Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 januari 2003.

Bijschriftmaandag, 13 januari 2003

Aangrijpend

Het is een bijzonder aangrijpende geschiedenis die we lezen in het begin van het tweede hoofdstuk van Marcus

Cultuurmaandag, 13 januari 2003

Weinig verrassends op Noorderslag en Eurosonic

Noorderslag en Eurosonic zitten er weer op, en dus kan de stand van zaken binnen de popmuziek opgemaakt worden. Eurosonic leverde, ondanks ruimer van opzet, weinig echte verrassingen op. En ook Noorderslag bood weinig meer dan de voorafgaande jaren.

Economiemaandag, 13 januari 2003

Directielid tilt Aegon voor 18 miljoen euro

Leeuwarden - De fraude bij Aegon door een voormalig directeur van de verzekeraar is veel groter dan eerder gedacht. De 55-jarige man uit Huizen sluisde met valse nota’s achttien miljoen euro weg, blijkt uit onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Hoofdartikelmaandag, 13 januari 2003

De politicus als ‘lekker ding’

De verkiezingen vormen het nieuws van de dag en dan met name de peilingen over het aantal zetels dat de partijen zouden halen als nu de verkiezingen zouden worden gehouden.

Hoofdartikelmaandag, 13 januari 2003

Naïeve verontwaardiging

Ze is weer in eigen land, Gretta Duisenberg. Haar reis naar de bezette Palestijnse gebieden heeft veel publiciteit gehad. Beelden van een ontroerde en verontwaardigde vrouw bij het zien van zo veel leed van bijvoorbeeld Palestijnse kinderen; beelden van een vrouw die onder de indruk was van de charme en de zorgen van Arafat, beelden van een vrouw die niets begreep van de commotie rondom haar diplomatiek paspoort en zo nog een paar in het nieuw springende onderwerpen.

Regiomaandag, 13 januari 2003

‘Echte Harlingse’ 100 jaar geworden

Harlingen – Vermoeid van alle voorbereidingen voor haar honderdste verjaardag, dommelde Maria Nielsen-Jorna afgelopen zaterdag net even weg toen burgemeester Arlman haar een bloemetje kwam aanbieden. ,,Het is haar toch allemaal wat te veel geworden”, vertelt dochter Maria de Boer-Nielsen. ,,Dat was wel even jammer. Maar ja wat wil je, ze is honderd.”

Regiomaandag, 13 januari 2003

Horloges en paarden, mooi en duur

Leeuwarden - De dag van hun leven maken de vriendinnen Albertina Broers en Anke Zandstra uit Jubbega mee zaterdag in het FEC in Leeuwarden. De twaalfjarige meiden verzorgen wekelijks de Friese merrie bij plaatsgenote Sandra Hoogenhout. En nu zijn ze door Sandra meegenomen naar de hengstenkeuring van de koninklijke vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek.

Regiomaandag, 13 januari 2003

Natuurplannen in de knel

Olterterp – Zeker vijftien natuurplannen in Fryslân lopen vertraging op of gaan helemaal niet meer. Dat is het gevolg van het besluit van landbouwminister Veerman om de grondaankoop voor natuurterrein stil te leggen. Natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea heeft Veerman in een brief uitgelegd wat de gevolgen zijn voor zijn beleid.

Regiomaandag, 13 januari 2003

Lot Coopmanshûs in handen gemeenteraad

Franeker – De gemeenteraad van Franekeradeel moet volgende week beslissen of ze de jaarlijkse subsidie voor ’t Coopmanshûs minimaal wil verdubbelen. Dat is noodzakelijk om de restauratie en verbouwing van het museum mogelijk te maken.

Regiomaandag, 13 januari 2003

‘Nieuwe weg maakt de Haak overbodig’

Leeuwarden – Een nieuwe weg direct langs het spoor Werpsterhoek-Leeuwarden en de aanleg van een nieuwe noordelijke rondweg om Leeuwarden kan twee grote verkeersknelpunten in en om Leeuwarden oplossen.

Regiomaandag, 13 januari 2003

Iedereen viert z’n eigen feestje

Leeuwarden - Overal vrolijke mensen in discotheek Vat ’69 afgelopen zaterdagavond. Iedereen draagt een kleurige bloemenslinger. De een heeft een ijsje in de hand en de andere hand een glas cola. Op de bühne is het even zoeken naar de artiest.

Regiomaandag, 13 januari 2003

Halsema: Margreeth de Boer goede premierkandidate

Leeuwarden - De Leeuwarder burgemeester Margreeth de Boer is een zeer geschikte kandidate voor het premierschap als de PvdA die moet leveren. Die suggestie heeft GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema vanmorgen aan PvdA-lijsttrekker Wouter Bos gedaan.

Regiomaandag, 13 januari 2003

Advocaat voor de asielzoekers op Ameland

Ameland – Asielzoekers op Ameland hebben twee advocaten ingeschakeld. De twee Haagse pleiters dienen bezwaarschriften in om te voorkomen dat de vluchtelingen het eiland moeten verlaten.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2003

Symposium over pentecostalisme

Leeuwarden – In Amsterdam wordt 27 en 28 februari een symposium gehouden over het onderwerp ‘Niet-westers Pentecostalisme in Nederland’. De tweedaagse bijeenkomst is een initiatief van de Nederlandse Zendingsraad (NZR) en het Hollenweger Center for the Interdisciplinary Study of Pentecostal and Charismatic Movements. Het Hollenweger Center is een samenwerking van de VU-faculteiten theologie en sociale wetenschappen en de Azusa theologische hogeschool.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2003

‘Bisschoppen mijden onderling conflict’

Utrecht – Rooms-katholieke bisschoppen mijden het onderling conflict. Dat concludeert Timothy Schilling in zijn proefschrift Conflict in the catholic hierarchy. Schilling promoveerde vrijdag aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2003

‘Contact voorkomt vijandschap’

Oosterbierum - ,,Je ziet eruit als een Turk’’, zeiden Nederlanders vroeger tegen een vuil persoon. Waarom gebruikten ze deze uitdrukking? Omdat er toen nog geen Turken in Nederland waren, stelt de uit Turkije afkomstige imam Gürbüz Yalcin. Hij vindt het belangrijk dat mensen van verschillende godsdiensten en culturen met elkaar in contact komen om dat soort uitdrukkingen te voorkomen. Zondagmiddag was hij te gast bij een kerkdienst in Oosterbierum.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2003

‘Verkoop’ Wolvegaster kerk maakt tongen los

Wolvega – Het was even schrikken vorige week. Ineens stond de hervormde kerk van Wolvega te koop. Sinds dinsdag stond het bord in de tuin.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Hartwert prolongeert titel met dank aan tijdklok

Easterein - Het Fries kampioenschap dammen Fries spel voor clubteams bereikte zaterdagavond zowat het kookpunt. De wedstrijd werd in de hoogste klasse pas in het laatste duel tussen Hartwert-speler Fedde Wiersma en Aldegea-W-speler Jouke Wijnia beslist. Wijnia raakte in hopeloze tijdsdruk met een al even hopeloze stand, zodat Hartwert het laatste puntje behaalde dat nodig was voor prolongatie van de titel.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Weinig nieuws bij NK clubs

Drachten – Het NK judo voor clubteams in Sportcentrum Drachten kende zaterdag weinig nieuws onder de zon. Kenamju (bij de mannen) en Theo Meijer Sport (vrouwen) kwamen volgens verwachting in Fryslân even de nationale titels prolongeren.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Dekker en Postma gouddelvers voor DZPC

Sneek – Casper Hut zwom zaterdag voor het eerst mee tijdens de Friese zwemkampioenschappen. De 24-jarige Zwollenaar, uitkomend voor HZPC, pakte meteen de titel op de 100 meter vrije slag. Hij zag dat er een groot kwaliteitsverschil is tussen Kring Friesland en Kring Gelderland, de regio waar hij voorheen voor uitkwam.

Sportmaandag, 13 januari 2003

CSL maakt einde aan suprematie Wolvega

Franeker - De A-junioren van CSL hebben zaterdag in sporthal De Trije in Franeker tijdens het Fries kampioenschap futsal (Kerst zaalvoetbaltoernooi) een einde gemaakt aan de suprematie van Wolvega. De paarshemden, winnaar van de laatste twee edities, kregen in de finale met 3-1 klop van de Stiensers. Opvallend waren ook de twee kampioenschappen van Broekster Boys; bij de B- en de C-junioren.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Friezen laten zich verrassen op Thialf-ijs

Heerenveen – Yoeri Lissenberg uit Almere won zondagmiddag de schaatsmarathon op het kunstijs van Thialf in Heerenveen op een moment dat Peter de Vries (Oranjewoud) en Jeroen de Vries uit Sint Nicolaasga gewoon te veel oog hadden voor elkaar. De beide Friezen lieten zich in de finale verrassen en voor Jeroen de Vries betekende het een gemiste kans voor een open sollicitatie bij een nieuwe sponsor.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Formido Flyers gaat voor tweede plek

Heerenveen – Formido Flyers mocht zaterdag de handen dichtknijpen dat het Nijmegen als tegenstander had. Nu was er winst, maar elke andere tegenstander had de ijshockeyers uit Heerenveen een genadeloos pak slaag gegeven.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Wegcoureur Weening pakt brons in veldrit

Huijbergen - Wielrenner Pieter Weening is een alleskunner. Na zijn nationale titel op de weg greep de Harkemaster zaterdag verrassend de bronzen medaille tijdens het Nederlands kampioenschap veldrijden in Huijbergen. Achter topfavoriet én wereldkampioen Thijs Verhagen (Erp) en Theo Eltink (Westelbeers) ging Weening als derde met bloemen terug naar Fryslân.

Sportmaandag, 13 januari 2003

Shorttracker Klaversma kansloos op WK junioren

Boedapest – Arjen Klaversma heeft in Boedapest zijn ogen uitgekeken op het wereldkampioenschap shorttrack voor junioren, sportief kon de 17-jarige Mantgummer echter geen potten breken.

Sportmaandag, 13 januari 2003

NK-truc Bertjan van der Veen mislukt net

Gieten – Even leek het erop dat Bertjan van der Veen zaterdag op het natuurijs van Gieten de truc van het Nederlands kampioenschap op het kunstijs van Heerenveen zou herhalen.

Weermaandag, 13 januari 2003

Regenachtig

Vanavond en vannacht is het bewolkt en af en toe valt er regen, bij minima rond 6 graden. Morgen is het regenachtig weer met temperaturen rond 7 graden en het waait matig tot krachtig uit het zuidwesten tot westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties