Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 januari 2012.

Cultuurvrijdag, 13 januari 2012

Landschap is thema van Noorderlicht 2012

Leeuwarden | Fotomanifestatie Noorderlicht heeft dit jaar als thema Het landschap als illusie van natuur. Het internationale foto-evenement laat zich daarbij inspireren door de stedelijke mens die steeds minder contact heeft met de natuur, zo heeft de organisatie van Noorderlicht bekendgemaakt. De Friese editie van Noorderlicht heeft dit jaar Museum Belvédère in Oranjewoud als hoofdlocatie. Het Fries Museum, de gebruikelijke locatie, was dit jaar geen optie vanwege de verhuizing naar het nieuwe pand van het museum. Naast Belvédère, zullen foto-exposities te zien zijn in Museum Willem van Haren in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten. Noorderlicht vindt plaats van 2 september tot en met 7 oktober.

Economievrijdag, 13 januari 2012

Vijf kantoren Friesland Bank dicht

Leeuwarden | Friesland Bank sluit de kantoren in Buitenpost, Harlingen, Koudum, Lemmer en Joure per 1 juni. De vestigingen in Sint Annaparochie, Surhuisterveen en Oldeberkoop gaan alleen nog open op afspraak.

Hoofdartikelvrijdag, 13 januari 2012

Het moet toch komen van de bestaande bouw

Bedrijventerrein De Rijd in Kollum wordt opgeknapt, met geldelijke steun van de gemeente en van de provincie. En dat geldt ook voor De Oastkern in Kootstertille, om nog een recent voorbeeld te noemen. De ondernemers van deze verouderde terreinen kunnen zich in de handen knijpen, want collega’s op veel andere locaties in de provincie zijn minder fortuinlijk.

Regiovrijdag, 13 januari 2012

Talencentrum nog in het vat

Leeuwarden | De plannen voor een talencentrum op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden hebben een tijdje op een laag pitje gestaan, maar ze zijn nog steeds actueel. De Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) - die de Taalekspo samen met historisch centrum Tresoar ontwikkelt - wil dat in 2016 de plannen klaar zijn, zodat het paviljoen er in 2018 staat.

Regiovrijdag, 13 januari 2012

Roemeense mannen verdacht van mensenhandel

Leeuwarden | De Vreemdelingenpolitie Fryslân heeft twee mannen van 44 en 26 jaar uit Roemenië aangehouden op verdenking van mensenhandel. De mannen worden ervan verdacht straatkrantverkopers in Noord-Nederland te hebben uitgebuit. De verkopers zouden zijn gedwongen om werkzaamheden voor de mannen uit te voeren. De opbrengst van de verkopen moesten ze integraal afdragen aan de mannen.

Regiovrijdag, 13 januari 2012

Nynke en Iris wachten op een 10 na landelijke prijs

Heerenveen | ,,Supervet, het lijkt mij heel leuk!” Nynke Rooks (17) mag samen met klasgenoot Iris Waterlander (ook 17) voor ongeveer een week naar India. Dit als prijs van een wedstrijd van de Universiteit Utrecht waar de meisjes uit de zesde klas van het gymnasium aan meededen namens osg Sevenwolden Fedde Schurer in Heerenveen. Ze wonnen de wedstrijd met hun profielwerkstuk (pws) waarin ze onder meer aantonen dat de zaadjes van de moringa oleifera-boom ondrinkbaar water kunnen zuiveren van de e.coli-bacterie. Dinsdag kregen de meiden van de jury te horen dat ze als beste beoordeeld waren.

Regiovrijdag, 13 januari 2012

Gierzwaluw: last van sloop

Sloten | Door sloop gaat nog steeds onnodig veel broedgelegenheid verloren voor de gierzwaluw. Dat stelt de commissie Broedzorg van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Tegenwoordig worden pannendaken zo gelegd dat er geen kiertje meer te vinden is waar de vogels tussen kunnen glippen om te nestelen. Daardoor neemt de soort in aantal af.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2012

Meer Kerkbalans-inkomsten voor noordelijk bisdom

Leeuwarden | In het bisdom Groningen-Leeuwarden is het totale bedrag dat voor Kerkbalans binnenkwam in 2010 gestegen met 19.000 euro naar 3.652.000 euro. Dat blijkt uit de cijfers die de Rooms-Katholieke Kerk heeft verstrekt voor de geldwervingsactie Kerkbalans.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2012

Vooral veel waardering voor onbezoldigd predikant

’t Harde | Voor het eerst wordt zondag in de Protestantse Kerk in Nederland een predikant bevestigd die niet wordt betaald voor zijn werk. Ruilof van Putten (44) uit ’t Harde is vier dagen per week bankdirecteur, en gaat met ingang van zondag voor 0,35 fte aan de slag in de Zwolse wijkgemeente de Sionskerk.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2012

De heilige missie van ‘eChick’ Janneke

Sommige predikanten zijn er huiverig voor, anderen kunnen zich geen leven zónder meer indenken. Op een theologendag in Doorn staan vrijdag sociale media centraal. Een van de sprekers is pionier ds. Janneke Nijboer.

Sportvrijdag, 13 januari 2012

Concours is mooie opstap voor de Friese amazones

Drachten | In de springrubrieken gaat de aandacht van het grote publiek komend weekeinde in Drachten uit naar de Grote Prijs. Maar ook in de aanloop naar het hoogtepunt van het eerste Internationaal Concours Noord Nederland (ICNN) wordt al bijna twee weken lang fel gestreden om de eer en de prijzen. Voor de Friese amazones zijn de wedstrijden in het Fries Congrescentrum een opstap en de resultaten smaken nu al naar meer in internationale wedstrijden.

Sportvrijdag, 13 januari 2012

Erik Bakker ontbreekt bij Cambuur door knieblessure

Leeuwarden | Erik Bakker mist vanavond de competitiehervatting van SC Cambuur in Sittard tegen Fortuna. De middenvelder, een van de revelaties van de eerste seizoenshelft bij de Leeuwarders, kampt met knieproblemen. Naast de al langer uit de roulatie zijnde doelman Marco Bizot is Bakker de enige niet-fitte speler in de selectie van de Friese eerstedivisionist. Robert van Boxel was tot vandaag nog een vraagteken.

Sportvrijdag, 13 januari 2012

Arts hoopt op betere faciliteiten voor Cambuur

Leeuwarden | Bijna alle Nederlandse clubs lijken deze winterstop een trainingskamp in warme(re) oorden te hebben belegd; zelfs de vrouwenploeg van SC Telstar toog naar de zon. Cambuur was een van de clubs die in Nederland bleef. Een bewuste, financieel verantwoorde keuze van de club die op de centen wil en moet letten. Een groot nadeel vond trainer Alfons Arts het niet, zei hij vorige week op de nieuwjaarsreceptie. Maar gisteren erkende hij wel dat hij hoopt dat de trainingsfaciliteiten in de toekomst beter worden. ,,Want de huidige situatie is niet ideaal.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties