Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 oktober 2004.

Bijschriftdinsdag, 12 oktober 2004

Onkruid

‘Bij het bijeenhalen van het onkruid zoudt gij tevens het koren kunnen uittrekken’

Dossierdinsdag, 12 oktober 2004

De gebroeders: spelers naar hun kwaliteiten

Mijn eerste herinnering aan de gebroeders Van de Kerkhof is het meespelen van René in de tweede helft van de WK’74-finale. En dan heb ik niet zijn prachtvoorzet op mijn netvlies na een sliding van de dolgedraaide voorstopper Schwarzenbeck, maar de verbijstering op het gezicht van mijn vader. Dat zijn idool Robbie Rensenbrink werd vervangen kon hij billijken gezien diens blessure, maar dat Michels die jonge PSV’er (22) bracht in zo’n beslissende wedstrijd en niet het fenomeen Piet Keizer, vond hij bespottelijk.

Dossierdinsdag, 12 oktober 2004

‘Het mysterie Marco’ actueel als nooit tevoren

De kiem is twintig jaar geleden al gelegd. In het seizoen 1984-1985 raakten Marco van Basten en John van 't Schip dermate in de ban van Johan Cruijff dat ze door sommige medespelers bij Ajax bestempeld werden tot de FC Vinkeveen. Cruijff lonkte naar het trainerschap bij Ajax en gebruikte de twee jonge Ajacieden om zijn invloed te vergroten. De beide spelers ontleenden er op hun beurt extra status en zelfvertrouwen aan. Het is jammer dat Het mysterie Marco van Johan Faber, over de periode van Marco van Basten als speler van Ajax, net te vroeg verschenen is om deze constatering te kunnen doen: twintig jaar geleden is de basis gelegd voor de wijze waarop Cruijff in de zomer van 2004 de weg voor Van Basten en Van 't Schip naar het bondscoachschap bereidde.

Economiedinsdag, 12 oktober 2004

Ontslagen bij bandenfabriek Dunlop Drachten

Drachten – Bij bandenfabriek Fenner Dunlop in Drachten verdwijnen twintig van de driehonderd banen. Dat maakte directeur Simmelink van Fenner Dunlop vandaag bekend. De bonden zijn onaangenaam verrast door het besluit. Volgens de cao hadden zij voor het nemen van het besluit geïnformeerd moeten worden.

Economiedinsdag, 12 oktober 2004

‘Geen gefundeerde keuze te maken in landbouw’

Wolvega - ,,Bedreigingen blijven er de komende jaren komen voor de landbouw’’, aldus minister Veerman van Landbouw. Dat was gisteren één van de weinige zekerheden tijdens het symposium In de toekomst ligt uw Uitdaging, georganiseerd door Rabobank de Stellingwerven, Haulerwijk en Gorredijk-Jubbega. Aan de andere kant gaf Veerman de garantie dat hij zich blijft inzetten voor verbetering van de Nederlandse concurrentiepositie.

Economiedinsdag, 12 oktober 2004

Ondernemingsraad NLTO steunt fusieplan LTO’s niet

Drachten – De ondernemingsraad (OR) van de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie NLTO is tegen het fusieplan van de drie gewestelijke LTO’s. De OR vindt dat de vier Noordelijke provincies die nu de NLTO vormen (Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland), onvoldoende voordeel bij de fusie hebben.

Hoofdartikeldinsdag, 12 oktober 2004

Homo-jongeren, Kamerleden…

Homoseksualiteit in Nederland is gepolitiseerd. Dat bleek afgelopen weekeinde en gisteren, naar aanleiding van de ‘rel’ rondom een tijdschriftje dat ‘voorlichting’ geeft over homoseksualiteit. Wat is er aan de hand? In een radioprogramma van BNN kwam naar voren dat homojongeren op school worden gepest als ze voor hun geaardheid uitkomen. Het blad Expreszo zag daarin aanleiding extra aandacht te besteden aan homoseksualiteit. Het blad kreeg een subsidie van het ministerie van Onderwijs, van het ministerie van Sociale Zaken en van de SNS-bank om de aflevering van Expreszo te verspreiden op alle scholen. Tientallen scholen zetten het pak bladen meteen bij de papiercontainer, anderen stuurden het bestelformulier niet in. Beide laatste feiten zijn aanleiding tot een ‘rel’. Verontwaardigde Kamerleden vragen zich af hoe scholen het blad durven te weigeren. Zie je wel, het klimaat in Nederland is niet goed voor homoseksuelen. En: onderwijsminister Van der Hoeven moet ingrijpen!

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

Draagvlak zweefbaan slinkt

Leeuwarden – Het draagvlak voor een dure magneetzweefbaan of hogesnelheidslijn tussen de Randstad en Noord-Nederland wordt kleiner. Een groot aantal maatschappelijke organisaties wil net als de Tweede Kamer meer varianten onderzoeken voor de realisatie van een snelle openbaar-vervoerverbinding. Dat blijkt uit het gezamenlijk advies van een groot aantal maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigd in het stakeholdersoverleg, aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en de Commissaris van de Koningin Alders van Groningen. De keus moet niet langer gaan tussen de voorkeursopties magneetzweefbaan of hogesnelheidslijn, maar ook tussen een intercity via Lelystad en de opwaardering van de aan te leggen Hanzelijn tussen Zwolle en Groningen, vinden de organisaties. Om die reden zouden de provincies Overijssel en Noord-Holland weer meer bij de politieke besluitvorming betrokken moeten worden.

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

‘Zet Wadden niet op de erfgoedlijst’

Vlieland – Het waddengebied mag niet op de Werelderfgoedlijst van de Unesco komen. De titel zal het gebied een imago als ‘openluchtmuseum’ opleveren en dat schrikt bedrijven af om investeringen te doen. Dat vinden zeventien ondernemersorganisaties in Fryslân, Groningen en de Kop van Noord-Holland. In een brief aan minister Veerman van Landbouw, die over de aanmelding voor de Werelderfgoedlijst gaat, vragen ze hem te stoppen met de voordracht.

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

‘Friese hospitaals zijn voorbeeld’

Leeuwarden - De samenwerking tussen ziekenhuis MCL en ziekenhuis Talma Sionsberg en medisch centrum De Batting in Harlingen is een voorbeeld voor het hele land. Dat zei minister Hoogervorst van Volksgezondheid gisteren bij de opening van het nieuwe Medisch Centrum Leeuwarden.

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

Raad maakt einde aan zaak-Eringa

Leeuwarden – De Leeuwarder raad heeft gisteravond een ‘motie van treurnis’ aangenomen om een eind te maken aan de langslepende ‘kwestie-Eringa’. Hiermee wilden de raadsleden hun teleurstelling laten blijken over de manier waarop het college met het standpunt van de raad is omgegaan.

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

Adellijke kas is weer een juweeltje

Beetsterzwaag – De orchideeën, varens en kuipplanten in de Tropische Kas van Beetsterzwaag staan er keurig bij. En ook voor bezoekers is het weer goed vertoeven in het parkje achter het gemeentehuis, waar het kassencomplex staat. Het afgelopen jaar is het terrein voor 70.000 euro opgeknapt. Er is een vierde kas bijgekomen, een kas is uitgebreid en kreeg een nieuw dak én de tuin om de kassen is grondig onder handen genomen. ,,Van een zwaar verwaarloosd gebied is weer een juweeltje gemaakt’’, zegt een opgetogen A. Pebesma. De penningmeester van de vereniging Vrienden van de tropische kas kan opgelucht ademhalen, nu de restauratie van het gebied een feit is.

Regiodinsdag, 12 oktober 2004

Grillige kavelstructuur tekent Friese vrijheid

Beetsterzwaag – De grillige kavelstructuur in de Friese Wouden is een voortvloeisel van de Friese vrijheid. Ze verwijst naar de wetteloosheid van de Friezen hoewel ze niet zonder regels waren. Dat is de belangrijkste conclusie die Jan Post uit Leeuwarden trekt in het boek De kolonisatie van de Friese Wouden . Het eerste exemplaar werd gisteren op het gemeentehuis in Beetsterzwaag aangeboden aan burgemeester Heldoorn van Opsterland. Het ruim 160 pagina’s dikke boek is eigen beheer uitgegeven door de schrijver. Er zijn 150 exemplaren van gedrukt.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 oktober 2004

‘Alpha en Willow niet per se wondermiddel’

Leeuwarden - Hoeveel invloed hebben de Alpha-cursus en materiaal van Willow Creek op de groei van het ledental in PKN-gemeenten en rooms-katholieke parochies? Door velen wordt er een veronderstelde groei aan Alpha-gemeenten en Willow Creek-gemeenten toegekend. Godsdienstsocioloog dr Erik Sengers, verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen, heeft onderzocht wat de werkelijke invloed is.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 oktober 2004


Geloof & Kerkdinsdag, 12 oktober 2004

‘Communisme: noodzakelijk kwaad’

‘De Goddelijke Voorzienigheid heeft besloten om de beestachtige waanzin van de nazi’s maar twaalf jaar te laten duren’. Het communisme heeft daarentegen veel langer geduurd. ‘Ik neig er naar om te geloven dat het communisme een noodzakelijk kwaad voor mens en wereld is geweest’, schrijft paus Johannes Paulus II in zijn nieuwe boek Herinnering en identiteit , dat komend voorjaar zal worden gepubliceerd. Aan het boek - het vijfde dat de paus als persoon en niet direct in zijn ambt als paus heeft geschreven - is op de Boekenbeurs van Frankfurt al volop voorpubliciteit gegeven, onder meer door de officiële Vaticaanse (en pauselijke) woordvoerder Joaquin Navarro Valls.

Sportdinsdag, 12 oktober 2004

Onyeike moet redding brengen bij Cambuur

Leeuwarden - Vorige week kondigde Cambuur Leeuwarden het al aan: ingegeven door het gebrek aan scorend vermogen en de blessures van spitsen Thijs Houwing en Jan Bruin was de club een zoektocht ingezet naar een nieuwe spits. Maandag leverde die zoektocht wat op.

Sportdinsdag, 12 oktober 2004

‘Helft van sportverenigingen is over tien jaar verdwenen’

Leeuwarden - De helft van alle sportverenigingen is over tien jaar verdwenen. Die voorspelling deed de Groninger organisatieadviseur Berend Rubingh maandagavond tijdens de Sportmarkt 2004 in Leeuwarden.

Sportdinsdag, 12 oktober 2004

Heerenveen 2 door in bekertoernooi

Heerenveen – De beloftes van Heerenveen hebben de tweede ronde van het bekertoernooi voor tweede elftallen bereikt. Daarvoor was maandagavond in een enerverend duel met FC Groningen een 1-1 gelijkspel toereikend.

Weerdinsdag, 12 oktober 2004

Bewolkt

Vanavond en vannacht komen er zowel opklaringen als wolkenvelden voor. De minima liggen rond 5 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Morgen is het bewolkt bij 14 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties