Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 november 2002.

Achtergrondwoensdag, 13 november 2002

Ethisch ondernemen afdwingen

Door zaken te doen met strijdende partijen dragen westerse bedrijven bij aan het voortduren van bloedige conflicten. Overheden vertrouwen op vrijwillige gedragscodes van Multinationals. Maar schuift de Nederlandse overheid daarmee niet een te grote verantwoordelijkheid af op ondernemingen?

Agendawoensdag, 13 november 2002

Klassiek

Jubileumconcert Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan organiseert de Provinsjale en Buma Biblioteek fan Fryslân vrijdag om 20.15 uur een jubileumconcert. Op het programma staan werken van Igor Stravinsky en van Wim van Ligtenberg, die op verzoek van de jubilerende Bibliotheek speciaal voor dat jubileum een compositie heeft geschreven.

Bijschriftwoensdag, 13 november 2002

Een gebed


Cultuurwoensdag, 13 november 2002

Een droomwereld in prenten

Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de architectuurschilderkunst. Zijn naam is dan ook verbonden aan de architectuurprijs die jaarlijks in Fryslân wordt uitgereikt. Hans Vredeman de Vries (1526-1609) reisde heel Europa door en bracht als eerste de beeldtaal van de Italiaanse Renaissance naar het Noorden. In Antwerpen, de stad waar hij jarenlang woonde, zijn tot 8 december twee tentoonstellingen te zien over de Friese schilder, architect en ontwerper van tuinen.

Cultuurwoensdag, 13 november 2002

Vuurdoop Popronde Leeuwarden

Diverse beginnende of inmiddels regionaal bekende bands op één avond op verschillende locaties optredend in een strak tijdschema. En bovendien gratis toegang. Dat is in het kort Popronde, een initiatief van stichting Popwaarts. Een aantal Nijmeegse studenten bedacht het concept vijf jaar geleden en de nieuwste Popronde doet dit jaar tien steden in Nederland aan. Vrijdag is de beurt aan nummer negen; Leeuwarden, dat voor de eerste keer als gastheer optreedt.

Economiewoensdag, 13 november 2002

Bijzonder Industriecentrum Dronrijp vandaag geopend

Dronrijp – De nieuwste aanwinst van het bedrijventerrein in Dronrijp heet Industriecentrum Dronrijp. Van de buitenkant gezien een keurige onderneming, net als alle andere. Maar wie binnen komt, merkt al snel dat het ook daar netjes is, maar toch, de sfeer is anders. Spontaner. Hier werken zo’n 35 verstandelijk gehandicapten.

Expowoensdag, 13 november 2002

Arum, Hotel/Pension Eesterburen: expo Klaasje Boermans (schilderijen en beelden), t/m 31 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 13 november 2002

Veiligheid in Fryslân...

‘Waren we een voetbalclub, dan waren we kampioen van Nederland’. Dat zei korpschef Wagenaar van de Friese politie vorige week in het Regionaal College. In dit hoogste bestuursorgaan van de politie - alle burgemeesters zijn hierin vertegenwoordigd - presenteerde Wagenaar de jongste cijfers over veiligheidsgevoel. Uit de cijfers blijkt dat één op de vijf Friezen zich ,,wel eens’’ onveilig voelt in Fryslân. Landelijk voelt gemiddeld twee op de vijf mensen zich wel eens onveilig. Bovendien worden in Fryslân relatief veel zaken opgelost: 57,4 procent van alle misdrijven. Cijfers om trots op te zijn, vindt Wagenaar.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Bus NoordNed rijdt voorlopig door Jorwert

Leeuwarden – Jorwert, Ouwsterhaule en Wijnaldum krijgen vanaf 14 december een busverbinding. Voortaan zijn alle Friese dorpen met meer dan 250 inwoners aangesloten op het openbaar vervoer. Tegelijk blijft echter de dreiging dat er over een half jaar weer geschrapt moet worden in de dienstregeling, waardoor dorpen worden afgesneden van openbaar vervoer.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Bijzondere vondst Lemmer

Lemmer – Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan in Lemmer. Er zijn sporen gevonden van een nederzetting uit de steentijd. Het complex van houtskoolresten is goed geconserveerd bewaard gebleven, en uniek voor Nederland.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Politie mag lasergun niet meer gebruiken

Leeuwarden - De lasergun, waarmee de politie hardrijders opspoort, mag niet meer gebruikt worden voor het beboeten van snelheidsovertreders. Automobilisten mogen wel een lasershield in hun auto hebben om een ‘schot’ van de lasergun af te weren.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Wat is ondeugend en wat is strafbaar?

Noardburgum – Op televisie lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat de politie op boeven schiet. Nu er een stoere, in uniform gehulde agent voor de kinderen van groep 7 en 8 van openbare Jenaplan basisschool de Oerstek in Noardburgum staat, willen ze toch wel even weten of dat echt normaal is. ,,Schieten op mensen is helemaal niet stoer, maar juist heel erg”, vertelt wijkagent Poortinga de kinderen. ,,Het is verschrikkelijk als je op iemand moet schieten.”

Regiowoensdag, 13 november 2002

Wie de geschiedenis kent, weet meer van zijn vak

Chirurg Anno van der Tol uit Groningen heeft een missie. De oud-Fries wil zijn collega’s meer leren over de geschiedenis van het vak. Iemand die weet heeft van zijn eigen achtergrond is een completer mens. Een chirurg die de geschiedenis van zijn vak kent, is een completer chirurg. Daarom heeft Van der Tol vorig jaar een historische vereniging voor chirurgen opgericht, en heeft hij een boek geschreven over de geschiedenis van de heelkunde. Voor dit boek kreeg Van der Tol begin deze maand een zilveren legpenning van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Museumhaven tussen station en centrum

Leeuwarden - De Zuiderstadsgracht in Leeuwarden, gelegen tussen het station en het Zaailand, wordt aangewezen als de locatie voor de toekomstige Museumhaven. Dat hebben B en W van Leeuwarden gisteren besloten.

Regiowoensdag, 13 november 2002

Fris de Tweede Kamer in

Voormalig horecaondernemer Chris van den Berg uit Leeuwarden wil met zijn politieke partij Fris 2000 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 januari aanstaande. De Leeuwarder ziet zichzelf wel in de Tweede Kamer zitten.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 november 2002

‘Intensief gesprek en gebed nodig voor SoW-proces’

Leeuwarden – Het triomoderamen (bestuur) van de Samen-op-Wegkerken heeft in een pastorale brief aan alle lutherse, hervormde en gereformeerde kerkenraden gevraagd om te bidden voor het Samen-op-Wegproces. Tevens doen de besturen van de kerken het ,,indringende verzoek’’ aan de kerkenraden om de voorgenomen vereniging in hun gemeenten aan de orde te stellen.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 november 2002

Pastorale brief SoW-kerken

De drie moderamina (besturen) van de drie Samen-op-Wegkerken hebben zich op 5 november met een pastorale brief gericht tot de kerkenraden inzake het SoW-proces. De integrale tekst.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 november 2002

‘Succesformule’ zoekt Nederlandse vorm

Leeuwarden - Het concept voor gemeenteopbouw van Bill Hybels doet het in zijn eigen - Amerikaanse - gemeente Willow Creek goed: ieder weekeinde duizenden mensen in de kerk, van wie velen voor het eerst. De ‘succesformule’ van Hybels wordt in ons land ook al door diverse kerken en gemeenten toegepast, maar moet nog zijn Nederlandse vorm krijgen.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 november 2002

Preeksuggesties tegen dreigende oorlog in Irak

Leeuwarden - Mochten de VS deze maand hun bombardementen op Irak starten, dan hoeven Nederlandse predikanten ‘s zondags niet verlegen te zitten om een antwoord op dit geweld. De landelijke organisatie voor geweldloosheid en ontwapening Kerk en Vrede biedt hun op haar internetpagina ‘preken tegen oorlogsdreiging’.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 november 2002

Uitstijgen boven de armoede

Haaije Feenstra, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap, maakt een werkreis door India. In het Friesch Dagblad brengt hij dagelijks verslag uit. Het vijfde en laatste deel.

Sportwoensdag, 13 november 2002

Kor Elzinga zit niet lekker in zijn vel, maar scoort wel

Veenwouden – Je zou het niet zeggen, maar Kor Elzinga steekt voetballend niet lekker in zijn vel. De 29-jarige verdedigende middenvelder van Veenwouden is clubtopscorer met zeven treffers – de helft van de totale productie van zijn ploeg – maar is niet tevreden over zijn voetballende prestaties.

Sportwoensdag, 13 november 2002

André Cats nieuwe bondscoach zwemmen

Nieuwegein - André Cats is gisteren benoemd tot bondscoach van de nationale zwemploeg. De oud-Drachtster volgt de in juni gestopte Belg Stefaan Obreno op.

Sportwoensdag, 13 november 2002

Twee duels schorsing voor Tieme Klompe

Zeist - Tieme Klompe van Heerenveen is voor twee wedstrijden geschorst.

Sportwoensdag, 13 november 2002

Davy Veltman drie, Dave Rogers twee duels geschorst

Zeist – Cambuur Leeuwarden-voetballer Davy Veltman is voor vier wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk, voor zijn rode kaart zaterdag in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Sportwoensdag, 13 november 2002

Gerry Hamstra ontslagen bij Achilles 1894

Assen – Oud-Drachtster Boys trainer Gerry Hamstra is bij zondaghoofdklasser Achilles 1894 ontheven van zijn taken.

Sportwoensdag, 13 november 2002

FK paarden terug in Drachten

Drachten - Het Fries indoorkampioenschap dressuur en springen voor paarden en pony’s is terug in het Fries Paarden Centrum in Drachten.

Weerwoensdag, 13 november 2002

Enige regen

Vandaag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. Later vandaag wordt het weer droog. Er waait een matige tot krachtige wind uit zuidelijke richting, in het Waddengebied af en toe hard, kracht 7. Het wordt 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties