Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 februari 2004.

Achtergrondvrijdag, 13 februari 2004

Wiesenthalcentrum vreest opleving jodenhaat

De Verenigde Staten hebben nog steeds een reputatie een uitzonderlijk gastvrij land te zijn voor joden.

Bijschriftvrijdag, 13 februari 2004

Naäman

De succesvolle generaal van Aram, Naäman, was getroffen door de melaatsheid.

Cultuurvrijdag, 13 februari 2004

Drie Friese musea in het Nederlands Museumregister

Leeuwarden - Drie Friese musea zijn sinds donderdag opgenomen in het Nederlands Museumregister. Het gaat om het Frysk Lânbou Museum in Exmorra, Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema en Museum De Striid tsjin it wetter in Wommels. Dat heeft museumconsulent Mirjam Pragt gemeld.

Cultuurvrijdag, 13 februari 2004

Within Temptation op Wâldrock 2004

Burgum - De Nederlandse gothicband Within Temptation speelt 19 juni op metalfestival Wâldrock in Burgum. Dat is donderdag bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat Within Temptation naar Wâldrock komt. In 2002 stond de groep ook op het festival.

Cultuurvrijdag, 13 februari 2004

Organist Bolsward geeft concert in de Notre Dame

Bolsward - Kees Nottrot, de vaste organist van de Martinikerk in Bolsward, geeft volgende week zondag een concert op het beroemde orgel van de Notre Dame in Parijs. Dat heeft de Stichting Promotie Hinsz-orgel Martinikerk Bolsward gemeld.

Cultuurvrijdag, 13 februari 2004

Laatste ‘Bach-cd’ is waardig afscheid

Er valt eindeloos te discussiëren over het feit of toeval nu bestaat of niet. Het is in elk geval meer dan symbolisch dat de Fantasia c-Moll (BWV 562) van Johann Sebastian Bach het allerlaatste stuk muziek was dat de organist Piet Wiersma heeft gespeeld. ‘Symbolisch’, omdat de toonsoort c-klein volgens de klassieke affectenleer in de muziek voor ‘triest, klagend’ staat en óók, omdat de bijbehorende Fuga door Bach nooit is voltooid, maar na 27 maten afbreekt.

Economievrijdag, 13 februari 2004

Provincie moet haven Lauwersoog redden

Lauwersoog – De provincies Fryslân en Groningen moeten bijdragen aan de renovatie van de haven van Lauwersoog. De gemeenten Dongeradeel en De Marne gaan binnenkort de provincies vragen om een bijdrage.

Economievrijdag, 13 februari 2004

Verpakkingsfabriek uit Leeuwarden naar Grootegast

Leeuwarden - Het bedrijf LPF Flexible Packaging in Leeuwarden gaat dicht. Het Ierse moederconcern Clondalkin Group verhuist nog dit jaar de productie naar Grootegast. Daar wordt het bedrijf samengevoegd met Form Plastics dat eveneens eigendom is van Clondalkin.

Hoofdartikelvrijdag, 13 februari 2004

Een partijcongres…

Het gaat niet best met ons politieke systeem. Er zijn veel klachten over bestuurders - op alle niveaus - die slecht functioneren, over volksvertegenwoordigers die te weinig bestand zijn tegen hypes, over kiezers die steeds minder weten van de vraagstukken die aan de orde zijn en zich veel te gemakkelijk laten manipuleren. Bovendien zijn steeds minder burgers lid van een politieke partij. Was in 1980 15 procent van de kiezers lid, in 1989 was dat nog 8 procent, maar op dit moment zitten we rond de 3 procent.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Oudere kwijnt weg in donkere verzorgingstehuizen

Leeuwarden – In verzorgingstehuizen is het veel te donker. Hierdoor zien ouderen te weinig om te kunnen lezen, puzzelen of handwerken en krijgen ze een verstoord dag- en nachtritme. Dat kan leiden tot neerslachtigheid of zelfs depressiviteit. Zorginstellingen zijn zich niet voldoende bewust van de invloed van licht op het welbevinden van de bewoners.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Actie voor Spoordok Sneek

Sneek - Omwonenden en natuurbeschermers gaan een actie beginnen voor het behoud van het Spoordok in Sneek. Ze maken zich zorgen over het natuurgebiedje bij het station van Sneek, nu de gemeente er bouwplannen heeft. Het onderzoek naar de natuurwaarde van het Spoordok is in hun ogen niet toereikend.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

‘Als hun verhaal maar naar de Kamer gaat’

Leeuwarden – De bellers beginnen bijna steevast met scheldkanonnades aan het adres van de regering, Zalm en Balkenende. ‘Wat denken ze wel niet!’ Eenmaal tot rust gekomen komt het gesprek op gang. En dan blijkt dat de mensen die op de eerste operationele dag het meldpunt van het CDA bellen vooral gehoord willen worden. ,,De toezegging dat hun verhaal naar de Tweede Kamer gaat, vinden ze heel prettig”, zegt Anne Osinga.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Bartlehiem ziet wel iets in schaatsmuseum

Bartlehiem – Bartlehiem is een topmerk dat veel te weinig wordt uitgemolken, vindt melkveehouder Goffe de Boer uit Wânswert, voorzitter van Plaatselijk Belang Wânswert-Bartlehiem.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Meer geld voor sociale woningbouw

Grou - Corporatieholding Friesland wil de komende jaren meer goedkope huurhuizen bouwen. Er is veel vraag naar woningen voor starters en huurhuizen voor senioren. Die markt moet beter worden bediend, vindt de corporatie.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Elfstedenclubs zien Bartlehiem niet zitten

Bartlehiem – Een Elfstedenmuseum bij Bartlehiem. Henk Kroes, voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden, ziet het voorstel in een toeristisch-recreatief plan van de gemeente Ferwerderadiel niet zitten. ,,In pear jier ferlyn woene se de tegeltsjebręge net iens ha. Se wolle dęr gjin drokte’’, weet Kroes nog heel goed.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Sint Piterfeest Grou blijft mysterie

Grou - Het Sint Piterfeest in Grou blijft een mysterie. Ook de auteurs van ’k Wit ien dei yn’t jier zijn er niet in geslaagd het geheim van Sint Piter te ontrafelen en hebben ook niet boven water gekregen waarom Sinterklaas Grou links heeft laten liggen. Wel is duidelijk dat Sint Piter geen broer is van Sinterklaas en niet in Spanje heeft gewoond. Het is honderd jaar geleden dat Sint Piter voor de eerste keer een bezoek bracht aan de scholen in Grou. Voor het Sint Piterkomitee Grou aanleiding een historisch overzicht te maken van het Sint Piterfeest. Het resultaat is te bewonderen in twee kleurrijke boeken.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Studie over christelijke kweekschool in Fryslân

Utrecht - In Fryslân is nog maar één protestants-christelijke opleiding tot leraar basisonderwijs, namelijk die aan de Christelijke Hogeschool Nederland.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Dient zoutwinning het algemeen belang?

Leeuwarden – Dient de winning van zout een algemeen belang, zoals gas- en oliewinning dat doen?

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Procedures frustreren schoolleiding

Leeuwarden – De procedures van aanvraag voor de leerlinggebonden financiering, het ‘rugzakje’ waarmee gehandicapte leerlingen in staat worden gesteld een gewone school bezoeken, is omslachtig en duurt veel te lang.

Regiovrijdag, 13 februari 2004

Met de bank bouwen aan huizen

Schretlen & Co, volledige dochteronderneming van de Rabobank voor haar vermogende klanten, startte vorig jaar met het aanbieden van bouwreizen in samenwerking met de ontwikkelingsorganisatie Habitat for Humanity. Voor de reizen is veel belangstelling. Klanten betalen zelf 4000 euro en bouwen in een week mee aan huizenprojecten in Guatemala en Costa Rica. De interesse is zo groot dat er dit jaar meerdere reizen op stapel staan.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 februari 2004

‘Uit de fruitbakjessfeer’

Leeuwarden - Kerken moeten ouderen ,,uit de fruitbakjessfeer halen’’. Dat vinden de organisatoren van de zogeheten ‘Lunterense dagen’, die morgen beginnen en dit jaar in het teken staan van ouderenbeleid. Ouderen zijn niet zielig, maar bieden kansen voor de kerk - dát moet het uitgangspunt zijn, vindt de organisatie.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 februari 2004

‘Tijd voor de bredere oecumene in de PKN’

Leeuwarden – Nu de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een feit is, wordt het tijd dat de leiding van de PKN weer oog krijgt voor de brede protestantse oecumene ,,inclusief vrijzinnigen, doperse radicalen en evangelicalen, nu de Rooms-Katholieke Kerkprovincie - zoals ook Plaisier stelt - meer en meer een eigen pad bewandelt.’’ Dat zegt dr Alle Hoekema deze week in het Algemeen Doopsgezind Weekblad (ADW). Hoekema, oud-docent aan het Doopsgezind Seminarium en tegenwoordig docent missiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, betwijfelt of er in het komende decennium stappen zullen worden ondernomen om de oudere, ‘gevestigde’, protestantse kerken (vaak onder de niet-theolgische noemer ‘kleine kerken’ samengevat) nauwer te betrekken bij de PKN. ‘Is de naam PKN dus inclusief? Hebben jullie die anderen, de ‘kleintjes’ dus nog wel nodig?’

Geloof & Kerkvrijdag, 13 februari 2004

‘Anti-breukwebsite’ Gereformeerde Bond

Leeuwarden – De Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK) heeft een website geopend die mensen informeert over de nieuwe Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 februari 2004

EO-conferentie voor alleenstaande moeders

Leeuwarden – De Evangelische Omroep (EO) komt met een nieuw soort conferentie: voor alleenstaande moeders.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Leeuwarders hard onderuit


Sportvrijdag, 13 februari 2004

Denneboom wil ongelijk De Haan bewijzen

Tilburg - Teleurgesteld. Vernederd zelfs. Zo voelde Romano Denneboom zich vier maanden geleden toen hij SC Heerenveen verruilde voor Willem II. Vandaag op Valentijnsdag komt hij met de Tricolores op bezoek in Fryslân. Het moet zijn feestje worden.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Heerenveen niet op volle oorlogssterkte tegen Willem II

Heerenveen - Na de laatste training van gisteren kon trainer Foppe de Haan nog geen definitief uitsluitsel geven over het basisteam dat hij vanavond in de thuiswedstrijd tegen Willem II de wei in zal sturen. De Nesser oefenmeester heeft nog altijd te kampen met een aanzienlijke lijst blessures. In grote lijnen was De Haan er wel uit, maar met name in aanvallend opzicht waren er gisteren nog de nodige vraagtekens.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Kaatsbond benoemt consulenten

Franeker – In het kader van de verregaande professionalisering heeft de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) een viertal consulenten benoemd. Het gaat daarbij om twee verenigings- en twee kaats-consulenten. Oud-kaatser Johannes Brandsma en Romy van der Veen gaan zich bezig houden met de ondersteuning op het speltechnische vlak, terwijl oud-kaatser Tsjerk de Groot en Reintje van der Schaaf belast zijn met de beleidsmatige ondersteuning.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Nieuwe geldschieter fierljeppers

Leeuwarden – ROC Friese Poort is de komende drie jaar hoofdsponsor van het fierljeppen. De FLB (Frysk Ljeppers Boun) heeft dit gisteren bekendgemaakt. Het regionale opleidingscentrum is de opvolger van De Hypotheker. Beide partijen willen niet zeggen wat voor bedrag met de sponsor- overeenkomst is gemoeid, wel dat er zaken gaan veranderen.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Schorsing brengt Marumer voetbalclub SV Maluku aan rand van afgrond

Marum – Kwaad. Emotioneel. Verbijsterd. Gefrustreerd. Dat blijven de gevoelens bij voetbalclub Maluku uit het Groningse Marum. De club werd deze week voor negen maanden geschorst en kan daardoor dit en het volgende seizoen niet in actie komen. De club gaat in beroep bij de KNVB, gisteren kwam per brief de bevestiging van de voetbalbond.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Cambuur is niet bang voor nieuwe afstraffing

Leeuwarden – Vorig seizoen werd er thuis met 1-6 verloren van Go Ahead Eagles, in Deventer was er de veelbesproken 10-0 nederlaag en begin dit seizoen wonnen de Eagles opnieuw met grote cijfers in Leeuwarden: 0-4. Dankzij de winst op Helmond Sport vorige week is Cambuur-trainer Dick de Boer niet bang voor een nieuwe afstraffing, vanavond in Deventer. De basiself zal op één wijziging na hetzelfde zijn als die van vorige week.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

FLB wil veiliger zandbed bij fierljeppen

Leeuwarden – Uit veiligheidsoogpunt moet het zandbed van een fierljepaccommodatie komend seizoen dermate lang zijn dat een ljepper er zonder problemen een uitsprong in kan maken. Dat eist de Frysk Ljeppers Boun (FLB). Sommige accommodaties kunnen hier nog niet aan voldoen, maar werken er aan.

Sportvrijdag, 13 februari 2004

Marja van der Werf naar marathonteam van NLT

Leeuwarden - Marja van der Werf maakt voor volgende winter het marathonteam van Nicolai Lourens & Tabak compleet. De 26-jarige schaatsster uit Nes bij Akkrum maakt de overstap van langebaanschaatsen naar de marathon, omdat zij geen progressie meer ziet en hoopt nu weer een nieuwe uitdaging te vinden.

Weervrijdag, 13 februari 2004

Motregen

Vanavond en vannacht is het bewolkt met af en toe wat motregen. Het kwik zakt daarbij niet verder dan 5 graden. Morgen blijft het bewolkt met kans op wat motregen, alhoewel het ook langere tijd droog kan zijn. Het kwik komt te liggen rond 7 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties