‚n 79,8 miljoen euro kosten. Dat is 18,4 miljoen euro boven het taakstellend budget van Provinciale Staten. Volgens Gedeputeerde Staten is het door de gestegen bouwkosten onmogelijk aan de opdracht te voldoen.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 november 2008

Duitse kerstzegels uitgegeven samen met het Vaticaan

Frankfurt - De kerstzegels voor 2008 in Duitsland worden dit jaar gezamenlijk uitgegeven met het Vaticaan. Vanaf vandaag liggen de zegels in de winkel in heel het land.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 november 2008

Christelijke mediaprijs voor voetbalclub Schalke 04

Gelsenkirchen - De Bundesliga-club Schalke 04 is deze week geŽerd met de mediaprijs het ĎGouden Kompasí van het Christelijke Mediaverband KEP in Duitsland. Elk jaar eert de KEP sporters, journalisten en popartiesten voor de wijze waarop zij het christelijk geloof naar voren hebben gebracht.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 november 2008

ĎStartkrantí verschijnt nu ook rond Kerst

Leeuwarden - De Startkrant verschijnt dit jaar voor het eerst rond Kerst. De krant wordt verspreid in kerken die deel uitmaken van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Voorheen verscheen de krant een keer per jaar, sinds augustus is de frequentie verhoogd naar vier keer per jaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 november 2008

In katholieke liturgie geen gitaar nodig

Vaticaanstad - Het is geen wereldnieuws en het komt maar sporadisch in de media ter sprake, maar de vorige en huidige paus voer(d)en in de marge van hun pontificaat een vastberaden campagne om de katholieke liturgie te versoberen. Althans te ontdoen van allerlei franjes en fratsen die de Eucharistieviering en andere liturgische diensten moeten opleuken, zoals dat heet.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 november 2008

Je bankrekening is eigenlijk van God

In de bijbel staan 2350 verzen over geld en bezittingen. Ter vergelijking: over gebed staan er 500. Zestien van Jezusí 38 gelijkenissen gingen over geld. Volgens Howard Dayton kunnen we uit de bijbel heel wat lessen leren over verantwoord omgaan met geld. Door Lodewijk Born.

Sportdonderdag, 13 november 2008

Cambuur te laat op stoom tegen Sparta

Rotterdam - De strijd om de KNVB beker leverde SC Cambuur-Leeuwarden vorig seizoen een stunt op tegen AZ en een bijna-stunt tegen Excelsior. Gisteren was opnieuw een ploeg van dat kaliber de opponent in de beker. En weer had er meer ingezeten. Cambuur kwam echter te laat op stoom.

Sportdonderdag, 13 november 2008

Sollied wil geschonden bekerblazoen oppoetsen

Heerenveen - In het laatste decennium van de twintigste eeuw maakte sc Heerenveen naam als cupfighter. Met twee keer een finaleplaats (1993 en 1997) en twee keer een plaats in de halve finale (1995 en 1998) maakte de Friese club in opkomst naam in het nationale bekertoernooi. Hoe anders was dat de afgelopen vier seizoenen. Met Trond Sollied aan het roer moet het geschonden bekerblazoen van Heerenveen weer worden opgepoetst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties