Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 januari 2010.

Cultuurwoensdag, 13 januari 2010

Jaap Zijlstra krijgt prijs voor zijn literaire werk

Leeuwarden - Dichter en emeritus-predikant Jaap Zijlstra krijgt de Dr. C. Rijnsdorp Prijs voor literatuur, een prijs die kunst bevordert specifiek als het gaat om de christelijke traditie. Het bestuur van de organiserende stichting heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 13 januari 2010

Nieuw magazine voor Friese popmuziek

Leeuwarden - Fryslân heeft sinds deze week een eigen popmagazine, Spread. In dit blad wordt geschreven over de Friese popcultuur. Naast interviews met Friese artiesten en bands, staan er onder meer recensies en een concertagenda in. Spread verschijnt eens in de twee maanden en wordt gratis verspreid op onder meer scholen, winkels, bibliotheken en poppodia.

Cultuurwoensdag, 13 januari 2010

Twee nieuwe muzikanten voor Friese Vangrail

Leeuwarden - De Fries-Groningse band Vangrail heeft twee nieuwe bandleden. Gitarist Hilbert Kuipers, van de coverband Papa di Grazi, zal de plaats overnemen van Jasper Kuipers. Jens Tanger afkomstig uit de coverband Boulevard vervangt bassist Ronald de Boer. De Boer begint een nieuwe carričre als chauffeur, terwijl Kuipers meer tijd wil besteden aan zijn werk en sociale leven.

Economiewoensdag, 13 januari 2010

Bouw in Fryslân blijft kwakkelen

Leeuwarden - De bouwsector in Fryslân krijgt zeker in 2010 nog te maken met een zwak jaar. Er zijn weinig projecten voor woningbouw en de grote infrastructuurprojecten beginnen pas in 2011. Ook zullen gemeenten en provincie waarschijnlijk her en der bezuinigen, wat vermoedelijk ten koste gaat van de kleinere bouwbedrijven. Dit zegt Rolf Koops, regiomanager Noord van Bouwend Nederland. Koops vindt dat overheden in Fryslân te weinig doen om bouwprojecten te steunen waar jongeren worden opgeleid en hoopt bovendien op extra investeringen in energiezuinigheid van gebouwen en woningen.

Economiewoensdag, 13 januari 2010

LTO wil meer aanpassingen in het mestbeleid

Den Haag - LTO Nederland is teleurgesteld over het feit dat het ministerie van Landbouw de bemestingsnormen in 2010 voor diverse gewassen niet heeft verhoogd, zoals blijkt uit de nieuwe uitvoeringsregels voor de meststoffenwet die het ministerie heeft gepubliceerd.

Hoofdartikelwoensdag, 13 januari 2010

Balkenende, het Irak-beleid...

Het beleid van de Nederlandse regering ten aanzien van Irak is vooral bepaald geweest door de band die ons land heeft met de Verenigde Staten. Als Amerika concludeert dat militair ingrijpen in Irak de enige weg is, dan ligt het ‘in de rede dat Nederland de VS politiek - en mogelijk materieel - volgt’. Nederlandse steun aan de VS als dat land zou aanvallen, ligt dan ook in de rede, gelet op de harde lijn die ons land heeft gevolgd met betrekking tot de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

Regiowoensdag, 13 januari 2010

Raad van State vernietigt milieuvergunning REC

Harlingen - De Raad van State heeft de milieuvergunning voor de afvalverbrandingsinstallatie van Omrin in Harlingen naar de prullenbak verwezen. Volgens het hoogste rechtscollege heeft de provincie steken laten vallen bij het scherp formuleren van de eisen die aan de installatie gesteld worden. Of de bouw nu stilgelegd moet worden, was vanmorgen nog niet duidelijk.

Regiowoensdag, 13 januari 2010

Universitaire pabo komend schooljaar los

Groningen - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) start in september met een academische opleiding leraar basisonderwijs. De universiteit gaat hiervoor samenwerken met de NHL Hogeschool in Leeuwarden, de Groningse vestiging van Stenden Hogeschool en de Hanzehogeschool Groningen.

Regiowoensdag, 13 januari 2010

Aandacht voor mensen en bodemdaling

Franeker - Of en met wie Franekeradeel in de toekomst moet fuseren, daarover deed de nieuwe burgemeester van de gemeente, Fred Veenstra, gisteren bij zijn beëdiging geen uitspraken. ,,Ik heb nog geen antwoorden, maar vraag me wel af we in de toekomst alle taken zelfstandig kunnen uitvoeren”, aldus Veenstra.

Regiowoensdag, 13 januari 2010

Kleurplaten voor de Dominicaanse voedselbank

Twijzelerheide - Op twee basisscholen in Buitenpost en Harkema is voor bijna tweeduizend euro bijelkaar gekleurd. Met dat geld kan stichting The Bread Basket weer veel arme gezinnen in de Dominicaanse Republiek van een voedselpakket voorzien.

Regiowoensdag, 13 januari 2010

Sahbaz serveert weer pizza’s bij Paolo

Merlijn Torensma Heerenveen - Een half jaar na de grote brand bij schaatscafé It Houtsje aan de Oude Koemarkt in Heerenveen opent de buurman weer zijn deuren. Ristorante Pizzeria Paolo had zoveel brand-, rook- en waterschade dat grote delen van het pand vervangen moesten worden. Gisteren zijn de eerste pizza’s weer geserveerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 januari 2010

Bijdrage van kerken: 325 miljoen

Nijmegen - De Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk bereiken met hun sociale activiteiten jaarlijks 1,4 miljoen mensen. Bij de helft van hen gaat het om pastorale zorg en diaconale hulpverlening. Dat blijkt uit het Kaski-onderzoek De kerk telt. De maatschappelijke waarde van parochies en gemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 januari 2010

Kinderen Goldschmeding onder toezicht Jeugdzorg

Utrecht - De rechtbank in Utrecht heeft drie kinderen van de Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding onder toezicht van Bureau Jeugdzorg geplaatst. Dat heeft de rechtbank gisteren bekendgemaakt.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Michael Jansen keert terug bij Cambuur

Leeuwarden - Michael Jansen keert terug bij SC Cambuur. De 25-jarige verdediger wordt door de Leeuwarder club voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Groningen. Voor die club verliet hij Cambuur afgelopen zomer. Cambuurs algemeen directeur Alex Pama bevestigde gisteravond de op handen zijnde deal en zei te hopen dat die vandaag rond komt. Rond de kerstdagen was er ook al sprake van een eventuele verhuur, maar destijds wilde Groningen Jansen niet kwijt door personele problemen achterin. Inmiddels heeft ze echter de clubloze Theo Lucius gehaald en Daley Blind van Ajax gehuurd.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Lot Drafbaan Wolvega blijft onzeker

Wolvega - Pas in de loop van volgende week maakt de rechter bekend of de Drafbaan in Wolvega failliet is. Het faillissement was aangevraagd door de bewindvoerder van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR). Gistermiddag diende de zaak in Leeuwarden. Wat een hamerslag had kunnen zijn mondde uit in een zitting die ruim een uur duurde.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Haglund zoekt steeds naar uitdagingen

Heerenveen - Als er in de toekomst weer wat te vieren is bij sc Heerenveen, dan zit de club goed. Met Philip Haglund heeft de Friese club niet alleen een getalenteerde defensieve middenvelder binnen gehaald, maar ook een voormalig diskjockey. ,,Ik ben steeds op zoek naar uitdagingen”, zegt de Zweedse aankoop.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Pieter de Haan, de echte ‘mister Harkemase Boys’

Harkema - Op 13 januari 1970 verzorgde Pieter de Haan (55) voor het eerst de thee bij Harkemase Boys. Veertig jaar later staat de Harkemaster nog altijd vijf dagen per week klaar voor de club. Hij heeft zich onmisbaar gemaakt. Morgenavond wordt De Haan door Harkemase Boys in het zonnetje gezet. ,,Sa’n ien fine se noait wer.’’

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Cambuur remiseert in kort oefenpotje

Monte Gordo SC Cambuur heeft het vijfdaagse trainingskamp in de Algarve in Portugal gisteren afgesloten met 1-1 gelijkspel tegen Olhanense, een ploeg die veertiende (van de zestien) staat in de hoogste Portugese divisie.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Cambuur krikt toeschouwersaantal op

Leeuwarden In de eerste helft van de competitie hebben ruim 36.000 meer mensen de duels in de eerste divisie bezocht. Dat betekent een stijging van ruim 20 procent in vergelijking met vorig seizoen. Vooral de uitstekende prestaties van SC Cambuur en De Graafschap (de nummers twee en drie in de eerste divisie) dragen bij aan de stijging.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Steppe in België met succes geopereerd

Heerenveen Heerenveen-doelman Kenny Steppe is in het ziekenhuis van Gent met succes aan zijn gebroken middenhandsbeentje geopereerd. Bij de ingreep is een stukje bot uit zijn bekken gehaald en op de plaats van de breuk geplaatst. De ingreep was nodig omdat de breuk als gevolg van te weinig aanmaak van kalk door het lichaam niet goed herstelde.

Sportwoensdag, 13 januari 2010

Hugo Roepel, oud-verzorger van sc Heerenveen, overleden

Heerenveen - In zijn woonplaats Heerenveen is in de nacht van zondag op maandag Hugo Roepel overleden. Hugo Roepel was sinds 1972 als masseur, verzorger en materiaalman aan sc Heerenveen verbonden. Roepel, die aan de ziekte van Alzheimer leed, werd 73 jaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties