Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 januari 2006.

Achtergrondvrijdag, 13 januari 2006

Geklungel achter de voormalige Muur

Nadat in 1989 overal in Midden- en Oost-Europa de communistische regeringen moesten plaatsmaken voor democratische regimes, begon Nederland vol goede moed en hooggestemd aan allerlei programma’s die de vernieuwingen in het voormalige Oostblok moesten ondersteunen. Er kwam niet veel terecht van de idealistische plannen. Het Nederlandse hulpbeleid aan Midden- en Oost-Europa faalde, zo blijkt uit onderzoek van de uit Kootstertille afkomstige historicus Sipke de Hoop. Hij promoveert volgende week donderdag op een proefschrift over vijf jaar Nederlands hulpbeleid aan de voormalige Oostbloklanden.

Achtergrondvrijdag, 13 januari 2006

Betrokkenheid van lezer is groot goed

Veel mensen hebben positief gereageerd op de actie van het Friesch Dagblad ‘Investeren in geestelijk kapitaal’. Niet alleen lezers zijn positief, ook collega-kranten en deskundigen prijzen de betrokkenheid die lezers tonen.

Bijschriftvrijdag, 13 januari 2006

Onberispelijk

Vandaag gaat het weer over voorschriften, waaraan Timoteüs zich moet houden bij het leiden van de gemeente.

Cultuurvrijdag, 13 januari 2006

Rembrandtroman Theun de Vries opnieuw uitgegeven

Utrecht - De roman Rembrandt, meester tussen licht en donker van de Friese schrijver Theun de Vries (1907-2005) wordt opnieuw uitgegeven. Dat heeft een woordvoerder van AW Bruna Uitgevers donderdag gemeld. Het boek komt opnieuw op de markt vanwege het Rembrandtjaar.

Cultuurvrijdag, 13 januari 2006

Gemeente het Bildt start Werkgroep Rembrandt 400

Het Bildt - De Kulturele Raad van de gemeente het Bildt heeft een werkgroep Rembrandt 400 in het leven geroepen. De werkgroep gaat een programma van feestelijke activiteiten organiseren in het kader van het Rembrandtjaar Dat heeft een woordvoerder van de gemeente donderdag gemeld.

Cultuurvrijdag, 13 januari 2006

Toerings weg bij iepenloftspul Jorwert

Jorwert - Klaas Toering stopt als zakelijk leider van het Iepenloftspul Jorwert. Zijn taak wordt overgenomen door Immie Jonkman uit Suwâld. Dat heeft de nieuwe woordvoerder van het iepenloftspul donderdagavond gemeld. Ook regisseur Romke Toering gaat weg bij Jorwert.

Economievrijdag, 13 januari 2006

Sociaal akkoord machinefabriek Bijlsma

Franeker – Bonden en directie van machinefabriek Bijlsma in Franeker hebben gisteren een sociaal akkoord gesloten voor de zes medewerkers die ontslagen worden. Zij krijgen 60 procent van de zogenoemde kantonrechtersformule, met als basis een maand salaris er gewerkt jaar, als ontslagvergoeding mee. Ook stelt het bedrijf tweeduizend euro per medewerker beschikbaar voor begeleiding naar nieuw werk. Gisteren zijn ook de vakbondsleden akkoord gegaan met het plan. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het zes van de zestig medewerkers ontslaat.

Economievrijdag, 13 januari 2006

Nederlandse productie van vlees neemt toe

Zoetermeer - De Nederlandse productie is vorig jaar weer licht toegenomen. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers die de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren gisteren presenteerden. De totale productie kwam uit op de 2,7 miljoen ton. Vergeleken met een jaar eerder is dat een verhoging van 2 procent. De verhoging van de productie is al enkele jaren gaande na de daling eind van de jaren negentig. Door de varkenspestuitbraken in 1997, de mkz-uitbraken in 2001, en de vogelpestuitbraken in 2003 werd in Nederland minder vlees geproduceerd.

Economievrijdag, 13 januari 2006

Nederlanders eten steeds meer kipproducten

Zoetermeer - Nederlanders consumeren steeds meer kippenvlees. Volgens cijfers die de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren gisteren bekendmaakte, werd per consument 22,2 kilo pluimvee verwerkt.

Economievrijdag, 13 januari 2006

Aantal schapen en geiten in Nederland neemt fors toe

Zoetermeer - Het aantal schapen in Nederland is vorig jaar uitgekomen op 1,36 miljoen dieren. Vergeleken met een jaar eerder betekent dat een toename van 10 procent. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren gisteren naar buiten brachten.

Hoofdartikelvrijdag, 13 januari 2006

Cybercrime...

Cybercrime, het klinkt wat lekkerder dan computercriminaliteit én het klinkt, ook prettig, iets meer dan iets uit de film, als iets ver-van-mijn-bed-achtigs. En dat is het in veel gevallen ook. De meeste burgers hebben weinig van doen met kinderporno, drugshandel, het witwassen van geld, fraude, laat staan terroristische activiteiten - allemaal zaken die zich vandaag de dag voor een groot deel op het wereldwijde web afspelen.

Regiovrijdag, 13 januari 2006

Lantaarnpalen vallen niet op: vier ongelukken in Drachten

*

Regiovrijdag, 13 januari 2006

Coke gevonden aan boord van fregat Tjerk Hiddes

Den Haag – De marechaussee op Curaçao en de marine hebben begin december op het Nederlandse fregat Tjerk Hiddes meerdere kilo’s cocaïne aangetroffen, zo is gisteren bekend gemaakt. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Regiovrijdag, 13 januari 2006

Waarde van Friese huizen stijgt 7 procent


Regiovrijdag, 13 januari 2006

Dearsum ontmantelt geliefde dorpsmolen

Dearsum – De kop van de windmolen in Dearsum is gisteren van de mast getakeld. De windturbine heeft acht jaar stilgestaan. De dorpelingen vonden de kans dat de wieken bij een flinke storm zouden afbreken, te groot. De ontmanteling betekent niet dat de Dearsumers de moed hebben opgegeven dat hun dorpsmolen ooit weer zal draaien. Sterker nog, de heropleving van het groene-stroomproject is dichterbij dan ooit.

Regiovrijdag, 13 januari 2006

Apparatuur voor eilanden

Terschelling – Alle Friese waddeneilanden krijgen dit jaar een röntgen- en echoapparaat én een hartmonitor. De apparaten zullen worden aangesloten op een breedbandverbinding zodat specialisten aan de vaste wal de beelden kunnen beoordelen. Het voordeel is dat patiënten niet onnodig op de boot hoeven worden gezet.

Regiovrijdag, 13 januari 2006

Windmolendiscussie in Dongeradeel

Oosternijkerk – Het plan voor de plaatsing van vier tot zes grote windturbines stuit in Dongeradeel op hevig verzet. Veel inwoners van Niawier en Oosternijkerk vinden dat de turbines het landschap aantasten. Zij maken zich ook zorgen over de slagschaduw en de geluidsoverlast die de supergrote molens volgens hen zullen veroorzaken.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2006

‘Helft dienstencentra PKN dicht’

Leeuwarden - Het is onvermijdelijk dat de Provinciale Dienstencentra (PDC’s) van de PKN de komende jaren fors gaan inkrimpen. Die boodschap bracht Ben Hogeterp, hoofd van het Friese PDC donderdag op zijn nieuwjaarstoespraak.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2006

Liefde voor de barok

Groningen - Wim van Beek viert zondag dat hij vijftig jaar organist is van de Martinikerk in Groningen. Nog wekelijks bespeelt hij het monumentale orgel van de stadskerk. Een gesprek met de liefhebber van barok en beroemde ‘organistenmaker’.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 januari 2006

Toename inkomsten verrast PKN

Utrecht – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft in 2004 meer geld binnen gekregen via de Actie Kerkbalans. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers van de PKN.

Sportvrijdag, 13 januari 2006

Bruggink speelt op de positie van Huntelaar

Heerenveen – In het nieuwe Euroborg stadion van FC Groningen hervat SC Heerenveen vanavond als de nummer zes van de eredivisie de competitie. Daar hoopt de ploeg van trainer Gertjan Verbeek het jaar te beginnen op een manier zoals het 2005 afsloot: met een zege.

Sportvrijdag, 13 januari 2006

Stegeman terug in de basis bij Cambuur

Leeuwarden - Na een lange tijd van afwezigheid maakt John Stegeman vanavond zijn rentree in het basiselftal van Cambuur Leeuwarden. Dat de doet aanvaller uitgerekend tegen de club die hem dit seizoen verhuurd heeft aan de Friese club: AGOVV uit Apeldoorn.

Sportvrijdag, 13 januari 2006

Slechts vertrouwen kan Cambuur redden

Leeuwarden - De trainer vertrouwt zijn spelers, het bestuur heeft vertrouwen in de trainer en zichzelf, de supporters hebben vertrouwen in de spelers, de spelers hebben vertrouwen in het bestuur en de trainer, en de sponsors en de media hebben vertrouwen in hun eigen belangrijkheid. Om de boel te redden moeten Friesland Bank, de A7 Accolade groep en de gemeente Leeuwarden vertrouwen in elkaar hebben, wil het pijndossier Cambuur tot een gezond einde worden gebracht.

Weervrijdag, 13 januari 2006

Eindelijk zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties